גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון חוק הפרטיות: המהות לא תוקנה - האכיפה הורחבה

בחוק הקיים יש הסדרים מיושנים שאין בהם מענה לחלק מחידושי השנים האחרונות ■ היה צריך לתקן זאת לפני שמעניקים לרשם אפשרות לקנוס גופים מסחריים

בימים אלה פורסמה הצעת חוק המבקשת להקנות לרשם מאגרי המידע סמכויות מרחיקות לכת (הצעת חוק הגנת הפרטיות (תיקון מס' 12) (סמכויות אכיפה), התשע"ב-2011. בין השאר יהיה הרשם רשאי להטיל עיצומים כספיים בסכומי עתק.

אם תתקבל ההצעה, יחולו סמכויות האכיפה החדשניות על התשתית הוותיקה של חוק הגנת הפרטיות. הצרה היא שבחוק הקיים יש הסדרים משפטיים מיושנים ולא ברורים. הפסיקה המפרשת אותם היא מועטה ואף בלתי קיימת. בנוסף, אין בהם מענה לחלק גדול מחידושי השנים האחרונות.

משרד המשפטים הקדים אפוא את העגלה לסוסים: קודם צריך היה לתקן את המהות הפגומה בחוק הגנת הפרטיות ורק לאחר מכן - או בד בבד עם תיקון כזה - להוסיף סמכויות אכיפה.

לקרוע ולהשתיל

ב-2007 פעלה במשרד המשפטים ועדה בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז (ראש המועצה להגנת פרטיות כיום), יהושע שופמן. הוועדה בחנה את ההסדרים הנוגעים למאגרי מידע בחוק הגנת הפרטיות. היא המליצה להגביר את סמכויות האכיפה בחוק. לכאורה, הצעת החוק החדשה עולה בקנה אחד עם אותה המלצה. אלא שנשכח ממשרד המשפטים שוועדת שופמן קבעה גם כי נדרשת רביזיה כללית בהוראות החוק הנוגעות למאגרי מידע.

למרות שחלפו מאז יותר מ-4 שנים, משרד המשפטים נמנע עד כה מבחינה מקפת כזו. אמנם, במאי 2009 הגישה הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע (רמו"ט) נוסח של הצעה כוללת למודרניזציה של חוק הגנת הפרטיות. במקום לאמצה, בחר משרד המשפטים לקרוע מתוכה את החלקים שעניינם סמכויות אכיפה, כדי להשתילם לתוך החוק המיושן.

החוק המיושן והחסר מיסב נזקים לכל השחקנים בזירה: גם למי שפרטיותו נפגעת, גם למי שנדרש למידע אישי במסגרת פעילותו העסקית (או האחרת); ובסופו של דבר גם למדינת ישראל, לכלכלתה ולשלטון החוק.

קנסות מינהליים

בתחילת 2011 השיגה ישראל הכרה אירופאית בתחום הגנת המידע האישי. רמו"ט, שאחראית להישג זה, ציינה בצדק את חשיבותו לקשרים הכלכליים עם אירופה. אלא שהכרה הזו ניתנה, בין היתר, על יסוד ההתחייבות של משרד המשפטים כי הוא עמל על עדכון ההסדרה המהותית של חוק הגנת הפרטיות. אי-תיקון תחום ההוראות המהותיות בחוק הגנת הפרטיות מבטא, אפוא, גם זלזול בהתחייבויות הבינלאומיות של ישראל.

בניגוד מוחלט להמלצות ועדת שופמן, הצעת החוק אינה מבטלת את החובה הארכאית לרשום מאגרי מידע. היא אף אינה מבטלת את הוראת החוק הקובעת, שאי-רישום מאגר הוא עבירה פלילית מסוג של אחריות קפידה.

יתר על כן, היא מסמיכה את רשם מאגרי המידע להטיל עיצומים כספיים על מי שחייב לרשום מאגר מידע ולא עשה כן, ועל שורה של מעשים ומחדלים אחרים הנוגעים לחובת רישום המאגרים. זוהי גישה מוזרה במיוחד, שכן רשם מאגרי המידע בעצמו, עו"ד יורם הכהן, הצהיר בפומבי שחובת הרישום אינה מקדמת את ההגנה על הפרטיות וראוי לזנוח אותה.

להלן כמה מההוראות בהצעת החוק החדשה:

■ הממונה על הגנת המידע (גלגולו החדש של רשם מאגרי המידע) יצויד בסמכויות פיקוח, בירור מינהלי, חקירה- ובעיקר, בסמכויות אכיפה חדשות.

■ הממונה יהיה רשאי להטיל קנסות מנהליים בסכומים המגיעים עד 3.2 מיליון שקל! סכום הקנס הבסיסי הוא פונקציה של מספר האנשים שפרטיהם נמצאים במאגר ושל סוג המידע השמור בו.

■ הצעת החוק נוקבת בשורה ארוכה של נסיבות המצדיקות הטלת עיצומים כספיים:

1. ניהול מאגר מידע החייב ברישום שלא נרשם, מסירת פרטים לא נכונים בעת הגשת בקשה לרישום מאגר או אי-עדכון פרטי הרישום.

2. פניה לאדם לקבלת מידע בלא מסירת הודעה המציינת אם חלה על אותו אדם חובה חוקית למסור את המידע, המטרה אשר לשמה מבוקש המידע וכן למי יימסר המידע ומטרות המסירה - עלולה להסתיים בקנס בסכום כפול מהסכום הבסיסי (עד 1.6 מיליון שקל במאגרי מידע גדולים במיוחד).

3. גם סירוב להתיר עיון במידע, לתקנו או למוחקו - מתיר לממונה על הגנת המידע להטיל עיצום כספי שסכומו כפול מהסכום הבסיסי.

4. הצעת החוק מאפשרת להטיל עיצום כספי על פניה לאדם בדיוור ישיר באופן שאינו עומד בהוראות החוק הקיים. הוראות החוק הקיים בנושא זה הן במקרה הטוב מבולבלות, לא-בהירות והיקף תחולתן לא נהיר (לדוגמה, יש מחלוקת של ממש האם הן חלות ביחסי חברה ולקוחותיה). ההצעה אינה טורחת להבהיר אותן.

5. בעל מאגר מידע המשתמש במידע שלא למטרה שלשמה נמסר, או המתיר זאת לאחר - דינו כדין הפוגע במזיד בפרטיות והוא צפוי לקנס בסכום גבוה פי ארבעה מהסכום הבסיסי הקבוע בהצעה, דהיינו: עד 3.2 מיליון שקל במאגרים גדולים.

הצעת החוק מרחיבה את מבחינה חוקית את הגדרת המונח "מידע". היא כוללת קטגוריה של "מידע בעל רגישות מיוחדת" ובה בין השאר מידע רפואי (לרבות מידע בדבר מצבו הנפשי של אדם), מידע גנטי, מידע ביומטרי, נתוני מיקום, מידע על מצבו הכלכלי של אדם לרבות נתוני צריכה, נתונים על עברו הפלילי של אדם ועוד.

חברות לתקשורת סלולרית, חברות כרטיסי אשראי ומועדוני צרכנים - כולם צריכים לשים לב להוראות אלה. בהקשר זה בולט האבסורד של אי-ביטול חובת רישום מאגרי המידע, שכן רבים מהמאגרים הכוללים מידע מהסוגים הנזכרים מעלה, לא כפופים לפי הדין הקיים לחובת הרישום - אך יהיו כפופים לסמכויות האכיפה ולהוראות המהותיות שבתיקון המוצע.

אפקט מצנן לעסקים


אין ספק שנדרש עדכון עמוק בחוק הגנת הפרטיות. הוא חוקק ב-1981 ותוקן כמה פעמים במהלך השנים, אבל הוראותיו מיושנות ואינן הולמות את צרכי החיים המודרניים. הבעיה היא שבהצעת חוק הגנת הפרטיות (סמכויות אכיפה), בחר משרד המשפטים בדרך קלה אך מסוכנת: את התשתית הרעועה של החוק הקיים הוא אינו מתקן, אבל על גבה הוא מבקש לתת סמכויות מרחיקות לכת של אכיפה.

התוצאה עלולה להיות צינון בפעילות המגזר העסקי, הנשענת כיום יותר ויותר על מידע, בשל אי-הוודאות בנורמה המשפטית לעומת הסיכון המוחשי שבסמכויות האכיפה.

גילוי נאות: הח"מ היה חבר בוועדת שופמן והוא מייצג גופים וחברות במגזר הפרטי בתחום הגנת הפרטיות, לרבות מול הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע ורשם מאגרי המידע.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט