גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הקופונים ב-2012 - היסטריה חולפת או ענף מתמסד?

על הכוונת: מבצעים ברשתות אופנה, הנחות על מוצרי חשמל יקרים, הטבות בתחום האופטיקה והתרחבות בענף התיירות ■ וגם: ממה מרוויחים אתרי הקופונים?

היסטריה חולפת או ענף שהולך ומתמסד? היקף פעילות אתרי הקניות החברתיות בישראל בשנת 2011 עמד לפי ההערכות על 500 מיליון שקל (לפי שווי עסקאות), והענף, לפי אורן חן, מנכ"ל חברת CIS, המתמחה בהקמה ותפעול של אתרי קופונים בארץ ובעולם, רחוק מלהגיע לרוויה. "במהלך שנה אחת נעשו עסקאות בשווי חצי מיליון שקל, ואני מעריך שב-2012 היקף העסקאות דרך אתרי הקופונים יגיע למיליון-מיליון וחצי שקל".

"יכול להיות שיש רוויה מכמות האתרים, אבל לא מהפורמט", מוסיף אביב רפואה, מנכ"ל buy2, ומיד מחדד: "כבר מזמן לא מדובר בקופונים אלא בדילים, מאחר שמדובר ברכישת מוצר לכל דבר ועניין".

את התפתחות הענף אפשר לאמוד לפי כמות העסקאות שמציעים האתרים. בתחילת הדרך התמקדו בדיל יומי אחד, והיום כל אתר מציע עשרות עסקאות לפי קטגוריות ולפי אזורים. התחומים החזקים בדילים החברתיים הם בילוי ופנאי (מסעדות), טיפוח וספא ומוצרים לילדים.

תחום התיירות תופס תאוצה ומסתמן כדבר החם הבא. מיליוני שוברים נרכשו השנה, כשהיקף הרכישה הממוצעת עומד על 150 שקל.

בין הדילים ששברו את שיאי הקניות הייתה ארוחה מוזלת לבורגר-ראנץ' שתוזמנה לגמר האח הגדול - דיל שמכר 50,000 שוברים דרך אתר buy2.

מי שהביאה את הבשורה לישראל היא גרופון. עד 2010 התמקדה גרופון בעיקר בארה"ב, ובמהלך השנה הרחיבה פעילותה ל-45 מדינות. עשרות אתרים קמו מאז, ולדברי ענבל לשם, סמנכ"לית החברה בישראל, ריבוי האתרים בשוק הישראלי הוא "תחרות מבורכת שממנפת את כל התחום". אותה תחרות אינה מאפשרת למי שרוצה לשרוד בתחום לנוח על זרי הדפנה: "אנחנו צריכים להמציא את עצמנו כל יום מחדש, ולהמציא עסקאות שלא נראו כמותן. לצד צרכנות חסכונית שמתאימה לרוח התקופה, אנחנו מנסים לשמר את הקנייה הספונטנית עם עסקאות שבעיקרם מספקים חוויה.

"מי חשב לפני הקופונים להתנסות בכדור פורח, מי ידע זה פילינג יהלום? אי אפשר להציע היום סתם מסאז' או טיפול פנים. חדשנות היא שם המשחק".

מגמות מרכזיות

"גלובס" מסמן את המגמות שנראה בתחום בשנה הקרובה:

1. דילים מגזריים: דגש למגזר הערבי

הפוטנציאל הבלתי ממומש בקרב המגזר הערבי הוביל לדילים ייעודים לצרכנים אלה. לדוגמה דרך אתר החדשות פאנט באמצעות דילים של buy2 או באמצעות האתר a7ladeal.co.il. מגזרים אחרים בהם צפויה להעמיק הפעילות היא המגזר הרוסי והמגזר הדתי.

2. ענפים מתחזקים: אופטיקה ואופנה

במחצית השנייה של השנה דילים תיירותיים קיבלו חיזוק בענף הקופונים. מכיוון שזהו ענף רווי תחרות שווה לבדוק את אמיתות ההנחה המוצגת גם בהצצה באתרים של סוכני נסיעות. הנחה של 50% בתחום התיירות היא הנחה פיקטיבית ולא מציאותית.

ענפים נוספים שמקבלים חיזוק: אופטיקה וענף האופנה גם דרך רכישות באמצעות הרשתות גדולות, ענף הרכב וענף נותני שירות.

3.קרוב לבית: עד המספרה השכונתית

האתרים יעמיקו את רזולוציית אזורי הפעילות: "אנחנו פועלים ביותר מ-20 אזורים בארץ כך שהקופון מגיע קרוב יותר הביתה.

הדילים המקומיים לא יצריכו את הצרכן לנסוע אפילו לעיר שכנה כך שהכול יהיה באזור המגורים ברמת השכונה", אומרת לשם.

4. דילים גמישים: חופש הבחירה גדל

בתי העסק מגלים גמישות ומציעים אפשרויות לבחירה מתוך הדיל. לדוגמה דיל על כלים למטבח שמאפשר כמה אלטרנטיבות. הגמישות ואפשרות הבחירה בתוך הדיל תוסיף לקבל ביטוי.

5. דפי פייסבוק: הצרכן מבקש דיל מועדף

אתרי הקופונים מעמיקים פעילות בזירת הרשתות החברתיות. רפואה מסביר כי דרך דף הפייסבוק של buy2 מתפתחת דינמיקה עם הצרכנים באמצעותה מפנים הצרכנים בקשות לדילים על מוצרים או שירותים בהם חושקים (wish list).

6. אפליקציות סלולריות: הצרכן עובר לגלוש בנייד

לדברי חן "כשליש מתנועת הגולשים באינטרנט בארה"ב מתבצעת דרך הטלפון הנייד ואני מעריך שעד סוף 2013, הנתון הזה יגדל ל-50%, כך שאתרי הקופונים חייבים להיערך עם אפליקציה סלולרית מבוססת מיקום". חן מתכוון לאפליקציה שתאפשר לצרכן לבחור בעצמו את הקופון בהתאם לאזור ולתחום הדרוש לו בו ברגע. "מודלים שנכשלו התבססו על הפצצת הצרכן בהודעות sms על מבצעים נקודתיים, כאן הכוונה לאפשר לצרכן לסנן בעצמו את הדילים הרלוונטיים, תוך כדי הליכה, מבלי לחוש הוא מוטרד". אפליקציית "בא לי עכשיו" של באליגם, מאפשרת מימוש מיידי של קופונים, אפליקציית גרופון שעברה אדפטציה לעברית מציעה קופונים לפי מיקום. אפליקציות המרכזות דילים של אתרים שונים כוללות את ideal מרקט ו-dailyD.

7. עסקאות יקרות: גם מוצרי חשמל

עם הפתיחות לבצע עסקאות במאות ובאלפי שקלים מוצעים כיום לא רק נופשים בארץ או בחו"ל, אלא גם מכשירי חשמל באלפי שקלים. האתר באליגם מכר 152 מסכי פלזמה בשווי של 600,000 שקל.

ממה מרוויחים אתרי הקופונים?

לפי ההערכות, 12%-20% משווי הקופון עובר לאתר. את העסקה נזכיר כי הצרכן בדרך-כלל מבצע מול בית העסק (במובן של אחריות על המוצר או השירות) וכי חוק ביטול עסקת מכר מרחוק תקף על העסקאות הללו. עוד כדאי להפנים כי בכל דיל פרטיכם מועברים לבית העסק, חלקם יאפשר לעצמם להמשיך ולטלפן במטרה למכור לכם מוצרים נוספים. כאמור, ככל שגדלה רשימת הנרשמים, עולה מידת האטרקטיביות של האתר בעיני בית העסק: זו גם הסיבה שבכל כניסה לכל אתר תוזמנו להקליד את כתובת המייל שלכם - מה שכמובן לא הכרחי להמשך הגלישה באתר.

אביב רפואה, מנכ"ל buy2, מתייחס למהפך הרכישות המקוונות שקיבל דחיפה משמעותית הודות לאתרי הרכישות המקוונות: "בעבר ענף הרכישות ברשת היה נחלתם הבלעדית של תחום התיירות ומוצרי החשמל. אתרי הקניות החברתיות הקפיצו את מספר העסקאות באינטרנט ופתחו אותם לאפיקים נוספים. למעשה, ענף הרכישות המקוונות חלחל גם לצרכנים שלפני עידן הדילים לא חשבו למסור פרטי כרטיס אשראי באינטרנט".

מהפתיחות לרכישות מקוונות נהנים לא רק אתרי הקופונים. גם עודד זהבי, מנהל אזור מזה"ת ואפריקה של PayPal מציין את התרומה העצומה של אתרי הקופונים למהפכת הקניות באינטרנט בישראל בשנה האחרונה.

העליות והמורדות של הענף ב-2011

רכישות קבוצתיות הפכו לאפיק קנייה לגיטימי. אם בעבר רוב הרכישות בוצעו כאקט ספונטני, היום הצרכן למד לחפש דיל המתאים לדרישותיו. כך שלפני שבוחרים לאיזו מסעדה או מכון יופי ללכת, בודקים מי מציע את התפריט ב-50% הנחה. הבחירה נקבעת בהתאם לקופון וההיצע גדול.

כמה אתרים פועלים? חלק מההערכות מדברות על כ-100 אתרים, ואילו טל לב, מנכ"ל באליגם, מעריכה כי נותרו 60 אתרים פעילים. אפקט משנה לאתרי הקופונים הם אגריגטורים, שהם אתרים המרכזים את הדילים מהאתרים השונים (קליקה, דייליז, dailyD, זאפ, תבוא ועוד), ופלטפורמות למכירת קופונים שלא מומשו (שוקופון, דיידיל).

בתקופה האחרונה נרשמו כמה מיזוגים: אתר באליגם רכש את אתר מוצרי הילדים אימא לייק ואת האתר yemama, אתר Buy2 רכש לאחרונה את האתר דיל היום - שני האתרים ימשיכו להציע דילים בנפרד.

לא מעט פרסומים במהלך השנה הציגו קריסה של בתי עסק שלא התמודדו עם מבול צרכני הקופונים. התנהלות והיערכות, גם באמצעות הגבלת מספר הקופונים, היא הכרח להצלחת העסקה ולהשגת המטרה: להשיג לקוח שימשיך לפקוד את בית העסק גם ללא הקופון בידו. "בתי עסק הבינו את האקסיומה: במקום להקצות משאבים על פרסום במדיה, מסבסדים הנחות לצרכנים דרך אתרי הקופונים - וככל שלאלה רשימת כתובות ארוכה יותר, האפקט גדל", אומר חן. "זהו ערוץ שיווק זול ומבוסס תוצאות ממשיות. בהתחלה היו בתי עסק שלא רצו להיכלל בין אלה שמציעים דילים בכדי לשמור על מוניטין, היום המצב הפוך".

לב מתייחסת לאתרים כפלטפורמה לחיזוק המותג ולא רק לפעילות תומכת מכירות או מבצעים: "אנשי השיווק כבר הבינו את כוחה של הפלטפורמה ככזו המייצרת חשיפה למאות אלפי לקוחות ומאפשרת למצב את המותג, המוצר או החברה מול קהל יעד עצום בעלות מינימאלית".

הדילים החמים של השנה

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון