גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ: מדוע לא תופסק כהונתו של מנכ"ל חברת אתרים?

המדינה מודה כי נפל פגם במכרז בו מונה איתמר שמעוני למנכ"ל אתרים, אך סבורה כי אין לסגת מהמינוי ■ אתרים: "העתירות מופרכות, קנטרניות וחסרות שחר"

בג"ץ דורש מהמדינה להבהיר את עמדתה ביחס להמשך כהונתו של מנכ"ל חברת אתרים, איתמר שמעוני. בתום דיון שנערך בימים האחרונים בעתירה כנגד מינויו של שמעוני, פסק בג"ץ כי היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה יצטרכו להסביר את המשך העסקתו של שמעוני, על רקע הודאתה של המדינה כי נפל פגם בהליך מינוי המנכ"ל, אך אין לדעתה הצדקה לפיטוריו.

אתרים היא חברה ממשלתית-עירונית בבעלות משותפת של עיריית תל-אביב וממשלת ישראל. תפקיד מנכ"ל החברה נחשק, ככל הנראה, בין השאר בשל שכרו. מנכ"ל חברת אתרים נהנה מעלייה של 32% בשכרו בשנת 2010, בה משכורתו החודשית הסתכמה בכ-38 אלף שקל לחודש ברוטו. עלות העסקתו הסתכמה ב-50 אלף שקל לחודש, כך על-פי דוח הממונה על השכר במשרד האוצר.

אולמרט והירשזון אישרו

פרשת "המכרז התפור" החלה בשנת 2005, במהלכה מונה שמעוני - חבר ליכוד לשעבר ואיש קדימה - למנכ"ל החברה, מינוי שגרר לאחר מכן חקירת משטרה שנסגרה מחוסר ראיות.

במאי השנה הוגשה עתירה לבג"ץ, בבקשה לפתוח שוב את תיק החקירה נגד המינוי. בעתירה, שהוגשה על-ידי שני פעילים חברתיים בעיר אשקלון, אברהם וקנין ויוסף קדוש, באמצעות עורכי הדין חיים כהן ושמרית עוז ממשרדו, נטען כי בחירת שמעוני לתפקיד מנכ"ל אתרים נעשה תוך הטיית המכרז ושינוי תוצאות בדיקת תנאי הסף שלו, לכאורה. שר התיירות דאז, אברהם הירשזון, ומ"מ שר האוצר דאז, אהוד אולמרט, אישרו ב-2005 את המינוי.

שמעוני גר בעיר אשקלון, היה בעבר יועץ לשר הבריאות דני נווה והפסיד בבחירות לראשות העיר לבני וקנין, ומאז הוא נחשב לאופזיציונר שהתכתש לא אחת עם ראש העיר ומשפחתו.

מתשובת המדינה, על-ידי רשות החברות הממשלתיות והיועמ"ש לממשלה עו"ד יהודה ויינשטיין, שהוגשה לאחרונה לבג"ץ, עולה כי המדינה מודה למעשה כי נפל פגם במינוי מנכ"ל אתרים, אך היא אינה מעוניינת להפסיק את העסקתו.

דירקטריון החברה, הכולל את נציגי המדינה בהיותה חברה ממשלתית-עירונית, התכנס לבקשת הפרקליטות לבחון "את החלופות האפשריות לתוצאות הפגם שנפל במינויו של שמעוני לתפקיד המנכ"ל לפני 6 שנים", אך לאור "הזמן הרב שחלף מאז נעשה המינוי, לאור ההישגים שאליהם הצעיד את החברה, לאור האתגרים העצומים הניצבים בפני החברה בשנים הקרובות, לאור האינטרסים הלגיטימיים של החברה ושל המנכ"ל, לאור החלטת הפרקליטות לסגור את התיק נגד כל המעורבים בפרשה... אין הדירקטוריון רואה מקום או הצדקה להתערב במינוי, להטיל עליו הגבלות או לקצוב את כהונת המנכ"ל", לשון תשובת המדינה לבג"ץ.

מבחן ורשביאק

אך בג"ץ לא הסתפק בתשובה זו, ודרש מהמדינה להבהיר מדוע עמדתה בעניין שמעוני שונה מעמדתה בפרשת יו"ר הוועד האולימפי צבי ורשביאק, שבה החליטה השנה שלא להאריך את כהונתו כחבר בדירקטוריון המועצה להסדר ההימורים בספורט עקב חשש לניגוד עניינים ופגיעה בטוהר המידות.

כמו כן, הוחלט כי העתירה תידון בפני הרכב של 3 שופטים ולא בפני שופט יחיד.

מחברת אתרים נמסר: "מדובר בעתירה שנולדה בחטא, מתוך שיקולים פוליטיים זרים, שנועדו לנסות ולהצר את צעדיו של מר איתמר שמעוני, שמשמש כיו"ר ועדת ביקורת בעיריית אשקלון ועושה לילות כימים כדי לחשוף שחיתויות ומעשים בלתי כשרים. העתירה הזו לא תסיט את מר שמעוני מדרכו, והוא ימשיך לפעול ללא לאות למען הציבור בעיר אשקלון.

"תרומתו האדירה של מר שמעוני לפיתוחם ולשגשוגם של התיירות וחיי הפנאי בעיר תל-אביב-יפו יצאה למרחוק, אך למרבה הצער יש מי שעשייה ברוכה למען הציבור אינה נוחה לו, והוא מעדיף לעמוד מאחורי עתירות מופרכות, קנטרניות וחסרות שחר. דירקטוריון אתרים מלא הערכה לפועלו של מר שמעוני, שהצעיד בשנים האחרונות את החברה להישגים חסרי תקדים".

אתרים: מחזור שנתי בסך 29 מיליון שקל

חברת אתרים עוסקת בפיתוח אתרי תיירות בתל-אביב, לרבות הקמה, פיתוח, ייזום וניהול של מרכזי תיירות, נופש, בידור, אמנות וספורט. בין היתר, תכננה החברה והקימה את טיילת החוף של העיר על מתקניה; הטיילת בעברו הצפוני של הירקון בואכה חוף תל-ברוך וחיבורה עם טיילת החוף המרכזית של העיר; מערכת שוברי הגלים לאורך החוף; מבנים בחופי הרחצה המשמשים כבתי קפה ומסעדות; הקמת וניהול המרינה, וכן שדרוגה; הקמת והפעלת מתחם צפון הנמל (לשעבר שפך הירקון), שהפך לאחד ממוקדי הבילוי התוססים בתל-אביב.

השנה רכשה אתרים מהחברה לפיתוח תל-אביב את נכסיה: כ-50 דונם במתחם נמל תל-אביב שעליהם 20 מבנים בשטח של כ-15 אלף מ"ר.

נכסים ב-219 מיליון

על-פי דוח התאגידים העירוניים לשנת 2010 של עיריית תל-אביב, מגלגלת אתרים מחזור הכנסות של כ-29 מיליון שקל. נכסי החברה, כולל מזומן, מסתכמים בכ-219 מיליון שקל.

עלותם של הפרויקטים המרכזיים שביצעה ומבצעת אתרים בשנים 2010-2013: שיפוץ בריכת גורדון, בעלות של 32 מיליון שקל; שיפוץ כיכר אתרים, בעלות של 26 מיליון שקל; בניית טיילת במרינה ושדרוג שובר הגלים שלה ב-33 מיליון שקל וכן שדרוג רציפי המרינה בכ-19 מיליון שקל.

עוד כתבות

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו–AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות, ואת הכלים להתגוננות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית משפט כששבעה ילדים ורעייה נשארו מחוץ לצוואה של האבא

בית המשפט דחה תביעת עו"ד לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ושאר ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף- סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג׳וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון