גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המתמחים הם חיילים שבויים שהלכו אחרי המפקדים"

עו"ד נחום פינברג בפאנל דיני עבודה שנערך בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "את הנזק שהמתמחים גרמו לעצמם ביחסי העבודה, אף אחד לא יתקן"

"כל התהליך של מאבק המתמחים היה עקום. המתמחים הם 'חנונים', אבל חיילים שבויים אחרי המפקדים שלהם. מאבק המתמחים היווה הרס לכוח של העובדים ולמשפט. המתמחים שברו את בתי המשפט, נלחמו בארגונם, ובסוף היה ברור שהם לא יצליחו. הם הפסידו, משום שאת הנזק שהם גרמו לעצמם ביחסי עבודה אף אחד לא יוכל לתקן, שלא לדבר על הנזק למערכת הבריאות הציבורית".

את הדברים אמר עו"ד נחום פינברג, שדיבר בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בפאנל מומחים בדיני עבודה, שנשא את הכותרת: "מאבקי עובדים בעידן של פייסבוק, מחאה חברתית ותחרות בין ארגונים", בהנחייתו של כתב העבודה והבריאות של "גלובס", שי ניב.

מטבע הדברים, הדיון התנהל בצלו של מאבק המתמחים ברפואה, שהסתיים באחרונה; חלק מרכזי ממנו הוקדש להשלכותיו על סכסוכי העבודה הקיבוציים בישראל. בין היתר, דנו המשתתפים בשאלה כיצד ניתן למנוע קרע, שנוצר לעתים בין ראשי ארגונים לקבוצות מהעובדים, כפי שקרה באופן בולט במאבק המתמחים.

"פינג-פונג לא טוב"

כפתרון ל"בעיית הנציגות", הציע עו"ד איתי סבירסקי כי גורלם של הסכמים קיבוציים ייקבע באופן דמוקרטי, על ידי כלל העובדים שההסכם חל לגביהם. "אני מציע להביא הסכמים להצבעה. הפרשה של הרופאים מראה את הקושי באיגוד מקצועי, שאין בו דמוקרטיה, ושהדברים נסגרים בו ללא שקיפות. 'כוח לעובדים' טוען כי התנהלות של איגוד מקצועי צריכה להתבצע בשקיפות, ושניהול המו"מ, היציאה לשביתה והחתימה על ההסכם צריכים להיעשות בצורה דמוקרטית, ולעבור אישור של אסיפות העובדים".

הצעתו של סבירסקי זכתה להתנגדות חריפה מצד מרבית משתתפי הפאנל. עו"ד דפנה שמואלביץ' הטיחה בסבירסקי, כי התפיסה של ארגון עובדים דמוקרטי מתנפצת על קרקע המציאות. "התפיסה הדמוקרטית בעייתית - הן בגלל השטח הקיצוני, הן בגלל שמעביד זקוק ל'מבוגר אחראי', שיאסוף את האנשים וייצג מולו. זה בדיוק הרעיון בארגון עובדים יציג.

"לגבי הר"י - הייתה תחושה שמישהו איבד שליטה, ולא יכול היה להגיע להחלטה. לטעמי, הקו צריך לעבור איפשהו באמצע. ראשית, לעשות הצבעה חשאית לפני שביתה, ואז לצאת לדרך ולא לעדכן מתוך המו"מ כי זה מפריע למנהיג לעשות פשרות ולהגיע להחלטות. ה'פינג-פונג' עם השטח לא טוב ליחסי העבודה".

עו"ד פינברג טען כי הצבעה דמוקרטית "לא משנה שום דבר. המיעוט הקולני היה קיים בכל מקרה, ומתמרד נגד החלטת הרוב". עו"ד בטי מצר-לוי אמרה גם היא, כי לא כדאי ללכת "לקיצוניות של דמוקרטיה, שתבוא מתוך העובדים".

לדברי מצר-לוי, הפתרון הנכון לבעיית הנציגות הוא של חתימה על הסכם התנהלות בין נציגי הוועד לבין העובדים בתחילת הדרך. "בסופו של יום, המשא ומתן הקיבוצי יוצר את האיזון. השיטה שאנחנו עובדים איתה בהסתדרות הלאומית, היא שבתחילת הדרך אנחנו חותמים על הסכם התנהלות עם העובדים, ובו אנו קובעים איך המו"מ יתנהל, מתי חותמים וכיוצא באלה'".

עו"ד שי תקן הסביר כי הבעיה הגדולה ביותר במאבקים כמו זה של המתמחים, נעוצה בתיאום ציפיות בין השטח למנהיגים. "התהליך שקרה פה בעייתי מאוד, וזה לא רק לגבי המתמחים, אלא רצף שלם. כך היה גם במאבק העובדים הסוציאליים, במאבק המתמחים ובמאבק הפרקליטים. השטח בעט בהסכם והתחיל מחול שדים של שבירת כללי משחק, מעורבות חזקה של התקשורת, והתוצאה הייתה ש'הזנב מכשכש בכלב'.

"הפער בין הציפייה של השטח לרפורמה, לבין התוצאה של תוספת שכר, גרמה לאופן שבו התנהל המאבק. צריך להיזהר מאוד מפופוליזם. אם היו מצביעים בצורה דמוקרטית על הפעלת שעון נוכחות לרופאים, בחיים לא היה שעון נוכחות - כי זה פשוט לא היה מתקבל. גם היום יש דמוקרטיה, אבל דמוקרטיה של נציגים. חשוב לזכור כי ככול שיורדים יותר לרמת השטח, זה ייקח למקומות קיצוניים יותר, כי השטח תמיד קיצוני.

"המתמחים לא יותר מוסמכים מאידלמן (ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר הר"י - ח.מ), ומונעים מהאינטרס הצר שלהם. המתכון של 'דמוקרטיה בכיכר העיר' לא יעבוד, וכל מי שישב ב'משאים ומתנים' כאלה יודע את זה. לרופאים הייתה מנהיגות לא מנוסה, והאמירות שרק השטח יודע מה טוב אינן נכונות; התפקיד של ארגון עובדים הוא גם לא לתת לשטח להתפרע".

היועצים שולטים

עו"ד טל קרת, שייצגה את המתמחים, הציגה גישה שנוטה יותר לכיוון גישתו של סבירסקי. "לדעתי, יש מקרים חריגים שצריך להגדיר אותם, שבהם צריך לעשות הצבעה בקרב אסיפות העובדים. למשל, כאשר הולכים להסכם קיבוצי לתקופה חריגה, של יותר מ-5 שנים, כן צריך לקבוע בחקיקה שדרוש רוב מיוחס של העובדים כדי לחתום על ההסכם.

"זה פועל בחברות הציבוריות, ואין סיבה שזה לא יפעל גם כאן. חלק ממשבר האמון הקשה, שהתגלה בין המתמחים לבין מי שייצג אותם, היה שהתייחסו אליהם כאל מריונטות. התייחסו אליהם בהתנשאות, כאל ילדים שלא מקשיבים להם. לא כל דבר צריך לצאת מהמשא ומתן, אבל צריך לשתף את קבוצות המיעוט בתוך הארגונים.

"הדרך היחידה של קבוצות מיעוט שלא אוהבות את ההסכם, זה להתפטר ולעזוב. קרה מה שקרה, ולא כדאי להתעלם מכך. בעתיד, ראוי לזהות את הקבוצות שיש להם אינטרסים, לשמוע אותן ולשתף אותן בתהליך".

סוגיה בעייתית נוספת שהציף מאבק המתמחים, לבד מבעיית הנציגות, הייתה המעורבות העצומה של יועצי תקשורת ויועצים אסטרטגיים בסכסוכי עבודה. את האסטרטגיה של המתמחים הוביל יועץ התקשורת רונן צור; מנגד, גם האוצר זכה במהלך הסכסוך לייעוץ תקשורתי צמוד, של משרד דן-אורן.

עו"ד פינברג הצהיר כי רונן צור ניהל, הלכה למעשה, את מאבק המתמחים, וטען כי מדובר בתופעה בעייתית ביותר. "כיום, בלי יועץ תקשורת לא נכנסים למאבקי עבודה. התקשורת קובעת מי ינצח במאבק. זו בעיה קשה מאוד, כי יועצי התקשורת לוקחים את המאבקים למקומות אחרים. כך למשל, יש יועצי תקשורת שהמנטרה שלהם היא לפגוע בקודקוד של המעביד. גם במשא ומתן החשאי ובחדר הסגור, יועץ התקשורת כבר אומר מה לעשות".

עו"ד קרת השיבה לעו"ד פינברג ואמרה כי "לא אני ולא רונן צור היינו שותפים בהחלטות של המתמחים. אנחנו היינו היועצים - והמתמחים המחליטים. רונן צור הוא גם יועץ אסטרטגי, ולא רק יועץ תקשורת. למעשה, מי שדחף לסיים את המשא ומתן הנוכחי ולא להתלהם, היו אני ורונן צור".

עו"ד שמואלביץ סיכמה את הסוגיה: "התקשורת היא עובדה קיימת, ויש לה יתרון אדיר. היא שמה את הזרקור על דברים שלעתים לא מודעים להם, כמו למשל במקרה של מפעל 'ויטה פרי גליל', שבו התקשורת צבעה את הסיפור והאירה אותו.

"מצד שני, התקשורת מתעדת. עובדים שמתפרעים כבר לא יכולים לטעון שהם לא עשו זאת. כך, במאבק של עובדי הרכבת (שבו ייצגה שמואלביץ' את חברת רכבת ישראל - ח.מ) הסרטונים (של העובדים המתפרעים - ח.מ) מ'יו טיוב' חסכו לי עבודה רבה מאוד".

שולחן עגול

"מאבקי עובדים בעידן הפייסבוק, מחאה חברתית ותחרות בין ארגונים"

מנחה:

שי ניב, כתב העבודה והבריאות של "גלובס"

משתתפים:

עו"ד בטי מצר-לוי, סמנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית

עו"ד איתי סבירסקי, ממייסדי ארגון "כוח לעובדים"

עו"ד נחום פינברג, שותף, נ. פינברג ושות'

עו"ד טל קרת, שותפה במשרד זיסמן, אהרוני, גייר ושות'

עו"ד דפנה שמואלביץ', שותפה במשרד רובין-שמואלביץ'

עו"ד שי תקן, שותף במשרד פישר בכר ושות', לשעבר היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי, ההסתדרות הכללית

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות