גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש מתקפה על העיתונות, אך תפקידנו לבדוק איך תרמנו לכך"

כך אמר עורך "מעריב", ניר חפץ, בכנס אילת לעיתונות ■ חגי גולן: "השלטון רואה בנו חיידקים. הטיטאניק הולכת לטבוע, ואנחנו חושבים איך לסדר את הכיסאות"

בכירי עורכי גופי התקשורת העיתונאיים בישראל יוצאים נגד מה שכונה בכנס אילת לעיתונות "מתקפה על התקשורת". "חייבים להקדיש את מלוא האנרגיות לעצור את הסחף", אמר מנכ"ל חדשות 2, אבי וייס. "יושבים אנשים שהחליטו לעשות סדר בתקשורת ואיך? לשים אנשים 'משלנו' ולעצור גופים שונים בתואנות שונות. מבזבזים את הזמן כשצוללים לתוך סעיף אחד. מינוי מנכ"ל החינוכית לא צריך להעסיק את ראש הממשלה. אנו משוכנע שהוא לא התעסק 3 דקות בסוגייה מי יהיה מנהל הביטוח הלאומי, וזה חשוב הרבה יותר".

את הפאנל הנחה מנכ"ל חדשות 2 לשעבר ועורך הכנס, שלום קיטל. אלדד קובלנץ, שהיה אמור להשתתף בפאנל כמנכ"ל החינוכית, נותר יושב בקהל, שכן הממשלה טרם אישרה את מינויו כפי שהומלץ על-ידי שר החינוך גדעון סער.

עורך "כלכליסט", יואל אסתרון, אמר כי "יש חדש בכמה מובנים של ההתקפה הזו. אני מהאנשים שמעריכים את ראש הממשלה וחושבים שהוא אדם רציני. אני מציע לא לזלזל ברוחב ועומק המתקפה על התקשורת ועל מוסדות נוספים שנתניהו מוביל. אנחנו רואים מצב שבו ראש הממשלה אינו מסתפק בעיתון אחד אובייקטיבי לטובתו. בחסותו ובעידודו פועלים אנשים נגד העיתונות ונגד חופש העיתונות. זו אחת המתקפות החמורות אי-פעם נגד חופש העיתונות".

מי שלא יישר קו לחלוטין עם העורכים האחרים הוא עורך "מעריב", ניר חפץ. ״יש מתקפה, ואני מסכים לכך במאה אחוז. אבל התפקיד שלנו הוא לראות במה אנחנו תרמנו כדי שזה יקרה", אמר חפץ. "אם אין לפוליטיקאי תמיכה ציבורית הוא לא יעשה זאת".

לדברי חפץ, "הציבור חושב שהתקשורת לא מאוזנת מספיק ותומך בחוק ההשתקה, ואנחנו הרווחנו את זה ביושר. ולא בגלל שהתקשורת לא מקצועית. היא מהמקצועיות והמגוונות והעממיות בעולם כולו. אבל אנחנו לוקים מאוד באיזון. קחו למשל את סוגיית גלעד שליט - כמעט לא נשמע קול שהתנגד לה. גם במחאה שחשובה לכולנו נשמע קול אחד בלבד".

"השלטון רואה בנו חיידקים"

עורך "גלובס", חגי גולן, אמר כי התקשורת סובלת ממצוקות גם מכיוונים אחרים. "התקשורת כבר לא מעט שנים מתחבטת בבעיות כלכליות קשות בגלל המעבר מהפרינט לאינטרנט ונגזרותיו. אני לא חושב שמישהו הצליח לפצח את המודל איך והופכים את העיתונות המודפסת לסלולר ואינטרנט. המצב הלך והפך קשה יותר ויותר. לכך נוספה בקיץ המחאה החברתית. מה שקרה הוא שלענף התקשורת עצמו, זה חזר כמו בומרנג. התקשורת נפגעה מהמחאה הכי הרבה. הגופים הגדולים הפסיקו לפרסם - הבנקים, הרשתות הקמעונאיות וחברות הסלולר".

לדברי גולן, התקשורת לא טעתה כשסיקרה את המחאה. "עשינו את מה שהיינו צריכים לעשות, אבל אנחנו משלמים את המחיר". לדבריו, "השלטון רואה בנו חיידקים. הבעיה היא שאנחנו חיידקים מוחלשים, והיכולת לפגוע בנו הרבה יותר גדולה. הטיטאניק הולכת לטבוע, ואנחנו חושבים איך לסדר את הכיסאות".

ניר חפץ, עורך "מעריב", התייחס לשאלת מעורבותו של המו״ל נוחי דנקנר בעיתון. "הדבר האחרון שאפשר לקרוא לו זה בעיה, הוא ערכי בצורה יוצאת מהרגיל. ב-3 החודשים שאני עורך את 'מעריב' לא קיבלתי ממנו אפילו פנייה אחת".

מנכ״ל ערוץ 10, יוסי ורשבסקי, דיבר על החשש לסגירת הערוץ ועל הסיבות לכך, שעל-פי גורמים נעוצות בתחקיריו של רביב דרוקר. "הסיפור של שמאל וימין מזמן לא קיים", אמר ורשבסקי, "זה פשוט נובע מדברים אישיים. כך אני רואה את זה. אי-פרישת החובות לערוץ 10 זה לא כי אנחנו שמאל או ימין, אלא כי דרכנו על יבלות של מי שקובע. תמיד הממשלות לא אהבו את התקשורת, אלא שהפעם הם לוקים בגרגרנות פוליטית".

"צריך לדאוג שגופי התקשורת יעמדו על ארבע רגליים, לא על שתיים"

ורשבסקי אמר על פרשת ההתנצלות לשלדון אדלסון, כי "אם הערוץ הזה היה עומד על רגליו, ההתנצלות הזו לא הייתה מתקיימת. היא התקבלה תחת החלטה של ניהול סיכונים. צריך לדאוג שגופי התקשורת יעמדו על ארבע רגליים, לא על שתיים. אין לנו בעיה עם רגולציית התוכן ועם מכסות. יש לנו בעיה עם זה שאנחנו קבוצות כושלות, ורוצים לשלוח אותנו לירושלים, ולהשקיע בקולנוע. אחר-כך מתפלאים שמתנצלים".

מו"ל "מקור ראשון", שלמה בן-צבי, אמר: "אסור לרדוף אחרי צללים. חוץ מחוק לשון הרע הנקמני הזה, הבעיה בתעשייה היא העובדה שאנחנו בעונת מעבר. לא מצאנו את המודל העסקי של מה שאנחנו לבין מה שנהיה עוד 5 שנים. אם לא נמצא, לא נהיה. אנחנו מותקפים משני כיוונים עיתוני החינם והאינטרנט. כשנמצא את המודלים, כל הנושאים האחרים יעלמו".

יו"ר אגודת העיתונאים בתל אביב, יוסי בר-מוחא, כינה את הפעילות ברשות השידור "מאפיה פוליטית בחסות ראש הממשלה". לדבריו, "נמשיך להלחם שזה יהיה שידור ציבורי ולא ממשלתי".

נשיאת מועצת העיתונות, השופטת (בדימוס) דליה דורנר, אמרה: "אלה הם ימים קשים לתקשורת שלנו, אני יכולה לומר ימים רעים. התקשורת החופשית, בדומה לשופטים בלתי תלויים, היא מיסודות המשטר הדמוקרטי המהותי. כדי שהעיתונאים יפעלו ללא מורא צריכים להיות פיגומים חוקתיים שישמרו עליהם.

"העתיד לא פשוט. אין לנו חוק יסוד שמבטיח חופש ביטוי, וכל הזכות החשובה הזו מעוגנת בבית המשפט העליון. הזכות הזו חשובה לשמאל ולימין, היא חשובה לכולנו. העיתונות נעשתה תלויה יותר בשלטון גם בתקצוב. היא נחלשה.

"לתקשורת הפרטית נכנסו בעלי הון מחוץ לעיתונים. האיסורים החוקיים מאוד מצומצמים. מוטב שבעל הון ישקיע את כספו והעיתון יתקיים, מאשר העיתון ייסגר. אבל זה מחליש את חופש העיתונות.

"חוק לשון הרע הוא סימפטום. עיתונות חלשה כלכלית לא תיכנס לתחקירים שיכולים להביא אדם לפרט זה או אחר. יש בו כוח צינון עצום. הבעיה איננה בעובדות לא נכונות. החוק לא בא למנוע אי-אמת, הוא בא למנוע גילוי אמת. אם הביקרתיות של התקשורת תיעלם, מי יאזין לה? עניין חופש העיתונות הוא לא של העיתונאים הוא של כל עם ישראל".

דורנר קראה לעיתונאים לגלות סולידריות האחד כלפי השני.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל