גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשלה מדברת הרבה על תחרות - אך נכשלת במבחן המעשה"

כמי שהיה עד לאחרונה יועמ"ש רשות ההגבלים, עו"ד בועז גולן מבקר במפתיע את המלצות ועדת הריכוזיות: "תחושות בטן וכיכר העיר הן לא בסיס טוב לרגולציה"

"אחרי הצבא התלבטתי אם ללמוד קולנוע או משפטים. למה משפטים? לא ממש יודע. סקרנות, דרמות טלוויזיוניות שהעבירו משהו אפל, שאגב רחוק מהמציאות. בין נטיית הלב לקולנוע ללימוד מקצוע בחרתי במקצוע. כשחזרתי מהטיול, ההרשמה לאוניברסיטאות נסגרה, אז נרשמתי למרכז הבינתחומי, מחזור 1. הייתי עוזר-מחקר של ד"ר איל שנהב בתחום המיסוי, וגיליתי שאני נמשך לתחום הכלכלי של המשפט".

כך מספר בשיחה עם "גלובס" עו"ד בועז גולן, מומחה להגבלים העסקיים ורגולציה כלכלית, לשעבר בכיר ברשות ההגבלים העסקיים, וכיום ראש מחלקת ההגבלים העסקיים במשרד הרצוג-פוקס-נאמן.

"במקביל", אומר גולן, "עבדתי במשרד עורכי דין בתחום הביטוח, הייתי אמור להתמחות שם, אבל זה היה כל-כך משעמם, שאמרתי לעצמי: אם אעשה כאן את ההתמחות, אין סיכוי שאעבוד כעורך דין.

"המקום האחרון ששלחתי אליו קורות-חיים היה הרשות להגבלים עסקיים. התחלתי התמחות ב-1998 ונהניתי מכל דקה. נחשפתי לצורת החשיבה ההגבלית: ללמוד לזהות מה זו פגיעה בתחרות, ללמוד את המקצוע, איך כותבים, איך טוענים.

"המנטור שלי היה פרופ' אמיתי אברהם, היום באוניברסיטת אילינוי, שהניח את היסודות לעורך הדין שהייתי בהמשך - חשיבה ביקורתית, לא קיבל שום טענה כמובן מאליו, חושב על הנמקות ורציונלים.

"ברשות להגבלים חוויתי דיון מקצועי, רחוק מהדמוניזציה של יחסי הון שלטון. כיועץ המשפטי של הרשות, ישבתי בדיונים על העסקאות הכי משמעותיות, על ההחלטות הכי קשות בהגשת כתבי אישום, ומעולם הדיון לא גלש מעבר לפסים מקצועיים, ושום שר או חבר כנסת לא הרים טלפון בניסיון להשפיע.

"כעורך דין צעיר, תיק הדגל שלי היה מיזוג חברות הכבלים, תיק מורכב עובדתית, היי-פרופייל ציבורית ותקשורתית, סיפור של שנה וחצי. כיועץ המשפטי של הרשות, התיקון לחוק בעניין קבוצות ריכוז היה מאוד משמעותי, כיוון שלראשונה נתן לה כלים להתמודד עם בעיה תחרותית משמעותית.

"מערך הציפיות של הציבור מהרשות לא ריאלי, המנדט שלה מוגבל ומכוון למניעת פגיעה בתחרות. כלים לשיפור התחרות כמעט לא קיימים - למשל, אין לה מנדט להורות באופן אקטיבי על ביטול רגולציה שחוסמת התפתחות תחרות.

"בתחילת השנה, אחרי 5 שנים בתפקיד היועץ המשפטי, היה ברור שהגיע הזמן להמשיך הלאה, ולפני חודש, אחרי תקופת צינון של חצי שנה, נכנסתי לתפקיד מנהל מחלקת הגבלים עסקיים במשרד הרצוג-פוקס-נאמן".

דוח ועדת הריכוזיות

לטענת גולן, "יש 3 דיברות לרגולציה: את המשק והכלכלה מניעים העסקים, ולא הרגולטורים; המדינה צריכה להתערב ולרדת לזירה רק כשיש כשל שוק - אם אין כשל, היא רק תפריע; וההתערבות צריכה להיות כזו, שהתועלת ממנה תעלה על סך הנזקים האפשריים, מבחן עלות-תועלת".

לדבריו, "בדוח הריכוזיות יש סימן-שאלה כבר לגבי הדיבר השני, האם יש בסיס להתערבות. האם נדרשת רגולציה, בטח ובטח רגולציה מרחיקת לכת כמו בדוח, שמורה למכור נכסים פיננסיים וריאליים בבעלות צולבת, למרות שהמדינה התירה את יצירת הבעלות הצולבת, ואין אף עסקה שלא עברה את מנגנוני האישור.

"בדוח עצמו מופיעה פסקה שצריך לקרוא כמה פעמים, שלפיה הוועדה ראתה לפניה נתונים אמפיריים רק ביחס לחלק מהמלצותיה, וגם אותם נתונים לא תמכו בזה שיש בעיה. תחושות בטן וכיכר העיר הן לא בסיס טוב לרגולציה, מה עוד שזה אחד המקרים שקל לבדוק עובדות.

"בדוח, למשל, מופיעה טענה שיש בעייתיות בכך שבנק ותאגיד ריאלי יוחזקו באותה יד, כי הבנק עלול לקחת על עצמו סיכונים עודפים למימון התאגיד. קל לבדוק את זה: קח את ההלוואות שבין הבינלאומי לפז, ותראה אם פז מהווה חלק מהותי מתיק האשראי של הבינלאומי, והאם האשראי שהיא מגייסת מהבנק זול יותר מאשר מבנקים אחרים.

"בלי התשובות לשאלות הבסיסיות האלה, לא ברור איך הוגים התערבות כל-כך בוטה בקניין. עבדתי עם רבים מהאנשים שישבו בוועדה, והם אנשים מצוינים, אבל הדוח זה מקרה מובהק שהשלם קטן מסך חלקיו".

סימני שאלה

"אנחנו בתקופה טובה, וגם קשה לרגולטורים", אומר גולן. "השיח הישראלי קיצוני: אדם שמשקף חשיבה מתונה, שידבר על תהליכים, צעדים שקולים שמניבים תוצאות לאורך זמן, יואשם שהוא משרתם של בעלי ההון. ומאידך, אפשר לעשות צעדים דרסטיים, כי 'להיכנס בהם' זו הציפייה הציבורית. זה מגביר את כוחם של הרגולטורים, אבל לכוח מוגבר נלווית גם אחריות מוגברת.

"אגב, גם בצד התיאורטי, הדוח מעורר סימני שאלה. למשל, נאמר בו שכאשר שחקנים פועלים במספר שווקים, המפגש החוזר ביניהם עלול להגביל את התחרות.

"הוועדה מתייחסת לכך שיש ממשקים חוזרים בין הקבוצות השונות במשק, כפוף לתיאוריית multi market contact, שאומרת שאם חברה א' מתחרה בחברה ב', בשווקים שונים, התחרות ביניהן עלולה להיות צוננת, כי כל אחת מהן מבינה שאם תעורר רעש תחרותי בשוק אחד, תצית אש תחרותית גם בשוק האחר, ושכרה ייצא בהפסדה. אבל מדובר במודל תיאורטי, שצריכים להתקיים הרבה תנאים למימושו.

"למשל, אם תחרות בשוק האחד תניב לחברה א', רווח גדול משמעותית מזה שצפוי לה מאי-התחרות בשוק השני, אז חברה א' תתחרה בחברה ב', גם אם בכך תעורר תחרות בשוק השני. כשאתה מניף גרזן כבד דוגמת זה שוועדת הריכוזיות הניפה, אי-אפשר להשלים עם קיצורי דרך עיוניים".

הראיון המלא עם עו"ד בועז גולן - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה