גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסור של 3.5 מיליארד שקל בהכנסות ממסים ב-2011

הגירעון צפוי להסתכם בכ-3.4-3.5 אחוזי תוצר - 0.5% מעל היעד ■ בשבועיים הקרובים יעודכנו שוב תחזית ההכנסות ממסים ויעד הגירעון

המחסור בהכנסות ממסים יסתכם ב-2011 בכ-3.5 מיליארד שקל, ולפיכך הגירעון ב-2011 צפוי להסתכם בכ-3.4-3.5 אחוזי תוצר - 0.5% מעל היעד (2.9%-3% תמ''ג). כך מסרו ל"גלובס" בכירים באוצר.

במשרד האוצר מתנחמים בכך שהחריגה הגיעה מצד ההכנסות - ולא מחריגה או שבירה של תקרת ההוצאה, שאכן נשמרה ב-2011. על אף שמדובר בהחמצה של יעד הגירעון, באוצר מוטרדים פחות מהחריגה המספרית עצמה - משום שהיא די מזערית - אלא בעיקר מכך שנוצרה כתוצאה מהשפעת ההאטה העולמית על המשק הישראלי.

יתרה מכך, באוצר מודאגים מהעובדה כי הקיטון בהכנסות מרוכז בחלק האחרון של השנה, דבר שמצביע באופן ברור על מגמה שלילית, על רקע ההאטה בעולם, שכבר חדרה למשק הישראלי. "נסיים את השנה סביב היעד, וזה טוב. מה שמדאיג אותנו, זה לא החצי אחוז לכאן או לשם, אלא האי-ודאות. תיכננו שהגירעון ישמש כמייצב אוטומטי - וכך היה", אמר מקור באוצר.

מציאות שונה

אלא שהבעיה הרצינית בעבור משרד האוצר, רק מתחילה: ב-2012, הגירעון צפוי להגיע ל-3.5% תוצר לפחות; בתקציב הדו-שנתי, נקבע יעד גירעון שאפתני מאוד, שכבר עודכן, לרמה של כ-2% יחידות תמ''ג - יעד לא ריאלי בעליל, לכל הדעות.

זו הסיבה, שבאוצר מתכננים לנצל את תחילת השנה התקציבית הקרבה, כדי לעדכן את תחזית הכנסות המדינה, ולפיכך גם של יעד הגירעון, כלפי מטה, כפי שנודע ל"גלובס". משרד האוצר לא נוהג לעדכן יעדים ותחזיות, שכן לעומת בנק ישראל, יש למספרים הללו משמעות מעשית.

אלא שהתקציב הדו-שנתי, פרויקט הדגל של שר האוצר, יובל שטייניץ, מחייב זאת, בגלל המגרעות שלו. נזכיר כי התקציב ל-2012 גובש במחצית 2010, לפני כשנה וחצי, כשהמצב הכלכלי היה שונה באופן ניכר.

אי לכך, כל בכירי האוצר - מנכ''ל המשרד, הממונה על התקציבים, החשכ''ל, הממונה על הכנסות המדינה, מנהל רשות המסים והממונה על מחקר וכלכלה - יתכנסו, כדי לגבש מסגרת חדשה לתקציב, שאינה כוללת פריצה בהוצאה.

נקודת השבירה

העדכונים הללו מהווים חלק מעבודת מטה ליצירת תוכנית רחבה וכוללת, שמכינה צמרת המשרד לצורך התמודדות עם המשבר הכלכלי העולמי, שמתעצם וצפוי להשפיע על המשק הישראלי. חלק חשוב מהתוכנית יהיה - כמו במשבר הקודם - העמדת ערבויות מדינה לטיפול במצוקת האשראי. את האיתות הראשון בכיוון הזה ראינו בשבוע שעבר, כאשר נציגי החשב הכללי הודיעו על הרחבת והקמת קרנות אשראי בשיתוף המגזר הבנקאי.

השאלה שמעסיקה באמת את פקידי האוצר בימים אלה, הינה מתי מפסיקים עם מדיניות "המייצבים האוטומטיים", קרי, מה תהיה נקודת השבירה שממנה יהיה צורך בשינוי המדיניות הפיסקלית.

התשובה לשאלה זו מורכבת, ואינה חד-משמעית. באוצר כבר החליטו להתרכז בשלושה פרמטרים מרכזיים: הראשון הוא הרכב הצמיחה במשק וגובהה; השני הוא התשואות לאג''ח, קרי עלויות מימון הגירעון; והשלישי, כמובן, הוא גודל הגירעון עצמו.

שינויים דרסטיים באחד הפרמטרים הללו, או בכולם ביחד, יחייבו שינוי מדיניות, קרי הקטנת הוצאה (קיצוצים) או שינוי הרכבה, או הגדלת המיסוי. במקרה שיתעורר צורך בהגדלת המיסוי כדי לכסות גירעון, מקורות באוצר אומרים, כי השינויים יבואו בכיוון של מסים עקיפים, לרבות העלאת מס ערך מוסף.

נזכיר כי המע''מ הוא מס עקיף, ששינויו אינו דורש חקיקה. כמו כן, מדובר במס שבאמצעות העלאה קטנה שלו, ניתן להשיג הכנסות גדולות, יחסית (לפי רשות המסים, כל נקודת מע''מ מניבה כ-3.6 מיליארד שקל).

בינתיים, ברשות המסים בונים על תחילת שנה חיובית מבחינת הגבייה, דווקא בגלל התפתחות לא צפויה: ב-1 בינואר 2012, יום ראשון בשבוע הבא, תיכנס לתוקף העלאת המס על דיווידנד ב-5%, כפי שנקבע בהמלצה של ועדת טרכטנברג. מהלך זה מהווה תמריץ ברור למימוש ניירות ערך.

מקורות ברשות המסים מסרו, כי בפעם האחרונה שהרשות יצאה במבצע בעל השפעות דומות (הפחתת מס מדיווידנד שמקורו ברווחים ראויים לחלוקה, מ-20% ל-12%), לפני כשנתיים (אוקטובר 2009), הוא הניב כמיליארד שקל. גם הפעם, ברשות צופים כי האזרחים יממשו, ויעדיפו לנצל את ההפחתה החד-פעמית בשיעור המיסוי. לפיכך, תוספת הכנסות צפויה להיות רשומה כבר ב-2012, על אף שהיא מתבצעת בסוף דצמבר 2011.

הגירעון

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים