גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמכרים לנפט בחסות הממשלה

שלושה טיעונים כנגד שלושה שבחים שקשר נתניהו להליך המזורז להקמת תחנות דלק

עוד לא יבשה הדיו על החלטת הממשלה לאמץ פה אחד את פרק התחרותיות בדוח טרכטנברג, ובכלל זה ההמלצה להקים תחנות תדלוק בכל רחבי הארץ ב"הליך מזורז", ומיד ראש הממשלה מיהר לגמור על כך את ההלל בשלושה טיעוני שבח.

  1. ראשית, הוא אמר כי החלטה זו תוביל לפתיחה מיידית של שוק הדלק לתחרות אמיתית.
  2. שנית, הוא אמר שבכך מפגינה הממשלה התנהלות אחראית.
  3. והדבר השלישי הוא כי בכך יהיה כדי להפחית את יוקר המחיה.

האמת היא, שמוטב לממשלה למצוא לה נושאים אחרים להשתבח בהם.

בעידן שבו בכל העולם המפותח, ממשלות נוקטות צעדים להפחתת ההתמכרות לזהב השחור, בעיקר נוכח האיומים האסטרטגיים שמקורן במדינות המספקות את הנפט העולמי, החלטה זו הינה החלטה אומללה, המעידה על חוסר אחריות, היא לא הכלי ההולם להגברת התחרות בשוק הדלק ומעל לכל, ממש אין בה כדי להפחית את יוקר המחיה.

  1. ראשית, יש לציין כי הקמתן של ארבעים תחנות תדלוק חדשות ברחבי הארץ, בהליכי תכנון מזורזים, מייצרת סיכונים חמורים לזיהום מקורות המים. כבר כיום הזדהמו מקורות מי השתייה העיקריים במרכז הארץ, עד כי למעלה מ-50% מהבארות נסגרו עקב זיהום. על פי ממצאי בדיקות הקרקע מטעם המשרד להגנת הסביבה בתחנות הדלק ב- 92% מכלל תחנות הדלק שנבדקו נמצא זיהום קרקע, וב- 37% מהתחנות שנבדקו נמצא זיהום מי תהום. בסקר שנערך במחוז תל אביב, נמצא כי בכשני שליש מהתחנות התגלתה נוכחות אדי דלק בקידוחים רדודים שנקדחו בסמוך לתחנות הדלק.

    האלטרנטיבה הממשלתית לשאיבת מי שתייה מהבארות היא התפלה, שעלותה גבוהה פי כמה מהאלטרנטיבה הטבעית. לכן גם אם יושג הישג כלשהו במחירי הדלק, הנחה שאין לה אחיזה במציאות, דווקא עם עליית מחירי המים כבר יש לנו ניסיון מוכח.
  2. שנית, התנהלות אחראית היתה מחייבת את הממשלה לבחון את הנתונים העובדתיים המוכיחים את הצורך בתחנות תדלוק חדשות, בעיקר לאור העובדה שהמגמה בעולם היא הפוכה. באירופה הוחלט כבר בשנות ה-80 שכל הקמת תחנת דלק חדשה תלווה בסגירת ארבע נקודות תדלוק קיימות של אותה חברת דלק כדי להפחית את מספר נקודות התדלוק. הדבר הוביל לכך שבשנות ה-90 קצב סגירת תחנות הדלק באירופה היה 5,000 תחנות בשנה.
    גם ניסיון העבר בישראל, מצביע על כך שבעקבות הרפורמה הקודמת בשוק תחנות התדלוק, הגידול במספר תחנות התדלוק היה כפול מקצב הגידול בנסועה. אלה הן גם השנים שבהן נזרעו הזרעים למשבר במשק המים.
  3. ונקודה שלישית, היא כמובן ההבטחה חסרת השחר כי אימוץ מסקנות טרכטנברג בנושא תחנות התדלוק תוביל לירידה ביוקר המחייה. נו באמת. בעידן של משבר האקלים הגלובלי והאיום מפני משבר כלכלי עולמי, שבו ההנהגה העולמית עוקבת בדאגה רבה אחר העלייה המתמדת במחירי הנפט, ומחפשת אלטרנטיבות אנרגטיות חדשניות, הטענה כי הוספת 40 תחנות תדלוק במדינת ישראל תוריד את יוקר המחיה יש בה משום זלזול באינטליגנציה. ואגב, מישהו שם שכח שמחירי הבנזין בכלל נמצאים בפיקוח ממשלתי.

בסופו של דבר, ראוי היה לממשלה לחשוב על פתרונות רגולטיביים אשר לא ייצרו סיכונים סביבתיים יקרים. כך למשל טרכטנברג מתייחס בדוח שלו לחסם משמעותי הקיים במשק הדלק כיום, והוא הקושי של חברות הדלק הקטנות להתקשר בהסכמים עם ציי רכב ללא התקן תדלוק אוניברסאלי, וממליץ כי משרד התשתיות הלאומיות יפעל ליישום תקנות התקן תדלוק אוניברסאלי. אבל משום מה, המלצה זו לא זכתה להתייחסות בהחלטת הממשלה.

בתקופת מהפכות וחוסר יציבות, יש צורך אמיתי בממשלה המתנהלת באחריות ונוקטת בצעדים שקולים וברי קיימא מהבחינה הכלכלית והחברתית. החלטה זו לחלוטין אינה נמנית על צעדים אלה. להיפך.

עו"ד ציפי איסר איציק משמשת כראש המרכז להגנת הסביבה המכללה האקדמית נתניה

עוד כתבות

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; S&P 500 עלה לראשונה ל-7,000 נקודות

בורסת פריז נופלת במעל 1% ● מניות השבבים באירופה קופצות ● הקוספי זינק בכ-1.7% לשיא חדש של כל הזמנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה כארבע שנים ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות היום ● ב-21:00, הפדרל ריזרב יודיע על החלטת הריבית

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכננת להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן, ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטין ואלייד נדל"ן קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב־2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

ריאד כן, תל אביב לא: ההודעה המפתיעה של חברת התעופה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה כי הטיסות לתל אביב מבוטלות - יממה בלבד אחרי שהודיעה על חידוש הקו לאמסטרדם ● החברה כבר חידשה טיסות ליעדים אחרים באזור, בהם ריאד ודמאם, ובוחנת אפשרות לחדש את הטיסות לדובאי

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך