גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת-לב רעולי הפנים

אנונימיות הטוקבקיסטים מועילה לדיון פורה, אך בה בעת מזינה סכנה המתממשת יום-יום

חוק איסור לשון הרע נחקק לפני שנים רבות, ב-1965. דומה שאפילו סטיב ג'ובס המנוח לא חלם אז על הדבר הזה שהיום שגור בפי כל כ"אינטרנט". טוב, הוא היה אז רק בן 10. רק שנה אחת קודם לחקיקת חוק איסור לשון הרע הופיע המונח "מחשב אישי", לראשונה, במאמר שפורסם בכתב-העת "New Scientist".

מחשבים אישיים ראשונים יצאו לשוק בשנות ה-70 של המאה הקודמת, והם נועדו בעיקר למומחי מחשבים ולחובבי מחשבים נלהבים. רק שנים מאוחר יותר היו אלה אפל ולאחר מכן IBM ששינו את הרגלי הצריכה, באופן שהמחשב האישי הפך "פריט חובה" בכל בית.

ברור מאליו שהחוק, בנוסחו המקורי, הסדיר את סוגיית פרסום לשון הרע אך ורק באמצעים שהיו ידועים אז. מטעמים מובנים לא הסדיר אז החוק את סוגיית פרסום לשון הרע באינטרנט, למשל.

אלא שחזקה על המחוקק שלא ישקוט על השמרים, אלא יפעל לכך שהחוק יישאר עדכני וימשיך לספק הסדרים משביעי-רצון למצבים חדשים, לרבות כאלה שהטכנולוגיה המתקדמת אחראית להם.

בחסות האנונימיות ברשת

חוק איסור לשון הרע הוא "חוק מפגר". במהלך למעלה מ-45 שנות קיומו, הוכנסו בו תיקונים מעטים (חלקם בלתי מוצלחים בעליל). אף שה"מרשתת" (הידעתם שכך מכונה האינטרנט בעברית?) קיימת כבר למעלה מעשור, ואף שכבר מתחילת דרכה צצו ועלו בעיות רבות ומשמעותיות, שחייבו הסדר חקיקתי מתאים, לא מצא המחוקק לנכון להכניס בחוק זה ולו תיקון אחד שיתאים אותו לעידן הנוכחי - עידן האינטרנט.

כך, לא הוסדרה שאלת אחריותם של בעלי אתרים לדברי לשון הרע המתפרסמים באתרים שלהם. אף לא נקבעו התנאים לחשיפת פרטי גולשים, אשר בחסות האנונימיות מפרסמים באינטרנט דברי לשון הרע חמורים אודות אחרים, ברים וזכים. אלה מוצאים את עצמם חסרי אונים נוכח פרסום הדברים המכפישים אודותיהם. אין להם את מי לתבוע בגינם.

בהיעדרו של הסדר חקיקתי, נאלצים בתי המשפט לנסות ולהסדיר את הדברים בעצמם, באמצעות סוגים שונים של פרשנות שיפוטית. ובכל זאת, קשה להעניק פרשנות שיפוטית לוואקום. פרשנות שכזו היא למעשה חקיקה שיפוטית. וזו, כידוע, אינה רצויה במחוזותינו. לפחות לא מאז תום עידן הנשיא ברק בבית המשפט העליון.

ובכל זאת, בהיעדרו של הסדר חוקי לסוגיית ההשמצות האנונימיות באינטרנט, התגבשו בפסיקת בתי המשפט המחוזיים 3 אסכולות בנוגע לשאלה מתי יורה בית המשפט על חשיפת פרטי גולש, שבחסות האנונימיות פרסם לשון הרע ברשת.

האסכולה המקלה, מבית מדרשה של סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר דרורה פלפל, גרסה כי כל אימת שמוכח כי גולש אנונימי פרסם באינטרנט דברי לשון הרע (או הפר זכויות קניין רוחני) - יורה בית המשפט לספקית האינטרנט, או לבעל האתר, למסור לו את פרטיו של אותו גולש אנונימי, על מנת שניתן יהיה להגיש נגדו תביעה.

מנגד עמדה האסכולה המחמירה, זו שהובילה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן (ששמה עלה עתה כמועמדת לשיפוט בבית המשפט העליון). זו גרסה כי חשיפת פרטיו של אותו גולש אנונימי תתאפשר רק כאשר יתברר כי הלה עבר עבירה פלילית של פרסום לשון הרע. כך, רק במקרים קיצוניים ונדירים יותר התאפשרה החשיפה על-פי אסכולה זו.

בתווך עמדה האסכולה מבית מדרשו של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה (כיום שופט בית המשפט העליון) יצחק עמית. גישתו הייתה קרובה יותר לזו המקלה. ובכל זאת, הוא לא הסתפק בכך שהפרסום היווה עוולה אזרחית, ודרש "דבר מה נוסף" לצורך חשיפת הפרטים.

קריאה למחוקק מהעליון

פסק דין שיצא תחת ידי בית המשפט העליון בחודש מארס 2010 טרף את הקלפים. המשנה לנשיאה, השופט אליעזר ריבלין, קבע כי אף שאין להסכין עם פרסום דברי לשון הרע באינטרנט תחת מעטה האנונימיות, הרי אין בדין הישראלי מקור לסמכותו של בית המשפט להורות על חשיפת פרטי גולשים.

מילים אחרות: נקבעה הלכה שמנעה לחלוטין חשיפת פרטי גולשים, וזאת גם אם אלה פרסמו דברי לשון הרע חמורים מאין כמותם, וגם אם היה מדובר בעבירה פלילית. ריבלין קרא למחוקק לתת את דעתו לסוגייה ולהסדירה בחוק.

יש לברך על כך שח"כ זבולון אורלב "הרים את הכפפה" והביא בפני הכנסת את הצעת החוק, אשר עברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת, והידועה כהצעת "חוק הטוקבקיסטים". החוק המוצע מסדיר את השלבים השונים בדרך לחשיפת פרטיו של גולש אנונימי, שבפרסומו באינטרנט עשה עוול או הפר זכויות קניין רוחני. החשיפה תיעשה אך ורק לצורך הגשת תביעה נגד המפרסם האנונימי.

"חוק הטוקבקיסטים יפגע בחופש הביטוי", טוענים אלה המבקשים להמשיך ולהשתולל בחסות האנונימיות. הבל-הבלים.

נדמה לעצמנו טענה דומה, שיעלו רעולי פנים פלסטינים המתקהלים אל מול חיילי צה"ל והמשליכים עליהם אבנים גדולות ובקבוקי תבערה על מנת לפגוע בהם. אלה יטענו כי הענקתה לבית המשפט של סמכות להסיר את הכיסוי מעל פניהם, על מנת שניתן יהיה לזהותם ולהביאם על עונשם, היא פגיעה בחופש ההתקהלות, בחופש המחאה, בחופש ההפגנה, אולי אפילו בחופש הביטוי. כמה קל להזים טענה שכזו.

חופש הביטוי רק ירוויח

אף כי האפשרות להיוותר אנונימי ברשת מועילה ומאפשרת לעתים דיון פורה וענייני לעילא ולעילא, יש בה גם סכנה חמורה המתממשת מדי יום. קיימים ברשת המוני "רעולי פנים", המוצאים בה מקום לבטא בו את יצריהם האפלים ביותר ולפגוע כדי לפגוע.

הדין אינו מכיר ב"חופש ביטוי אנונימי". אין כל מקום להקריב את שמו הטוב של אדם ואת כבודו על מזבח האנונימיות ברשת. יש הכרח לאפשר לנפגע מדברי לשון הרע אודותיו לעמוד על כבודו ולהגיש תביעה נגד המפרסם "רעול הפנים".

אישורה של הצעת חוק הטוקבקיסטים תחזיר לחופש הביטוי את כבודו האבוד. היא תגן עליו מפני שימוש נואל שיעשו בו חורשי רעתו, אלה המבקשים להסתתר בתואנות-שווא תחת כנפיו.

ככל שהחוק אכן ייחקק - יהא בו כדי ליתן תשובה הולמת, חיונית, אפילו הכרחית, לאנרכיה, להשתוללות שפרצה ברשת, במיוחד לאור היעדרו של הסדר חקיקתי מתאים.

סוף-סוף יידע כל "גיבור אנונימי", כל "רעול פנים" המיידה אבנים כבדות באדם זה או אחר, שהוא עלול לשאת באחריות לכל דבר לשון הרע שיפורסם על-ידו באינטרנט. חזקה על "גיבור" שכזה שיחשוב פעמיים, ואולי בפעם שלישית, לפני שייתן דרור ליצריו האפלים, לפני שיכפיש סתם כך לשם העונג האישי שלו.

וחופש הביטוי? כאמור, הוא רק ירוויח מכך.

הכותב הנו עורך דין פעיל, העוסק במשפט אזרחי-מסחרי והמתמחה בעיקר בתביעות לשון הרע.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים