גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך לא תפסיד את כל הכסף ב-2012

כלו אמצעי הסיוע, וכעת כלכלת העולם היא אוניה השטה בלי מזהה קרחונים בלב ים

שנת 2012 תהייה לדעתי השנה המאתגרת ביותר מאז תחילת המשבר האחרון, שנקרא בזמנו משבר הסאבפריים.

יש לכך הרבה סיבות, והראשונה שבהן היא אובדן דרך. בששת החודשים האחרונים התחלפו באירופה ובעולם כולו ממשלות רבות. אם בהפיכה, באביב ערבי, במלחמת אזרחים או בגל של פרישה מרצון כפי התרחש באירופה.

השלטונות החדשים, ברוב המקרים, חדשים גם בפוליטיקה, ולרובם אין ידע או כלים לנתח את המצב, לבחון באופן מקצועי פתרונות מוצעים, או להנהיג את העם שלהם להחלטות קשות. רובם מתמודדים עם מחאות חברתיות רחבות היקף שלא מאפשרת להם לעצור את הגרעון, לשנות את סדר העדיפויות, או לאזן את התקציב שלהן. חלק מההנהגות החדשות הרי נבחרו בעקבות המחאות החברתיות.

לכן, גם אם היו עוד כלים משמעותיים בארגז הכלים של הדרג המדיני, רוב המדינאים החדשים לא ידעו או לא יוכלו להשתמש בהם.

אנו צפוים לסבול ב-2012 מהמשך אי היציבות השלטונית. רוב המנהיגים שינסו לרסן את ההוצאה, בעיקר באירופה, יפסידו את הכיסא בטרם יצליחו במשימתם. האביב הערבי שטרם הסתיים, ויש מדינות שאף שטרם התחיל בהן, יחזק את המגמה הזו. גם העמקת המשבר תחזק את אי היציבות השלטונית בעולם, ועשוי להתפתח לאיזורים "יציבים" יותר כמו המזרח הרחוק ודרום אמריקה.

הסיבה השנייה היא שתמו הכלים שבידי המדינות. הכלי המרכזי - הזרמת נזילות לשוק, לא הספיק. המדינות משכו אותו עד להרבה מעבר לקצה. כבר בסוף 2010 הכלי הזה סיים את השימוש הסביר. בסוף השנה שעברה, במידה והיה נכשל זה היה לא נעים, אבל ניתן להתמודדות.

בשנת 2011 מדינות המערב חרגו מהשימוש הסביר. הנזילות האדירה שהזרימו לשוק הופכת לחובות בצד מקבלי הנזילות. החוב האדיר הזה מומן כמובן מקרנות הפנסיה של אזרחי העולם, או מהדפסת כסף.

כפי הנראה כיום, מחד - ספק אם מישהו יוכל להחזיר את החוב. מאידך - המדינות אינן יכולות להמשיך ולמחזר את החוב, וכל סבב הנפקת אג"ח מדינה מלווה בפאניקה בשווקים.

לכן, אם לא ירשם שיפור משמעותי וברור בפעילות העיסקית בעולם, החוב הזה, בהיקף טריליוני דולרים, יהפוך לחובות מסופקים או חובות אבודים. לכך יש משמעות אחת, הפסדים עצומים לחוסכים ולמעמד העובדים. למה? כי החוב שמומן על ידי קרנות הפנסיה ולא יוחזר יביא להפסדים ניכרים בקופות. הכסף שהודפס יביא לירידה בכח הקנייה של ההון שנותר לאדם הממוצע.

כלכלת העולם היא כאוניית נוסעים ענקית השטה בלילה באוקיינוס מלא בקרחוני ענק, וכשמיכשור גילוי המכשולים שלה שבק חיים.

אז מה עושים?

כעת, אנו מביטים במצב, כפי שהוא, בלי לומר "יהיה בסדר". עלינו להעריך האם אוניית כלכלת העולם תצליח לחצות את האוקיינוס הקרחוני או שתצלול למעמקים.

כמובן שאין לאף אדם ידיעה ברורה מה יהיה, ולכן, כרגיל בתחום ההשקעות, עלינו לקבל החלטות בתנאי אי וודאות. מי שחושב שהשייט יוכתר בהצלחה יבחר באסטרטגיית "קנה והחזק". אם הוא צודק, צפויים לו חיי רווחה. מי שצופה שהצלילה בלתי נמנעת יבחר בפוזיצית שורט אגרסיבית.

קראתי כמה הערכות מלומדות של בנקים וגופים פיננסיים מובילים בעולם, שמותיהם מוכרים לכולנו והם מעסיקים מאות או אלפי אנליסטים. האחד מצהיר שזה זמן מצויין לקנות מניות, ושירידות כפי שראינו במחצית השנייה של 2011 לא יחזרו. האחר, מכובד לא פחות, מתכונן לשנה קשה ביותר, שתכללו איבוד אימון המשקיעים בשווקים וירידות חדות "אף מעבר לשפל של 2009".

ההערכה שלי היא שצפוייה שנה קשה, אולי קשה מאוד, בשוק ההון ובכלכלה הראלית. אבל,

המסקנה שלי היא אחרת:

המטרה שלי לשנת 2012 היא לשמור על ערכו הראלי של ההון שלי.

על פי מודל התשואה כנגד סיכון שלי, לא שווה לקחת את הסיכון הקיים כעת בשוק. נכון, יכול להיות שארוויח 50% תשואה בשנת 2012 אם אחזה נכון את כיון הפלגתה של האונייה. אך זה לא שווה לי. אני מוותר על כך במודע, ובתוך כך, אנסה גם לצמצם את הסיכון הצפוי לי במידה ואניית הכלכלה שטה בנתיב שלא צפיתי.

אני לא רוצה לנסות לחזות מה יקרה לאונייה באוקיינוס. אני רוצה לעמוד על החוף, ולנסות לעשות הכל כדי שהגלים לא יפגעו בי. בבחירתי זו אני מוותר על ההזדמנות להגיע לנמל היעד של האונייה, במידה ותצלח בהצלחה את האוקיינוס. בעוד כמה חודשים אשקול מחדש האם לעלות אל האונייה הבאה.

השנה לא ההסס להחזיק את ההון במזומן, במטבעות של כלכלות אייתנות יחסית. אתמקד בכלים "בטוחים" יחסית, בדגש על הגנה מפיחות בערכו של הכסף. הגנה כזו יכולה להעשות על ידי הצמדות מדדיות, מטבעיות, חשיפה למתכות יקרות או לנכסים ראליים יותר. גם הפיזור צריך להעשות בחכמה, לאור מסקנות התלות הגלובלית בין כלכלות.

בשביל להשיג תשואה אקדיש אחוז קטן יחסית מהתיק לקרנות "מתוחכמות", בהן שיטת המסחר קצרת טווח. בגלל התנודתיות הצפויה, זו איננה שנה להחזקות ארוכות בסגנון "קרן פנסיה". מנהלי השקעות ש"נכנסים לשוק" לטווח קצר יותר, תוך הגבלת הפסד לכל עיסקה וניהול סיכונים קפדני הוכיחו את עצמם ב 2008 כאחד האפיקים היחידים שהצליחו להרוויח, או להפסיד מעט, בשנה שבה השווקים איבדו 50% מערכם.

שנת 2012, תהיה שנה מאוד מהירה, תזזיתית. תהליכים שנמשכו חודשים בעבר יקרו בה תוך ימים או שעות. שנה חדשה שיתרחשו בה דברים שלא כתובים עדיין בתוכנית ה"תרחישים האפשריים" של מנהלי הסיכונים והמשקיעים בעולם.

שנת ההכרעה

שנה של הכרעה, בין הרווחה לקפיטליזם, בין הפרט לכלל, בין חיים בחוב לחיים צנועים, בין מערב ומזרח, בין מפותח ומתפתח.

בין סופו של משבר לסופה של הכלכלה, כפי שהכרנו אותה עד היום.

זו השנה החמישית ברציפות שבה אני מפרסם תחזית שנתית. תוכלו לקרוא את התחזיות לשנים האחרונות כפי שהתפרסמו כאן במדור הדעות של גלובס:

תחזיות לשנת 2011: האם הדולר ישוב לחייך? - תחזית דולר, היום שלפני הירידות - תחזית שוק ההון. לפני שעה התחיל מחיר הדירות לרדת - תחזית נדל"ן.

תחזיות לשנת 2010: התייקרות הזהב היא ספקולציה - תחזית זהב ומטבעות. יש חדש במערב - תחזית התרחשות מחאה חברתית.

תחזית לשנת 2009: היכונו לעליות חדות - תחזית סיום הירידות בשוק ההון

תחזית לשנת 2008: הדולר עוד גבוה - תחזית דולר

  1. טל זהר עבדה הוא מנכ"ל FXCM ישראל, בית ההשקעות הגדול בעולם למסחר במט"ח, מדדי מניות וסחורות. נסחר בבורסה של ניו יורק (NYSE:FXCM)
  2. אין לראות בנכתב הצעה או ייעוץ למסחר במט"ח או בכל נייר ערך לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם