גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפלסטיק יחליף מתכת, עץ ובטון; גם במכוניות חשמליות"

בימי הזהב של תעשיית הפלסטיק, עבד אווה באשר בחטיבת הפלסטיקה של תאגיד GE ■ כיום הוא משקיע בסטארט-אפים בתחום הרפואה, ועדיין רואה בפלסטיק סימן לחדשנות ויזמות

"פלסטיק הוא העתיד, בני", נאמר לדסטין הופמן בסרט "הבוגר", וכך בדיוק אמר אביו של אווה באשר, גרמני צעיר מכפר ליד המבורג, לבנו האמביציוזי. באשר הקשיב לאביו והמריא על כנפי תעשיית הפלסטיקה עד שהיה ראש חטיבת הפלסטיקה של GE, תחת חסותו של המנכ"ל האגדי של החברה, ג'ק וולש.

אלא שבשנות ה-90 נגמר תור הזהב של הפלסטיקה. "כאילו מישהו כיבה את האור, ונגמרה החדשנות", אומר באשר, "גורמי מקרו עבדו כדי להפוך את עולם הפלסטיק ששינה את המאה ה-20, לעוד תעשיית לואו-טק שחותרת למחירים נמוכים".

באשר עזב את תחום הפלסטיקה והפך למשקיע בסטארט-אפים, ובהם החברות הישראליות פולימר לוג'יסטיקס בתחום הפלסטיק ואומריקס ונוירודרם בתחום הרפואי. לדבריו, פלסטיק הוא עדיין העתיד, אם כי החומר שונה ממה שהכרנו עד היום.

"פלסטיק הוא המפתח היחיד לעולם אקולוגי יותר", הוא אומר, "כל מי שמעדיף לרהט את ביתו בעץ או לתת לילדיו לשחק בצעצועי עץ איכותיים, צריך להסתכל בעיניים לעץ הזה ולשאול מאיזה יער הוא נכרת. לעומתו, פלסטיק הוא תוצר לוואי של תעשיית הנפט, והוא חומר קל לעיבוד ולשינוע".

ארה"ב מתפרקת מתאגידים

לדברי באשר, ארה"ב נמצאת בנפילה. "התאגידים בדרך החוצה", הוא אומר. זה לא הפריע לו לפתח קריירה חדשה בתור צייר שלרוב עוסק בסמלים אמריקנים ברורים, כמו הוליווד ואסון התאומים.

"תמיד חיפשתי את הדברים שאינם קיימים", הוא אומר, "למשל, שנים שאלתי את עצמי מה הייתי עושה לו הייתי תקוע במגדלי התאומים בהתקפה. חשבתי שהייתי תולש את השטיח מהרצפה ועושה ממנו מצנח".

במסגרת תערוכת פלסטיקה הוא התעניין בתאגיד מונסנטו (שהיום מוכר בעיקר כתאגיד חקלאי), הציג את עצמו והוזמן לראיון. "הנהלת החברה לא התעניינה בחדשנות. חבל, היא הייתה יכולה להיות היום שחקנית מובילה בתחום הפלסטיקה". כאשר השתתף כאורח במסיבת עיתונאים של GE, החל לשאול שאלות על בעיות במוצרים של הענקית, כאלה שהביכו את הדוברים. "תוך דקה סיימו את מסיבת העיתונאים. אבל הם ראו אותי וסימנו אותי".

כך התחיל תור הזהב של באשר ב-GE. "בסוף עבדתי בצמוד לג'ק וולש. מה שאני זוכר לגביו זה האומץ שלו לומר דברים כהווייתם, בלי לחשוש מה אנשים יחשבו", הוא אומר, "עוד מאפיין היה עומק הידע שלו. הוא תמיד היה מודע לכל פרט בכל נושא בארגון.

"בפעם הראשונה שפגשתי את וולש הוא עוד גמגם, הוא נפטר מזה לחלוטין. הוא ידע לנסח מסרים פשוטים ולהעביר אותם למנהלים ולעובדים שלו. אחד מהם היה לחשוב כל הזמן על אוטומציה, איך להוציא כמה שיותר מאותה הסיטואציה ומאותם עובדים. עוד מסר היה להכריח אנשים לקחת על עצמם יותר אחריות. כך חוסכים עלויות בפיקוח וניהול".

באשר עבד תחת וולש 25 שנה, עד תום עידן הפלסטיקה. "מתח הרווחים על המוצרים ירד מאוד, וזה חסם את החדשנות. הסיבה הייתה מעבר הייצור לסין ומעבר האנרגיה לשייחים; הצריכה נותרה בארה"ב אך את עודפי הייצור שפכו על המזרח במחירי בדיחה".

- צריך לחשוש מסין?

"לא. רוב התאגידים הגדולים שם הם בכלל אמריקנים, ואני לא בטוח שיש להם את מה שדרוש כדי לקיים מעצמה כלכלית בלי קשר הגומלין עם האמריקנים.

"מי שישלוט בתעשייה של העתיד הוא לא בעל כוח האדם הזול ביותר, אלא זה בעל האוטומציה. עלויות כוח האדם הופכות זניחות יחסית לעלות חומרי הגלם.

"אבל אלה כנראה לא יהיו המדינות שיש בהן את חומרי הגלם עצמם, למשל המדינות האפריקניות, כי הן לא יודעות להפיק אותם ביעילות. אני חושב שמי שישלוט בכלכלה של העתיד, יהיה מי שיש לו את הכי הרבה יזמות וחדשנות".

- אתה מתכוון לארה"ב?

"לאו דווקא. ארה"ב מורכבת מתאגידים, ואני חושב שאנחנו הולכים לעתיד שבו יוזמות קטנות ישלטו בעולם. דווקא ישראל נמצאת בכיוון. למשל פעם עסקו בישראל בחקלאות, אחר כך הבינו שהעתיד נמצא בתעשייה והיום הדגש הוא על היי-טק.

"לדעתי נראה צמצום בתאגידים, וזה תהליך שכבר קורה. תחום התרופות מסמן את הדרך - חברת פייזר הודיעה על פיטורין, וכך גם נוברטיס. זו תוצאה של שיפור בפעילות שהן טובות בה, אך הדבר היחיד שאי אפשר לשפר ולדייק בו זו חדשנות. פעם זוכי פרס נובל הגיעו מתוך התאגידים. מי יכול לדמיין היום דבר כזה".

- לטעמך, חדשנות תפתור את המשבר הכלכלי העולמי?

"כן. כמו שג'ק תמיד אמר - תהרסו ואז תבנו. אני חושב שהרבה דברים הם מוקצנים כרגע, וזה טוב. באירופה צריך קשר פוליטי טוב בין המדינות - אם אין לך שליטה בהוצאות של חלק מהמשפחה שלך, איך תשלוט בתקציב?

"לגבי ארה"ב, אני תמיד מופתע מכך שיש דיון ער על המחסור בהזדמנויות לסטודנטים ואנשי מקצוע. אני חושב שזה הזמן הכי טוב להשתמש ביצירתיות כדי לבנות את העתיד שלנו. מעולם לא הייתה זמינות גדולה יותר של כסף, השכלה וקשרים. רק צריך לקום ולעשות משהו".

מטוסים מפלסטיק

- איזו חדשנות יכולה לאפשר את תור הזהב הבא של תעשיית הפלסטיק?

"חומרים טובים יותר, קלים ועמידים יותר. היום כמעט כל מטוס מורכב מפלסטיק, כי זה מה שמאפשר את הקלות שלו ומפחית את האנרגיה שדרושה להטיסו. עכשיו החומרים הללו נכנסים גם לתעשיית הרכב. אם רוצים מכוניות חשמליות, צריך להוריד את המשקל שלהן ב-30%. בטרייה לא תזיז 2 טון מתכת.

"אני חושב שתעשיית הפלסטיק תחליף מתכת, עץ ובטון. אין מה להצטער, זו הדרך היחידה לשמור על יערות הגשם והמחצבים. צריך לחתוך 40 אלף עצי אלון רק כדי לספק את הגלגלים של הרכבות בארה"ב. למה לא עושים אותם מפלסטיק מורכב?".

- איך הגעת מפלסטיק להשקעות בתחום הרפואה?

"היו לי אבנים בכליות, ובמחלקה אושפזו איתי חולי סרטן שחתכו להם את הערמונית והם היו צריכים להסתובב עם שקית. ניסיתי למצוא פתרון שיהיה יותר אלגנטי. תכננתי שלפוחית מלאכותית שנשלטת על-ידי חשמל. הבאתי מומחים שעבדו איתי ב-GE, והם עזרו לפתח חיישנים שיידעו מתי לפתוח ולסגור את השלפוחית.

"נתתי את הפטנט לבית החולים ג'ון הופקינס, ואין לי מושג מה קרה עם זה. הגעתי לרפואה ממקום אחר, אבל בסופו של דבר הכול קשור לחשיבה לוגית טובה.

"באומריקס השקעתי בגלל רוברט טאוב. הוא קולגה עוד מימי מונסנטו ומי שייסד את אומריקס. השקעתי שם כחבר. הוא גם סיפר לי על נוירודרום. אני אשמח לעשות השקעות נוספות. רגע, אל תכתבי את זה, כי אחר כך כולם יתנפלו עלי".

עוד כתבות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה–ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים