גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל מתייחסת לעיתונאים הזרים כמו לעובדים זרים"

מנכ"ל לשכת העיתונות הממשלתית הפורש, אורן הלמן, חושב שהעיתונאים הזרים צריכים לקבל יחס VIP אבל "הביורוקרטים מקשים" ■ "אם יש סיקור שלילי על ישראל - אז אנחנו אשמים"

"מדינת ישראל מתייחסת לעיתונאים הזרים בדיוק כמו שהיא מתייחסת לעובדים הזרים שבאים לעבוד במדינה הזאת" - כך אומר האדם שאולי מכיר את הנושא באופן הטוב ביותר, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית היוצא, אורן הלמן.

במשך שנים ארוכות מסתובב הלמן במסדרונות השלטון במסגרת תפקידי ייעוץ ודוברות בכירים, השבוע הוא מתחיל את הצעד הבא: סמנכ"ל רגולציה ואחראי קשרי ממשל של חברת החשמל.

במסגרת תפקידו עמד הלמן בראש הגוף הרשמי הראשון שבו נתקלים 450 גופי התקשורת הזרים שעובדים בישראל. לע"מ אחראית על הנפקת תעודות עיתונאי - תעודה המקנה להם חופש תנועה יחסית גבוה יותר מנקודה לנקודה וכמובן כניסה לאזורי סיקור ולאירועים רשמיים של המדינה.

* אנחנו עדים באחרונה ליותר ויותר כתבות לא מחמיאות בחו"ל על היחס של ישראל לעיתונאים הזרים. היחס אליהם התדרדר לאחרונה או שזה המצב שהיה פה תמיד?

"יש כאן כמעט בעיה מבנית. ישראל מתייחסת לעיתונאים הזרים בדיוק כמו שהיא מתייחסת לעובדים התאילנדים שבאים לעבוד במדינה הזאת, וזה בא לידי ביטוי במספר היבטים בסיסיים. זה מתחיל בזה שהם צריכים לחדש כל חצי שנה את רישיון הנהיגה שלהם בתהליך בירוקרטי ארוך ומייגע וממשיך בזה שכל חמש שנים הם צריכים לעזוב את המדינה כי תוקף הוויזה שלהם פג.

"זה מצב שחייבים לשנות כי זה עומד בסתירה לאינטרסים של ישראל. זה מנוגד לאינטרס של מערך ההסברה הישראלי שמטרתו היא לחשוף את העיתונאים הזרים לישראל כמדינה דמוקרטית, לתרבות שלנו, לכלכלה שלנו ולעמדות שלנו".

* אז למה זה לא קורה?

"אחת הבעיות המרכזיות שלנו היא שאין כאן תיאום בין גופי ההסברה - מטה ההסברה, משרד ההסברה, משרד החוץ - לבין הביורוקרטיה הישראלית. לצערי, הביורוקרטים לא תופסים את העיתונאים הזרים כגוף של אנשים שצריך לתת לו יחס VIP.

"ההחלטה הראשונה שקיבלתי כשנכנסתי לתפקיד היתה להפוך את הלשכה למעין משרד יחסי ציבור מול התקשורת הזרה. כלומר במקום היחס שהעיתונאים הזרים מקבלים, להעניק להם יחס שירותי אדיב, אפילו להתחנף אליהם במובן מסוים ולצ'פר אותם. הבעיה היא שהביורוקרטים מקשים על גורמי ההסברה בישראל ובהם לע"מ לעשות את זה. במקום זאת, יש כל מיני חוקים שמקשים עליהם. הנושא הכאוב ביותר הוא הבידוק הביטחוני שהם נאלצים לעבור, לעתים תוך השפלה נוראית".

* עד כמה השב"כ מעורב בהחלטות למי נותנים תעודות עיתונאי?

"על-פי הכללים אני רשאי לסרב לבקשה להנפקה של תעודת עיתונאי כתוצאה משיקולי ביטחון. בכללים של לשכת העיתונות הממשלתית לקבלת תעודת עיתונאי, כתוב במפורש שיש גם בדיקה ביטחונית בטרם מחליטים אם להעניק או להעניק תעודות עיתונאי - לעיתונאים מחו"ל ולאלה הישראלים. יותר מזה אני לא יכול להוסיף".

"נתניהו היה יותר ליברלי ממני"

אחת הבעיות שעלו לאורך השנים היא הקושי להגדיר מיהו עיתונאי. לדברי הלמן, "בשלב מסוים הוקמה ועדה משותפת של לע"מ והפרקליטות בהקשר להצעת חוק שעסקה בחיסיון מקורות והגדרת העיתונאי. העמדה שלנו בוועדה הייתה שיצירת הגדרה למושג עיתונאי היא רעה לדמוקרטיה, לתקשורת וגם לחופש העיתונות משום שזה פותח פתח לתלות לא בריאה בפוליטיקאים. זה יהיה אסון אם העיתונות תצטרך לבקש את אישורם של הפוליטיקאים לתפקידים. עדיין אין החלטה בעניין אבל עד כה הפרקליטות הביעה את הסכמתה בעניין זה. מה שכן, אני יכול לומר שבדיונים רבים עם אנשי השב"כ גיליתי שיש שם דווקא פתיחות גדולה מאוד לכל סוגיית העיתונאים הזרים ואפילו הבנה גדולה להשפעה שיש בחו"ל לסיפורים על היחס שהעיתונאים הזרים מקבלים בישראל".

* ועדיין, כל כמה שבועות מתפרסמות בעולם כתבות על עיתונאי שעבר בדיקה ביטחונית משפילה שכוללת הפשטה.

"לצערי כל פעם שיש אירוע כזה זה נזק גדול מאוד לישראל. האירועים האלה חייבים להיפסק לטובת תדמיתה של ישראל בעולם. אחרי כל תקרית כזאת של בידוק ביטחוני יש המון כתבות בכל רחבי העולם. הכתבות האלה מחסלות את ניסיונותיה של ישראל לעלות את קרנה בעולם. בכתבות האלה ישראל מוצגת כמדינה חשוכה או מדינת עולם שלישי. אחרי כל אירועי מביך כזה, דאגתי להתקשר לכתב, להתנצל ולהבהיר כי זאת לא המדיניות של הלשכה".

* לשכת ראש הממשלה מעורבת בהחלטות שמקבלת לע"מ?

"בניגוד לביקורת שאני קורא על התערבויות פוליטיות בתקשורת אני יכול לומר שלא הייתה שום התערבות מצד נתניהו או לשכתו בכל מה שקשור לעיתונות הזרה והפעם היחידה שנתקלתי במעורבות הייתה כשהוא נתן הוראה שסתרה הוראה שלי לגרש עיתונאים זרים שהשתתפו במשטים ל-10 שנים. כלומר, הוא היה יותר ליברלי ממני והורה על כך שהעיתונאים יקבלו יחס שונה מהפעילים ויועלו על מטוסים וחלק אפילו יוכלו להישאר בישראל. למעט הפעם הזאת, אני יכול לומר שמעולם לא קיבלנו הנחיות או ביקורת מכיוון ראש הממשלה או לשכתו על פעילויות שיזמנו. הם לא מתערבים ברמת השאלות של מי עיתונאי, מי לא עיתונאי, פקודות עיתונאי. לא חוויתי שום התערבות מצד אנשי לשכתו".

"אנחנו פועלים במעגל קסמים"

הלמן מוסיף כי "בלשכת נתניהו יש דווקא פתיחות גדולה מאוד כלפי העיתונאים הזרים והם מבינים שם את החשיבות שלהם ושל החופש העיתונאי שלהם".

* ולמרות זאת בתקשורת הזרה, ישראל מסוקרת באופן שלילי.

"הדעה שלי בעניין הזה קצת שונה משל עמיתיי. אני חושב שאם יש סיקור שלילי על ישראל אז אנחנו אשמים, ואין מקום לבוא בטענות לעיתונאים הזרים. אנחנו פשוט פועלים במעין מעגל קסמים: אנחנו, הישראלים, בגישה שהתקשורת הזרה נגדנו - ואז חלק מאיתנו מראש לא אוהבים אותם ומתייחסים אליהם בהתאם. הם בתגובה לא אוהבים אותנו, וחושבים שישראל מתנכלת להם בכל נושאי הבירוקרטיה. כל זה משפיע מן הסתם על הדיווחים ואז אנחנו לא אוהבים את הדיווחים, ואז הם לא אוהבים אותנו בתגובה, ובקיצור, מעגל קסמים. בשיטת האירוויזיון - כל המדינה חושבת אחר כך שכל העולם נגדנו".

* ומה היחס לעיתונאים שמגיעים מגופים שנחשבים מראש ליותר ביקורתיים כלפי ישראל כמו אל-ג'זירה?

"הפגישה הראשונה שלי בתפקיד עם כלי תקשורת זר הייתה עם אל-ג'זירה. אנחנו נמצאים בקשר מצוין ורציף איתם כיום. אין מה לעשות, העולם הערבי אוהב את הפלטפורמה של אל-ג'זירה ואם מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית שחופש העיתונות בה הוא ערך עליון, כפי שאני תופס אותו, אז אנחנו לא יכולים להערים עליהם קשיים, גם אם הם מבקרים את ישראל. בדיונים פנימיים היו לי ויכוחים על זה, אבל זה מה שאני חושב".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד