גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם היינו נשארים במצפה הילה לא היינו מקבלים גלעד חי"

נועם שליט התראיין לניסים משעל בכנס אילת לעיתונות ■ "גלעד באופן כללי בסדר; הוא מנסה לא להפסיד אף משחק בליגת האלופות ובליגה האירופית"

נועם שליט, אביו של החייל פדוי השבי גלעד שליט, התראיין היום (ב') לניסים משעל בכנס אילת לעיתונות. לדבריו, "גלעד באופן כללי בסדר, הרבה יותר טוב מרגע שהוא הגיע. הוא מחלים מהניתוח, הוא עובר טיפולים, הוא מתאושש ומתחיל להתרגל לחיים מחוץ לעזה".

- מה סדר יומו?

"חלק מהזמן הוא בתהליכים עם הגורמים הרשמיים. חברים שלו שעדיין לא עסוקים יש מעט כרגע, והוא בהחלט מסתכל קדימה. אי-אפשר להגיד שזו שגרה כי הוא משלים תהליכים רפואיים ואחרים".

- איך הוא משלים את עתידו?

"שאלה טובה. הוא מנסה לא לפספס כל דבר שקורה בדברים בהם הוא מתעניין. למשל ספורט, הוא מנסה לא להפסיד אף משחק בליגת האלופות ובליגה האירופית".

- היה משהו שהדהים אותו?

"קשה לראות עליו דברים שמדהימים אותו, כי הוא לא בן אדם שמראה. קבלת הפנים שחיכתה לו ביישוב הקטן שלנו בהחלט מאוד הדהימה אותו, והוא לא היה ממש מוכן לזה".

על הידיעה שגלעד שליט שבת רעב אמר נועם שליט: "למעט שביתת הרעב היזומה, הכול נכון. הוא הגיע במצב רפואי כה ירוד, שתוך כדי כך שהוא הגיע חיברו לו אינפוזיה. לא ידוע על שביתת רעב אלא מכלול של דברים, בין היתר חוסר אור יום".

- מה הוא סיפר על היום-יום בשבי?

"כרגע הוא בתהליך עם הגורמים. כל מיני גורמים ששואלים אותו את השאלות. גם לנו הוא לא מספר. יש הרבה פנטזיה ודימיון. כמובן שככל שיש יותר פנטזיה, זה יותר טוב למכירות העיתונים".

- היה לו קשה?

"ודאי. כמו כל חטוף. בהתחלה, לפחות בתקופה הראשונה, זה לא היה פיקניק, גם לא לאחר מכן. אני לא יכול לפרט, גם לא תחקרנו על זה".

- לא היכו אותו?

"זו לא הייתה מסיבה. במשך הזמן, היחס השתפר".

- איפשרו לו לשמוע רדיו?

"כן בגדול. החל מאמצע 2008 הוא קלט את קול ישראל, גלי צה"ל ורדיו דרום".

- הוא ידע על הקמפיין?

"כן. זה רק אומר שעידן הרדיו לא הסתיים במאה ה-21. הוא סיפר שהעבירו אותו מספר פעמים. היה לו מושג, אבל הוא לא מסוגל לתת מקום מדויק לחוקרים. חבל שלא הזמנת את רונן ברגמן, יכול להיות שיש לו מקורות שלנו אין".

- מה הוא היה אוכל?

"לא הכול אני יודע. פיתות, חומוס, אוכל מזרחי אני חושב. אנחנו משתדלים לא להעיק עליו. בשיחת חולין אנחנו מעלים פרט כזה או אחר, אנחנו משתדלים לא להעיק. הוא דיבר איתם בערבית, באנגלית ובעברית".

לדברי נועם שליט, גלעד צפה בטלוויזיה בשידורי ספורט - לא מעבר לזה. באשר למפגש הלא חם כביכול עם גלעד, אמר שליט: "המפגש שלי איתו היה מחוץ לפרוטוקול. חיכיתי לו כשהוא ירד מהמסוק בחוץ, הוא הגיע מלווה במספר שומרי ראש כמו ראש הממשלה, שר הביטחון ומפקד חיל האוויר, ולכן לא הרגשתי חופשי להתנפל ולפרוץ בדמעות. הוא גם היה במצב די ירוד, ועוד אחרי ה'אמבוש' של המצרייה שטמנה לו מארב. והעדיפות הייתה לפגוש קודם כל את אמא".

- מה אתה חושב על התקשורת?

"באופן כללי, אין לי שום טענות לתקשורת. כמובן שמדי פעם יש אי-הסכמות. זה טבעי. אבל באופן כללי, התקשורת מילאה את תפקידה בצורה טובה וסיפקה את רצון העם לשחרר את גלעד".

עוד אמר שליט: "לגלעד קשה מאוד לצאת לתקשורת ולהתראיין מול קהל. לכן אנחנו בכל זאת מנסים להיות בקשר עם התקשורת, עם הציבור".

"חלק מהדברים מתועדים", ענה שליט באשר לאפשרות שיכתוב ספר, "יש הרבה מסמכים, הרבה תיעוד של פגישות עם גורמים רשמיים מנהיגים, ראשי ממשלה. יש חומר לספר, אבל עדיין אין ספר".

- היה ויכוח ציבורי גדול נגד המחיר הגבוה. האם ישראל שילמה מחיר גבוה?

"רק להבהיר: בשבילי המחיר לא היה גבוה, כל אחד היה מוכן לשלם אם זה היה בנו. אם ננסה להביט במבט כללי, אין ספק שהמחיר היה גבוה. המחיר היה לא פשוט. השאלה הנכונה היא למה הגענו למחיר הזה. זה לא מחיר שמשה רבנו הגיע איתו מהר סיני".

שליט הוסיף, בהקשר זה: "אין לי ספק שאם היינו נשארים לשבת במצפה הילה ומחכים, הסיכוי לראות את גלעד חי בבית היה ממש קלוש. ומזה אתה יכול להסיק שלמדנו את הלקח. לצערי, למדנו אותו מהטרגדיה של משפחת ארד ואמרתי את זה לתמי ארד כמה פעמים והתנצלתי על כך שניצלנו את הטרגדיה של משפחתה כדי לא לחזור על הטעויות האלה. וזה לקח שליווה אותנו לאורך כל הדרך. הנחתה אותנו הידיעה שזה מסע לא קל, שזה צריך להיות אפקטיבי ולא מתלהם".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות