גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה ללחימה בטרור"

אורי סיני מנהל מל"מ: "מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות יכולה להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה"

רשת האינטרנט בישראל ובעולם נמצאת תחת מתקפה. זו הייתה רוח הדברים סביב השולחן העגול שנערך בוועידת ישראל לעסקים, בהובלת סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון מאוניברסיטת ת"א וישראל דיפנס.

ישראל, אמרו הדוברים סביב השולחן, חייבת להיערך לשלב הבא של האיומים בתחום הסייבר משום שהמלחמה הבאה לא תתנהל רק בשדה הקרב הפיזי אלא גם בעולם הווירטואלי.

פרופסור יצחק בן ישראל אמר שישראל ומדינות נוספות צריכות לטפל היום בהגנה על המרחב האזרחי בכלל והתעשייה בפרט. לדבריו, ממשלת ישראל דנה בתוכנית שאמורה לעודד את תעשיית ההיי-טק המקומית לשים דגש על פיתוח של טכנולוגיות סייבר.

"אנחנו צריכים בסיס תעשייתי חזק לטובת הגנה על המדינה", אמר בן ישראל, "ומה שמשתמע מזה הוא השאלה איך אנחנו צריכים לפתח את התעשייה בארץ בהקשר הזה.

בכיר לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון הצטרף לדבריו של בן ישראל. "מזל שהקמנו את הרשות הממלכתית לאבטחת מידע (ראם)", אמר, "יש היום 27 גופים מאובטחים. כשאנחנו מסתכלים על מה שקורה בעולם, אני חושב שהיה לנו מזל גדול שהרשות קמה.

"זה לא אומר שאין תקיפות בישראל. בסך הכול מבחינת צנעת הפרט היכולות מאפשרות איסוף מודיעין והרגולציה נותנת לזה מענה. עד היום לא נתקלנו בערעורים מצד הגופים המאובטחים.

"ראם", הוסיף הבכיר לשעבר, "אפשרה ללמוד על השוק ולתת פתרונות לאבטחת סייבר. בתקיפת סייבר אנשים לא מבינים מה המשמעות של התקיפה. יש פה ממדים הרסניים. השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה לתורות הלחימה נגד טרור, בדומה לסיכול של מתאבד שבדרך".

סיכונים עצומים

יהודה זיסאפל, יו"ר בינת מערכות תוכנה, אמר שאדם אחד שמגיע למקום הנכון יכול לשתק כיום מערכות שלמות. זיסאפל הסביר שמדובר בסיכונים עצומים והוסיף שתחום האבטחה מתקדם, בעיקר בשוק האזרחי.

הבשורה הטובה, לדברי זיספאל, היא שישראל היא מעצמת אבטחה כלל עולמית. לדבריו, התחום בישראל יצירתי מאוד. "אין שום סיכוי", אמר, "שבארה"ב למשל ישלבו מוצר של חברה לא אמריקאית. אצלנו אפשר לקחת ציוד של חברות זרות למרות שיש להן אלטרנטיבה. אין הנחייה שבמקומות רגישים צריכים להשתמש בציוד ישראלי".

בכיר נוסף לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון אמר: "יש המון דיבורים שמעוררים מוטיבציה אצל היריב, אבל לא ראינו בינתיים תקיפה מוצלחת. היום אפשר לקנות ברשת כלים לתקיפה בשוק האזרחי ברשת.

"חייבים להפריד בין מה שהשב"כ מטפל בו לבין הטרור הפשוט, מזה שמישהו ירצה לפגוע במערכת מעליות באיכילוב באמצעות האקרים פשוטים. אנחנו צריכים חוק מדינה שיניע את כל התעשייה להגנה על מערכות אזרחיות. הארגונים האזרחיים חייבים לדאוג לאבטחה שלהם".

יצחק זורשנטיין, מחברת מקאפי, אמר שצריך להבחין בין נזק לשם גרימת נזק לבין תקיפות על-ידי גורם זר לצורך גניבת מידע. "אני ראיתי בישראל התקפות על גופים אזרחיים שחייבים להגן עליהם", אמר זורשנטיין, "ההתקפות נגד גופים אזרחיים נעשו נגד גופים שיש להם כבר מערכות הגנה אבל האיכות של המערכות היא הבעיה. חלק גדול ממה שאנחנו עושים היום לא מספיק יעיל. מה שאנחנו צריכים לעשות זה להציע מערכות יעילות וטובות יותר.

"היום אנחנו מנסים לבנות, יחד עם אינטל, חזון לסביבה בטוחה יותר. אין היום תרופה למערכות מיחשוב. גוגל טי וי עומד להיות בכל טלוויזיה וצריך לתת את הדעת על זה".

קרן אלעזרי מחברת Verint, סיפרה שבהרבה מאוד מדינות בעולם מוקמים גופים שתפקידם להגן על תשתיות קריטיות. "הגופים האלה", אמרה אלעזרי, "זקוקים לפתרונות מסוג חדש. חלק גדול מהמתקפות היו כאלה שלא הצליחו לעצור אותן. אנחנו זקוקים לגישות חדשות כאשר נדבך נוסף הוא העולם של חקירה ומודיעין שנועדו לגלות מי עמד מאחורי המתקפה. יש לא מעט מתקפות שפגעו בסקטור שלם ולא רק בארגון אחד".

הכרעה טכנולוגית

מיכל בלומנשטיק-ברוורמן מחברת RSA אמרה שההגנה על ארגונים בלבד אינה מספקת. "צריך דוקטורינות הגנה חדשות, רב שכבתיות", אמרה, "התקפה יכולה להגיע מכל מקום בעולם ולכן צריך מערכות אנליטיות מאוד מתוחכמות. חשוב לשתף פעולה כדי שנוכל ללמוד כמה שיותר כדי להתכונן לאיומים.

"כמות המידע שצריך לשתף ממקורות שונים היא עצומה. זה קרב שאי אפשר לנצח בו בלי שיתוף פעולה".

רוני פוטסמן מרפאל הוסיף כי: "מערכות הלחימה מספקות ייצוג לוגי של פרטים פיזיים. התעשיות הביטחוניות הוקמו על מנת לייצר הכרעה טכנולוגית. וזה מה שנדרש ממפתחי סייבר היום. התעשיות הביטחוניות יספקו את הפתרונות בתחום הסייבר למערכות הביטחוניות".

אורי סיני, מנהל מל"מ, אמר ש"מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות לא יכולה להיות על ידי חברות קטנות. זה יכול להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה. לכן הכיוון שאנחנו רואים לעצמנו הוא הקמה של תשתית לאומית מעבדתית שתדע לזהות את האיומים ולתרגם את הכול להגנה טובה יותר על הגופים המאוימים.

"אנחנו רואים את התעשייה הביטחונית כמי שתספק את ההגנה הזו. הגנה בתחום הסייבר היא הרבה יותר מסובכת".

יצחק בן ישראל אמר בסיכום הפאנל שאין כמעט חברה גדולה בארץ שלא משתמשת בהגנה בתחום הסייבר.

"איומי סייבר", אמר בן ישראל, "הם לאו דווקא פגיעה במידע. פגיעה בחברת חשמל היא בשביל להפיל טורבינה. מדובר בפגיעה במערכות חיים של המדינה שנשלטות על-ידי מחשבים.

"הצוות שעמדתי בראשו הגיע למסקנה שהמצב בארץ בסך הכול בסדר. יחד עם זאת המרחב האזרחי מחייב תקינה. מישהו שיגיד שאם אין לך איקס אתה לא תקבל רישיון למשהו.

"אי אפשר לשמור על יכולת בתחום הזה לאורך זמן בלי תעשייה. בישראל אי אפשר להתפרנס מהשוק המקומי ולכן חייבים לאפשר לתעשייה הזו לפתח שווקים חדשים".

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים