גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני רוצה לראות איך נסתדר אם המגזר השלישי ישבות"

כך אמר ח"כ זבולון אורלב בפאנל שעסק בארגונים בחברה האזרחית בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ ד"ר ניסן לימור: "יש בישראל ירידה בפילנתרופיה ובהתנדבות"

נסו לדמיין: שביתה במגזר השלישי. לא נשמע דרמטי, נכון? אך כשחושבים מה כולל המגזר, אילו עמותות חיוניות, מבינים שכדאי להימנע משביתה. ארגוני המגזר השלישי והחברה האזרחית, לא יעלו על דעתם לשבות, אך במפגש שנערך במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס" בשבוע שעבר, היו מי שציינו כי אולי על הארגונים לעשות כן, כדי שיתחילו "לספור" אותם.

הבעיות שעמן מתמודד המגזר השלישי, בימים של מחאה חברתית מצד אחד, ומשבר כלכלי מצד שני, עמדו במרכזו של פאנל בנושא, בהנחיית ד"ר ניסן לימור, ראש המכון לאחריות אזרחית המכללה ללימודים אקדמאים ומנהל חקר המגזר השלישי מכון ון ליר. "הלבטים", ציין לימור, "הם לא רק בישראל. בישראל יש ירידה בפילנתרופיה ובהתנדבות, ויש פער של מיליארדי שקלים בין המצוי ובין האפשרי. אין שוק הון פילנתרופי, יש תלות גבוהה במגזר הציבורי, וזאת בד בבד לצמצום תקציבי הממשלה".

פרופ' בנימין גדרון, מנהל המרכז הישראלי לחקר מיזמים כלכליים-חברתיים בבית ברל, התייחס להשפעת המשבר הכלכלי ב-2008 על המגזר השלישי. לדבריו, באותה שנה נקבע הישג, כאשר פותחה מדיניות כוללת כלפי המגזר השלישי, אך המשבר הכלכלי טרף את הקלפים. "הממשלה לא יכולה להוריד את ידיה ולהתנתק מאחריות. אולי יש צורך, לאור המחאה החברתית, לחשוב מחדש על השימוש עושה הממשלה במגזר השלישי, מצד אחד. מצד שני, המחאה החברתית העלתה את כל הרעיון של ניסיון לעשות סדר בנושא החברתי".

חה"כ זבולון אורלב, המלווה את המגזר השלישי בשנים האחרונות כיו"ר השדולה לקידום החברה האזרחית ויו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, אמר כי "המדינה לא לוקחת באופן ראוי את המגזר, ויש עיוותים, נתקלים בחומות ברזל ומטילים על המגזר חובות שאין באף חברה אחרת. העובדה שיש מעט מתנדבים אומרת דרשני, שכן אנחנו חברה שהיא לכאורה ערכית, שבה רק שורקים ויש התגייסות מיידית לכל משימה".

ומה עם הקשר למגזר העסקי? "המגזר העסקי לא יכול להחזיק החבל משני קצותיו: מצד אחד לבוא למדינה ולומר שהוא יכול להבטיח את החוסן הכלכלי ומקומות התעסוקה ולכן יש להוריד לו מסים, לאפשר לו להיות ריכוזי ולבנות פירמידות. ומצד שני, להיות במקום נמוך בתרומות הממוסדות לחברה. המגזר השלישי לא יכול לבנות על המגזר העסקי ותרומתו לחברה, אותה חברה שמאפשרת למגזר העסקי לצמוח באופן כה מהיר ורחב. לכן, העולם העסקי צריך להחליט: או מסים או תרומות ממוסדות".

נעמי סטוצינר, יו"ר ומייסדת בית איזי שפירא, הדגישה את הצורך בהידברות ובשת"פ עם המגזר העסקי. "בכל שנה אנחנו שומעים מחדש על הבעיות הכלכליות של העולם ושלנו, וצריך להמציא שיטות ופתרונות של הישרדות. המציאות מאתגרת למצוא פתרונות חדשים".

"לא דבר חובבני"

יגאל בן-שלום, יו"ר ארגון מנהיגות אזרחית, ביקש להפריך מיתוסים. "מקובל לחשוב שעמותה היא דבר חובבני, אבל למגזר השלישי יש עוצמה בלתי רגילה. אך גם הממשלה וגם המגזר העסקי לא רואים במגזר השלישי פרטנר. הממשלה מניחה שבכך שהיא מקצה משאבים, הפערים והאי-שוויון יבואו על תיקונם; ואילו המגזר העסקי רואה במגזר השלישי מקום להתנדב בו. התייחסות שונה למגזר השלישי תוכל להביא להישגים".

גדרון ציין בהומור, ש"יש אנשי עסקים נאורים. לא כולם תאבי בצע. יש להם רצון לעשות הרבה יותר לטובת החברה מאשר פילנתרופיה של שבריר מההכנסות. המנהיגות של המגזר השלישי צריכה להתחבר לאנשי העסקים האלה".

דפנה ליפשיץ, מנכ"לית עמותת תפוח, ציינה כי גם העסקים מרוויחים. "אינטל מבינה שבהכשרות הפדגוגיות שאנו נותנים למגזר ערבי ובדואי, אנו מגיעים למגזרים שהממשלה לא מגיעה אליהם. הסיבה שאינטל קלטה והשקיעה היא האמונה שלה כי היא מקדמת גם את האג'נדה האישית. המגזר השלישי הוא לא רק כר להתנדבות ולניקוי מצפון".

"אין תודעה"

שלמה דושי, מנכ"ל תנועת שיתופים, היה נחרץ לגבי מה שיש לעשות. "אנו רואים מה קורה באירופה ובארה"ב. המערכות נכנסות לגל שני של משבר וקשה לראות איך זה הולך להיפתר. בישראל זה עוד טוב, אבל היקף הכסף שיגיע בשנים הקרובות, ילך ויקטן וזה ברור כשמש. קו פרשת מים חשוב היה המחאה החברתית, והמגזר העסקי חייב להיכנס לבדק בית רציני בעקבותיה. חברות שנתפסו כמעוז התום, הטוהר והפריון, מתמודדות היום עם הפגנות ליד בתי המנכ"לים.

"התפיסה שלנו, שמשהו ישתנה מבחוץ, בלי שהמגזר השלישי יחולל שינוי, היא אשליה. שום דבר לא יקרה לבד, אלא אם המגזר השלישי יוביל אותו".

גיורא רוזן, מנכ"ל "מנהיגות אזרחית", הסכים. "ללא נייר, אין תודעה. אתה לא יכול לנהל מאבק חברתי ללא ספר, וראינו את זה במאבק החברתי בקיץ. גם למגזר השלישי אין תודעה. הוא מגזר שנולד מתוך מצוקה, מתוך דינמיקה שהייתה, והוא די הוקם בפאניקה. פיתוח של תודעה חדשה הוא הכרח".

אורלב הוסיף: "אף אחד לא מעז לחשוב על כך עכשיו, אבל אני רוצה לראות איך המדינה תסתדר אם המגזר השלישי ישבות אפילו לשלושה ימים".

ד"ר ירון סוקולוב, מהמרכז ללימודים אקדמיים ולשעבר מנכ"ל ארגון "מנהיגות אזרחית", דיבר על הזווית האחרת, שנוהגים להתעלם ממנה: הערכים הכלכליים של המגזר השלישי.

"קחו למשל את עמותת ידיד לחינוך, במסגרתה המתנדבים תורמים מאה שעות חונכות", אמר. "הכפלת השעות ב-22 שקל מביאה לערך כלכלי של 2.2 מיליון שקל. המשמר האזרחי מונה 70 אלף מתנדבים, והמשמעות הכלכלית היא 74 מיליון שקל. אני לא מדבר על ערך התרומה רק מבחינת שעות: דוח של האו"ם מדבר על התנדבות כמנוף לצמיחה ולפיו עצם ההתנדבות גורמת לאיכות חיים טובה יותר, תוחלת החיים של המתנדבים ארוכה יותר והם זקוקים פחות לשירותי בריאות - מה שתורם לחיסכון בהוצאות של המדינה. הם תורמים לירידה באלימות וחוסכים משרות. אנו מזהים מנוע צמיחה כתוצאה מהתנדבות, וזה דבר שלא נראה לעין".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור