גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה ללחימה בטרור"

אורי סיני מנהל מל"מ: "מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות יכולה להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה"

רשת האינטרנט בישראל ובעולם נמצאת תחת מתקפה. זו הייתה רוח הדברים סביב השולחן העגול שנערך בוועידת ישראל לעסקים, בהובלת סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון מאוניברסיטת ת"א וישראל דיפנס.

ישראל, אמרו הדוברים סביב השולחן, חייבת להיערך לשלב הבא של האיומים בתחום הסייבר משום שהמלחמה הבאה לא תתנהל רק בשדה הקרב הפיזי אלא גם בעולם הווירטואלי.

פרופסור יצחק בן ישראל אמר שישראל ומדינות נוספות צריכות לטפל היום בהגנה על המרחב האזרחי בכלל והתעשייה בפרט. לדבריו, ממשלת ישראל דנה בתוכנית שאמורה לעודד את תעשיית ההיי-טק המקומית לשים דגש על פיתוח של טכנולוגיות סייבר.

"אנחנו צריכים בסיס תעשייתי חזק לטובת הגנה על המדינה", אמר בן ישראל, "ומה שמשתמע מזה הוא השאלה איך אנחנו צריכים לפתח את התעשייה בארץ בהקשר הזה.

בכיר לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון הצטרף לדבריו של בן ישראל. "מזל שהקמנו את הרשות הממלכתית לאבטחת מידע (ראם)", אמר, "יש היום 27 גופים מאובטחים. כשאנחנו מסתכלים על מה שקורה בעולם, אני חושב שהיה לנו מזל גדול שהרשות קמה.

"זה לא אומר שאין תקיפות בישראל. בסך הכול מבחינת צנעת הפרט היכולות מאפשרות איסוף מודיעין והרגולציה נותנת לזה מענה. עד היום לא נתקלנו בערעורים מצד הגופים המאובטחים.

"ראם", הוסיף הבכיר לשעבר, "אפשרה ללמוד על השוק ולתת פתרונות לאבטחת סייבר. בתקיפת סייבר אנשים לא מבינים מה המשמעות של התקיפה. יש פה ממדים הרסניים. השב"כ פיתח תורות לחימה בסייבר בדומה לתורות הלחימה נגד טרור, בדומה לסיכול של מתאבד שבדרך".

סיכונים עצומים

יהודה זיסאפל, יו"ר בינת מערכות תוכנה, אמר שאדם אחד שמגיע למקום הנכון יכול לשתק כיום מערכות שלמות. זיסאפל הסביר שמדובר בסיכונים עצומים והוסיף שתחום האבטחה מתקדם, בעיקר בשוק האזרחי.

הבשורה הטובה, לדברי זיספאל, היא שישראל היא מעצמת אבטחה כלל עולמית. לדבריו, התחום בישראל יצירתי מאוד. "אין שום סיכוי", אמר, "שבארה"ב למשל ישלבו מוצר של חברה לא אמריקאית. אצלנו אפשר לקחת ציוד של חברות זרות למרות שיש להן אלטרנטיבה. אין הנחייה שבמקומות רגישים צריכים להשתמש בציוד ישראלי".

בכיר נוסף לשעבר במשרד הביטחון שהשתתף בדיון אמר: "יש המון דיבורים שמעוררים מוטיבציה אצל היריב, אבל לא ראינו בינתיים תקיפה מוצלחת. היום אפשר לקנות ברשת כלים לתקיפה בשוק האזרחי ברשת.

"חייבים להפריד בין מה שהשב"כ מטפל בו לבין הטרור הפשוט, מזה שמישהו ירצה לפגוע במערכת מעליות באיכילוב באמצעות האקרים פשוטים. אנחנו צריכים חוק מדינה שיניע את כל התעשייה להגנה על מערכות אזרחיות. הארגונים האזרחיים חייבים לדאוג לאבטחה שלהם".

יצחק זורשנטיין, מחברת מקאפי, אמר שצריך להבחין בין נזק לשם גרימת נזק לבין תקיפות על-ידי גורם זר לצורך גניבת מידע. "אני ראיתי בישראל התקפות על גופים אזרחיים שחייבים להגן עליהם", אמר זורשנטיין, "ההתקפות נגד גופים אזרחיים נעשו נגד גופים שיש להם כבר מערכות הגנה אבל האיכות של המערכות היא הבעיה. חלק גדול ממה שאנחנו עושים היום לא מספיק יעיל. מה שאנחנו צריכים לעשות זה להציע מערכות יעילות וטובות יותר.

"היום אנחנו מנסים לבנות, יחד עם אינטל, חזון לסביבה בטוחה יותר. אין היום תרופה למערכות מיחשוב. גוגל טי וי עומד להיות בכל טלוויזיה וצריך לתת את הדעת על זה".

קרן אלעזרי מחברת Verint, סיפרה שבהרבה מאוד מדינות בעולם מוקמים גופים שתפקידם להגן על תשתיות קריטיות. "הגופים האלה", אמרה אלעזרי, "זקוקים לפתרונות מסוג חדש. חלק גדול מהמתקפות היו כאלה שלא הצליחו לעצור אותן. אנחנו זקוקים לגישות חדשות כאשר נדבך נוסף הוא העולם של חקירה ומודיעין שנועדו לגלות מי עמד מאחורי המתקפה. יש לא מעט מתקפות שפגעו בסקטור שלם ולא רק בארגון אחד".

הכרעה טכנולוגית

מיכל בלומנשטיק-ברוורמן מחברת RSA אמרה שההגנה על ארגונים בלבד אינה מספקת. "צריך דוקטורינות הגנה חדשות, רב שכבתיות", אמרה, "התקפה יכולה להגיע מכל מקום בעולם ולכן צריך מערכות אנליטיות מאוד מתוחכמות. חשוב לשתף פעולה כדי שנוכל ללמוד כמה שיותר כדי להתכונן לאיומים.

"כמות המידע שצריך לשתף ממקורות שונים היא עצומה. זה קרב שאי אפשר לנצח בו בלי שיתוף פעולה".

רוני פוטסמן מרפאל הוסיף כי: "מערכות הלחימה מספקות ייצוג לוגי של פרטים פיזיים. התעשיות הביטחוניות הוקמו על מנת לייצר הכרעה טכנולוגית. וזה מה שנדרש ממפתחי סייבר היום. התעשיות הביטחוניות יספקו את הפתרונות בתחום הסייבר למערכות הביטחוניות".

אורי סיני, מנהל מל"מ, אמר ש"מערכת כמו חץ יכולה להיכשל אם תותקף בסייבר. ההתמודדות לא יכולה להיות על ידי חברות קטנות. זה יכול להתבצע רק על ידי תעשייה כבדה. לכן הכיוון שאנחנו רואים לעצמנו הוא הקמה של תשתית לאומית מעבדתית שתדע לזהות את האיומים ולתרגם את הכול להגנה טובה יותר על הגופים המאוימים.

"אנחנו רואים את התעשייה הביטחונית כמי שתספק את ההגנה הזו. הגנה בתחום הסייבר היא הרבה יותר מסובכת".

יצחק בן ישראל אמר בסיכום הפאנל שאין כמעט חברה גדולה בארץ שלא משתמשת בהגנה בתחום הסייבר.

"איומי סייבר", אמר בן ישראל, "הם לאו דווקא פגיעה במידע. פגיעה בחברת חשמל היא בשביל להפיל טורבינה. מדובר בפגיעה במערכות חיים של המדינה שנשלטות על-ידי מחשבים.

"הצוות שעמדתי בראשו הגיע למסקנה שהמצב בארץ בסך הכול בסדר. יחד עם זאת המרחב האזרחי מחייב תקינה. מישהו שיגיד שאם אין לך איקס אתה לא תקבל רישיון למשהו.

"אי אפשר לשמור על יכולת בתחום הזה לאורך זמן בלי תעשייה. בישראל אי אפשר להתפרנס מהשוק המקומי ולכן חייבים לאפשר לתעשייה הזו לפתח שווקים חדשים".

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

בנק לאומי, חנן מור, אאורה ואל על: אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע