גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חלל: "מקווים להכנסות של 60 מ' ד' מ'עמוס 5'"

דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת, מתרגש מהשיגור המוצלח של לוויין התקשורת, שיכסה את יבשת אפריקה ■ בראיון מיוחד הוא מספר על שיתוף הפעולה עם התאגיד הרוסי ISS ועל התוכניות לעתיד

האירוע של שיגור הוא מרגש מאוד, ולאחריו ההרגשה היא של הקלה. הרשינו לעצמנו להרים כוסית עם אנשי החלל של הסוכנות הרוסית, ועכשיו עוברים מהתרגשות לעבודה, ומתחילים את המרוץ המטורף למלא את הלוויין כמה שיותר מהר". כך מתאר דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת, את החוויות משיגור לוויין התקשורת "עמוס 5", בראיון מיוחד ל"גלובס" .

בהמשך לדיווח על השיגור המוצלח שלשום, עדכנה אתמול חלל, שבשליטת קבוצת התקשורת יורוקום של שאול אלוביץ', כי הלוויין הופרד מהשלב הרביעי והאחרון של טיל השיגור, פרס את הפאנלים הסולאריים ואת אנטנות התקשורת שלו, והשלים את החלק העיקרי של תהליך השיגור. בשבועיים הקרובים ימשיך הלוויין בדרכו לנקודת השמיים המיועדת לו, וכשיגיע אליה יעבור סדרת בדיקות מקיפה לקראת תחילת פעילותו המסחרית.

את שנת 2011 צפויה חלל תקשורת לסיים עם הכנסות בהיקף של 80-85 מיליון דולר. "עמוס 5" צפוי להגדיל בצורה משמעותית את הכנסות החברה, ופולק אומר: "אני מקווה שבתוך שנתיים נגיע לקיבולת שנתית של 60 מיליון דולר, ונצליח לשמור את הלוויין מלא לכל אורך חייו".

חלל תקשורת מפעילה היום שני לווייני תקשורת שנבנו על-ידי התעשייה האווירית - "עמוס 2" ו-"עמוס 3", המכסים את אזורי המזרח התיכון, אירופה, והחוף המזרחי של ארה"ב. "עמוס 5" נבנה על-ידי תאגיד ISS (Information Satellite Systems) הרוסי בעלות של 200 מיליון דולר, וחלל שילמה סכום נוסף על מנת לחכור את נקודת השמיים שבה הוא יימצא, למשך 30 שנה. לווייני החברה מספקים מגוון של שירותים ללקוחות בתחומי התקשורת, ובהם yes המקומית מקבוצת בזק, שאף היא בשליטת אלוביץ'. yes מחזיקה 5% ממניות חלל תקשורת.

משך החיים של "עמוס 5" צפוי לעמוד על כ-15 שנה, כך שהחברה שמרה את המקום גם ללוויין שיחליף אותו. "עמוס 5" יכסה את אזור אפריקה, והוא כאמור הלוויין הראשון של חלל שנבנה שלא באמצעות התעשייה האווירית, אשר הייתה בעברה בעלת מניות בחברה.

* אתה מרוצה מהעבודה עם ISS?

"יש לי רק מלים טובות להשתמש בהן אחרי השיגור אתמול. כל התהליך הלך חלק מבחינה טכנולוגית, ואנחנו מאוד מרוצים. את 'עמוס 5' התעשייה האווירית לא יכולה הייתה לבנות, כיוון שהוא גדול יותר מלווייני 'עמוס 1, 2 ו-3'. זו הייתה קפיצה מהירה עבורם, שדרשה זמן התארגנות ארוך יותר".

כעת בונה התעשייה האווירית את הלוויין "עמוס 4", שצפוי לכסות את אזור אסיה ואמור להיות משוגר בשנה הבאה. החברה מקיימת מכרז לבניית הלוויין "עמוס 6", שצפוי להחליף את "עמוס 2" באזור אירופה, ואמור להיות משוגר לחלל במהלך 2014.

"מתחילים בריצה ולא בהליכה"

"עמוס 5" יהיה הלוויין הראשון שבאמצעותו לחלל יהיה כיסוי משלה ליבשת השחורה. לפני כשנתיים שכרה החברה לוויין שהיה לקראת סיום חייו מחברת AsiaSat, והעבירה אותו לאזור אפריקה. זאת מתוך כוונה לחתום על חוזים עם לקוחות, שיועברו ל"עמוס 5" לאחר שיגורו.

בפועל הלוויין שאמור היה לפעול במשך כשנה וחצי יצא מכלל פעולה תקופה קצרה לאחר רכישתו, ושתי החברות נקלעו לסכסוך משפטי שטרם נפתר. לדברי פולק, "הלוויין הזמני היה מהלך שנגמר מוקדם מהצפוי, אבל היתרון הוא שאנחנו מכירים את השוק, ויש לנו לקוחות שהעברנו ללוויינים אחרים ואנו מחזירים".

פולק מספר: "התחלנו לעבוד באפריקה לפני ארבע שנים, כדי להכיר ולהכין את השוק, ועד שלא מתחילים לעבוד שם, לא מבינים כמה היא גדולה. יש לנו מנהלי מכירות ואנשים מקומיים במדינות החשובות, כגון דרום אפריקה, ניגריה, קניה ואנגולה, ואנחנו ערוכים להתחיל בריצה ולא בהליכה".

העבודה באפריקה גוררת אחריה גם אתגרים חדשים מול לקוחות, אשר מוסר התשלומים שלהם עלול להיות בעייתי. עד עתה חתמה חלל על חוזים בהיקף של כ-160 מיליון דולר עם מפעילי תקשורת ביבשת; אולם לפני שלושה שבועות דיווחה החברה, כי אחד הלקוחות שעמו נחתם חוזה רב-שנתי בהיקף של 65 מיליון דולר, לא שילם את דמי הקדימה בסך של כחצי מיליון דולר, ועקב כך היא אינה יכולה להעריך את סיכויי התממשות העסקה.

"לגבי המקדמה הזו, עוד לא אמרנו נואש אבל אי אפשר להיות בטוחים ב-100%", אומר פולק. "המדיניות שלנו תצטרך להיות יותר זהירה עם הלקוחות. יש שם לקוחות ותיקים שלנו, כמו פראנס טלקום, שאנחנו מתייחסים אליהם כלקוחות בטוחים; ויש לקוחות יותר בעייתיים, שנצטרך להיות זהירים איתם גם בהתנהלות וגם בדיווחים. אנחנו עובדים באזורים נוספים בעולם שלא קל בהם, ולוקחים בחשבון שפה ושם יהיו בעיות; אבל אם ערוכים ומנהלים את זה נכון, אפשר למזער את הקושי".

"האתגר עובר מהאנשים הטכניים לאנשי המכירות"

"אנחנו מעריכים שבשנת 2012 'עמוס 5' יניב לחלל הכנסות של 24 מיליון דולר, 47 מיליון דולר ב-2013, 66 מיליון דולר ב-2014, ומשנת 2015, שהיא שנה מייצגת, ואילך, הוא יתרום סביב 71 מיליון דולר", כך אמר היום ל"גלובס" אורי ליכט, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי.

"עכשיו, אחרי שהלוויין באוויר, הרבה יותר קל יהיה לחתום על חוזים חדשים, ואני מעריך שנראה עליית מדרגה במחירי המכירה בחוזים שעליהם תחתום חלל. החברה לא מדווחת על המחיר שבו היא משכירה את המקטעים על הלוויין, אבל כשהוא בחלל המחיר יותר גבוה מאשר לפני השיגור, כך שהאתגר עובר כעת מהאנשים הטכניים לאנשי המכירות", מוסיף ליכט.

בחודש שעבר הוציא ליכט סקירה על החברה, ובה ציין כי הצלחת השיגור תביא להצפת ערך משמעותית, ותקפיץ את מחיר היעד של מניית החברה מ-76 שקל ל-84 שקל - פרמיה של כ-37% על מחירה הנוכחי.

ליכט מוסיף, כי "מה שמעניין מבחינת תמחור, הוא שכאשר הלוויין בשמיים, אין עליו הרבה הוצאות. בתפוקה מקסימלית שיעורי הרווחיות EBITDA עומדים על 80%. אם הכול עובד כמו שצריך, ההשקעה בבנייה, שיגור והפעלת לוויין, הינה משתלמת מאוד".

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"