גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נרוץ, עד שניפול מהרגליים

טירוף הכריסמס בפרמיירליג הוא מסורת נהדרת, שמכניסה כסף טוב לבעלי הקבוצות ואושר גדול לאוהדים ■ הבעיה: העומס הפיזי והמנטלי שכרוך בליגה שאין בה פגרת חורף - גובה מחיר מקצועי כבד מהשחקנים (ומנבחרת אנגליה)

"ידעתי עוד הרבה לפני שריקת הפתיחה שאין לנו סיכוי לעשות כלום במונדיאל הזה. ראיתי את השחקנים שלי במחנה אימונים כמה ימים לפני המשחק הראשון, והם פשוט היו מותשים". על הדברים האלו חתום פאביו קאפלו, מנג'ר נבחרת אנגליה, שהסביר אחרי דרום אפריקה 2010 את הסיבות לעוד תצוגת נפל מצד האנגלים בטורניר גדול (הודחו כבר בשמינית הגמר אחרי שחטפו רביעייה מגרמניה).

מצד אחד הדברים של המאמן האיטלקי נשמעו כמו תירוצים קלושים, שבאמצעותם אפשר להרגיע את המעסיקים שלו, את התקשורת ואת האוהדים הזועמים. מצד שני, איך אפשר להסביר רציונאלית את העובדה ש-13 המאמנים שקדמו לקאפלו בתפקיד לא הצליחו להביא לאנגליה, מולדת הכדורגל, אפילו זכייה אחת בטורניר גדול מאז 1966?

אחד התירוצים שקאפלו רמז לו בין השורות הוא העובדה שבאנגליה, בניגוד לכל יתר הליגות הבכירות באירופה, אין פגרת חורף. בזמן ששחקני הנבחרות האחרות מקבלים מנוחה לראש ולרגליים ומשוחררים לחגוג עם המשפחות את חג המולד, בפרמיירליג, שכל כדורגלני הנבחרת האנגלית משחקים בה, ממשיכים להתקוטט על מגרשי הבוץ הקפואים. ואז, כשמגיעים הטורנירים הבינלאומיים הגדולים בקיץ, המצבר של האנגלים פשוט שובק חיים.

גם בקיץ הקרוב אנגליה תשתתף בטורניר גדול - יורו 2012. וגם העונה אף אחד בפרמיירליג לא חושב שזו סיבה מספיק טובה כדי להוציא מישהו לחופש: מ-26 בדצמבר ועד ה-4 בינואר יימשך טירוף הכריסמס השנתי של הפרמיירליג. למשל, המוליכות מנצ'סטר סיטי ומנצ'סטר יונייטד ישחקו בתקופה הזאת שלושה משחקים בטווח של תשעה-עשרה ימים. לא משהו שקבוצה מקצוענית לא יכולה לעמוד בו, אבל בכל זאת לו"ז צפוף שמעלה תהיות על רקע מה שקורה במקביל בארבע הליגות הגדולות האחרות ביבשת: בליגה הספרדית לא יתקיימו משחקים במשך 21 ימים; הבונדסליגה תצא להפסקה בת חודש; באיטליה יקבלו השחקנים שבועיים חופש; בצרפת ינוחו שלושה שבועות.

אז האם קאפלו כבר יכול להכין אליבי גם לקראת הקיץ הקרוב? שורה של מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מוכיחים חד-משמעית: המחסור בפגרה אכן גורם לשחקנים האנגלים לאבד מהיכולת שלהם.

***

ממצא אחד מרתק שהתגלה בנושא מגיע ממחקר של חברת הייעוץ למועדוני כדורגל IMScouting. באתר החברה לקחו את 98 הקבוצות מחמש הליגות הבכירות באירופה, חילקו את עונת 2009/10 לשניים ובדקו איזה מהקבוצות הצליחו לרשום את הזינוק הגבוה ביותר בכיבוש שערים במהלך החלק השני של השנה (החלק שבו מועדונים אמורים להגיע לשיא המקצועי, לקראת שלבי ההכרעה). התוצאות: את שני המקומות הראשונים תפסו ברצלונה (עלייה של 72.2% בתפוקת השערים) וריאל מדריד (זינוק של 55%). הבעיה האנגלית מתבררת כשרואים כי ל-10 המקומות הראשונים בדירוג הצליחה להשתחל רק קבוצה אנגלית אחת (!), צ'לסי, שהצליחה לכבוש 58 שערים בחלק השני של העונה לעומת 45 בחלק הראשון.

והנה נתון שמסביר עוד יותר את המצב העגום של האנגלים: מבין כל הקבוצות שנבדקו, רק חמש כבשו בחלק השני של העונה פחות שערים מאשר בחלק הראשון - שלוש מתוכן היו נציגות מהפרמיירליג. ולא סתם נציגות: ארסנל, ליברפול ומנצ'סטר יונייטד (שלושתן, אגב, גם נכשלו באותה עונה בליגת האלופות).

חברת הסטטיסטיקה "אופטה" הוסיפה עוד מלח לפצעים של האנגלים, אחרי שמצאה כי שיעור המסירות המדויקות שרשמו שחקני הפרמיירליג בשלושת החודשים האחרונים של עונת 2007/08 צנח ב-13%, לעומת ששת החודשים הראשונים של העונה. במקביל, בליגה הספרדית נרשמה ירידה זעירה של 2%. בליגה האיטלקית נרשמה עלייה של 5%. הנתונים האלו יכולים להיות מקריים. או שהם מצביעים על עומס-יתר שגורם לתפוקה של קבוצות הפרמיירליג לצנוח ככל שמתקרבים לשיא של העונה.

בדיקה מעניינת נוספת ביצעה בעונת 2008/09 חברת "פרוזון", שעובדת באופן ישיר עם 14 מתוך 20 קבוצות הפרמיירליג. ב"פרוזון" מצאו, אחרי שפילחו את כל משחקי הפרמיירליג באותה עונה, כי מדד ה"עבודה האינטנסיבית על המגרש" (הכולל נתונים של ספרינטים וריצה במהירויות גבוהות) היה נמוך בזמן טירוף משחקי הכריסמס ב-20% ביחס לממוצע שנרשם לאורך כל העונה. בנוסף, שחקני הקבוצות גמעו באותו רצף משחקים רצחני הרבה פחות קילומטרים על המגרש: 41% פחות מהשיא שנרשם באותה עונה. וזה לא הכל: מדדי "זמן התאוששות" (שכוללים נתונים על מרווחי זמן בין ספרינטים שמבצע כל שחקן) צונחים בכריסמס ב-25%. מה הנתונים האלו מלמדים? בעיקר ששחקנים מנסים לשמור על הרגליים שלהם במהלך משחקי חג המולד (בהצלחה לא גדולה, בהתחשב בסטטיסטיקות).

שלג בפרמיירליג / צלם: רויטרס

***

הלחץ הציבורי שמפעילים אנשי מקצוע בכירים בממלכה שקורא לביטול נוהג משחקי חג המולד, מגיע מכל הכיוונים. "ברור שהדבר הזה מוסיף לקבוצות באנגליה נכות שהן צריכות להתמודד איתה", הסביר אלכס פרגוסון, מנג'ר מנצ'סטר יונייטד. גם מאמנים בכירים אחרים כמו רוברטו מאנצ'יני, ארסן ונגר, מרטין אוניל, סם אלרדייס ומארק יוז הביעו תרעומת בשנים האחרונות על השחיקה שמכריעה את שחקני הפרמיירליג.

אבל אין סיכוי שמנהג משחקי חג המולד יבוטל בקרוב, מסיבה אחת פשוטה: הוא טוב לאלו שמחזיקים את הכסף של הליגה, אלו שגם מקבלים את ההחלטות של הפרמיירליג ומכתיבים את האג'נדות שלה. הוא טוב לבעלי הקבוצות, שמוכרים יותר כרטיסים במשחקי הכריסמס (התכולה באצטדיוני הפרמיירליג, שעומדת על 91% בימים "רגילים", קופצת ל-98% במשחקי הכריסמס); הוא טוב להנהלת הליגה, שמספקת ל-ESPN ול-Sky Sports, זכייניות השידורים הישירים של הפרמיירליג בבריטניה, משבצות שידור עתירות רייטינג (שקופץ משמעותית במשחקים שמשודרים במהלך החגים).

כדי להבין את כל התמונה צריך פשוט להקשיב לדבריו של ריצ'ארד סקאדמור, מנכ"ל הפרמיירליג, מלפני כמה חודשים: "הדרך היחידה שבה נוכל להנהיג פגרת חורף היא הקטנה של הליגה מ-20 ל-18 קבוצות. אבל אז יהיו לנו רק 306 משחקים בשנה לעומת 380 כיום, וזו הפחתה שאנחנו לא יכולים לעשות אם לוקחים בחשבון את העניין הגדול של הציבור ושל האוהדים בליגה". או במילים אחרות: בפרמיירליג לא מוכנים לוותר אפילו על פאונד שחוק אחד מההכנסות שלהם. נבחרת אנגליה? עייפות של שחקנים? הם כבר יסתדרו.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"