גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמיר חייק: "חסרים עשרות אלפי עובדים מיומנים לתעשייה"

מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק בוועידת ישראל לעסקים 2011 של "גלובס": "צריך חקיקה שהפוליטיקאים והפקידים לא יוכלו לברוח ממנה"

"יש מחסור אדיר בחומר גלם שנקרא 'כוח אדם מקצועי', אנחנו שומעים את זה בכל מקום שאנחנו הולכים אליו. כמו שאנחנו קונים חומר גלם מראש כדי שיהיה זמן להכשיר אותו, כך אנחנו צריכים עובדים מיומנים והתכנון בעניין הזה הוא קריטי. אם אנחנו לא נכניס עוד תלמידים לפס הייצור הזה - אנחנו נבכה בשנים הקרובות" - כך פתח היום (ב') מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, את הפאנל "לאן נעלם החינוך הטכנולוגי" במסגרת ועידת ישראל לעסקים 2011 של "גלובס".

בפאנל השתתפו גם מנכ"ל רשת אורט ישראל, צבי פלג; יו"ר אגודת הידידים של אורט ישראל ויו"ר H&O, עמי סגיס; מנכ"לית רשת עמל, רוית דום; ויו"ר ביפר, אלישע ינאי.

לדברי חייק, "חסרים היום עשרות אלפי עובדים. נקודה. המדינה הרימה ידיים אבל צריך לקבוע עובדות בשטח. צריך חוק לעידוד החינוך הטכנולוגי, שיגדיר דברים ויפנה תקציבים, כולל הגדרה של צורכי כוח אדם. צריך חקיקה שהפוליטיקאים והפקידים לא יוכלו לברוח ממנה".

לשאלתו של מנחה הפאנל וכתב התעשייה של "גלובס", יובל אזולאי, אם היה רוצה שבנו יילך ללמוד בחינוך הטכנולוגי, ענה חייק כי "אישית, לא הייתי רוצה שהילד שלי ילמד חרטות. הייתי רוצה שילמד מחשבים כי הוא יכול ללמוד מחשבים".

עמי סגיס, יו"ר אגודת הידידים של אורט ישראל, ציין כי "יש נסיגה כבר שנים בחינוך הטכנולוגי. פעם הייתה הבנה אצל האימהות שכדאי שהילדים שלהן ילמדו מקצוע. אז המוסדות להשכלה גבוהה נתנו גיבוי ללימודים האלהן וכשהלכתי ללמוד בטכניון, אז התחשבו שם במה שלמדתי קודם באורט. היום זה לא היה קורה. המדינה לא מתכוונת לטפל בחינוך הטכנולוגי והם יכולים להגיד כולם מה שהם רוצים. מדינת ישראל לא יכולה להישאר בלי חינוך טכנולוגי".

לדברי יו"ר ביפר, אלישע ינאי, "חייבים להחזיר עטרה ליושנה. חייבים ליצור מצב שהחינוך הטכנולוגי יהיה מה שהיה פעם. הבעיה המרכזית שגרמה לנסיגה בחינוך הטכנולוגי היא בעיה תקציבית גרידא. בגלל תקציבים, החינוך הטכנולוגי נשחק. אני מאוד אופטימי לגבי המדינה מבחינת כלכלה, אבל צריך לקחת בידיים את החינוך הטכנולוגי".

מנכ"ל אורט, צבי פלג, דווקא שידר תמונה אופטימית יותר. "את השגיאות שנעשו על ידי ממשלות קודמות אי אפשר להשיב, אבל המצב הנוכחי לא כל כך רע", אמר פלג. "היום כל תלמיד עשירי בישראל לומד באורט ו-70% מהתלמידים בבתי הספר המקיפים שלנו לומדים מדע וטכנולוגיה. יתרה מזאת, אורט ישראל היא יצואנית הידע בתחום החינוך הטכנולוגי מספר אחת בעולם. אנחנו, למשל, מייצאים ידע לאירופה בתחום הננו-טכנולוגיה".

על אף המצב הנוכחי, פלג מאמין כי אי אפשר לנוח על זרי הדפנה ויש צורך להמשיך ולהשקיע. "ממשלת ישראל צריכה להמשיך ולהשקיע משאבים כדי לקדם את החינוך הטכנולוגי. זה כמו שחושפים את השפה האנגלית בגני הילדים, צריך גם לחשוף את מקצועות הטכנולוגיה מוקדם. בנוסף, משרד התמ"ת חייב להכפיל את תקציביו כי יש דרישה לבתי ספר תעשייתים".

לדברי מנכ"לית עמל, רוית דום, "ב-20-30 השנים האחרונות יש פיחות בחינוך הטכנולוגי. זה בא מהפוליטיקאים והם אלה שצריכים לקבל החלטה כי זה לא עוזר שאנחנו פה נחליט להשקיע בחינוך הטכנולוגי".

להבנתה, יש כמה בעיות מרכזיות בתחום: כוח ההוראה, דימוי עצמי ותשתיות. "צריך להשקיע בעתודה של המורים. אנחנו צריכים להכשיר את אלה שכבר נמצאים כי הם כבר שכחו את מה שעושים היום בתעשייה. צריך גם לדעת לתגמל אותם כי המשכורות שלהם לא מספיק גבוהות. בסופו של דבר, אם לא נדע להשאיר אותם אז מי שכבר לומד את הטכנולוגיה, פשוט הולך לעבוד בזה במקום ללכת להוראה.

"זה חלק מהדימוי העצמי של החינוך הטכנולוגי. ילדים לא רוצים ללכת ללמוד טכנולוגיה כי התשתיות לא מתאימות. כולם, כולל הממשלה, צריכים להשקיע בסדנאות ובמעבדות. אי אפשר להבטיח להם שתהיה להם עבודה בהמשך, אם אין תשתיות מתאימות".

מבחינתו של פלג, הבעיה האמיתית היא ההתמקדות של המדינה ומערכת החינוך באחוזי הזכאות לבגרות, שאינם חזות הכול. "צריך להפסיק לדבר על בגרויות. המדינה מדברת כל הזמן על זכאות לבגרות כאילו זה הכי חשוב. אבל בין אלה שגמרו בגרות, יש לא מעט שאפילו לא יכולים להיות פקידים. בסופו של יום, אם לא נפסיק לדווח כל הזמן מה אחוז הזכאות לבגרות בכל עיר ובכל בית ספר, לא נוכל להרים את הדימוי של החינוך הטכנולוגי ויהיה כסף כמה שיהיה".

במסגרת הפאנל הציג כפיר דמרי את פרויקט Space IL, שיזם עם יריב בש ויהונתן ויינטראוב, שבו הם בונים ומפתחים חללית ישראלית לא מאוישת כדי לשגרה לחלל במסגרת תחרות של חברת גוגל בשם Lunar X Prize.

הרעיון מאחורי שילוב הפרויקט בפאנל היה להראות כיצד דמרי ושותפיו משתמשים בפרויקט החדשני והמיוחד כדי להלהיב את הילדים הצעירים ללמוד מקצועות טכנולוגיים. "המטרה שלנו היא לגרום לדגל ישראל להיות הדגל השלישי שנוחת על הירח, שתשפיע על תדמית המדינה בעולם. אבל המטרה היא גם לגבי החינוך בעתיד", הסביר דמרי. "כשניל ארמסטרונג נחת על הירח, הרבה ילדים בארה"ב ובשאר העולם רצו להיות כמוהו ובחרו להיות מהנדסים ואז נרשמה קפיצה בתחום. המטרה שלנו, באמצעות נחיתת חללית ישראלית, היא לייצר את אותו אימפקט".

לדברי דמרי, "המטרה שלנו היא להגיע לבני הנוער. אנחנו רוצים ליצור ניצוץ ראשוני ולקחת את החללית שמלהיבה ילדים. לקחת את ההתלהבות הזאת ולחבר אותה לילדים למדע. זה מתחיל בלפגוש אותם ולספר להם על המשימה וממשיך בשיתופי פעולה עם מכון דוידסון לחינוך מדעי ועם ערוצי מדיה".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35