גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי מפגינים נגד הדרת נשים בבית שמש; יחימוביץ': "מדרכות אסורות לנשים? זו מציאות אפלה במיוחד"

(עדכון) - בשעות אלה כ-4,000 איש מוחים נגד הדרת הנשים ■ אמא של נעמה מרגוליס: "לא נעזוב את בית שמש" ■ לימור לבנת: "נעשה מה שצריך כדי שנשים ימצאו את מקומן" ■ ניצן הורוביץ: "אם נוותר על בית שמש - נוותר על מדינת ישראל"

בשעות אלה מפגינים אלפי מפגינים בבית שמש, כאשר לפי ספירות עדכניות נמצאים כ-4,000 מפגינים במקום, וזועקים: "די להדרת הנשים". במהלך ההפגנה נשמעו קריאות נגד ראש עיריית בית שמש, משה אבוטבול, שקראו לו להתפטר. "משה אבוטבול הביתה!", קראו המפגינים.

במקום נוכחים כעת, כאמור, אלפי מפגינים - חילונים וחרדים כאחד. בהפגנה נאמו הדסה מרגוליס, אמה של הילדה נעמה, שהתפרסמה בכתבת ערוץ 2 בסוף השבוע האחרון בסוגיית הדרת הנשים. כמו כן, נאמו יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שרת התרבות והספורט הח"כ לימור לבנת (ליכוד), יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ).

בהפגנה אמרה הדסה מרגוליס: "בתי מחוזקת מהחיבוק החם שהיא מקבלת. הרבה שאלו אותי אם אני מתכוונת לעזוב את בית שמש, והתשובה שלי - חד משמעית לא".

"כולנו נעמה מרגוליס"

לימור לבנת אמרה: "כולנו נעמה מרגוליס, כולנו טניה רוזנבליט. אנחנו הנשים נאבק על מקומנו, נאבק על ייצוג הולם, נאבק נגד אלימות ונגד הטרדות מיניות - גם כשהן מגיעות מבעלי עמדה וכוח. נעשה את כל מה שצריך כדי שנשים ימצאו את מקומן בחברה, מקומן הראוי".

"טוב לראות שיש כאן גם נשים וגם גברים", המשיכה לבנת. "טוב לראות שישנם כאן גם תושבי בית שמש. טוב שהגיעו לכאן אנשים מכל קצוות הארץ - זה משקף את החברה הישראלית, שכולה-כולה מזדהה עם כל אלה. זה המאבק של כולנו".

"קר בחוץ, אבל חם בלב"

"קר בחוץ, אבל חם בלב", פתחה את דבריה יחימוביץ'. "מדרכות אסורות לנשים? זה נשמע כמו סרט מדע בדיוני על מציאות אפלה והזויה במיוחד, אבל זו המציאות. מציאות כזו, במדינת ישראל במאה ה-21 היא כתם שחור על החברה הישראלית. זהו כתם שיש לנו חובה להסיר אותו".

יחימוביץ' הוסיפה: "המדינה היא שלנו. היא של כולנו. המרחב הציבורי בה, כמו אוצרות הטבע, כמו האוויר, הם של כולנו. איסור על קבוצת אנשים מלהשתתף במרחב הזה ולהיות בו, בגלל כל סיבה שהיא - זה מעשה שהוא לא אנושי, לא מוסרי, לא ישראלי, ולא יהודי. מניעת תנועה חופשית מבני אדם שוות ערך למניעת זכותם לנשום אוויר. במדינה דמוקרטית וראויה לא תהיה הדרה בזיונית שכזו".

"באיראן סוכלים למוות אישה נואפת, בסעודיה אסור לאישה לנהוג. מדינת ישראל רחוקה שנות אור מהארצות הללו. אנחנו מדינה דמוקרטית, שאפתנית ודעתנית", דברי יחימוביץ'. "חובה עלינו לנהל מלחמת חורמה ומלחמת אין-ברירה מול הדרת הנשים, שהרימה את הראש. יש קווים אדומים של מוסר אנושי, שעליהם לא נתפשר".

"טליבאן? לא כאן!"

ח"כ ניצן הורוביץ ("מרצ") קרא לראש עיריית בית שמש, משה אבוטבול, להתפטר: "לך הביתה. אמרתי לתושבי בית שמש שאני אהיה איתם במאבק הזה, כי את בית שמש אסור לעזוב. חברי, אם נוותר על בית שמש - אנחנו יכולים לוותר גם על מדינת ישראל. אל תתנו לש"ס, למשה אבוטבול ולפטרונו אלי ישי להכתיב לכם את סדר היום".

"איראן? לא כאן! טליבאן? לא כאן", זעק הורוביץ. "כאן זו בית שמש, וזו עיר במדינה חופשית. אני מרגיש כאן אנרגיות מאד חזקות וחיוביות של ציבור תורם, נאמן ודמוקרטי. אף אחד לא ייקח מאיתנו את הזכויות שלנו".

פרס: "הגיעו להפגין"

נשיא המדינה שמעון פרס חרג היום מן הממלכתיות שמאפיינת אותו בדרך כלל, וקרא לאזרחי המדינה לבוא בהמוניהם להפגנה בבית שמש. "ראינו אתמול איך שוטרים נאבקים למען שוויון זכויות אלמנטרי, הם עשו בשליחות המדינה כולה", אמר פרס בכנס שגרירי ישראל בעולם שנערך בירושלים. "היום המבחן הוא לעם, לא רק לשוטרים. כולם - דתיים, חילוניים, מסורתיים - כולם כאיש אחד מוכרחים להגן על דמותה של מדינת ישראל, אל מול מיעוט שמפר את הסולידריות הלאומית".

פרס הוסיף ואמר על החרדים הקיצונים כי "אם הם כל כך מעריכים נשים, שיעברו הם למדרכה ממול. אין לאיש את הזכות להרים יד או לאיים על ילדה או אשה. הם לא אדוני הארץ. כולנו אזרחי הארץ ואין קבוצה שתקבע שהיא שולטת, לא במקום אחד ולא במקום אחר. אני אומר שבעיניי אין הבדל מבחינה זו, בין חילוני לבין דתי לבין חרדי".

לדברי הנשיא, "אנחנו נלחמים על נפש העם ועל תוכן המדינה ואי אפשר להתיר את הכל רק על השוטרים - הם עושים עבודה מצויינת ואני מכבד אותם. היום זה מבחן שהעם כולו צריך להתגייס, להציל את הרוב מציפורניו של מיעוט קטן ששורט בדברים הקדושים ביותר לנו. אם נעשה את זה נקל על כולנו, על עצמנו, על שוטרינו ועל דמותנו".

במשטרה נערכים בכוחות מתוגברים לליווי ההפגנה, ומתכוונים למנוע זליגה של המשתתפים לעבר השכונות החרדיות בעיר. ההפגנה יצאה מבית הספר "אורות" בבית שמש, שם לומדת נעמה מרגוליס בת ה-7, שסיפורה אשר נחשף בכתבת "אולפן שישי" הצית את הזעם הציבורי הנרחב. "רק אדם קר ואטום יכול להישאר אדיש אל מול ילדה בת 7 הזוכה ליריקות וקללות. היריקה על ילדה בת 7, היא יריקה על כולנו!", נכתב בדף הפייסבוק שנפתח לצורך ההפגנה.

אתמול בשעות אחר הצהריים נפצע באורח קל שוטר מאבנים שהשליכו לעברו חרדים. במהלך אתמול נעצרו בבית שמש שישה חרדים שפעלו באלימות כלפי שוטרים וצוותי תקשורת שהגיעו למקום.

"צריך אוטובוס נפרד לגברים ונשים"

האתר "כיכר השבת" פרסם אמש את דבריו של הרב המקובל יעקב עדס, שאמר בשיעורו השבועי: "מה כל-כך גרוע בנשים מאחורה גברים מקדימה? הטבע הטבעי של נשים, כולם יודעים והפסיכולוגים כולם אומרים זאת, הן אוהבות את כל כבודה בת מלך פנימה. הכבוד של אישה זה להיות צנועה. כל אלה שנלחמים בזה, הסטרא אחרא התלבש בהם. אישה שנלחמת בזה, היא מכריזה על עצמה שהיא טיפשה מוחלטת".

הרב עדס הוסיף לפי הדיווח: "זה שכל פשוט שכל אישה נורמלית בכדור הארץ מבינה את זה. הטבע הנוח לנשים זה להיות בצניעות, לא להיות בתערובת עם גברים. שאלתי חילונים שיסבירו לי את העניין. אמרו לי שזו קנאה. הם מקנאים בחיי הקדושה שיש אצל החרדים. חילוני אחד אמר לי: הוא רוצה שאשתו תהיה הכי חרדית בעולם בכל הקשור להרחקה מגברים זרים... אמרתי למישהו שצריך בכלל אוטובוס לגברים בנפרד ואוטובוס נפרד לנשים. ומרחק בין תחנה לתחנה - 100 מטר. קווי המהדרין זו פשרה, אבל הם רוצים מעורבים. אנחנו צריכים אוטובוסים נפרדים. אם ירצו להתפשר על אוטובוס מהדרין, נשקול את הדברים".

מי שייתכן שבינתיים הוצאו מזירת העימות הם צוותי הצילום והעיתונאים. לפי "בחדרי חרדים", הגר"נ קופשיץ, מבכירי רבני בית שמש, הורה למאמיניו לחדול מלהשתתף באירועים. קופשיץ נחשב למקורב לחוגים הקיצוניים המקומיים.

בניסיון להיבדל מהפלגים שאחראים להקצנה הדתית בבית שמש, אחרי התעצמות תופעת הדרת הנשים בה וסיפורה של הילדה נעמה מרגוליס שהותקפה בשל לבושה שלא היה "מספיק צנוע", נערך הערב בביתה "מפגש פיוס". למקום הגיעו כמה מנהיגים דתיים וחרדיים, שמחו על התופעה והבטיחו לשלב ידיים במאבק בה.

עוד כתבות

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון