גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מנורה-מבטחים פנסיה, יהודה בן אסייג: "דור של גמלאים עניים עומד בפתח - המחאה הבאה תהיה שלהם"

הדברים נאמרו בדיון בנושא פנסיה במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס" יו"ר שקל מאיר אוזן: "מעמד הביניים קרא לצדק חברתי, אבל צריך להילחם גם על הפנסיה - המעמד הזה ייפגע מאוד בפנסיה שלו"

"היום בעולם מדברים על כך שגיל הפרישה צריך להיות 70 פלוס לכולם - גם לגברים וגם לנשים. הנשים צריכות להיות הראשונות לדרוש השוואה של גיל הפרישה, כי הורדת הגיל פוגעת קודם כל בהן", כך אמר עודד שריג, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בפאנל בנושא פנסיה בהנחיית כתב הביטוח של העיתון, רון שטיין.

לדברי שריג, "מצב הנשים בעייתי: הן עובדות פחות שנים, בין היתר משום שבדרך כלל הן מגדלות את הילדים; הן מרוויחות פחות שכר וחיות בממוצע יותר שנים. התוצאה היא פנסיה הרבה יותר נמוכה מהפנסיה הגברית ומהפנסיה הראויה. צריך לטפל בזה כמה שיותר מהר, ובמקביל נשים צריכות לדרוש שכר שוויוני שיאפשר להן להגיע לפנסיה ברמת חיים סבירה".

אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, הדגיש כי "צריך להסתכל על גיל הפרישה האפקטיבי ולא רק הנורמטיבי, והוא 50 פלוס. אנשים בני 55 שלא עובדים זה אסון למדינה. אני בטוח שהרבה מאוד מהמבוגרים רוצים לעבוד, הבעיה היא שאין להם איפה. המדינה צריכה לטפל בכשל הזה".

שריג אמר כי החיסכון הפנסיוני הממוצע, עומד על "60% מהמשכורת האחרונה במקרה הטוב ו-40% מהמשכורת במקרים אחרים. צריך לזכור שבממוצע רק שני שלישים מהשכר מבוטחים. אנשים לא מספיק מודעים לכך שהשיעורים שהם צריכים לחסוך מאוד גבוהים, במיוחד עם עליית תוחלת החיים, ואנחנו פועלים להעלאת המודעות".

יהודה בן אסייג, מנכ"ל מנורה-מבטחים פנסיה, התריע כי "דור של גמלאים עניים עומד בפתח. המחאה החברתית הבאה תהיה כנראה של אותם גמלאים. יש משתנים שונים שצריך לטפל בהם: הפער הגדול בין שנות הצבירה לשנות הפרישה, התשואות בשוק ההון, הקשיים ביכולת להגיע לצבירה סבירה. הטיפול צריך להיות ברגולציה נכונה ובצעדי שוק, שאנחנו כמנהלים צריכים להוביל, כדי שהעתיד יהיה קצת פחות טרגי". הוא אף קרא לשינוי מבנה הטבות המס הפנסיוניות: "חלק מהאנשים נוטה לדלג על הפרשות במשך כמה שנים וצריך לאפשר להם להפקיד כסף לחיסכון עבור התקופה הזאת".

מאיר אוזן, יו"ר סוכנות הביטוח שקל, אמר כי "מעמד הביניים יצא לקריאה לצדק חברתי וזה מאבק נכון, אבל צריך להילחם גם על הפנסיה. המעמד הזה ייפגע מאוד בפנסיה שלו. יש אנשים שעובדים בשיעורי תחלופה גבוהים, יש הפסקות בעבודה וצריך לאפשר לחסוך סכומים יותר גדולים בשנים היצרניות, עד תקרה מסוימת שהמדינה תקבע".

"חינוך פיננסי - מהיסודי"

קפלן דיבר על ההוצאות הרפואיות הגדולות בגיל השלישי ואמר: "לא הייתי פוסל לאפשר חיסכון לצורך הוצאות רפואיות, תוך מתן הטבות מס. במידה מסוימת זה גם יכול להוות תחליף לחלק מהביטוחים הרפואיים הפרטיים".

חנה פרי-זן, הממונה על חטיבת נכסי לקוחות בבנק הפועלים, קראה לחינוך פיננסי מגיל צעיר: "לאזרח הקטן אין מודעות. צריך להתחיל בחינוך פיננסי כבר מבית ספר יסודי. פנסיה היא אחת ההחלטות הקריטיות בחיים; על החלטות פיננסיות הרבה פחות חשובות כמו משכנתא, אנשים עושים שופינג ומתמקחים. גם קרנות ההשתלמות מהוות מקור לשיפוץ המטבח ולנסיעה לחו"ל, אבל הן מהוות רכיב מאוד משמעותי בחיסכון הפנסיוני. החינוך צריך ללמד את זה".

הדיון עסק גם בסוגיית דמי הניהול הגבוהים, הנהוגים בשוק הפנסיה וקופות הגמל. "אני חושב שדמי הניהול צריכים להיקבע על ידי כוחות השוק", אמר שריג. "ההתערבות של הרגולטור, צריכה להיות מינימלית ככל שניתן. בנקודות שבהן אנחנו חושבים שצריך להתערב, נתערב".

קפלן אמר כי "זאת גישה נכונה לא להתערב. יחד עם זאת, צריך לתת יותר תמורה עבור דמי הניהול - ייעוץ יותר מסודר, מפגש יזום פעם-פעמיים בשנה עם הלקוח. רמת השירות צריכה להיות הרבה יותר גבוהה וזה הכיוון אליו הולכת כל המערכת".

אוזן סבור כי "ההתמקדות בדמי הניהול והניסיון ללחוץ באופן אגרסיבי על הוזלתם, תפגע בסופו של דבר בלקוחות. דמי הניהול הולכים ויורדים וזה מגיע לסף מסוכן של חוסר יכולת לתת שירות לאנשים, או שהם יצטרכו לקבל שירות מאנשים יותר זולים ופחות מקצועיים. זאת לא בעיה להציע למישהו דמי ניהול נמוכים מאוד, אבל מה יקרה אחרי זה? מי ייעץ לו, מי יטפל בו? צריך להסתכל לא רק על המחיר, אלא גם על מה אדם אמור לקבל. אדם שיתנהל בתחום הפנסיוני ללא ליווי צמוד, זה כמו ללכת ליער בלי מפה ומצפן. ראיתי בכירים במשק, שעשו שגיאות שעלו להם במאות אלפי שקלים ובאובדן זכויות. לא פלא שהאנשים הכי אינטליגנטים במדינה, לוקחים יועצים צמודים לתחום ולצפות שה'עמך' יידע מה לעשות, זה לשים מכשול בפני עיוור. האנשים האלה ייפלו כל הזמן".

"התלהמות רבה בנושא"

פרי-זן אמרה כי "צריך לראות מה ניתן לעשות בטווח הקצר שיביא לשינוי. מאז ועדת בכר, עברו שש שנים ולא התקדמנו הרבה במה שחשבנו שהוא החלום הוורוד של כולם. צריך לתת לאזרחים נגישות למשהו שישפר את מצבם".

על הסדרי חוב המתבצעים בימים אלה, כמו אלה של יצחק תשובה, אילן בן דב או יוסי מימן, אמר קפלן כי "אין מצב של שוק אוטופי שאין בו נפילות של מישהו. צריך לנהל את התיק נכון, כך שיהיו מינימום מצבים כאלה וכשכבר קורה מצב כזה, צריך לטפל בו במלוא האגרסיביות המתבקשת, כדי שלא יעבדו על המוסדיים". בן אסייג טען כי "יש התלהמות רבה בנושא וצריך להיכנס לפרופורציות. הדיפולטים האלה הם פרומילים אצל חלק גדול מאיתנו. נעשה את המקסימום להביא את מירב הכסף ובסופו של דבר נישפט על התוצאה שנצליח להשיג".

שריג סיכם ואמר כי "הגופים המוסדיים מטפלים בנושא בנאמנות ובשקדנות ולא צריך להוציא דברים מפרופורציה, במובן הזה שנפילות היו, יש ויהיו. זה חלק מניהול תיק מסוכן. צריך לטפל בהם, אבל את אותם אלה שהגיעו למצב של נפילה, לא צריך להוציא להורג בכיכר השוק. הם עשו החלטה עסקית אולי מוטעית והם צריכים לשלם מחיר כלכלי על זה, אבל לא מעבר לכך".

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר