גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחר חוץ

פסק דין שניתן לאחרונה עקב מקרה קשה של סחר בנשים מקומם את האגף לסיוע משפטי

בתחילת העשור הקודם נכללה ישראל ברשימות שחורות בינלאומיות כמדינה שבה מתקיים סחר בנשים למטרות זנות בהיקף נרחב, ושאינה נאבקת כראוי בתופעה באמצעות מערכת אכיפת החוק. בלית ברירה נרתמו למאבק רשויות ההגירה, המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט.

במידה רבה המאבק הסתיים בהצלחה: תופעת הסחר בנשים, כפי שהיכרנו אותה, של נשים חסרות ישע שהוברחו דרך גבול מצרים, שנכלאו בבתי-בושת, שדרכוניהן נלקחו מהן, ושאולצו לעבוד בזנות בכפייה תוך הפעלת אלימות והתעללות - כבר כמעט איננה קיימת בישראל, למעט מקרים נדירים.

כך למשל, דוח של ועדה ממשלתית בין-משרדית קבע לפני שנה כי במהלך שנת 2010 לא נכנסה לישראל ולו קורבן אחד של סחר בבני אדם למטרות זנות. התופעה נעלמה, אבל האינרציה של המאבק בה כנראה יותר חזקה מהמציאות.

בכנסת עדיין פועלת ועדת-משנה לעניין המאבק בסחר בנשים, חברות כנסת כמו זהבה גלאון ואורית זוארץ ממשיכות עדיין לעלות לשידור בשם המאבק בתופעה, ונשיא המדינה ממשיך לחלק מדי שנה אותות ועיטורים לפעילות ולפעילים המרכזיים במסגרת המאבק בסחר בנשים. אלא שסחר בנשים למטרות זנות איננו כאן.

בניסיון לתדלק את המשך הפעילות, התרחב השיח לשני כיוונים: האחד ראוי, האחר לא ראוי. הכיוון האחד הוא סימון היעד של מאבק בסחר בבני אדם למטרות עבדות; דהיינו, מהגרי עבודה המובאים ארצה והמוחזקים כאן בתנאים הדומים לעבדות, תוך הפעלת שלל אמצעי כפייה כלכליים. הכיוון השני הוא סימון היעד של "מיגור הזנות" בכללה, תוך טשטוש הגבולות בין קורבנות של סחר בנשים לבין זונות שאינן קורבנות כאלה, ונקיטת עמדה פטרנליסטית, שלפיה, כעניין נורמטיבי ואמפירי כאחד, אין ולא יכולות להיות זונות העובדות במקצוען מתוך בחירה.

מה שעדיין נותר הוא שלל הליכים משפטיים בעקבות מקרים של סחר בנשים משנים קודמות, חלקם הקטן הליכים פליליים, רובם תביעות נזיקין של קורבנות הסחר.

לפני שבועות אחדים פסק השופט אליהו בכר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב בתביעה כזו, שהגישה קורבן סחר בנשים שהובאה ארצה ב-2003. לאחר הרשעתם של הגברים שסחרו בה בישראל, ולאחר שנגזר דינם במשפט הפלילי, הגישה האישה, באמצעות האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים ועל-ידי עו"ד נעמי לבנקרון, תביעת פיצויים נגררת להרשעה בפלילים.

סיפורה של האישה שנפלה קורבן במקרה זה הוא קשה במיוחד. היא הוברחה לישראל מבלארוס דרך גבול מצרים, נכלאה במכון ליווי בתל-אביב, שבו הועסקה בזנות כפויה, סבלה מאלימות קשה, נאנסה על-ידי שוביה, הורעבה, נותקה מהעולם החיצון והוכרחה לקיים יחסי מין עם מספר גברים בבת-אחת. כעבור חודשים אחדים, בניסיון להימלט מהדירה הנעולה, היא קפצה ממרפסת הדירה, שהייתה בקומה השלישית, נפצעה קשה בכל חלקי גופה ואושפזה לתקופה ממושכת.

4 הנאשמים בכליאתה ובסחר בה קיבלו עונשי מאסר, החמור שבהם 10 שנות מאסר. האישה אף זכתה לפיצויים במסגרת ההליך הפלילי, בסך 130 אלף שקל. אולם היא תבעה עוד 5 מיליון שקל במסגרת התביעה האזרחית.

אלא שסירובה לשוב לישראל מביתה בבלארוס ולהעיד במשפט היה בעוכריה: השופט לא התחשב בשלל חוות-דעת רפואיות שהוגשו לו בדבר מצבה הנפשי הרעוע כיום וחרדתה לשוב לישראל, ופסק כי מאחר שהתובעת לא התייצבה להעיד במשפטה, ייפסק לה רק נזק לא-ממוני, ולא נזק ממוני.

"התובעת איננה מוכיחה את נזקיה הממוניים", כתב השופט בכר, "משלא התייצבה לדיון ונתנה עליהם פרטים".

דווקא לעניין הנזק הלא-ממוני גילה השופט הבנה להחלטתה של התובעת שלא להתייצב, וכתב: "אין לזקוף לחובת אותם מנוצלים, היכולים להיות בני שני המינים, את אי-העדתם בנסיבות שכאלה. בדרך-כלל הן אינן מגיעות להעיד מטעמים הקשורים בעבירות שבוצעו בהן, וקיים להן קושי מובנה להתמודד עם דיון משפטי שכזה" (ת"א 2727/06).

השופט דחה את טענת התביעה כי הקושי לקבוע קיומו של נזק ממוני נובע מנזק ראייתי שגרמו הנתבעים, ולפיו יש להעביר את נטל ההוכחה אל כתפיהם. בסופו של דבר פסק השופט פיצוי בסך 750 אלף שקל, מתוכו 150 אלף שקל פיצוי עונשי - אולם קבע כי מסכום הפיצוי יש לקזז 130 אלף שקל שקיבלה כפיצוי במסגרת ההליך הפלילי.

את עו"ד סיגלית זהר, המרכזת את הטיפול בקורבנות סחר בנשים באגף לסיוע משפטי, פסק הדין הזה מקומם. לדבריה, "זה מקרה קיצוני בתוצאותיו ההרסניות, וציפיתי שפסק הדין יהיה אחר, למרות שהתובעת לא באה להעיד. חוות-הדעת הרפואיות שהגשנו אפשרו לבית המשפט לפסוק גם נזק ממוני. ניתן היה לקבוע את הנזקים האישיים שנגרמו לה ולפסוק לה נזק ממוני. כפו עליה עבודה בזנות, היא נאלצה לברוח, לקפוץ מהמרפסת, הורחקה מישראל בחזרה למדינת מוצאה, ובגלל שהיא לא חזרה להעיד, לא פוסקים לה נזק ממוני, זה ממש לעג לרש".

התלונן נגד חברי כנסת - וחטף תלונה משמעתית

מתקפת החקיקה נגד מערכת המשפט ונגד העיתונות עוררה גל של ביקורת בתקשורת ובציבור, שגרר אחריו גם שורת מכתבים שנחתו על שולחנו של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין.

שניים מהם היו פרי עטו של עו"ד שמואל קליגר מתל-אביב, שביקש בחודש אוקטובר 2011 מהיועץ להורות על פתיחת חקירה פלילית נגד חברי הכנסת דוד רותם ויריב לוין, על "התרת דמם של עיתונאים", הסתה, ושאר ירקות.

אלא שקליגר לא הסתפק בהגשת התלונות, ובמכתביו לוינשטיין, הכתובים בכתב-יד, הוא מגדף ומנאץ את שני חברי הכנסת. בתלונתו על ח"כ לוין כתב קליגר: "כשראיתי את תמונת האיש הזה בעיתון, סיננתי מבין שיניי: ריבונו של עולם, האיש הזה נראה כמו נאצי, יהודי-נאצי". גם מכתבו בנוגע לח"כ רותם נכתב, כהגדרת הפרקליטות, "בלשון פוגענית וגסת רוח".

וינשטיין העביר את הטיפול במכתביו של קליגר לעו"ד דן אלדד מהמחלקה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות - לא כדי לבחון אם אמנם יש מקום לפתוח בחקירה נגד רותם ולוין, אלא כדי לבחון נקיטת צעדים נגד עורך הדין המתלונן.

בין היתר, נבחנה אפשרות לפתוח נגד קליגר בחקירה על עבירה של העלבת עובד ציבור, אולם בסופו של דבר הוחלט להסתפק בהגשת תלונה משמעתית נגדו לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין.

אלדד כתב כי "לא יעלה על הדעת בעינינו, שהתבטאות מסוג זה היא במסגרת הדברים ההולמים את מקצוע עריכת הדין".

מוועדת האתיקה של מחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין נמסר כי התלונה אכן התקבלה ומצויה בטיפול, והיא תעלה לדיון באחת מישיבותיה הקרובות של הוועדה.

עו"ד קליגר עצמו מסר: "כל עוד לא אקבל תלונה בדרך הרשמית, כמקובל בלשכת עורכי הדין, לא אוכל להגיב".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק