גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך פעל קרטל הלחם: תיאום מחירים ומניעת תחרות

רשות ההגבלים החליטה השבוע להגיש כתבי אישום נגד 3 קבוצות המאפיות הגדולות בישראל - אנג'ל, ברמן ודוידוביץ ■ טיוטת כתב האישום הגיעה לידי "גלובס" ■ בשוק מגיבים בתדהמה: "זה גועל נפש אחד גדול - הם עשו את זה במוצר בסיסי"

האם קרטל הלחם, שבגינו החליטה השבוע רשות ההגבלים העסקיים להגיש כתבי אישום נגד ראשי המאפיות הגדולות בישראל, הוא אכן מהקרטלים החמורים שנחקרו מעולם על-ידי הרשות?

בכירים ברשות ההגבלים אומרים ל"גלובס" כי "מדובר בקייס מאוד חזק. החקירה הייתה מאוד רצינית עם תוצאות מובהקות. אנחנו רואים מאוד בחומרה את התיאום של כל המאפיות הגדולות בארץ. למעט מאפייה אחת מאוד קטנה שגם מייצרת לחם בפיקוח - כל יצרני הלחם המפוקח לקחו חלק בתיאום הזה".

נזכיר כי בתחילת השבוע הודיעה רשות ההגבלים העסקיים ל-3 קבוצות המאפיות הגדולות בישראל - קבוצת אנג'ל, קבוצת ברמן וקבוצת דוידוביץ - כי החליטה להגיש נגדם כתבי אישום, בכפוף לעריכת שימוע, בחשד לקרטל בשוק הלחם.

טיוטת כתב האישום, שהגיעה לידי "גלובס", חושפת חשדות להסדר כובל בנסיבות מחמירות, הסכמים על הימנעות מתחרות, חלוקת השוק והסכמים לפעול במשותף להעלאת מחירי הלחם האחיד והחלות.

רשות ההגבלים, בראשות פרופ' דיויד גילה, צפויה להגיש כתבי אישום נגד המאפיות ו-12 מראשיהן.

בכיר ברשות ההגבלים אומר ל"גלובס" "המטרה של המאפיות הייתה להעלות בפועל את המחיר שהצרכנים משלמים ביומיום עבור הלחם שלהם. הם הסכימו על המחיר שבו הרשת תמכור לצרכן. הם עשו זאת כעובדה. הסכימו שיפעלו לכך שהקמעונאי ייקח מהצרכנים".

בצד החשודים, גורמים ששוחחו עם "גלובס" העדיפו להמעיט בערך ההאשמות. "לא כצעקתה. עצרו אנשים ל-3-4 ימים עם הצהרות מפוצצות, ובסופו של דבר טיוטת כתב האישום כוללת 3 מפגשים ספורדיים שנערכו במשך חודשיים במהלך 2010. זה לא רציני. בדיעבד, המעצרים והרעש שהיה סביבם ממש לא מוצדקים", נאמר.

עם זאת, לפחות אחד החשודים שעמם שוחח "גלובס" מבין כי טיוטת כתב האישום אינה חושפת את הראיות שיש בידי הרשות כנגד החשודים. "אלה ימים לא קלים", הוא אומר ל"גלובס". אם להתבסס על דברי בכירים ברשות ההגבלים, הראיות שיש בידה חותכות.

שוק של 2 מיליארד שקל

שוק הלחם נשלט על-ידי 3 הקבוצות הגדולות המעורבות בפרשה. הקבוצה הגדולה ביותר היא קבוצת אנג'ל, המחזיקה במאפיות אנג'ל בירושלים, בלוד, בנתיבות ומאפיית אורנים. קבוצת אנג'ל מעריכה כי היא מחזיקה בנתח שוק של 20% מהשוק, שנאמד ב-2 מיליארד שקל.

השחקנית השנייה בגודלה היא קבוצת ברמן, המחזיקה, בנוסף למאפיית ברמן, גם במאפיית ודש רמת-השרון ובמאפיית לחם חן בבת-ים.

השחקנית השלישית היא קבוצת דוידוביץ, המחזיקה בנוסף למאפיית דוידוביץ, גם במאפיית אחדות חיפה, במאפייה מרחבית קריית-שמונה, במאפיית דגנית עין בר בקיבוץ עינת ובמאפיית אלומות בחולון. להוציא את מאפיות ודש ומאפיית לחם חן, כל המאפיות של 3 הקבוצות נכללות בטיוטת כתבי האישום.

מחירי הלחם האחיד והחלות נמצאים בפיקוח של משרד התמ"ת, שקובע מחיר מקסימלי למוצר לצרכן. במציאות, בתקופה שקדמה לחשדות המיוחסים, הייתה תחרות בשוק על מכירת מוצרי הלחם בפיקוח, כשהפועל היוצא שלה היה שהמוצרים נמכרו לצרכן מתחת למחיר המקסימלי שקבע משרד התמ"ת. על-פי החשדות, ראשי המאפיות סיכמו ביניהן לפעול לעצירת התחרות.

"המחיר המפוקח הוא מקסימלי, והיה טווח שבו הם התחרו מתחת למחיר המפוקח של הלחם. הם עצרו את התחרות והעלו אותה לכיוון המחיר המפוקח. הם הסכימו על המחיר שבו הרשת תמכור לצרכן. אם למשל, המוצר נמכר ב-4 שקלים, הם הסכימו ביניהן שהקמעונאים לא מוכרים את המוצר בפחות מ-5 שקלים. מבחינת החומרה, זה תיאום מחירים לצרכן", אומר בכיר ברשות.

טיוטת כתב האישום מפרטת 4 אישומים מרכזיים. באישום הראשון שבו מעורבות כל המאפיות ו-10 בעלי תפקידים, הם מואשמים בכך שעשו הסדר שבמסגרתו הם יימנעו מתחרות על אספקת מוצריהן או על הגדלת הכמות המסופקת לידם ללקוחות קיימים של מאפייה אחרת. עוד סיכמו הצדדים כי יפעלו במשותף להעלאת מחירי הלחם האחיד והחלות לצרכן.

באישום השני מואשמות מאפיות מרחבית, דגנית וברמן כי עשו הסדר, ולפיו מאפיית ברמן תימנע מתחרות על לקוחות של מאפיות דגנית ומרחבית, ולהיפך.

באישום השלישי מואשמות מאפיות אנג'ל וברמן כי עשו הסדר, לפיו השתיים יתאמו את פעולותיהן העסקיות, על מנת להקשות על מאפיות מקבוצת דוידוביץ לספק ממוצריהן ללקוחות קיימים של מאפיות אנג'ל ו/או ברמן.

באישום הרביעי מואשמות מאפיות קבוצת אנג'ל ומאפיות קבוצת דוידוביץ כי עשו ביניהן הסדר, לפיו הן יפעלו להעלאת המחירים שבהם נמכרים לצרכן לחמים מסוג לחם אחיד וחלות באזור ירושלים, ובנוסף חילקו ביניהן הצדדים את אספקת המוצרים ביחס ללקוחות קיימים.

האישומים נוגעים אמנם למוצרי הלחם שבפיקוח, אולם חלוקת השוק על-ידי המאפיות השליכה מטבע הדברים גם על מוצרי הלחם שאינם בפיקוח.

כתבי האישום הצפויים הם נגד בכירי המאפיות הכוללים בקבוצת אנג'ל את ירון אנג'ל, מנכ"ל ומבעלי השליטה בחברה; מרדכי חסין, מנהל מכירות; ערן שפיגל, מנהל מכירות; אורי בן-יהודה, מנכ"ל מאפיית אורנים; ומשה מרקוביץ, מנהל מכירות במאפיית אורנים. בקבוצת ברמן כוללת טיוטת כתבי האישום את יהודה שניידרמן, מנכ"ל מאפיית ברמן; יצחק ברמן, הבעלים ויו"ר החברה; ואת רחמים סגן.

בקבוצת דוידוביץ כוללת הטיוטה את ישעיהו דוידוביץ, מנכ"ל החברה; מרק קינן, מנכ"ל השיווק של מאפיות דוידוביץ'; ויוחנן אהרונוסון, מנכ"ל מאפיית מרחבית השייכת לקבוצת דוידוביץ'. מרחבית מחזיקה במאפיית דגנית, וכתב האישום כולל גם את מנכ"לה, מנחם אוברקוביץ'.

מפגשים ללא חשש במקומות ציבוריים

טיוטת כתב האישום מפרטת לא פחות מ-6 מפגשים שנערכו בין הצדדים לתיאומים שונים בהאשמות המיוחסות, תוך ציון מפורש כי התקיימו מפגשים נוספים שלרשות ההגבלים אין את מועדיהם המדויקים.

מפגשים בין יצרנים מתחרים הם דבר חריג ביותר, ואלה מתרחשים בעיקר בכנסים רשמיים או במפגשים של התאחדות התעשיינים. לרוב יימנעו מתחרים משיחות ישירות, כדי למנוע חשדות כלשהם לתיאום.

ואולם, כעולה מטיוטת כתב האישום, החשודים לא היססו לערוך מפגשים במקומות ציבוריים, בין היתר בתחנות דלק. באופן תמוה במיוחד, בחלק מהמפגשים השתתפו כל 3 המאפיות הגדולות בישראל - עובדה שכשלעצמה מעלה תהיות קשות.

"בתקופת קרטל הביטוח, מנכ"לים הרשו לעצמם להיפגש. המקרה הזה הוא חמור ביותר. מעבר לעובדה שמדובר בלחם, במוצר שאין חיוני ממנו, יש כאן מעורבות אמיתית של כל המנכ"לים של המאפיות - דברים שלתומנו חשבנו שפגו מהעולם", אומר בכיר ברשות.

כך או כך, עצם קיום המפגשים אינו התשתית שעליה מתכוונת הרשות לבסס את החשדות החמורים. "אנחנו רחוקים מלהסתפק בכזה דבר, אחרת הדברים לא היו נכתבים. יש לנו ראיות לדברים, ומה שעולה מהן זה שמדובר בהסכמה חוצת מאפיות בין כל המאפיות הגדולות שמייצרות לחם מפוקח, להעלות את המחירים שבהם נמכר הלחם המפוקח ולא לקחת לקוחות האחד של השנייה", אומרים ברשות.

אגב, על הזימונים לשימוע חתומה עו"ד מיכל כהן, סגנית פלילית בפועל במחלקה המשפטית ברשות ההגבלים העסקיים. כהן נמנתה עם צוות התביעה הן בתיק קרטל הגז והן בתיק קרטל חברות הביטוח, בו הורשעו החברות הפניקס ואיילון ונושאי המשרה בהן בעשיית הסדרים כובלים בענפי הביטוח הכללי.

תדהמה בשוק הקמעונאי

בשוק הקמעונאי ובקרב היצרנים קיבלו השבוע את ההודעה על כתב האישום בתדהמה אבל גם בהערכה לרשות ההגבלים, שמאז פרוץ המחאה החברתית, עיני הציבור נשואות אליה.

"זה גועל נפש אחד גדול. ההתנהלות הזאת של תיאום מחירים בין ספקים היא דבר שלא יעשה בכלכלה חופשית. צריך להגיש תביעות כאלה כל יום וכמה שיותר. אני בחיים שלי לא עשיתי תיאום מחירים, ואני 40 שנה בענף. אחרי העונשים הכבדים שקיבלו נאשמי קרטל הביטוח, אני מתפלא שזה בכלל קרה", אומר ל"גלובס" בעל חברת מוצרי צריכה גדולה בשוק.

"אם יוכח שהם עברו את העבירות האלה, צריכים להעניש אותם. הם עשו זאת במוצר בסיסי שזה לחם, שכל עם ישראל צורך אותו", אומר רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה.

קמעונאי אחר בשוק הופתע מהחלטת הרשות. "קשה לי להאמין שישי קרטל, כי בין המאפיות האחת אוכלת את השנייה. יש מלחמה ביניהן".

לאורך השנים, קבוצות המאפיות הלכו והתרחבו באמצעות רכישות. מבנה האחזקות של 3 הקבוצות האלה חושף שליטה רחבה של אותן קבוצות בשוק הלחם, גם במותגים ומאפיות שהצרכן הישראלי אינו מקשר אותן לאותן קבוצות.

ההאשמות החמורות, אם אכן יוכחו, צריכות אולי להוות נורת אזהרה גם לרשות ההגבלים העסקיים, שאישרה לאורך השנים לאותן קבוצות לרכוש מאפיות מתחרות.

החטא ועונשו הקרטלים הגדולים בישראל צלם: djem ,Ariusz Nawrocki,SuthinSoonthorn/Shutterstock.comא.ס.א.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק