גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משה אשר נקי כפיים - אך זה רחוק מלנהל את רשות המסים"

(עדכון) - שר האוצר מעיד בבג"ץ במסגרת עתירת משה אשר: "לא מינוי נכון ויש כאן סיכון של כישלון" ■ "אם יש אגף במשרד האוצר שמדאיג אותי באמת הוא רשות המסים" ■ "קיבלתי החלטה להפוך את הרשות לכוח נגד הפשיעה המאורגנת"

שופטי בג"ץ ממשיכים בביקורתם החריפה על החלטת שר האוצר, יובל שטייניץ, לפסול את המלצת ועדת האיתור בראשות מנכ"ל האוצר לשעבר, חיים שני, להמליץ על רו"ח משה אשר לתפקיד ראש רשות המסים. כך עולה מהדיון שהתקיים הבוקר (ב') בעתירתו של אשר, שדרש לבטל את החלטתו של שטייניץ להקים ועדת איתור חדשה לתפקיד, ולשנות את הקריטריונים הדורשים ניסיון בתחום המסים. שטייניץ מעוניין למנות לראש הרשות את משה טרי, לשעבר יו"ר רשות ני"ע.

לדיון היום, שהתקיים לאחר שבג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד המדינה, התייצב גם שטייניץ עצמו, בניסיון לשכנע את השופטים אליעזר ריבלין, אליקים רובינשטיין ועוזי פוגלמן, כי החלטתו הייתה סבירה. ואולם שטייניץ, שבא לשאת דברים ותו לא, נקלע לדיאלוג מתוח מול השופטים, שמדבריהם עולה כי הם נוטים לקבל את העתירה ולפסול את החלטת השר.

"גוף מורכב"

"רשות המסים מאוד מדאיגה אותי", פתח שטייניץ את דבריו לשופטים, "תמיד מיניתי אנשים מקצועיים וענייניים, שמעולם לא הכרתי קודם. אני עובד עם ועדות, מתייעץ עם ועדות, ואני מכבד בדרך-כלל החלטות של ועדות. גם פה מדובר בוועדה, שכוללת אנשים מקצועיים. אבל מבחינתי כשר זה יהיה בלתי סביר לקבל את המלצת הוועדה. נפגשתי עם משה אשר פעמיים, והוא עשה עלי רושם טוב ומקצועי. אין לי ספק במקצועיות שלו וכן בניקיון כפיו".

ואולם לדברי שטייניץ, הקריטריון החשוב ביותר בעת הזו לרשות הוא הניסיון הניהולי. "מדובר ביותר מ-5,000 איש בכל הארץ, זה הגוף הכי מורכב במשרד האוצר. אם יש באוצר גוף שבו יש חשיבות לניהול - זה רשות המסים... הנושא הוא קריטי שבעתיים, בגלל מה שקרה בחמש השנים האחרונות, ומה שיקרה בחמש השנים הבאות. זה גוף קריטי בכלכלת המדינה. הרשות עברה טראומה קשה, מהקשות שידענו במגזר הציבורי, והדבר פגע קשות במורל של האנשים. הרשות במצוקה. צריך להרים את המצב מהקרשים. הרשות הזאת חייבת לעמוד על הרגליים".

"האחריות עלי"

שטייניץ הסביר גם כי החליט "להפוך את רשות המסים למובילה במלחמה בפשע המאורגן, כמו בארה"ב ובמדינות אחרות. זאת אחת הדרכים הכי יעילות להילחם נגד המאפיה. בנסיבות הללו, הסוגייה של כושר ניהולי ומנהיגות היא הדבר הכי חשוב ברשות המסים".

אלא שהשופט רובינשטיין קטע את שטייניץ והפנה את תשומת לבו למכתבה של ועדת האיתור, שממנו עולה כי היא בחנה את המועמדים גם בפריזמה של הכושר הניהולי, וגם בהיבט זה היא ממליצה על אשר.

על כך השיב שטייניץ: "האחריות לגבי רשות המסים היא עלי. עמדתי בקשר לא פעם ולא פעמיים עם יו"ר ועדת האיתור, ונאמר לי ישירות שאין מועמדים ממש טובים ומרשימים, ולכן יפנו למועמדים חיצוניים". כאן התערב השופט ריבלין: "לא כך אומרת הוועדה". שטייניץ השיב: "יו"ר הוועדה הסביר לי את המהלך הזה לא פעם אחת אלא פעמיים". השופט פוגלמן אמר: "מה שאתה אומר כאן בעל-פה צריך להיות מעוגן בתצהיר".

שטייניץ ציין כי "אי אפשר לקחת את הסיכון בתקופה הזו. אני מעריך את אשר, הוא באמת עושה רושם של עובד ציבור, שאנו גאים בו. אבל בסופו של דבר המלצה היא המלצה, והאחריות היא עלי. חובתי היא לקבל החלטה". השופט רובינשטיין הקשה: "ההתמודדות הניהולית נזכרת, ובעיקר אני מסתכל על הרכב ועדת האיתור. גם הם ידעו את המציאות העצובה של רשות המסים בשנים האחרונות".

שטייניץ חזר על נימוק שהשמיעה הפרקליטות בדיון הקודם, ולפיה אשר לא שימש עד היום חבר בהנהלה הבכירה של הרשות, ומדובר בהקפצה של שתיים-שלוש דרגות. "התפקיד הזה נחשב כמו רמטכ"ל בצבא", אמר. "הוא לא היה סמנכ"ל, כלומר לא היה ברמה של אלופים". השופט פוגלמן הגיב: "אין לנו בתצהיר התשובה של המדינה איזה תחשיב ארגוני, שמצביע שהמינוי הזה הוא קפיצה של כמה דרגות. האם יש לך איזשהו תחשיב של רשות המסים?"

"מקרה יוצא דופן"

שטייניץ: "מינוי כזה הוא מינוי שצריך המון אומץ והמון סיכון. כשאני בא לממשלה וצריך להגיש לה מועמד, אני צריך להיות שלם עם זה. וזה לא המקרה". השופט ריבלין ציין את הקווים המנחים שפירסם היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז, במטרה למנוע מינויים פוליטיים בצמרת רשות המסים. "קצת נפגעתי מהדברים שנאמרו לאחרונה בתקשורת, שהכול פוליטיקה", השיב שטייניץ, "אבל פה מדובר במקרה יוצא דופן. הייתי נוהג בחוסר אחריות, אם הייתי מאמץ את המלצת הוועדה. יש פה אחריות על כלכלת ישראל וגם על עתיד רשות המסים. אני מבקש מבית המשפט לא לאלץ אותי לפעול בניגוד למצפון שלי".

ראש ההרכב, המשנה לנשיאה ריבלין, נתן בדיון פעם נוספת ביטוי לעמדתו, הנוטה לקבל את העתירה. "הגישה שלי היא אי התערבות במינויים, אבל יש פה מקבץ של דברים, שהופכים את התיק לשונה. ראשית, ההיסטוריה של רשות המסים, זה לא חשש בעלמא. זה גם מה שעמד ברקע של ועדת האיתור, שלא יהיה חשש שמישהו יתמנה, ואחר כך הוא יהיה מחויב; שנית, העובדה שוועדת האיתור כוללת מומחים; שלישית, העובדה שהוועדה כתבה שהאיש ראוי; רביעית, שלאחר שהשר אמר, שיש שיקולים שהוועדה לא לקחה בחשבון, הוועדה שלחה מכתב ואמרה שאת כל הדברים היא לקחה בחשבון, והאיש מתאים".

נציג הפרקליטות, עו"ד ענר הלמן, הודיע כי שר האוצר החליט להורות לוועדת האיתור החדשה, שתתכנס לשנות את תנאי-הסף, כך שהקריטריון בדבר ניסיון בתחום המסים יירד מ-10 ל-6 שנות ניסיון בלבד. המלצת שר האוצר תובא להכרעתו של נציב שירות המדינה, אלא שלדברי הפרקליטות הנציב ככל הנראה מסרב לשנות את הקריטריון. פסק-דינו של בג"ץ אמור להינתן בקרוב. (בג"ץ 8134/11)

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?