גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דור של גמלאים עניים עומד בפתח"

יהודה בן אסייג אמר את הדברים בדיון בנושא פנסיה במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ יו"ר שקל: "מעמד הביניים ייפגע מאוד בפנסיה שלו" ■ ומה מציע לכם עודד שריג? "בעולם מדברים על כך שגיל הפרישה צריך להיות 70 פלוס"

"היום בעולם מדברים על כך שגיל הפרישה צריך להיות 70 פלוס לכולם - גם לגברים וגם לנשים. הנשים צריכות להיות הראשונות לדרוש השוואה של גיל הפרישה, כי הורדת הגיל פוגעת קודם כל בהן", כך אמר עודד שריג, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בפאנל בנושא פנסיה בהנחיית כתב הביטוח של העיתון, רון שטיין.

לדברי שריג, "מצב הנשים בעייתי: הן עובדות פחות שנים, בין היתר משום שבדרך כלל הן מגדלות את הילדים; הן מרוויחות פחות שכר וחיות בממוצע יותר שנים. התוצאה היא פנסיה הרבה יותר נמוכה מהפנסיה הגברית ומהפנסיה הראויה. צריך לטפל בזה כמה שיותר מהר, ובמקביל נשים צריכות לדרוש שכר שוויוני שיאפשר להן להגיע לפנסיה ברמת חיים סבירה".

אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, הדגיש כי "צריך להסתכל על גיל הפרישה האפקטיבי ולא רק הנורמטיבי, והוא 50 פלוס. אנשים בני 55 שלא עובדים זה אסון למדינה. אני בטוח שהרבה מאוד מהמבוגרים רוצים לעבוד, הבעיה היא שאין להם איפה. המדינה צריכה לטפל בכשל הזה".

שריג אמר כי החיסכון הפנסיוני הממוצע, עומד על "60% מהמשכורת האחרונה במקרה הטוב ו-40% מהמשכורת במקרים אחרים. צריך לזכור שבממוצע רק שני שלישים מהשכר מבוטחים. אנשים לא מספיק מודעים לכך שהשיעורים שהם צריכים לחסוך מאוד גבוהים, במיוחד עם עליית תוחלת החיים, ואנחנו פועלים להעלאת המודעות".

יהודה בן אסייג, מנכ"ל מנורה-מבטחים פנסיה, התריע כי "דור של גמלאים עניים עומד בפתח. המחאה החברתית הבאה תהיה כנראה של אותם גמלאים. יש משתנים שונים שצריך לטפל בהם: הפער הגדול בין שנות הצבירה לשנות הפרישה, התשואות בשוק ההון, הקשיים ביכולת להגיע לצבירה סבירה. הטיפול צריך להיות ברגולציה נכונה ובצעדי שוק, שאנחנו כמנהלים צריכים להוביל, כדי שהעתיד יהיה קצת פחות טרגי". הוא אף קרא לשינוי מבנה הטבות המס הפנסיוניות: "חלק מהאנשים נוטה לדלג על הפרשות במשך כמה שנים וצריך לאפשר להם להפקיד כסף לחיסכון עבור התקופה הזאת".

מאיר אוזן, יו"ר סוכנות הביטוח שקל, אמר כי "מעמד הביניים יצא לקריאה לצדק חברתי וזה מאבק נכון, אבל צריך להילחם גם על הפנסיה. המעמד הזה ייפגע מאוד בפנסיה שלו. יש אנשים שעובדים בשיעורי תחלופה גבוהים, יש הפסקות בעבודה וצריך לאפשר לחסוך סכומים יותר גדולים בשנים היצרניות, עד תקרה מסוימת שהמדינה תקבע".

"חינוך פיננסי - מהיסודי"

קפלן דיבר על ההוצאות הרפואיות הגדולות בגיל השלישי ואמר: "לא הייתי פוסל לאפשר חיסכון לצורך הוצאות רפואיות, תוך מתן הטבות מס. במידה מסוימת זה גם יכול להוות תחליף לחלק מהביטוחים הרפואיים הפרטיים".

חנה פרי-זן, הממונה על חטיבת נכסי לקוחות בבנק הפועלים, קראה לחינוך פיננסי מגיל צעיר: "לאזרח הקטן אין מודעות. צריך להתחיל בחינוך פיננסי כבר מבית ספר יסודי. פנסיה היא אחת ההחלטות הקריטיות בחיים; על החלטות פיננסיות הרבה פחות חשובות כמו משכנתא, אנשים עושים שופינג ומתמקחים. גם קרנות ההשתלמות מהוות מקור לשיפוץ המטבח ולנסיעה לחו"ל, אבל הן מהוות רכיב מאוד משמעותי בחיסכון הפנסיוני. החינוך צריך ללמד את זה".

הדיון עסק גם בסוגיית דמי הניהול הגבוהים, הנהוגים בשוק הפנסיה וקופות הגמל. "אני חושב שדמי הניהול צריכים להיקבע על ידי כוחות השוק", אמר שריג. "ההתערבות של הרגולטור, צריכה להיות מינימלית ככל שניתן. בנקודות שבהן אנחנו חושבים שצריך להתערב, נתערב".

קפלן אמר כי "זאת גישה נכונה לא להתערב. יחד עם זאת, צריך לתת יותר תמורה עבור דמי הניהול - ייעוץ יותר מסודר, מפגש יזום פעם-פעמיים בשנה עם הלקוח. רמת השירות צריכה להיות הרבה יותר גבוהה וזה הכיוון אליו הולכת כל המערכת".

אוזן סבור כי "ההתמקדות בדמי הניהול והניסיון ללחוץ באופן אגרסיבי על הוזלתם, תפגע בסופו של דבר בלקוחות. דמי הניהול הולכים ויורדים וזה מגיע לסף מסוכן של חוסר יכולת לתת שירות לאנשים, או שהם יצטרכו לקבל שירות מאנשים יותר זולים ופחות מקצועיים. זאת לא בעיה להציע למישהו דמי ניהול נמוכים מאוד, אבל מה יקרה אחרי זה? מי ייעץ לו, מי יטפל בו? צריך להסתכל לא רק על המחיר, אלא גם על מה אדם אמור לקבל. אדם שיתנהל בתחום הפנסיוני ללא ליווי צמוד, זה כמו ללכת ליער בלי מפה ומצפן. ראיתי בכירים במשק, שעשו שגיאות שעלו להם במאות אלפי שקלים ובאובדן זכויות. לא פלא שהאנשים הכי אינטליגנטים במדינה, לוקחים יועצים צמודים לתחום ולצפות שה'עמך' יידע מה לעשות, זה לשים מכשול בפני עיוור. האנשים האלה ייפלו כל הזמן".

"התלהמות רבה בנושא"

פרי-זן אמרה כי "צריך לראות מה ניתן לעשות בטווח הקצר שיביא לשינוי. מאז ועדת בכר, עברו שש שנים ולא התקדמנו הרבה במה שחשבנו שהוא החלום הוורוד של כולם. צריך לתת לאזרחים נגישות למשהו שישפר את מצבם".

על הסדרי חוב המתבצעים בימים אלה, כמו אלה של יצחק תשובה, אילן בן דב או יוסי מימן, אמר קפלן כי "אין מצב של שוק אוטופי שאין בו נפילות של מישהו. צריך לנהל את התיק נכון, כך שיהיו מינימום מצבים כאלה וכשכבר קורה מצב כזה, צריך לטפל בו במלוא האגרסיביות המתבקשת, כדי שלא יעבדו על המוסדיים". בן אסייג טען כי "יש התלהמות רבה בנושא וצריך להיכנס לפרופורציות. הדיפולטים האלה הם פרומילים אצל חלק גדול מאיתנו. נעשה את המקסימום להביא את מירב הכסף ובסופו של דבר נישפט על התוצאה שנצליח להשיג".

שריג סיכם ואמר כי "הגופים המוסדיים מטפלים בנושא בנאמנות ובשקדנות ולא צריך להוציא דברים מפרופורציה, במובן הזה שנפילות היו, יש ויהיו. זה חלק מניהול תיק מסוכן. צריך לטפל בהם, אבל את אותם אלה שהגיעו למצב של נפילה, לא צריך להוציא להורג בכיכר השוק. הם עשו החלטה עסקית אולי מוטעית והם צריכים לשלם מחיר כלכלי על זה, אבל לא מעבר לכך".

עוד כתבות

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי מחר בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח מחר בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה והתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים