גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושרה בקשת הקפאת הליכים של חברת סאנדיי אנרג'י

(עדכון) - לקבוצת סאנדיי שבבעלות קובי דינר חובות מצטברים של 41 מיליון שקל ■הבקשה להקפאת הליכים הוגשה הבוקר בניסיון לעצור הליך של מינוי כונס נכסים לקבוצה

היזם שהלך בגדול נפל בגדול: קובי דינר, יזם הסולאר שדיבר על הנפקה ועל הקמת חברת חשמל סולארית והשקיע סכומי עתק בשיווק ובפרסום, גילה היום כי קבוצת החברות שהקים הגיעה לסף פשיטת רגל עם חובות מצטברים של 41 מיליון שקל. קבוצת החברות סאנדיי הגישה הבוקר (ב') בקשה להקפאת הליכים (הגנה מפני נושים) בניסיון של הרגע האחרון לעצור הליך של מינוי כונס נכסים זמני שנקטה אחת מבעלות החוב של החברה. אחר הצהריים אושרה בקשת החברה.

על פי הבקשה להקפאת הליכים שהגישה סאנדיי באמצעות משרד עו"ד שלמה נס, מתוך החוב הכולל שלה, 17 מיליון שקל מיועדים לפירעון בסוף השבוע הקרוב. זאת בעוד שלקבוצה יש היום רק 600 אלף שקל בלבד בקופתה. מתוך החוב הכולל חייבת סאנדיי לעובדיה סכום של כ-1 מיליון שקל (חובות בדין קדימה), 10.5 מיליון שקל לנושים מובטחים, מיליון שקל המבוטחים בערבות בנקאית ו-27 מיליון שקל חובות רגילים.

"לא יכולה לפרוע חובות"

"מהנתונים המפורטים ובפרט לאור חזרת הצ'קים הצפויה מחשבונה (של סאנדיי) כבר בראשית ינואר והצורך לשלם משכורות דצמבר לעובדי החברה, ברור כי אין באפשרות הקבוצה כיום לפרוע את התחייבויותיה", כותבת סאנדיי בבקשה.

הבקשה להקפאת הליכים הוגשה בהסכמתה של חברת ברן רביב, שסאנדיי חייבת לה, על פי הודעתה, 13.7 מיליון שקל. גם 47 העובדים שנותרו בקבוצת סאנדיי נתנו את הסכמתם למהלך. קבוצת סאנדיי כוללת את החברות סאנדיי אנרג'י, סאנדיי מערכות, סאנדיי שדות סולאריים וסאנדיי ישראל. לטענת הקבוצה, עלה בימים האחרונים בידיה לגבש הסכם מכירה מותנה עם חברת אנרג'יקס אנרגיות מתחדשות למכירת זכויות החברה ברוב הפרויקטים שלה - הסכם שיוכל לשמש מקור ראשון להחזר חובות החברה.

ההסכם כולל תשלום מיידי של 4 מיליון שקל ותמורה כוללת העשויה להגיע ל-21 מיליון שקל בתוך חמש שנים, בתנאי שהפרויקטים שסאנדיי מקדמת אכן ייצאו אל הפועל. במסגרת ההסכם מתחייבת סאנדיי למכור את זכויותיה (30%-100%) בעשרות מיזמים להקמת מערכות סולאריות בינוניות ביישובים ברחבי הארץ וכן את זכויותיה (49%) בשלושה מיזמים להקמת מערכות סולאריות גדולות בהספק 40 מגוואט כל אחד. כמעט כל המיזמים נמצאים בשלבים שונים של אישורים ביורוקרטיים וטרם הוחל בהקמתם.

במקביל להגשת הבקשה של סאנדיי, הגישה היום קרן מוסטנג בקשה למינוי כונס נכסים זמני לקבוצה. מוסטנג, קרן מזנין, טוענת כי סאנדיי חייבת לה 2.6 מיליון דולר. לטענתה, מדובר ביתרת חוב מהלוואה בסך 4 מיליון דולר שנתנה במארס האחרון לצורך מימון פעילותה והשקעה בפרויקטים, אולם החברה לא עמדה בלוח הסילוקים שנקבע בהסכם ההלוואה. קשייה של סאנדיי נובעים, לטענת מוסטנג, מדחיית ההנפקה המתוכננת וכן "בגין עיכוב בתהליכי האישור הרגולטוריים בתחום האנרגיה הסולארית". בגין עיכובים אלה, נכתב, "נקלעה סאנדיי לקושי תזרימי הנובע מעצם העובדה שפורטפוליו החוזים שחתמה טרם התגבש לכדי אישורים תעריפיים וכתוצאה מכל זה תורגמו החוזים לתזרים מזומנים כספי". בסאנדיי ציינו שבשבועות האחרונים הוחזרו 70% מהחוב לקרן.

במקביל לאישור כינוס הנכסים, מבקשת מוסטנג לאשר את העסקה למכירת חלק מהזכויות והנכסים של סאנדיי לאנרג'יקס. להערכת מוסטנג, העסקה צפויה להניב לסאנדיי כ-27 מיליון שקל והקרן דורשת לקבל חלק מתמורת המכירה לצורך סילוק החוב של סאנדיי. הבקשה הוגשה באמצעות עוה"ד דוד פורר ואלון פרנס ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'.

בבקשתה להקפיא את ההליכים נגדה מציינת סאנדיי כי פירוק החברה יגרום נזק כבד ללקוחותיה, ובהם כ-100 לקוחות פרטיים שהזמינו מהחברה מערכות סולאריות להתקנה על גגות בתיהם ואף שילמו מקדמות. עוד טוענת סאנדיי כי פירוקה יביא לאובדן רישיונות מותנים רבים להקמת מערכות סולאריות וכן לפיטורי כל עובדיה ולאי החזר מרבית חובותיה.

שורפת המזומנים של הענף הסולארי

הגיבור המרכזי בפרשת ההסתבכות של סאנדיי הוא מנכ"ל החברה ובעל השליטה בה קובי דינר. דינר, שייסד את סאנדיי ב-2004 וכיום מחזיק ב-66% ממנה, הפך אותה לאחת החלוצות בתחום ייצור החשמל ממערכות סולאריות פוטו-וולטאיות (PV). החברה התמקדה בייזום ובהקמת פרויקטים ובתחום ייצור החשמל, בזמן שרוב מתחרותיה העדיפו להתמקד בפעילות הבטוחה יחסית של התקנות ומכירת פאנלים. דינר הכריז כי בכוונתו להיות חברת Utility - יצרנית וספקית חשמל בדומה לחברת החשמל, וכי החברה תהיה הראשונה שתונפק ותיסחר בבורסה.

ב-2010 הצליח לשכנע שניים מהגופים הבולטים במשק להשקיע בסאנדיי במסגרת הסכמי העמדת הון עצמי ומימון לפרויקטים. תחילה הייתה זו חברת אורמת שהסכימה להעמיד הון עצמי לצורך פיתוח כ-20 פרויקטים שיזמה סאנדיי תמורת אחוז בלתי ידוע בהון המניות של הקבוצה, ולאחר מכן הייתה זו מגדל שהסכימה להעמיד מסגרת אשראי עד 100 מיליון שקל לפיתוח 29 פרויקטים בתמורה ל-10% מהון המניות של סאנדיי.

לפי הערכות בשוק, מגדל לא שילמה עבור המניות שקיבלה בסאנדיי וגם לא השקיעה ולו שקל בפרויקטים של החברה, כך שלא הפסידה דבר בעקבות קריסתה. לפי אותן הערכות, ההתחייבות להשקעה עתידית של מגדל בפרויקטים של החברה כללה כמה תנאים שעל סאנדיי לעמוד בהן בטרם יועבר לה כסף - דבר שלא קרה מאז.

ההנפקה המתוכננת בוטלה באחרונה על רקע המשבר והנפילות בבורסה. "לרוע המזל", כותבת סאנדיי בבקשת ההקפאה, "ניחתו על הקבוצה בזו אחר זו מכות רגולטוריות גורליות", ובהן החלטת רשות החשמל לקצץ את תעריפי החשמל ליצרני מערכות סולאריות בינוניות ב-22%.

מעט מדי, מאוחר מדי

רק ביולי האחרון הסכימה סאנדיי להיכנס לתחום ההתקנות של מערכות קטנות בבתים פרטיים, אך זה כבר היה מעט מדי ומאוחר מדי. הביקורת על דינר מתמקדת באסטרטגיה העסקית שלו, שהייתה חריגה מאוד בענף: סאנדיי נחשבת שורפת המזומנים הגדולה בענף היזמות וההתקנות של מערכות סולאריות. ההפסד המצטבר שלה עומד נכון להיום על 14.4 מיליון שקל, על פי הבקשה להקפאת הליכים. רוב החברות בענף נשענות על צוות מצומצם של עובדים קבועים וממעטות בהוצאות פרסום ושיווק. סאנדיי, שנוסדה ונוהלה ע"י דינר, החזיקה מערך של עשרות עובדים והשקיעה סכומי עתק ביחסי ציבור ובקמפיינים פרסומיים בניסיון למצב עצמה כמובילת שוק.

דינר אמר לא פעם בעבר כי דחה הצעות לרכוש בעלות בחברה כי הסכומים שהוצעו לא היו גבוהים מספיק לדעתו. לדברי גורמים בשוק, "דינר התנהל בסגנון אמריקני שלא ממש התאים לשוק הישראלי. הוא פיזר כספים ודרש עבור הנכסים שלו סכומים דמיוניים. אפשר לומר, עם זאת, שבזכותו הגיע הענף הסולארי למודעות הציבורית. הוא שם בפרסום יותר כסף מהממשלה".

סאנדיי טוענת כי החלטות רשות החשמל וגופי ממשל נוספים הביאו לכך שנגרמו עיכובים ממושכים בהסדרת הענף ובמתן האישורים להקמת מערכות סולאריות לייצור חשמל. לצד ההפסדים שצברה, טוענת סאנדיי כי לאחרונה חל שיפור ניכר בתוצאותיה הכספיות וכי הכנסותיה ל-2011 צפויות להגיע ל-61 מיליון שקל - גידול של כ-300% לעומת אשתקד. סאנדיי מציינת כי צבר הפרויקטים שהיא מקדמת יניב חשמל בהספק של כ-350 מגוואט, שחלקה היחסי בהם עומד על כ-200 מגוואט. הפרויקטים יניבו הכנסות בהיקף של 100 מיליון שקל בשנה - כאשר ייצאו לפועל. כיום, אין אף פרויקט בינוני או גדול של סאנדיי המספק חשמל סולארי או בשלבי הקמה מתקדמים, ורוב הפרויקטים בשלבים שונים של אישורים רגולטוריים.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי