גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דור של גמלאים עניים עומד בפתח"

יהודה בן אסייג אמר את הדברים בדיון בנושא פנסיה במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ יו"ר שקל: "מעמד הביניים ייפגע מאוד בפנסיה שלו" ■ ומה מציע לכם עודד שריג? "בעולם מדברים על כך שגיל הפרישה צריך להיות 70 פלוס"

"היום בעולם מדברים על כך שגיל הפרישה צריך להיות 70 פלוס לכולם - גם לגברים וגם לנשים. הנשים צריכות להיות הראשונות לדרוש השוואה של גיל הפרישה, כי הורדת הגיל פוגעת קודם כל בהן", כך אמר עודד שריג, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בפאנל בנושא פנסיה בהנחיית כתב הביטוח של העיתון, רון שטיין.

לדברי שריג, "מצב הנשים בעייתי: הן עובדות פחות שנים, בין היתר משום שבדרך כלל הן מגדלות את הילדים; הן מרוויחות פחות שכר וחיות בממוצע יותר שנים. התוצאה היא פנסיה הרבה יותר נמוכה מהפנסיה הגברית ומהפנסיה הראויה. צריך לטפל בזה כמה שיותר מהר, ובמקביל נשים צריכות לדרוש שכר שוויוני שיאפשר להן להגיע לפנסיה ברמת חיים סבירה".

אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, הדגיש כי "צריך להסתכל על גיל הפרישה האפקטיבי ולא רק הנורמטיבי, והוא 50 פלוס. אנשים בני 55 שלא עובדים זה אסון למדינה. אני בטוח שהרבה מאוד מהמבוגרים רוצים לעבוד, הבעיה היא שאין להם איפה. המדינה צריכה לטפל בכשל הזה".

שריג אמר כי החיסכון הפנסיוני הממוצע, עומד על "60% מהמשכורת האחרונה במקרה הטוב ו-40% מהמשכורת במקרים אחרים. צריך לזכור שבממוצע רק שני שלישים מהשכר מבוטחים. אנשים לא מספיק מודעים לכך שהשיעורים שהם צריכים לחסוך מאוד גבוהים, במיוחד עם עליית תוחלת החיים, ואנחנו פועלים להעלאת המודעות".

יהודה בן אסייג, מנכ"ל מנורה-מבטחים פנסיה, התריע כי "דור של גמלאים עניים עומד בפתח. המחאה החברתית הבאה תהיה כנראה של אותם גמלאים. יש משתנים שונים שצריך לטפל בהם: הפער הגדול בין שנות הצבירה לשנות הפרישה, התשואות בשוק ההון, הקשיים ביכולת להגיע לצבירה סבירה. הטיפול צריך להיות ברגולציה נכונה ובצעדי שוק, שאנחנו כמנהלים צריכים להוביל, כדי שהעתיד יהיה קצת פחות טרגי". הוא אף קרא לשינוי מבנה הטבות המס הפנסיוניות: "חלק מהאנשים נוטה לדלג על הפרשות במשך כמה שנים וצריך לאפשר להם להפקיד כסף לחיסכון עבור התקופה הזאת".

מאיר אוזן, יו"ר סוכנות הביטוח שקל, אמר כי "מעמד הביניים יצא לקריאה לצדק חברתי וזה מאבק נכון, אבל צריך להילחם גם על הפנסיה. המעמד הזה ייפגע מאוד בפנסיה שלו. יש אנשים שעובדים בשיעורי תחלופה גבוהים, יש הפסקות בעבודה וצריך לאפשר לחסוך סכומים יותר גדולים בשנים היצרניות, עד תקרה מסוימת שהמדינה תקבע".

"חינוך פיננסי - מהיסודי"

קפלן דיבר על ההוצאות הרפואיות הגדולות בגיל השלישי ואמר: "לא הייתי פוסל לאפשר חיסכון לצורך הוצאות רפואיות, תוך מתן הטבות מס. במידה מסוימת זה גם יכול להוות תחליף לחלק מהביטוחים הרפואיים הפרטיים".

חנה פרי-זן, הממונה על חטיבת נכסי לקוחות בבנק הפועלים, קראה לחינוך פיננסי מגיל צעיר: "לאזרח הקטן אין מודעות. צריך להתחיל בחינוך פיננסי כבר מבית ספר יסודי. פנסיה היא אחת ההחלטות הקריטיות בחיים; על החלטות פיננסיות הרבה פחות חשובות כמו משכנתא, אנשים עושים שופינג ומתמקחים. גם קרנות ההשתלמות מהוות מקור לשיפוץ המטבח ולנסיעה לחו"ל, אבל הן מהוות רכיב מאוד משמעותי בחיסכון הפנסיוני. החינוך צריך ללמד את זה".

הדיון עסק גם בסוגיית דמי הניהול הגבוהים, הנהוגים בשוק הפנסיה וקופות הגמל. "אני חושב שדמי הניהול צריכים להיקבע על ידי כוחות השוק", אמר שריג. "ההתערבות של הרגולטור, צריכה להיות מינימלית ככל שניתן. בנקודות שבהן אנחנו חושבים שצריך להתערב, נתערב".

קפלן אמר כי "זאת גישה נכונה לא להתערב. יחד עם זאת, צריך לתת יותר תמורה עבור דמי הניהול - ייעוץ יותר מסודר, מפגש יזום פעם-פעמיים בשנה עם הלקוח. רמת השירות צריכה להיות הרבה יותר גבוהה וזה הכיוון אליו הולכת כל המערכת".

אוזן סבור כי "ההתמקדות בדמי הניהול והניסיון ללחוץ באופן אגרסיבי על הוזלתם, תפגע בסופו של דבר בלקוחות. דמי הניהול הולכים ויורדים וזה מגיע לסף מסוכן של חוסר יכולת לתת שירות לאנשים, או שהם יצטרכו לקבל שירות מאנשים יותר זולים ופחות מקצועיים. זאת לא בעיה להציע למישהו דמי ניהול נמוכים מאוד, אבל מה יקרה אחרי זה? מי ייעץ לו, מי יטפל בו? צריך להסתכל לא רק על המחיר, אלא גם על מה אדם אמור לקבל. אדם שיתנהל בתחום הפנסיוני ללא ליווי צמוד, זה כמו ללכת ליער בלי מפה ומצפן. ראיתי בכירים במשק, שעשו שגיאות שעלו להם במאות אלפי שקלים ובאובדן זכויות. לא פלא שהאנשים הכי אינטליגנטים במדינה, לוקחים יועצים צמודים לתחום ולצפות שה'עמך' יידע מה לעשות, זה לשים מכשול בפני עיוור. האנשים האלה ייפלו כל הזמן".

"התלהמות רבה בנושא"

פרי-זן אמרה כי "צריך לראות מה ניתן לעשות בטווח הקצר שיביא לשינוי. מאז ועדת בכר, עברו שש שנים ולא התקדמנו הרבה במה שחשבנו שהוא החלום הוורוד של כולם. צריך לתת לאזרחים נגישות למשהו שישפר את מצבם".

על הסדרי חוב המתבצעים בימים אלה, כמו אלה של יצחק תשובה, אילן בן דב או יוסי מימן, אמר קפלן כי "אין מצב של שוק אוטופי שאין בו נפילות של מישהו. צריך לנהל את התיק נכון, כך שיהיו מינימום מצבים כאלה וכשכבר קורה מצב כזה, צריך לטפל בו במלוא האגרסיביות המתבקשת, כדי שלא יעבדו על המוסדיים". בן אסייג טען כי "יש התלהמות רבה בנושא וצריך להיכנס לפרופורציות. הדיפולטים האלה הם פרומילים אצל חלק גדול מאיתנו. נעשה את המקסימום להביא את מירב הכסף ובסופו של דבר נישפט על התוצאה שנצליח להשיג".

שריג סיכם ואמר כי "הגופים המוסדיים מטפלים בנושא בנאמנות ובשקדנות ולא צריך להוציא דברים מפרופורציה, במובן הזה שנפילות היו, יש ויהיו. זה חלק מניהול תיק מסוכן. צריך לטפל בהם, אבל את אותם אלה שהגיעו למצב של נפילה, לא צריך להוציא להורג בכיכר השוק. הם עשו החלטה עסקית אולי מוטעית והם צריכים לשלם מחיר כלכלי על זה, אבל לא מעבר לכך".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?