גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההסכם עם הרופאים אינו היסטורי; המאבק יתפרץ מחדש"

שלא כמצופה, עורכי הדין שמוליק זיסמן וטל קרת, שעמדו מאחורי מאבקם של הרופאים המתמחים, לא חוגגים את חתימת ההסכם ■ זיסמן: "קורה משהו במדינה, ויכול להיות שמישהו שם למעלה עוד לא הבין את זה"

"כששמעתי את שר האוצר וראש ממשלה אומרים שיום חתימת ההסכם החדש עם הרופאים הצעירים הוא 'יום היסטורי', הרגשתי כמו ברוסיה לפני 40 שנה, ש'אין קשר בין השלטון לעם'. התחושה שקרה פה משהו, מנותקת מהמציאות. לא קרה פה שום דבר". כך מסכם עו"ד שמוליק זיסמן את המאבק שניהלו השנה, עו"ד טל קרת והוא, לטובת הרופאים המתמחים. ההסכם שנחתם החודש היה אמור לשמח אותם, אך בניגוד לציפיות הם ממש לא חוגגים.

עו"ד קרת: "לא נפתרה הבעיה המהותית של מערכת הרפואה. בתוואי שהושג לכאורה במסגרת ההסכם, הכסף הגיע מחוץ להסכם, אז אפשר לקרוא לזה 'נפרץ ההסכם', אבל זה עדיין לא פתר את הבעיה המהותית וגם אלה שהסכימו לו קיבלו אותו בלב כבד. המתמחים עצמם אמרו ש'זו לא עת לחגיגות'".

בראיון משותף ל"גלובס" מסבירים השניים מדוע המאבק רחוק מלהסתיים - "מצב הרפואה בישראל בכי רע"; מה היה חטאם של יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, והאוצר, מנקודת מבטם - "חוסר מוסריות וגניבת ההסכם"; ואילו תובנות חדשות יש להם על בתי-הדין ובתי המשפט - "במאבק השופטים נהגו כאזרחים מודאגים, לא כמשפטנים".

"המתמחים הוציאו את ההסכם הכי טוב שהם היו יכולים להוציא", אומר זיסמן על תוצאות המאבק (ראו מסגרת), אך מוסיף בנימה ביקורתית: "האם הרפואה הציבורית למחרת נראית יותר טוב? בקצת. האם פתרנו את הבעיות המרכזיות של הרפואה? עדיין לא. התוצאות של המאבק הזה, במסגרת שניתנה על-ידי בית המשפט העליון, הן הכי טובות שאפשר היה להגיע אליהן. מבחינה זאת, אנחנו שבעי-רצון. אבל אנחנו גם אזרחים במדינה. לא רק עו"ד, לא רק מייצגים את הלקוח.

"כאזרח אני חייב להגיד, שהמאבק הזה, לצערי, טרם הסתיים. בעיניי, זה חלק ממאבק האוהלים. הרופאים הצעירים ואלה שעשו את הפגנות הענק, שאנחנו קוראים להם 'מחנות האוהלים', הם זהים".

- במה הם זהים?

זיסמן: "קורה משהו במדינה, ויכול להיות שמישהו שם למעלה עוד לא הבין את זה. מאבק האוהלים לא נרגע. דוחפים אותו מתחת לשטיח, אבל זה עוד ייצא. עוד שנה, שנתיים. זה יתפרץ יום אחד. גם המאבק של הרופאים המתמחים עוד לא הסתיים במובן הזה שהרפואה הציבורית חולה. מאבק האוהלים קורא לצדק חברתי, ואומר במילים אחרות: 'סדר עדיפויות', 'תרבות שלטון'. זה לאו דווקא מכוון לשלטון של ביבי. מדובר על 20-30 שנה שלא נוגעים ולא פותרים את הבעיות האמיתיות. אותו דבר קורה ברפואה הציבורית. התנועה של המתמחים, הרופאים הצעירים, והרופאים היותר בכירים, היא על עתידה של הרפואה הציבורית, ולא נגעו בזה עד הסוף".

קרת מצטרפת לביקורת של זיסמן. "למה הרופאים יצאו למאבק?", היא שואלת ועונה: "הם יצאו למאבק ערכי, שחשוב לבריאות של המערכת הרפואה הציבורית, ולמקום המכובד של רופא בתוך מערכת הרפואה הציבורית. באספקט הזה, צריך מעכשיו להתחיל ולעבוד הרבה שנים קדימה. זה נוגע למבנה השכר הבסיסי של הרופאים, שחייב לעבור שינוי. זה נוגע לאופן שהיום מאשימים רופאים בכירים שהם בורחים לקליניקות שלהם. אבל איזו ברירה יש להם? הם רוצים להרוויח שכר סביר במשרה מלאה בבית-חולים, אך אין להם אופציה כזו. העבודה רחוקה מלהיות מושלמת, אבל אפשר בהישגים שהם השיגו, לראות התחלה".

השופטים עשו את עבודת הממשלה

עו"ד קרת ועו"ד זיסמן יודעים על מה נלחמו הרופאים הצעירים, מה השיגו ועל מה עוד נותר להם, ולציבור, להילחם. שניהם היו שם מתחילת הדרך, לפני שהמתמחים הגישו את מכתבי ההתפטרות לבתי-החולים, ייעצו, הסבירו וסללו את הדרך המשפטית להתפטרות ולהמשך האבק. זיסמן, ראש משרד זיסמן-אהרוני-גייר, ניהל את האסטרטגיה מאחורי הקלעים, ואת המשך הצעדים המחאתיים; קרת, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד, עמדה בקדמת הבמה, צעדה עם הרופאים לדיונים הקשים בבית-הדין הארצי לעבודה ובבית המשפט העליון.

זיסמן: "המאבק הוא בנפשנו. אמיתי. יש מישהו שלא יודע שהמתמחים צדקו וצודקים? האם יש מישהו שמגיע לבית-חולים ולא רואה את העומס שבו הם נמצאים? המאבק הזה היה חלק מהצביעות הישראלית. מדוע? מפני שכשאתה מגיע לבית-חולים אינך מעוניין שיטפל בך רופא שכבר עבד 30 שעות. אז למרות הרצון שלי להבין את האוצר שרצה לשמור על קופת המדינה, קשה לי לקבל את טענותיהם. חוץ מזה, למה נלחמו נגדם כל-כך? אם מדובר ב-1,000 מתמחים ויש 17 אלף רופאים, ואידלמן חושב שנכון לחתום על הסכם, למרות שאמרו לו 'אל תחתום', אז שייתן להם ללכת".

- נתנו להם, אבל טענו שההתפטרות נעשתה בניגוד לכללים, שהתארגנותם בעייתית, ונועדה להפעיל לחץ, יותר מלהוביל להתפטרות אמיתית.

"לא נתנו להם אף פעם להתפטר. אם מישהו רוצה להתפטר במשרד שלי, הוא נכנס לחדר ואומר 'אני מתפטר' ואני לא יכול להגיד לו 'לא'. הוא לא חייב להגיש לי מכתב. אלף אנשים חתמו על מכתב שהם מתפטרים, אך כשהם באו לבית-הדין לעבודה, הוא אמר להם 'אינכם יכולים להתפטר, כי לא התפטרתם בדרך הנכונה. צריכים לכתוב תאריך' ועוד כל מיני דברים במכתב. עברו 30 יום, עשו המתמחים מה שאמרה להם הנשיאה נילי ארד, ושוב אסרו עליהם להתפטר. למה? הצדקה משפטית לא הייתה לכך. היו שיקולים אחרים".

- אתה אומר דבר חמור על השופטים, שהם פעלו משיקולים זרים, לא משפטיים.

"נכון. הכוונות שלהם היו טובות, אבל בית המשפט לא פעל משיקולים משפטיים. בתי המשפט והשופטים במקרה הזה היו יותר אזרחים חרדים מאשר שופטים מקצועיים. ארד, שכוונותיה היו טובות, לא רצתה שבבית-החולים לא יהיו מתמחים, אבל יש פה בעיה משפטית. לפני כל דיון אמרתי לעו"ד קרת, שנלחמה כמו לביאה, 'אין סיכוי שנילי ארד תיתן לך שהם יתפטרו. נכון שזה לא על-פי הדין, אבל לא יתנו להתפטר'. צדקתי. הגענו עד בית המשפט העליון. כמה דברים צריך לעשות בשביל להתפטר? גם בבית המשפט העליון לא נתנו להם להתפטר.

"בפועל, בתי המשפט ניסו לעשות את עבודת הממשלה. במקום שהממשלה תוציא צווי ריתוק, צווי חירום, השופטים עשו את העבודה של הממשלה. חוק חופש העיסוק אומר שיש לי זכות להתפטר, אבל אף אחד לא נתן להם להתפטר".

- אי אפשר להיתמם. היה ברור שהרופאים המתמחים מאיימים בהתפטרות כדי להפעיל לחץ ולהשיג תנאים טובים יותר.

עו"ד קרת: "אף אחד לא מיתמם. הרבה מההתפטרויות נבעו מזה שאנשים אמרו 'אנחנו לא מוכנים להמשיך לחיות בתנאי ההסכם הזה שמקבע אותנו ל-10 שנים. ברור, שאם ההסכם היה אחר, אם משהו ישתנה, נשקול לחזור'. אבל זו הזכות של אנשים שחיים תחת הסכם קיבוצי; אם הארגון קובע הסכם קיבוצי, זכותם להחליט, אני עובד תחתיו או לא. זה לגיטימי.

"מעבר לכך, בל נשכח שפסק-הדין שאוסר על הרופאים להתפטר הגיע כמה שעות אחרי שנכנסה לתוקף התפטרותם הראשונה, ו-800 אנשים שהיו אמורים להגיע באותו יום לעבודה מתוך האלף, לא הגיעו. זה לא היה איום. הם מימשו את ההתפטרות. ההתפטרות של כל אחד מהם הייתה אמיתית וכנה, והם היו מוכנים לשאת בתוצאות שלא יקבלו אותם בחזרה לעבודה בבתי-החולים אם הם ירצו לשוב. כל אחד מהם ידע שהוא לוקח סיכון. הם הגיעו לכזאת רמת ייאוש, אלף מיואשים, שמקבלים החלטה לא פשוטה שמשפיעה על עתידם ועתיד משפחתם".

- והשופטים לא ראו את זה לאורך כל המאבק?

קרת: "הנשיאה נילי ארד ניסתה בכל כוחה לא להגיע לפסיקה. אני מלאת הערכה למאמצים, לאורך-רוח ולסבלנות שהיא גילתה כלפי המתמחים בניסיון להגיע לפתרון לא-משפטי. אבל הרגשנו מותקפים לאורך כל הדרך, מהדיון הראשון. השופטים תקפו אותנו בחריפות, וזה הגיע לשיא בהתפרצות של השופט עמירם רבינוביץ', שאמר לרופאים 'הפקרתם חולים כדי להשיג תנאים'.

"זה היה כמו אפקט דומינו, שכל 40 הרופאים שהיו בקהל קמו וזעקו. להגיד לרופאים שהם מפקירים חולים כדי להשיג תנאים? אלה שמפקירים את המשפחות, את הילדים ואת הבריאות שלהם, את עצמם, את השינה שלהם, כדי לטפל בחולים. זה היה לא במקום לומר להם שהם מפקירים חולים; ולכן גם באה כצעד חריג ההתנצלות של השופט כלפיהם".

המשפט הקיבוצי - ארכאי ולא-רלבנטי

- הרגשת שההתקפות הללו כוונו לתוצאה מסוימת?

קרת: "בתחילת התהליך ראיתי שהשופטים מכוונים להיבט התוצאתי, של היום שאחרי, איך תתמודד המערכת עם ההתפטרויות. אבל כשהם הבינו שייקח שנים לאייש תקנים נוספים, השתנה הכיוון. השופטים דיברו על ההתפטרות הלא-אותנטית והקולקטיבית. זה מראה שבית המשפט נטל תפקיד של לדאוג למערכת ולאו דווקא שקל שיקולים נטו משפטיים".

זיסמן: "וזה המשיך בעליון. גם בעליון היה ברור שלא תהיה החלטה למרות שצריך לפעול לפי החוק. הנשיאה בינייש לקחה את תפקיד 'המבוגר האחראי' - לא רוצה להגיע להחלטה, רוצה לפתור את הסכסוך, אבל זה לא תפקידה כנשיאת בית המשפט העליון. היא אמורה לקבל החלטה. כאזרח, אני מבין אותה. כמשפטן, יש עם זה בעיה. בכלל, זאת הבעיה של היום, המאבקים בין הרשות השופטת למבצעת. פה בתי המשפט נטלו לרשותם תפקיד של הרשות המבצעת".

- מה עוד הם יכלו לעשות? כופפתם את ידי בתי המשפט עם איום שלא יהיו רופאים לטפל בחולים? וזה, בלי שיהיה ללקוחותיכם מעמד משפטי כגוף מייצג.

זיסמן: "זו באמת בעיה שלא היה להם פתרון משפטי למצב כזה; מה שמוכיח שהמשפט הקיבוצי הוא ארכאי. הוא נעשה לפני 50 שנה והוא לא-רלבנטי להיום. אתה לא יכול להתעלם במאה ה-21, מחתימה של אלף רופאים, ואינך יכול להגיד להם 'תשמעו, רק אם תהיו 1,040, תהיו גוף מייצג כמשמעותו על-פי חוקי העבודה. זה קשקוש".

קרת: "הארגונים היום הם אחרים, הדור אחר. יש ארגוני עובדים שמתנהלים בפייסבוק, קולו של כל אחד מהחברים בארגון נשמע יותר בעידן האלקטרוני, החלפת הדעות אפשרית בקלות, וחייבים להתאים את החוקים לאמצעים האלקטרוניים. אנחנו שוקלים לקדם את הנושא בחקיקה".

למרות שהמאבק לכאורה מאחוריהם, זיסמן עדיין לא נרגע מהדברים. "אני שואל את עצמי איך אידלמן והאוצר חתמו על ההסכם כשאלף אנשים אמרו 'אנחנו נתפטר אם תחתמו על זה? הם גנבו את ההסכם. דקה אחרי החתימה, הר"י והמדינה אמרו 'לא נפתח את ההסכם, כי לא פותחים הסכמים'. אבל מה עשו השנה ליצחק תשובה אחרי שהוא סיכן את כספו ומצא נפט וגז, המדינה והאוצר אמרו לו 'התחרטנו, אנחנו רוצים יותר אחוזים מהרווחים שלך'; והאזרחים הריעו להם. הם פתחו הסכם, כי חשבו על הדורות הבאים. אז איך אתם אומרים שלא פותחים הסכמים כשאתם, המדינה, פתחתם הסכמים? זה לא מוסרי".

- שוב, אתה מותח ביקורת חריפה על גופים ציבוריים.

"ואני עומד מאחורי כל מילה. האמת היא, שהר"י והמדינה גנבו הסכם. חוסר המוסר שרואים בהרבה מקומות, כמו בטיפול בעובדים זרים, בילדיהם ועוד, בא לביטוי גם בעניין הזה, כשהם באו עם הצהרה 'לא פותחים הסכמים'. מי אתם שתגידו 'לא פותחים הסכמים'? אתם בעצמכם פתחתם הסכם. זה מרגיז אותי".

- אולי המאבק הזה לימד את הציבור משהו שלילי: שאם אינך שייך לאליטה לא תשיג הישגים במו"מ עם המדינה? שצריך להשתמש בכוח ולאיים? מה הסיכוי שהעובדים-הסוציאליים היו מקבלים הסכם משופר לו החריפו את מאבקם?

"זה לא שייך למעמדות. אני מקווה שגם נושאי העובדים-הסוציאליים ועובדי הקבלן ייפתרו. בסופו של דבר, זה עניין של אלטרנטיבות. ייתכן, שאם עכשיו מתארגנים עובדים שיש להם אלטרנטיבה ותחליף לכאורה, יש סיכוי שאם הם יחתמו על אותו מכתב שחתמו המתמחים, יגידו להם 'תלכו'. לכן, כל אחד צריך לעשות את החשבון שלו. זה לא עניין של אליטה זה החיים. רופא שמקדיש את חייו ומגיע למעמדו אחרי שבע שנות לימודים ושש שנות התמחות, כנראה, אין אלטרנטיבה מיידית להעסקתו".

ושני הפרקליטים מסכמים באזהרה: "ההסכם עם הרופאים לא יחזיק מים"; וזיסמן מוסיף נבואת זעם: "יהיו פה עשרות מתמחים ורופאים צעירים, שלא משנה לאיזה הסכם הגענו, הם יעזבו את המקצוע או את הארץ. זה יכול היה להימנע לו התנהגו אחרת עם המתמחים, והיו מנהלים מו"מ בצורה יותר מחבקת ולא מתנשאת. אז לא היינו מאבדים את המוחות והאנשים הערכיים הכי טובים שיש לנו".

"טל עבדה כלביאה שהגנה על גוריה"

בשבוע הבא תצא עו"ד טל קרת לחופשה קצרה בצימר על-חשבון המשרד. בחצי השנה האחרונה קרת עבדה לילות כימים, שקועה עד צוואר במאבק הרופאים המתמחים, מפעילה 12 עורכי הדין ממחלקת דיני עבודה וממחלקת הליטיגציה שהוקצו למאבק. "היא עבדה כלביאה שהגנה על גוריה; 24 שעות ביממה לטובת המאבק", מחמיא זיסמן לשותפתו.

תוצאת ההתמסרות הזו נרשמה החודש, עם חתימת הסכם נוסף עם הרופאים המתמחים, שלפיו הם יקבלו מענקים בסך 60 אלף שקל. תוספות שכר נוספות יינתנו לרופאים שיסכימו לעבוד לאחר השעה 16:00. כך, רופא מומחה שיישאר פעם בשבוע עד 21:00, במסגרת מודל חדש המכונה "שליש תורנות", יקבל עוד 4,800 שקל בחודש, ובנוסף "תוספת כוננות" המקנה 1,000 שקל בכל חודש.

במסגרת שיפור תנאי המתמחים, נקבע עוד כי בית-חולים שיבקש ממתמחה לבצע יותר משש תורנויות בחודש, ייאלץ לשלם "קנס" למתמחה, כך שלמנהלים יהיה תמריץ שלילי להעמיס על המתמחים מספר גבוה של תורנויות. המתמחים יזכו לתגמול נוסף על עבודה בחלק מימי שישי, ויקבלו הסעות בשבתות.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

לשכת רה"מ: "השינויים שמבקש חמאס - לא מקובלים על ישראל"

למרות חילוקי הדעות, צוות המו"מ ימריא מחר לקטאר ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"