גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנון סופר: "ישובים בדואים וערבים יחנקו את המדינה"

פרופ' סופר בתחזית דמוגרפית קודרת בוועידת דיסקונט לעסקים: "הישובים הבדואים מתקרבים לת"א; הבעיה היא שרק כשהתקשורת תגלה את זה גם הממשלה תגלה את זה" ■ ד"ר שוקי אמרני: "לכל אחד צריכה להינתן הזכות לדיור ציבורי"

"ישראל היא המדינה השנייה הכי צפופה בעולם המערבי אחרי הולנד; אין מקום למחלף באזור תל אביב היום. אם לא נבנה לגובה ולא נפסיק להשתלט על המרחב הירוק נהפוך לעולם שלישי". כך אמר היום (ה') פרופסור ארנון סופר, ראש הקתדרה לגיאו-אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, במסגרת ועידת דיסקונט לעסקים של מרכז הבנייה הישראלי המתקיימת בים המלח.

"אנחנו לא צרפת ותל אביב היא לא פריז, אנחנו תחת איום אסטרטגי בלתי פוסק. תל אביב פורחת, אבל תראו מה קורה 15 קילומטר ממנה. מה שקורה אצלנו הוא תהליך שאי אפשר להשלים איתו", המשיך סופר, כשהוא מתייחס לבעיה הדמוגרפית בישראל ועל העובדה שאזרחים רבים רוצים לגור בתל אביב.

לדבריו, "כל הנוער היהודי בגיל 20-45 בדרך לתל אביב, אין לו מה לעשות בקריית שמונה. אם כל היהודים יתכנסו לתל אביב נישאר עם מדינה תל אביבית. תהיה פה מצדה, ישובים בדואים וערבים יחנקו את המדינה הזאת. חובה להציל היום את ירושלים, למה שדובר צה"ל לא ידבר מירושלים? מדוע גלי צה"ל יושבים ביפו? למה הקריה צריכה לשבת בלב הנדל"ני של תל אביב? למישהו יש תשובה הגיונית לזה? בואו נקים כאן רכבת כמו ביפן ונעביר חצי מיליון בני אדם לבאר שבע ובעשרים דקות יגיעו לתל אביב, אפשר עוד להציל את המדינה".

סופר התייחס בדבריו גם לפזורה הבדואית וחשף מציאות לא פשוטה שאינה נמצאת רק באזור הדרום אלא גם סמוך מאוד לאזור המרכז ולתל אביב: "אין משטרה ואין משפט. מול בית החולים 'אסף הרופא' התיישב בשנת 2000 בדואי ליד בסיס צריפין, ב-2003 היו במקום כבר 14 מבנים והבוקר יש כבר עיר. ליד רחובות יש קרוב לעשרים ישובים בדואים חדשים ולא רחוק מראשון לציון יש למעלה מעשר מושבות בדואיות חדשות. זה לא קיים רק בפריפריה, זה מתקרב לתל אביב. הבעיה היא שרק כשהתקשורת תגלה את זה גם הממשלה תגלה את זה.

"בין קלקיליה לכפר סבא יש 1,000 מטרים, עובר שם כביש 6, המוביל הארצי ומערכת הגז, ומערכת ביוב משותפת . נכון להיום, בטייבה, טירה וקלנסווה, יש כ-80 אלף איש, אבל תוך 20 שנה תהיה שם עיר של כ-200 אלף איש, שתתחבר לטול כרם, קלקיליה ולכפרים מסביב. מה יקרה אז? צור יצחק תהפוך לטייבה ב'. בצפון המדינה המצב עוד יותר חמור. שמעתם על העיר נצרת עילית? זו נצרת תחתית עילית".

ד"ר אמרני: הזכות דיור ציבורי - לכולם

"לכל אחד צריכה להינתן הזכות לדיור ציבורי" - כך אמר היום ד"ר שוקי אמרני, המשנה למנכ"ל משרד הפנים ויו"ר הוועדה לדיור לאומי בוועידת דיסקונט לעסקים של מרכז הבנייה המתקיימת במלון מרידיאן בים המלח.

אמרני התייחס בדבריו לאתגרים העומדים מול מערכת התכנון, על הטענות להימשכות תהליכי התכנון ולמתן סמכויות גדולות יותר לוועדות המקומיות במסגרת הרפורמה בתכנון והבנייה.

"דיור בר השגה זה מכלול שלם. יחידות דיור ופיצול דירות הן פיתרון מסויים שיסייע לפתור את מצב הדיור במשק אך יגרור אחריו השלכות חמורות", הוסיף. לדבריו, יקומו ערים שלמות עם אוכלוסיות מיוחדות שיווצר בהן ניכור רב, שישפיע לרעה על החברה הישראלית, במידה ויוקמו אזורי דיור ציבורי נרחבים.

בכל הנוגע לתלונות שנשמעות על הימשכות זמן אישור התוכניות בוועדות הסביר אמרני כי לקיצור לוחות הזמנים יש גם מחיר: "לכל דבר יתרונות וחסרונות. שילוב הציבור זה דבר טוב אבל גורם גם לריבוי התנגדויות ולהתמשכות התהליכים. צריכים לחשוב על רעיונות יצירתיים לאזן בין קול הציבור לבין ההתנגדויות. יש לזכור שמרבית ההתנגדויות נדחות על ידי מוסדות התכנון והמערכת המשפטית עניין שמלמד משהו על ההתנגדויות ומי שמגיש אותן".

בנוסף, יש קושי להכריע בין ערך חברתי אחד לערך חברתי אחר. הדילמות קיימות בכל ועדה. כאשר מגישים תוכנית שעמלו עליה שנים רבות ההחלטה אם להמשיך בתהליך ליישום מהיר או לעקב את התוכנית היא היחלטה קשה. יחד עם זאת הראיה היא ארוכת טווח ובמידה ומחליטים לעקב תוכנית אחת תמיד מקדמים מספר תוכניות אחרות במקביל.

אמרני שמכהן גם כיו"ר הוועדה לדיור לאומי התייחס בנואומו גם לחוק התכנון והבנייה מ-1965. המטרה של החוק הוא לתת מענה בפן התכנוני. "צריכים להיות עוד שותפים לתוכנים הזו בפן המיסויי למשל", אמר אמרני, "חייבים לגרום לכך שנוכל לספק את מלאי הדיור שהמדינה זקוקה לו. עד לפני כשנתיים הייתה החלטת ממשלה שכשלה ונגעה בהקפאת התכנון באזור המרכז מתוך הנחה שאם יקפיאו במרכז אזרחי המדינה יעברו לגור בנגב ובגליל".

בנוגע לפיתוח בר קיימא ושימור הטבע, טען אמרני כי זה דבר חשוב אך יחד עם זאת בסופו של יום אנשים רוצים קורת גג, אם בשכירות ואם בבעלות מלאה, אנשים רוצים תשתיות של תחבורה, גז וחשמל כך שיש למצוא את העמק השווה בין הירוקים ללא ירוקים.

תגובת תנועת רגבים: "לצערנו, דבריו של פרופ' ארנון סופר עוד אופטימיים לעומת המצב אליו נגיע אם מדינת ישראל לא תתעורר ותאכוף את החוק לאלתר גם בפריפריה ההולכת ומתרחבת בישראל. רשויות האכיפה ללא יוצא מן הכלל עוצמות עיניים במודע אל מול האנרכיה המתבצעת בתחום הבנייה הלא חוקית, בעיקר במגזר הבדואי והערבי. טוב יהיה אם ראש הממשלה יקח אחריות ויורה על אכיפת חוק מיידית עכשיו ולא כאשר המצב יגיע לעברי פי פחת, ממנו אנו מתריעים שנים רבות".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי