גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קשה לייצר חדשנות כשמכוונים לרכישה - צריך לגייס כסף"

תאגיד BMS הוותיק מארה"ב פועל בישראל מאחורי הקלעים כבר כמה שנים, וכעת הוא מתכוון להגביר את הקצב, בעקבות השקת תרופה חדשנית למלנומה

מבין חברות הפארמה הגדולות והוותיקות, בריסטול מיירס סקוויב (BMS) היא אחת הפחות מוכרות בארץ. עד לאחרונה לא הייתה לה פעילות שיווקית בישראל, ואין לה הסכם פיתוח משמעותי עם אף אחת מן החברות הישראליות. אולם מאחורי הקלעים, BMS פעילה בישראל כבר כמה שנים, וכעת צפויה אף להגביר את פעילותה.

"החלטנו להרחיב את הפעילות שלנו בישראל בעיקר בגלל השקת תרופת ה-Yervoy למלנומה (פירוט בהמשך)", אומרת רייצ'ל וולך-האמפרי, סגנית נשיא לפיתוח בחברה. "אנחנו משתפים פעולה עם מומחים ישראלים, שנתנו לנו מידע מדעי וקליני ותובנות בעלות ערך. כעת אנחנו בונים מערכת יחסים סביב התרופה".

BMS היא חברה אמריקנית ותיקה, בת יותר מ-150 שנה. האגדה מספרת שאדוורד רובינזון סקוויב, רופא בחיל הים האמריקני, לא היה מרוצה מאיכות התרופות שעמדו לרשותו במלחמה, וזרק את כולן לים. ב-1858 הוא הקים מעבדה משלו בניו יורק.

באותו הזמן, ויליאם בריסטול וג'ון ריפלי מיירס השקיעו בחברת תרופות כושלת בניו יורק, ועשו את הונם הראשון בפיתוח מלחים משלשלים ומשחת שיניים אנטי חיידקית. לאחר כמה שנים שתי החברות התמזגו לאחת - BMS.

החברה עסקה זמן רב במגוון תחומים רפואיים, ובאחרונה עברה תהליך של מיקוד וצמצום ומכרה את כל הפעילויות הלא תרופתיות שלה.

"המודל שלנו הוא שילוב בין ביוטק ופארמה. אנחנו מתאמצים להיות זריזים וחדשניים כמו סטארט-אפ", אומרת וולך-האמפרי, "אנחנו מחזקים את תרבות החדשנות, בלי לוותר על היכולות של תאגיד. בשנים האחרונות זה התחיל להשתלם לנו".

החברה ביצעה ב-2011 ארבע השקות של תרופות חדשות, מספר מרשים גם לעומת חברות גדולות יותר. "החברה שלנו, כמו אחרות בשוק, הפכה קשוחה יותר בניהול תקציב הרכישות והתמיכה במדע הראשוני", אומרת אלן לובמן, האחראית על שיתופי הפעולה האסטרטגיים של BMS, "היום אנחנו מבצעים בעיקר רכישות שמשלימות את הפורטפוליו שלנו".

לובמן מוטרדת ממספרן הפוחת של חברות צעירות, ואומרת: "ייזום חברות זה עדיין התפקיד של ההון סיכון, אנחנו - חברות הפארמה, וספציפית BMS - לוקחים מוצרים אלינו רק כשברור כיצד הכסף הגדול שלנו יכול לקדם אותו. זה בדרך כלל קורה בשלב הרגולציה והשיווק".

"אנחנו מפתחים מרכזי מצוינות שבהם קבוצה של חוקרים מאוניברסיטאות שונות נתמכת על ידינו", מוסיפה וולך-האמפרי, "נודיע על כך בחודשים הקרובים".

- מהיכן יגיע המימון לחברות הקטנות, אם לא מתאגידים כמוכם?

לובמן: "הפתרון שאני רואה הוא ברמת כלכלת המקרו, והוא אינו ייחודי לתעשייה שלנו. קשה להניע חדשנות כשמכוונים רק לרכישה, ולכן ההנפקות חייבות לחזור. ברגע ששוקי ההון ייפתחו שוב, יהיה יותר סיכוי לאקזיט, ולכן גם יותר הון סיכון".

- יש גורמים שטוענים שחברות הפארמה כבר לא יודעות לפתח תרופות, והן צריכות להתמקד בשיווק ומימון.

וולך-האמפרי: "אני לא רואה בחברה אצלנו משבר חדשנות. יש לנו חדשנות פנימית, ואנחנו בשום אופן לא מוותרים על זה".

לובמן: "משקיעים בתחום תמיד מתעניינים בתרחישים קיצוניים. חברות התרופות צריכות לעסוק בניסויים קליניים ושיווק תרופות, כי הן עושות את זה טוב יותר מכל חברת ביוטק".

עזרה במציאת משקיעים

הגישה הזהירה של BMS כלפי רכישות עלולה לאכזב את מי שהאמין כי כאשר מימון ההון סיכון הולך ופוחת, חברות הפארמה יחלו להשקיע יותר בחברות בתחילת דרכן, כדי שיהיה להן מה לרכוש בהמשך.

"נשמח לעזור להציג חברות טובות למשקיעים", אומרת לובמן, "עשינו זאת עבור גופים ישראלים. בשלבים הראשונים לא נוכל לעזור בכסף, אלא רק בהכוונה והנחיה".

לובמן השתתפה באחרונה בכנס חדשנות ברפואה שערך להב, בית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב, בהובלת ד"ר בני זאבי, שותף בקרן הון הסיכון DFJ, במטרה להנחות חברות צעירות.

"המערכת החיסונית יכולה לטפל בכל סוגי הסרטן"

Yervoy הוא מוצר חדשני לטיפול בסרטן, שכבר אושר לטיפול במלנומה. "המוצר הזה פתח קטגוריה של מוצרים חדשים, שמעודדים את המערכת החיסונית", אומרת וולך-האמפרי. קו המוצרים פותח על-ידי חברת Medrex, שנרכשה על-ידי BMS ב-2.4 מיליארד דולר ב-2009.

"כבר שנים ידוע כי מערכת החיסון יכולה לטפל בסרטן", אומרת וולך האמפרי, "עם זאת, הסרטן יודע להתחכם למערכת החיסון. לאחר נטילת התרופה מערכת החיסון לומדת כיצד לתקוף את המחלה, ומשתחררת מהמניפולציות שהסרטן מפעיל עליה. כעת אנחנו בודקים אם יש תועלת במתן כמות חומר גדולה יותר לטווח ארוך יותר".

- המוצר משווק למלנומה. האם הוא מתאים לכל סוגי הסרטן?

"ביליתי את שמונה השנים האחרונות רק בתחום הזה, ואני מרגישה בנוח לומר שהמערכת החיסונית יכולה לטפל בכל סוגי הסרטן. אני בטוחה שיהיו המון מוצרים בקטגוריה זו, ואולי זו תהיה דרך חדשה לחשוב על סרטן".

- כמי שחקרה את הערת המערכת החיסונית, מה עמדתך בעניין מוצרים "טבעיים" לעידוד מערכת החיסונית, למשל אכניצאה או מרק עוף?

"אני לא יכולה להגיד לגביהם כלום, כי אף אחד מהם לא נבדק מחקרית באופן ראוי. אני אשמח אם הם ייבדקו, ושמחה שהצרכנים שלי כבר חושבים על עידוד המערכת החיסונית כדבר חשוב".

- למה בחרתם בשם Yervoy?

"זו לא מילה ביידיש, אף שהיא אולי נשמעת ככה. הוא אמור להזכיר את המילה Voyage, מסע שהחולה והרופא עוברים ביחד".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"