גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דייוד גילה לתשובה: מיכרו את "תמר" או את "לוויתן"

דיוויד גילה נחוש לפרק את אימפריית המאגרים של דלק ונובל כדי לייצר תחרות במשק הגז ■ המהלך עשוי לעורר התנגדות מצד גורמי ממשל אחרים - ובראשם השר עוזי לנדאו ■ "גלובס" בדק את הסיבות, ההשלכות והסיכונים של המהלך

ביטול האחזקות הצולבות של קבוצת דלק ונובל אנרג'י במאגרי הגז הגדולים של ישראל, זו המטרה שאליה חותר הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה. גילה עשוי עוד לשנות את דעתו לאחר שימוע שיערוך לחברות דלק ונובל, אולם בשיחות שקיים לאחרונה עם נציגי החברות הבהיר כי הוא רואה באחזקות הצולבות ב"תמר" וב"לוויתן" את המכשול העיקרי שמונע היווצרות תחרות בין המאגרים על שוק הלקוחות הישראלי.

משום כך מעריכים גורמים במשק הגז כי גילה ינסה לכפות על תשובה ועל נובל, בניהולו של צ'רלס דיווידסון, למכור את אחזקותיהם באחד מהמאגרים. המהלך עשוי לעורר התנגדות מצד גורמי ממשל אחרים, ובראשם שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו, על רקע חשש מפגיעה באמינות האספקה והגברת האי-ודאות בשוק.

אין עדיין מועד להחלטתו הסופית של הממונה ולפי אחת ההערכות הוא ממתין למסקנות הוועדה לקביעת מדיניות יצוא הגז של ישראל שיתפרסמו בסוף פברואר. ייתכן תיאורטית כי המלצות הוועדה ייתרו את הצורך בהתערבות הממונה (אם למשל יוחלט שכל הגז מלוויתן יהיה מיועד ליצוא ולא לשוק המקומי) אך ההסתברות לכך נמוכה מאוד.

התמוטטות השלטון במצרים והפסקת הזרמת הגז המצרי לישראל הפכו את תשובה ואת נובל לשחקנים היחידים בשוק ספקי הגז. בשנת 2013 צפויה ישראל להתחיל ביבוא גז נוזלי מחו"ל בהיקפים משמעותיים, אך גילה אינו רואה בגז הנוזלי מתחרה אמיתי לגז המקומי משום שמחירו הנוכחי בשווקים גבוה פי 2-3 ממחיר הגז המקומי.

המונופול של תשובה

מאז הפסקת הזרמת הגז ממצרים מנסה הממשלה להתמודד עם המונופול דה-פקטו של תשובה ונובל בדרכים שונות. החשש ממחיר הגז שייקבע בעסקת הענק בין "תמר" לחברת החשמל הכניס את האוצר ללחץ. בהנחייתו הודיעה רשות החשמל כי לא תכיר לחברת החשמל בכל "פרמיה" במחיר הגז שזו תסכים לשלם ל"תמר" בגין "ניצול כוח מונופוליסטי". במקביל יזם שר האנרגיה הטלת פיקוח על מחירי הגז והוגבלה כמות הגז שחברת החשמל הורשתה לרכוש בהסכם הוגבל על מנת "לשמור מקום" לספקים נוספים בעתיד.

אך בממשלה מבינים שגם אם יתגלה גז בקידוחים חדשים, יהיה ליזמים כמו הכשרת היישוב ושותפות מודיעין של נוחי דנקנר קשה מאוד להתמודד מול עוצמתן של דלק ונובל. שני השותפים הוותיקים שולטים לא רק בשניים ממאגרי הגז הגדולים בעולם, אלא גם במאגר מרי-B המתרוקן שישמש בעתיד מאגר אחסון אסטרטגי, וכן בתשתיות הימיות של הולכת הגז שבהקמתן ישקיעו כ-4 מיליארד דולר (ראו תרשים).

גילה, שנכנס לתפקידו במאי, הביא עמו נקודת מבט שונה לחלוטין: במקום לטפח תחרות מול מאגרים עתידיים הוא סבור כי ניתן לייצר כבר היום תחרות של ממש בין שני המאגרים הגדולים - תמר ולוויתן - אך האחזקות של דלק ונובל בשני המאגרים מהוות מכשול ליצירתה.

גילה אותת לראשונה על כוונותיו בספטמבר כשזימן את שותפויות תמר, לוויתן וים תטיס לשימוע. את הכותרות תפסה כוונתו להכריז על ים תטיס ותמר כמונופולים בשוק אספקת הגז, אך את הפצצה האמיתית הטמין גילה בהמשך: כוונתו להכריז על שותפות לוויתן - דלק, נובל ורציו - כפועלות תחת הסדר כובל. לקראת השימוע הצפוי נערכו כמה פגישות בין עורכי הדין של דלק ונובל לבין גילה ואנשיו. לחלופין הועלתה אפשרות שאת המו"מ המסחרי מול לקוחות ישראלים תנהל רציו, השותפה הזוטרה בלוויתן שאין לה אחזקות בתמר.

ואולם, התרשמותם של הגורמים המעורבים במגעים היא כי גילה נחוש להגיע להסדר של מכירה כפויה. לשיטתו, יש לראות בדלק ובנובל גוף אחד מבחינת התחרות. גילה גם דוחה את הרעיון של ויתור על השליטה באחד המאגרים תוך צמצום האחזקות של שתי החברות ודורש פיצול מוחלט שיבטיח כי לבעלי השליטה במאגר אחד לא יהיה שום אינטרס כלכלי במאגר השני.

"מכירה כפויה - לא ריאלי"

כיצד יפעלו דלק ונובל אם אכן יתממש התסריט של מכירה כפויה? אנליסטים ומומחים לשוק שנשאלו על כך היו בדעה כי נכון להיום עדיפה מבחינתם של תשובה ונובל מכירת האחזקות בתמר על פני מכירת האחזקות בלוויתן. תמר נחשב להשקעה בטוחה יחסית שעתידה לספק תזרים מזומנים יציב וברור כבר מאמצע השנה הבאה.

בלוויתן יש עדיין סימני שאלה רבים: הסיכוי למציאת נפט, אפשרויות יצוא הגז למזרח, אולי תוך שיתוף פעולה עם קפריסין. השווי המהוון של תמר או התמורה שניתן לקבל במכירה כיום - גבוהים יחסית לזה של לוויתן. מצד שני, גם העניין של קונים פוטנציאליים בלוויתן גבוה יותר מבתמר. "לחברה בינלאומית בסדר גודל של נובל יהיה יותר מסובך להיכנס לתמר בגלל שהוא מיועד ברובו לשוק המקומי", אומר האנליסט דיוויד קפלן מברקליס קפיטל.

מציאת קונה מתאים לאחזקות של נובל ודלק צפויה לעורר קשיים רבים. להערכת ירון זר מכלל פיננסים אין כיום גורם ישראלי בעל יכולת כספית לרכוש את האחזקות, למעט אולי גופים מוסדיים. בעיה נוספת, שגדולה לא פחות מהמחיר, היא מציאת חברה שיש ברשותה הידע המקצועי שיש לחברת נובל אנרג'י בהפעלת המאגר שאותו גילתה ותכננה.

"לדעתי, השיקול של מציאת מתפעל מנוסה צריך לבוא לפני השיקול של קידום התחרות", אומר זר, "אמינות האספקה צריכה להיות קודמת לשיקולי יתירות או מחיר. מספיק לראות את משבר הגז המצרי כדי להבין איזה מחיר יכול להיות לחוסר אמינות". להערכת קפלן ייתכן שנובל תעדיף להלאים את המאגר מאשר למכור אותו למתחרה עסקי.

"נובל ממש לא תרצה לראות איך כל העבודה והכסף שהשקיעה במאגר הולכים בסוף למתחרה שלה. סביר להניח שהיא תדרוש לקבל פיצוי על כך ומדובר בסכומים מאוד גבוהים. באופן כללי נראה לי שהתסריט של מכירה כפויה הוא כל כך מורכב ומסובך שהסיכויים שהוא יתממש אינם גדולים".

זר מסכים: "הפער בין הרצוי למצוי ממלא כאן תפקיד מכריע לטעמי. העלויות שיידרשו כדי להגיע למצב שאליו שואף הממונה כל כך גבוהות שספק רב אם זו אפשרות ריאלית".

הסדר כובל, אך לא פלילי

ההכרזה הסופית של ראש רשות ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, כי אכן התקיים הסדר כובל בין נובל אנרג'י, דלק ורציו בעניין החזקותיהן הצולבות ב"תמר" וב"לוויתן", תלויה בטענות הקבוצות בשימוע שייערך בחודשיים-שלושה הקרובים במשרדי הרשות. הרשות אינה לוחצת על קביעת מועד מוקדם לשימועים, ומאפשרת לחברות להיערך מראש בשל מורכבות הנושא, חשיבותו והכסף הרב שמונח על הכף.

כוונת גילה להכריז על שותפות לוויתן כפועלות תחת הסדר כובל מתנהלת כרגע במישור האזרחי. ברשות ההגבלים לא טוענים כיום כי מעשיהן של השותפויות נגועים בפלילים, אלא כי עצם הפעילות העסקית המשותפת בקידוח מונעת תחרות.

השימועים שעתידים להתקיים מוגדרים כשימועים לפני הכרזה אזרחית, ואם ייקבע כי אכן מתקיים פה הסדר כובל, תוכל כל אחת מהחברות שתידרש למכור את החזקותיה באחד משני הקידוחים להגיש על הכרזה זו ערר לבית הדין להגבלים עסקיים. ברשות לא מתייחסים למקרה זה כ"קרטל", וככל שידוע ל"גלובס" כתבי אישום לא יוגשו במקרה זה.

חוק ההגבלים מגדיר הסדר כובל ככזה העלול למנוע או להפחית את התחרות בעסקים. על הגדרה רחבה זו נשמעה לא מעט ביקורת בעבר בקרב עוה"ד העוסקים בתחום ההגבלים.

ברשות ההגבלים סבורים כי המקרה של קידוחי לוויתן ותמר עונה להגדרת הסדר כובל. בעיניהם התמונה ברורה: לפני שדלק ונובל אנרג'י השקיעו בלוויתן, היה המאגר בבעלות ובשליטה של רציו, ומנגד תמר ודלית היו בבעלות ובשליטה של דלק ונובל יחד עם אחרים. במצב כזה יכולה הייתה להתפתח תחרות בין הקידוחים הללו. כעת, כשמי ששולט בתמר ובדלית שולט גם בלוויתן, היא מתאיינת.

הסדרים כובלים אחרים פורקו

בעבר הכריזה הרשות לא אחת על הסדרים כובלים במישור האזרחי, שאינם עולים כדי קרטל ודומים במהותם להסדר הקיים בין שותפויות הגז, והסדרים אלה אף פורקו. למשל, בעבר הייתה חברת ויזה כ.א.ל בבעלות משותפת של לאומי ודיסקונט, ומכוח התערבות רשות ההגבלים העסקיים פורקה השותפות. במקרה אחר, הממונה הקודמת, רונית קן, קבעה כי תנובה, שטראוס-עלית וטרה מקיימות הסדר כובל בשוק החלב העמיד בשל החזקתן בחלקים שווים במחלבות רמת הגולן. קן חייבה את קבוצת תנובה למכור את אחזקותיה במחלבות.

גורמים במשק האנרגיה אמרו ל"גלובס" כי יש משהו מדאיג מאד בהתנהלות המדינה. נובל אנרג'י ודלק הן היחידות שעמדו בתנאי הרישיונות שקיבלו, לקחו סיכונים, השקיעו ופיתחו. אם המדינה תבוא ותדרוש מהן למכור מאגרים - היא תתן יש בכך תמריץ שלילי ביותר ליזמים לבוא ולהשקיע בשוק".

מערכת הפקת הגז של דלק ונובל

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים