גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בועז סופר: "המס על דירות פאר ורכבי יוקרה - מגוחך"

כמעט שנתיים אחרי שפרש מהנהלת רשות המסים, אומר הסמנכ"ל לשעבר על חבילת המס של טרכטנברג: "העם דרש צדק חברתי; לא בטוח שלזה הוא התכוון" ■ על הרשות בשנים האחרונות: "לא חזרה לדרך המלך מאז פרשת ג'קי מצא"

בועז סופר כיהן במשך 7 שנים כסמנכ''ל רשות המסים, והשאיר חותם עמוק במערכת המיסוי בישראל. בדרך, הוא חטף ביקורות קשות ביותר, אבל ידע להשיב עליהן. מעניין לחזור אליו, שנתיים כמעט אחרי הפרישה, ובתקופה כה סוערת מבחינת השינויים במערכת המס. כיום משמש סופר מנכ"ל חברת תקשוב.

- שר האוצר שוקל להנהיג מס על רכבי יוקרה ודירות פאר. מה דעתך על כך?

סופר: "יש בעיה כאשר מנסים להמציא מסים. כאשר יש מס, שעיקר הרציונל שלו הוא סתימת חורים, סופו כישלון; לא משנה איזה מס. לא בכדי, אף אחד לא חשב על מסים אלה עד היום. סתימת החורים הזו מסתיימת בפיאסקו: יאכטות, מטוסים, דירות; זה נראה קצת מגוחך.

"אומרים למסות דירת פאר, אבל יש כבר דלת ראשית שאפשר לבוא ולתקן: מסי רכישה ושבח. לא צריך עוד מס על דירות פאר. אם רוצים למסות את העשירונים העליונים, אפשר למסות את ההכנסה שלהם או להעלות מס הכנסה, ל-52%. אפשר לקבוע כי מס על דיבידנד לא יהיה 30%, כפי שקבעו, אלא יהיה 34%. יש כל כך הרבה כלים שבאמצעותם אפשר לבוא ולהשיג את כמעט את אותן מטרות. יש בעיה נוספת: מי יגדיר מה זה דירת יוקרה?"

- ועדת הכספים של הכנסת החליטה להמשיך את הפחתת המס ל"מעמד הביניים", כלשונה; לא ברור אם מי שמשתכר בשכר הממוצע יקבלו משהו. איך אתה מתייחס לכך?

כשמורידים את שיעור המס על המדרגה בין 8 ל-14, מי שנהנה מזה במקסימום זה מי שמרוויח יותר מ-14 אלף שקל, ולא מי שמרוויח 8,000-10,000 שקל. הם מקבלים כמה עשרות שקלים, אם בכלל. אז יצא משהו, שאני כמי שקצת מכיר את מערכת המס, לא מצליח להבין. בסוף, הוועדה יצאה כשחצי תאוותה בידה, לא מיני ולא מקצתי, מן משמש של דברים שאמורים לעשות טוב, אבל אני לא מזהה כיוון ברור".

- מה דעתך על חבילת המס של ועדת טרכטנברג?

"אני לא מת עליה, אבל מה שעבר זה אפילו לא חבילת המס של ועדת טרכטנברג; זה חצי חבילת טרכטנברג, בלי מס יסף, עם הורדת מס בין 8,000 ל-14 אלף שקל, שגרע מהמקורות מיליארד שקל. מדברים על חינוך חינם החל בגיל 3, מהלך שדורש מקורות, ופתאום גודעים מיליארד שקל (כדי לממן את הפחתת המס - א.פ.) עם תועלת מאוד-מאוד מצומצמת. העם רצה צדק חברתי; אני לא בטוח שאת זה הוא רצה".

- ברשותך, נעבור לסוגיית מס יסף, ששנויה במחלוקת. היה טוב לחסל את המס הזה?

"מס יסף, הוא בעצם אמצעי להשיג משהו שניתן היה להשיג, כמעט ברובו, באמצעים אחרים. הוא נועד גם לקחת מס מהכנסה מעבודה, וגם לקחת מס מהכנסה פסיבית, כגון מרווחי הון או משכר דירה. אז שוב המציאו משהו חדש.

"אפשר היה להעלות את מס הכנסה, או את המדרגות. לא צריך להמציא כלום. אפשר להחליט שהכנסות משכר דירה שגבוהות מ-10,000 שקל, לדוגמה, ימוסו ב-20%, ולא ב-10% - כפי שקורה כיום. עכשיו, תזכור שיש גם מע"מ. באופן עקרוני, אפשר - בטווח של שבועיים - להעלות מע''מ. אני מקווה שזה כלי שחושבים עליו".

להשיב את האמון

סופר עזב רשות מסים פגועה, שלא מצליחה לשפר את תדמיתה. במשבר האחרון, לפי שעה, מככב שר האוצר, יובל שטייניץ, שהתנגד למינויו של משה אשר למנהל הרשות, אחרי שוועדה מקצועית בראשות חיים שני, מנכ''ל האוצר לשעבר, מינה אותו. אשר ושטייניץ מתקוטטים בבג''ץ. סופר, אשר לא הסתדר עם יהודה נסרדישי, המנהל הפורש, בוחר צד במאבק.

- איך אתה רואה כיום את רשות המסים?

"לא אחדש, אם אומר לך שכל המשק משווע לכך שסוף-סוף ימנו מנהל קבוע לרשות המסים; מנהל שיהיה מקצועי, טוב, איכותי, שיידע באמת להוביל את הרשות למקומות הנכונים. חשוב מאוד, שהרשות תהיה גוף מקצועי, נטול פניות, כזה שישיב את האמון במערכת, שנפגע מפרשת ג'קי מצא.

"הרשות לא חזרה באמת לדרך המלך מאז. היו אנשים שניסו ועשו כפי שהם ראו לנכון, וזה בסדר גמור. יש מספיק אנשים במערכת שיודעים מה צריך לעשות. ניתן למנות, ובהקדם, מנהל משכמו ומעלה".

- משה אשר הוא אחד מהאנשים הללו?

"משה אשר הוא אדם סו*פ*ר מקצועי, אדם שבהחלט יכול להוביל את המערכת. אני לא רוצה לתת ציונים, אם הוא יותר או פחות ביחס לאנשים אחרים, אבל אני חושב שזה מינוי ראוי".

תועלת מצומצמת

אחת אבני הדרך של סופר ברשות היא הדיווח המקוון, שמתיימר לשים קץ לתופעת החשבוניות הפיקטיביות. יורשו של סופר בתפקיד, ערן יעקב, חטף השבוע מהלומה קשה, כאשר חברי ועדת הכספים עם הארגונים הכלכליים - לרבות לשכת רואי החשבון - טרפדו את המשך יישום המהלך.

"יש איזו מין מחשבה כמעט נחמדה, ועל גבול המשעשעת, שכל סוגי העלמות המס וההון השחור מסומנות על ידי שלט ניאון באמצע המדבר שאומר: פה! אז זהו, שלא", מגיב סופר לטרפוד. "מדובר בהסדר מידתי מאוד, שלא מנסה לרדת עד לחשבונית של 10 שקלים, ובעיקר מאוד-מאוד מדורג.

"מטבע הדברים, גם התועלת תהיה מצומצמת יותר. המהלך גם מתואם עם העצמאים, רואי החשבון והתעשיינים. מאז, רשות המסים גם נקטה צעדים כדי להקל על העוסקים, ודחתה עוד יותר את היישום".

- אולי באמת היישום קשה?

"כשאומרים 'אני צריך להחליף את כל מערכת המחשבים של כל החברה בגלל הדיווח המקוון', זה נראה לך רציני? לא מבקשים מהעוסקים לדווח על שום דבר שעוסק לא היה צריך לדווח לפני כן. אז על מה כל הרעש?

"אני כיום מנכ"ל של חברה, שמגלגלת מאות חשבוניות בחודש, והרבה מאוד מיליוני שקלים, ועובד עם מערכת מקוונת. אז יש עלות התאמה חד-פעמית, ובזה מסתיים העניין; אין על זה ויכוח".

- אז למה בעצם נוצר כל הסרבול הזה, עם סיפור שנגרר כבר שנים?

"אני לא מתפלא שגדולי הצועקים הם רואי החשבון. ברור לגמרי, שברגע שהמערכת שקופה יותר, חלק גדול מהטיעונים המרובים שיש לרואי החשבון נבלעים, כי הדברים ברורים יותר ופשוטים. רואי החשבון פשוט רוצים שהמדינה ורשות המסים לא יידעו את האמת. אין שום דבר אחר יותר מדי חכם להגיד על זה. מתחילים לספר על עדכוני תוכנות. כל הזמן יש עדכוני תוכנות!"

- בלשכת רואי חשבון גם טוענים שה"מיליארדים" לא מגיעים. בקושי מגיעים מיליונים, וגם הם בודדים.

"המחשבה שתוך חודש-חודשיים כולנו יכולים לראות את התועלות, היא מחשבה מגוחכת. מי שאומר את זה, חושב שבצד השני יש מטומטמים. איך אפשר אחרי שנה של יישום להפיק לקחים? אבל זה מה שמאפיין את מדינת ישראל: הכל צריך להיות היום, עכשיו, מהר, מיד.

"איך זה יכול להיות? איך אין טיפת אורך רוח? תשאלו את המשטרה - בטח גוף שהוא אובייקטיבי - כמה קל להם כיום להגיע לעסקאות, שמעורבות בהן חשבוניות פיקטיביות! כולם מדברים על ההון השחור, אבל כולם מצפים שהממשלה, בלי לשנות כלום, תדע איפה ההון השחור".

אז מתי אתה חוזר לסיים את העבודה?

(צוחק) "מיצינו, תודה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל