גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוכים הגדולים של שנת 2011

אגו? כן. יצרים? בהחלט. כסף גדול? ועוד איך. בכירי המגזר העסקי לא איכזבו אותנו וניהלו גם ב-2011 קרבות רוויים באמוציות

מאיר שמיר נגד זהבית כהן

תקציר הפרקים הקודמים: מאיר שמיר, הבעלים של מבטח שמיר וזהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, שילבו ב2007 זרועות ורכשו יחד את השליטה בתנובה תמורת 989 מיליון דולר. לכהן היה תנאי אחד קטן - הדוחות של החברה הנרכשת לא יפורסמו לעולם. שמיר, שרכש את חלקו בתנובה דרך החברה הציבורית מבטח שמיר, קיבל פרה-רולינג מרשות ניירות ערך והסכים. התנאי הפך לחלק מחוזה השותפות. כעבור שנה הושלמה העסקה והצמד הפך לבעלים הגאים של קונצרן המזון הגדול בישראל.

האידיליה הזו נגמרה במהירות. בקיץ 2009 שינתה רשות ניירות ערך את עמדתה. בעלי תפקידים חדשים ברשות דרשו לחשוף את הדוחות המלאים של תנובה. שמיר פנה לכהן אך זו סירבה לסייע והתעקשה כי יעמוד בהסכם. שמיר מצא עצמו בין הפטיש לסדן - אם יתעמת עם כהן הוא מסתכן בהפרת הסכם השותפות ויוטלו עליו סנקציות חמורות; אם לא יתעמת עם כהן, לא יקבל את הנתונים אותם דרשה הרשות ויסתכן בקנסות והשעיית המניה ממסחר.

ההסלמה: במאי 2010 השעתה רשות ניירות ערך את מבטח שמיר ממסחר. לשמיר לא נותרה ברירה, והוא החל במו"מ למכירת החזקותיו בתנובה. הקונה המיועד - בנק לאומי. כשהתפרסם מחיר העסקה המיועדת התברר ששווי תנובה הוכפל והגיע ל-2.2 מיליארד דולר. במקביל, היחסים האישיים בין שמיר לכהן הורעו. בשלב הזה, השניים לא טרחו להסתיר את התיעוב ההדדי.

תמונת מצב עדכנית: אחרי שההסכם עם לאומי נחתם, החל שמיר בתרגילי השהייה, ומועד השלמת העסקה נדחה שוב ושוב. פעם דרש שמיר תוספת למחיר, פעם הרגולטור העמיד דרישות, וגם כהן לא שיתפה פעולה בהעברת נתונים ששמיר דרש לצורך הערכת שווי. ביוני 2011 חלף המועד האחרון, והעסקה טרם הושלמה. כשפרצה מחאת הקוטג', בלאומי ניצלו את הזדמנות ונסוגו מהעסקה.

לשמיר לא היה קונה, והרשות החלה לאיים עליו ועל כהן בקנסות. בתגובה תבע שמיר את אייפקס על סירובה להעביר נתונים. תחת לחץ הרשות חזרו שני הצדדים לדבר. כהן הגישה לשמיר הצעה - שנוסחה ונראתה כאולטימטום - לרכוש את חלקו. הוא דחה אותה. באותה עת, נראה היה כי העימות מתקדם לקראת הכרעה בבית משפט.

ואז, כמו בסרט הוליוודי, שמיר זכה לישועה ממקור לא צפוי. רשות ההגבלים העסקיים החלה בחקירה נגד תנובה וכהן. אייפקס, שהייתה בעיצומה של גיוס קרן חדשה, לא יכלה להרשות לעצמה להסתבך בחקירה פלילית. בכירי אייפקס הזיזו את כהן ומינו במקומה את שלמה רודב, שמקורב מאוד לשמיר. במקביל פורסמו מסקנות ועדת טרכטנברג, שהמליצו לחייב מונופולים לפרסם דוחות כספיים מלאים. כמה שבועות אחר כך, רודב הסכים להעביר לשמיר את כל הנתונים שנדרשים לו כדי לעמוד בדרישות הרשות.

איך זה ייגמר? נעריך בזהירות שהשותפות בין אייפקס לשמיר עומדת לפני סיום. תוך כמה חודשים יגיש שמיר הצעה לרכישת חלקה של אייפקס בתנובה במחיר נאה ביותר. באייפקס, כשכהן כבר לא בעמדת מפתח, יסכימו להצעה וירשמו אקזיט אדיר של 400%. מאיר שמיר יגשים את חלומו ויהפוך לבעל השליטה בתנובה. ומה יהיה עם זהבית כהן? היא, כנראה, תנסה לשקם את המוניטין שנפגע.

===

דורון עופר נגד ליאורה עופר

תקציר הפרקים הקודמים: זה נשמע כמו תסריט של אופרת סבון, אך הסכסוך הזה אמיתי לגמרי. מעורבת בו משפחה עם נכסים בהיקף של מיליארדי דולרים - אב דומיננטי שהלך לעולמו, שני אחים, ואלמנה שהייתה אשתו השלישית של אב המשפחה. עכשיו כולם נאבקים על הרבה כסף.

בספטמבר השנה נפטר יולי עופר בגיל 87, שבועות ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים, דודו זקן, איבד את סבלנותו בנוגע להתנהלות המשפחה בנוגע לשליטתה בבנק מזרחי טפחות. כשזקן החל להציג למשפחה דרישות פומביות, נחשף המאבק המשפחתי החריף סביב צוואתו של המנוח.

זקן דרש לשנות את מבנה עופר השקעות, כך שחברת מליסרון ובנק מזרחי טפחות יופרדו מבנית במטרה להבטיח את יציבות הזרוע הפיננסית. הדרישה הרגולטורית החריגה והחריפה הזו נולדה עוד קודם למאבקי הירושה, אך הבשילה לכדי מאבק רגשי בין יולי ובתו ליאורה, שתמכו בדרישת בנק ישראל, לבין הבן דורון שהתנגד.

בשנים האחרונות דורון עופר איבד את מעמדו כבן המועדף ויצא לדרך עצמאית, וליאורה עופר הפכה ליורשת החזקה שמנהלת את עיקר האימפריה המשפחתית לצד האב.

ההסלמה: עם פתיחת הצוואה של יולי התברר שהוא הוריש את כל מניותיו בעופר השקעות לליאורה, ודורון לא קיבל דבר. זו הייתה יריית הפתיחה הרשמית למאבק הירושה בין האח והאחות.

תמונת מצב עדכנית: לסכסוך סביב הצוואה הצטרפה גם אלמנתו של יולי עופר - רות. בד בבד התברר שיולי השאיר אחריו שתי צוואות - הראשונה חילקה באופן שווה את מניותיו בעופר השקעות בין דורון וליאורה, ואילו בשנייה העביר כאמור את כל המניות לליאורה. בנק ישראל ממתין שמשפחת עופר תציית להנחיותיו ותסכים להפרדה המבנית.

עתידות: כל הנוגעים בדבר מצטיידים בעורכי דין מהשורה הראשונה כדי לזכות בנתח מירושת המיליארדים. בצד ממתין בנק ישראל, שאמנם עיכב במעט את הדד-ליין שנתן למשפחה, אך הוא בהחלט עשוי להפתיע ולכפות את הפתרון הרצוי לו באופן חד צדדי, תוך שינוי היתר השליטה הקיים של המשפחה בבנק.

===

ענבל אור נגד פנינה רוזנבלום

תקציר הפרקים הקודמים: במוקד הסכסוך עומדת הווילה המפוארת של פנינה רוזנבלום ברחוב שרת 31 ברמת גן, שמשתרעת על שטח של 600 מ"ר וכוללת בריכת שחייה, מעלית פנימית ופינוקים רבים נוספים. ב-9 בפברואר נכרת הסכם אופציה בין רוזנבלום לבין חברת "אור סיטי", שבבעלות ענבל אור, לגבי מכירת הווילה. אור ביקשה לרכוש את הווילה תמורת 14.5 מיליון שקל, להרוס אותה ולבנות במקום פרויקט של שש דירות. בגין האופציה שילמה אור לרוזנבלום חצי מיליון שקל. ההסכם הוכפף לקיומו של תנאי מתלה, לפיו תתקבל החלטה מקדמית (פרה רולינג) בכתב כי העסקה פטורה ממע"מ.

ההסלמה: במשך חודשים ארוכים התנהלו היחסים בין אור לרוזנבלום על מי מנוחות, אך בחודש יולי העסקה התפוצצה. אור טוענת כי הדבר קרה בגין אי קיום התנאי המתלה על-ידי רוזנבלום. רוזנבלום טוענת כי אור פוצצה את העסקה משום שלא הצליחה למצוא לה מימון.

הסכסוך הגיע לבית המשפט לאחר שאור הגישה תביעה נגד רוזנבלום וביקשה מבית המשפט לכפות על רוזנבלום להחזיר לה את דמי האופציה בסך חצי מיליון שקל, וכן לפסוק פיצויים על נזקים שנגרמו לה, לדבריה, מביטול העסקה. רוזנבלום טענה בתגובה כי אור הסכימה לביטול התנאי המתלה וכי תביעתה נגד רוזנבלום מהווה "ניסיון נפסד" לעשות שימוש בהערת אזהרה שנרשמה לטובת "אור סיטי" על המקרקעין (שהזכות לרישומה פקע), ולהפוך אותה ל"מכבש לחצים" פסול על רוזנבלום.

תמונת מצב עדכנית: ב-21 בספטמבר התייצבו רוזנבלום ואור בבית משפט השלום בתל אביב לדיון בתביעה. אולמו של השופט רחמים כהן, הקטן ממילא, היה צר מלהכיל את כמות האמוציות, הכעסים והזעם שנצברו אצל השתיים ובאי כוחן. כאשר מסרה אור את עדותה, צחקקה רוזנבלום בקול ממקום מושבה. כאשר רוזנבלום עלתה לדוכן העדים, אור סיננה לעברה הערות עוקצניות מהספסל האחורי.

בשלב מסוים פנתה באת כוחה של רוזנבלום, עו"ד ברוריה לקנר, לאור לאחר שזו סירבה להשיב לשאלותיה והטיחה בה: "את לא בערוץ 2 ולא בתוכנית 'לילה כלכלי', תעני לי על השאלות. את נכשלת בשיווק הפרויקט ולכן מגלגלת את הכישלון על רוזנבלום". בהמשך, אמרה אור לשופט, לאחר שעו"ד לקנר נכנסה לדבריה: "זה לא יכול להתנהל ככה, תסתום לה קצת את הפה".

עתידות: הסכסוך המתוקשר צפוי להמשיך לנפק כותרות צהובות גם בשנה הבאה, אלא אם רוזנבלום ואור ישתפו פעולה עם ניסיונות התיווך של בית המשפט ויגיעו לפשרה.

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה