גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרנות הון ריבוניות עלולות להיות 'מגנט' לסיאוב"

כך אמר עו"ד מנחם פדר בוועידת ישראל לעסקים 2011 של "גלובס" ■ פדר שוחח בפאנל שעסק באתגרים המקרו-כלכליים הגדולים, הנובעים מהקמת קרן שתרכז תגמולים ממשאבי הטבע


ביומה הראשון של ועידת ישראל לעסקים, התכנס כבר ב-7:30 בבוקר המושב הראשון (מבין חמישה) של מכון מילקן. סביב השולחן העגול התקבצו כ-20 משתתפים, שהבולטים בהם היו מוריס דורפמן מן המועצה הלאומית לכלכלה; ד"ר רוג'ר שטיין ממודי'ס ריסרץ' לאבס; ד"ר עדי ברנדר מבנק ישראל; ג'רמי בנטלי מקבוצת סיטי ישראל; עו"ד מנחם פדר ממשרד כספי ושות'; פול אירווינג ממכון מילקן; וג'ים זוקין, מייסד-שותף בהוליהאן לוקיי.

גלן יאגו, ראש המרכז לישראל ומייסד המעבדות לחידושים פיננסיים במכון מילקן, תיאר את הדוח שהמכון פרסם באחרונה, שעוסק באפשרות להקים קרן השקעות ריבונית בישראל. הדוח הינו פרי של 10 חודשי מחקר, במסגרת תהליך "מעבדה לחידושים פיננסיים", שנערך לבקשת המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה.

קרנות הון ריבוניות קיימות בכל העולם, בעיקר במדינות עתירות משאבי טבע, כאלסקה וכנורבגיה. כיום, לאור תגליות הגז בישראל, עלה הרעיון להקים קרן הון ריבונית מקומית, שתרכז את התגמולים שהממשלה תקבל ממשאבי הטבע שהתגלו, ותבטיח שהמשאבים יישארו גם לדורות הבאים, וישמשו לפתרון אתגרים לאומיים ואסטרטגיים.

אלא שהקמה של קרן הון ריבונית מייצרת אתגרים מקרו-כלכליים לא מבוטלים, כמו למשל ייסוף המטבע המקומי (מה שמכונה בעגת הכלכלנים "המחלה ההולנדית"), פגיעה בצמיחה במשק ושלל אתגרים פוליטיים ומינהליים. עקב מורכבות הסוגיה, ממשלת ישראל החליטה שצוות בין-משרדי, בראשות אנשי המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, יבחן את האפשרות להקמת קרן הון ריבונית בארץ, ואת השלכותיה.

מכון מילקן - המרכז ידע ייחודי במימון, כלכלה ומדיניות - סייע למועצה הלאומית לכלכלה לגבש מודל, שישכיל ללמוד מן הניסיון הבינלאומי, ולהתמודד עם תחלואים כלכליים ופוליטיים פוטנציאליים, הכרוכים בהקמה של קרן הון ריבונית. הדוח התפרסם באופן רשמי בבוקר הדיון; משתתפי השולחן העגול זכו לקרוא אותו כמה ימים לפני כן.

משתתפי השולחן העגול / צלם: איל יצהר

המודל הנורבגי

השולחן העגול נערך באווירה פתוחה ורצינית, תוך מתן תשומת לב להערות הסובבים. יאגו, שהנחה את הדיון, פתח אותו בהצגת העבודה שעשה מכון מילקן בחודשים האחרונים, ופנה אל דורפמן בבקשה לשרטט תמונת מצב - כיצד המועצה הלאומית לכלכלה רואה את הדוח ואת מסקנותיו.

דורפמן תיאר את פעילות הצוות הבין-משרדי, לגיבוש המודל לניהול הכנסות המדינה מגז ונפט, והכיר בחשיבות המחקר הבינלאומי המקיף של מכון מילקן, ככלי תומך החלטה בעבור המחוקקים והרגולטורים. הסביבה הכלכלית הנוכחית, ציין דורפמן, מאתגרת לקידום מודל התומך בחלוקה בין-דורית של הכנסות ממשאבי גז ונפט, ושימוש בנכסי הקרן ככרית ביטחון לטווח ארוך כנגד סכנות קטסטרופליות, מלחמות ואסונות, אל מול הזרמת כספי התמלוגים לתקציב המדינה.

ד"ר ברנדר מבנק ישראל, שיבח את הדוח, ואמר כי נעשתה בו עבודה מצוינת ורחבת-היקף, שמאגדת ניסיון בינלאומי. עם זאת, ברנדר ציין, כי היה מקום להדגיש יותר בדוח מסקנה אחת והיא, "שהכספים שישכבו בקרן הפוטנציאלית לא שייכים רק לדור שלנו - אלא לכל הדורות לעתיד". עוד הציע ברנדר בדבריו, להתמקד למשל במודל הנורבגי המצליח של הקמת קרן הון ריבונית, ולמקד את הדיון הציבורי בו - במקום להתפזר, ולהציג מגוון מודלים ממדינות לא-מערביות, ובהן אבו דאבי.

הרצון הטוב

בנטלי מקבוצת סיטי אמר כי הקמת קרן השקעות ריבונית, היא הזדמנות לייצר שכבה נוספת של יציבות כלכלית ומדינית בישראל. לדבריו, הידע התיאורטי על המודלים השונים כבר קיים, ונכון לעכשיו הדברים עומדים על הרצון הטוב של הנוגעים בדבר, ועל היישום ברמת הפרטים הקטנים. "מה שנדרש עכשיו", אמר בנטלי, "הוא דיון עמוק ויסודי, כיצד ליישם את הידע שכבר קיים".

עו"ד פדר העלה בדיון נקודה קריטית, שמתייחסת לסוגיית השחיתות בהקשר של קיומה של קרן הון ריבונית. לדבריו, "לצערנו, ישראל מדורגת במקום גבוה במדד השחיתות הבינלאומי. המצב הולך ומתדרדר משנה לשנה. קרן הון ריבונית עלולה להיות 'מגנט' לסיאוב, לשחיתויות ולפרויקטים שהם בבחינת 'פילים לבנים'. זו סוגיה מרכזית, שצריך לתת עליה את הדעת, לפני שמקימים קרן הון ריבונית בארץ ובכל הנוגע לתהליכי היישום שלה".

עו"ד דידי לחמן-מסר הסכימה, וחידדה את חשיבות מרכיבי הממשל התאגידי, הרכב ועדת ההשקעות ועצמאותה, כמפתח להצלחת הקרן ומניעת שחיתויות.

זוקין הציג חזון רחב, וטען בשולחן העגול, כי קרן הון ריבונית צריכה להיות חלק מתוכנית אסטרטגיה ממשלתית, שמטרתה, בין השאר, להגדיל את הצמיחה בארץ.

זוקין שטח בפני חברי הפאנל את המודל הישראלי לטווח של 10 שנים, שהגה ארגונו. מדובר בתוכנית פעולה אופטימית, שכוללת, בין השאר, ציון יעדים מרשימים, ובהם השגת חברות במועדון פריז, השגת דירוג בינלאומי AA והשגת תקציב מאוזן בישראל.

עם הסוגיות הנוספות שעלו לדיון, נמנו הקמת קרן ריבונית כחיץ למצבי חירום; אתגרים צפויים להשקעות במצבי משבר גיאו-פוליטיים; ניתוח המודל הנורבגי מול המודל השבדי; והתייחסות לשאלה האם ועד כמה הקרן צריכה ללכת לכיסוי החוב הלאומי - עמדה שאותה ייצגו נציגי החשב הכללי בדיון.

יאגו נעל את הדיון ואמר בצניעות אנגלוסקסית טיפוסית, כי הוא מברך על כל השאלות, הסוגיות, החיבוטים, הלבטים וההיבטים שעלו בדיון. "מוטב לקחת את הזמן עכשיו, להעמיק, ולתת את הדעת בכובד ראש ובאריכות על השאלות המורכבות, שקיימות בהקמת קרן השקעות ריבונית - מאשר לפעול בחיפזון, ולרוץ עם תשובות אינסטנט מהירות", סיכם יאגו.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל