גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל דלק קידוחים: "הסכם גז עם חב' חשמל - בקרוב"

יוסי אבו בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "אין ספק שיש צורך לשחרר את הפקק במשק הגז הישראלי. אני מקווה שבקרוב מאד נוכל לברך על המוגמר"

"אני מציע לתת לדירקטוריון חברת החשמל ולדירקטוריונים השותפויות לעשות את העבודה ולסיים את המשא ומתן. אין ספק שיש צורך לשחרר את הפקק במשק הישראלי. אני מקווה שבקרוב מאד נוכל לברך על המוגמר - חוזה עם חברת החשמל, לרוץ קדימה להסכמים רבים נוספים, שיוכלו בסופו של יום לאפשר בו יצוא חשמל פרטי", כך אמר יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים בוועידת ישראל לעסקים 2011 של "גלובס", שמתקיימת בת"א.

"משק הגז הישראלי נשען כיום ברובו על מכירות למשק החשמל, והאחרון הוא דרמטית חשוב למשק הגז הישראלי והתפתחותו. יציבות של משק החשמל, פירושה ודאות של משק הגז, ופיתוח תשתיות גם במשק זה, וגם במשק המים. הכל קשור ואין פה משהו מנותק".

דבריו נאמרו בפאנל "מקורות האנרגיה: מתח גבוה", העוסק בשאלת מחירי האנרגיה והשפעתם על הכלכלה העולמית, וכן בנוגע למקומה של ישראל בשוק האנרגיה הבינלאומי לאור תגליות הגז האחרונות.

בפאנל השתתפו בנוסף גם ד"ר ריצ'ארד הנרי ג'ונס, סגן יו"ר סוכנות האנרגיה העולמית (IEA); ד"ר דיוויד וורמסר, מייסד Delphi Global Analysis Group המתמחה בניתוח סיכונים גיאופוליטיים בדגש על פיתוח אנרגיה; לילנד טייט, נשיא ATP Oil & Gaz corp; ד"ר אדוארד לואיס מורס, ראש חטיבת מחקר סחורות ואנרגיה בסיטיגרופ; סולון קסיניס, ראש מחלקת האנרגיה משרד התעשייה, מסחר ותיירות, ממשלת קפריסין; יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו שותפות גז ונפט. את הפאנל הנחה עמירם ברקת, כתב האנרגיה והתשתיות ב"גלובס".

"קפריסין עומדת להכריז על סיבוב נוסף של רישיונות. לדעתי האישית, בעוד מספר חודשים בסיבוב זה נראה נהירה של חברות רב-לאומית להשתתף בו", המשיך אבו. "בעיני זה מעיד, שיש כאן אתגר גיאופוליטי שלא ניתן להתעלם ממנו. יש התעניינות של גורמים רבים".

באשר לאפשרות לשתף זכויות עם גורמים אחרים ברשיונות, ציין אבו: "כניסה של שותף אנו יעד בפני עצמו, אלא אמצעי. השאלה היא מה אנחנו מחפשים. מה הערך המוסף שיוכיל להביא לנו שותף או גורם נוסף - בין אם מדובר בסינים, באירופאים, או בגורמים אחרים. נצטרך לעשות ניתוח של הפרמטרים השונים, ולהחליט מה יותר טוב".

"אנחנו מצפים לתגליות גז גם בלבנון וסוריה - ותהיה פה תחרות על המשאבים באזור", ציין אבו. "מי שאנחנו לא יישתף איתו פעולה, אחרים ישתפו איתו פעולה. צריך להסתכל על התמונה הרחבה - אנחנו באזור כולו עם שלושה אסדות, הקודחות ב'לוויתן', קפריסין ו'תנין'. המימון של הפרוייקטים הללו מהווה אתגר משמעותי גם בימים רגילים, ובטח בהתחשב במה שקורה בעולם בהיבטי הבנקאי", התייחס אבו לסוגיית המימון.

מנגד, הזכיר אבו את פרוייקט "תמר" "שעשוי להניב כבר ב-2012". באשר לצורך במימון להמשך פיתוח "בלוק 12" בקפריסין, אמר אבו: "אנחנו לא רואים את הצורך בשותף למען פעילות האקספלורציה. צריכים לוודא במקום קיומה של רגולציה ויציבות, תוך בחינה של כלל הצרכים והמשתנים. לצרכי פיתוח 'לוויתן', יהיה ניתן לדבר על עירוב של שחקנים נוספים, רציניים ומשמעותיים - אבל אף אחד לא ייכנס לפני שיידע מה תהיה הרגולציה בעולם יצוא הגז".

"תגליות הגז עשויות לקרב את היחסים בין ישראל וקפריסין"

"אני בטוח שהאופציה להזרים את הגז דרך קפריסין, היא נכונה", אמר סולון קסיניס. קסיניס התייחס לקשר ההדוק בין אנרגיה למציאות גיאופוליטית וציין כי תגליות הגז עשויות לקרב את היחסים בין ממשלות ישראל וקפריסין: "ישראל וקפריסין צריכות לוודא קיומו של שיתוף פעולה הדוק בסוגיית מקורות האנרגיה, דוגמת רשת ביטחון לחשמל, כמו גם הפקת גז ואף נפט בעתיד".

באשר לסבב הרשיונות העתידי בקפריסין, ציין קסיניס: "המון חברות, ביניהן ישראליות, מגלות עניין לקראת סבב הרישיונות ובכלל בסקטור האנרגיה בקפריסין. אולם הסוגייה העיקרית כאן, היא להתמודד עם הבעיות שעומדות בפנינו בנושא האנרגיה בהתחשב במצב הגיאופוליטי".

"המוסלמים עוד לא יודעים את הדרך שלהם וייקח עוד כמה שנים עד שהתהפוכות הפוליטיות יתייצבו. באגן הים התיכון יש כמה התפתחויות, כאשר אי-אפשר להתעלם מכך שכוחה של ארה"ב נמצאה בירידה", אמר ד"ר דיוויד וורמסר. עוד שוחח וורמסר על ההשפעות של התהפוכות הגיאופוליטיות במזרח התיכון על שוק האנרגיה האזורי.

כשנשאל באשר למעורבותה של טורקיה בתגליות הגז בקפריסין, ציין קסיניס: "בכל הקשור לגז ולמשאבים שלנו, הם שייכים לקפריסין ולאזרחיה. טורקייה תצטרך לכבד את ריבונות קפריסין ואת אזרחיה. אנחנו חברים באיחוד האירופי ובאו"ם, וכל מה שאנחנו עושים הינו בהתאם לחוקים הבינלאומיים. ארה"ב, רוסיה וגם מדינות נוספות כמו ישראל - מגבות את מה שאנחנו עושים ברשיונות שלנו", ציין קסיניס.

"רוסיה, ארה"ב וסין יעמדו בראש רשימת היצרניות עד 2035"

"ממשלות מסויימות מעוניינות להתרחק מאנרגיה גרעינית, בגלל האסון שהתרחש בפוקושימה, יפן", אמר ד"ר ריצ'ארד הנרי ג'ונס, סגן יו"ר סוכנות האנרגיה העולמית (IEA), בפאנל האנרגיה. ג'ונס התייחס לתחזיות בשוק האנרגיה בעולמי, בשנים הקרובות.

"הגידול בדרישה למקורות אנרגיה קיים בכל כלכלות השווקים המתעוררים, בדגש על סין והודו - שצפויים לייצג את מחצית הגידול בצריכת אנרגיה, לבדם", המשיך ג'ונס. אולי מקורות אנרגיה יהנו ממירב הדרישה? "בעיקר נפט, פחם, וגז. הנפט צפוי להיות מקור האנרגיה המבוקש ביותר גם ב-2035".

באשר לביקושים לנפט, הסביר ג'ונס כי מירב הביקושים צפויים להגיע בשנים הקרובות מארה"ב והאיחוד האירופי. אולם, הדגיש כי הביקושים צפויים לגדול באופן החד ביותר בסין, הודו ובמזרח התיכון - קרי, כלכלות השווקים המתעוררים.

"אנחנו צופים שמאגרי הנפט הגולמי יהנו מנצילות גבוהה יותר עד שנת 2035, ומעריכים כי הייצור יגיע ל-1.4 מיליון חביות ביום בארה"ב עד שנה זו", דברי ג'ונס. "עד שנת 2015 צפוייה אירופה לצרוך יותר נפט מיובא מארה"ב, וסין צפוייה לעמוד בראש טבלת הביקושים לנפט".

ג'ונס ציין כי להערכתו, "מדינות OPEC צפויות לספק יותר ממחצית מתפוקות ייצור הנפט בעולם גם ב-2035. ובאשר לגז - רוסיה, ארה"ב וסין צפויות לעמוד בראש רשימת היצרניות עד שנת 2035".

עוד כתבות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות