גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלון אבוטבול: "הוליווד שמה לב אליי"

השחקן אלון אבוטבול הצליח להגדיר את עצמו כאומן שחקן וצייר ■ "אני בתשוקה חזקה עם הציור, יש לי תוכניות לתערוכות, לגן פסלים ולשחק"

אלון אבוטבול גילה שהוא צייר דווקא כשנסע עם המשפחה להוליווד. באופן פלאי - ואף שעשה בארץ קילומטרז' מרשים של משחק בסרטים, בסדרות, בתיאטרון, זכה בכל פרס אפשרי והופיע בכל טקס נוצץ - דווקא שם, באמריקה, הצליח להגדיר את עצמו כאמן. "הציור תמיד היה ברקע", הוא מחייך, והקמטים לצדי הפה נחרצים עמוק, בחצי החיוך השרמנטי המוכר מהמסך.

הוא הגיע לפגישה שלנו מהסטודיו בדרום תל אביב שבו הוא מצייר בארץ, כשהוא פה בביקור; כמו באותו היום שבו נפגשנו לפני כחודש כשהגיע לפתיחת התערוכה שלו, "חלקים ממני", במתחם קסטיאל, ידיו ובגדיו מוכתמים בצבע, כובע הלבד האפור שלו מונח על שולחן בית הקפה. "תמיד שרבטתי, ובגיל 9 למדתי ציור", הוא מספר. "לפני עשר שנים ציירתי מדי פעם על המחשב, קצת פוטו-שופ פה ושם, ועם מותה של אמי לפני שנתיים וחצי, בזמן האבל, התחלתי לעבוד על תוכנת ציור פרימיטיבית. זה המהלך הכי נרקיסיסטי שיש חוץ מלידת תינוק. אתה עסוק רק בכאבים שלך. כשאימא נפטרה הרגשתי אותם בעוצמות שאין לתאר ושקעתי לתוך נמנום רגשי, קהות, ומתוכה ציירתי למחשב. אחר כך העליתי את זה לפייסבוק. ואז הציורים התחילו להביט בי. במיוחד אלה שהיו על המחשב".

- מחשב הוא כלי קר.

"ודווקא הייתה לו חיות. גם מוזיקה עושים על כפתורים. באותה תקופה גם כתבתי המון שירים פואטיים. הדברים התחילו לצאת החוצה בלי מאמץ. אמרתי לעצמי, בוא נעשה מזה תערוכה ונקרא לה, 'אני ואני ואני ואימא שלי'. ישר מתוך הנרקיסיזם. הראיתי את הציורים לאוצרת אחת, והיא אמרה לי, הגיע הזמן שתעבור לניירות. שיר, אשתי, קנתה צבעים ודפים, הביאה אותם הביתה, ואני חשבתי לעצמי, פאתטי להיות צייר. ואז התחלתי לעבוד קצת עם צבעים ונסענו לאמריקה. כמה זמן אחרי שהגענו לשם נכנסתי לחנות צבעים, הייתי שם ארבע שעות. קניתי קנבס. הסתכלתי עליו שלושה חודשים עם הרבה פחד ויראה, וכל הזמן ציירתי על ניירות ודפים, אקריליק, פנדה. באמריקה גיליתי את הקסם של הגראז' שהפך לסטודיו שלי. יש לי שם המון זמן, ואני מצייר 14 שעות ביום. אני מצייר באוטו, בבית קפה, בצילומים כשאני מחכה לטייק שלי, אני מצייר על הדפים של הטקסטים".

- תרגמת את זה להכנסה כלכלית?

"משהו כזה. אימא של ילדה מבית הספר של הילדים ראתה את הציורים בפייסבוק ורצתה לקנות. אמרתי לה לדבר עם שיר. זה התחום שלה. ככה זה התחיל".

- למה היא ולא אתה?

"כי מבחינתי שייקחו אותם בחינם, רק שייתלו אותם בסלון. שתהיה תנועה".

- איך ידעתם בכמה לתמחר אותם?

"אין כללים. כל אחד מתמחר את עצמו. כשהייתי בארץ התייעצתי עם אנשים שמבינים בתחום. שיר היא היזמית. היא הציעה לעשות תערוכה באל. איי, ממה שהצטבר לנו בבית. עשינו אתר באינטרנט, ופתאום הבנו שיש איזשהו אופק כלכלי. התחלנו למכור. בתקופה שבה הייתי המון על טיסות, כשצילמנו את באטמן, הסתובבתי במוזיאונים וראיתי המון תערוכות. אחת מהן הייתה של ריצ'ארד סרה, שעובד רק עם שחור, וטוען ששחור הוא לא צבע. הוא חומר. ובאיזה לילה, בניו ג'רזי, הבנתי שאני מתעסק במלחמה שבין שחור ללבן. התחלתי ליצור דמות של מישהו שהיד שלו מציירת ולא הוא עצמו, מוסדניק ישראלי, שראה זוועות. והוא מצייר מהחסר, מחוסר השלמות שהוא השלם. מזה נולדה תערוכה שהוצגה בארץ ובלוס אנג'לס".

- נסעת להוליווד כדי לשחק, לא בשביל לצייר.

"נסעתי להוליווד אחרי אשתי, שאמרה שצריך לנסוע לפני שהילדים יגדלו. הצעתי לנסוע לניו זילנד או להודו; אמרתי, בואי נחתוך לרגע מצורת החיים הזאת, אבל היא הייתה נחושה, כי לדעתה אני עשוי לפתח קריירה בהוליווד. אבל לא ראיתי את עצמי עוזב פה. בגילי, אתה כבר לא דוגמנית בת 27, אלא זוג עם חבילה של ארבעה ילדים, חבילה ענקית, כמו פיל שזז. לחוויה הזאת היו שתי מטרות: המרכזית ברמת החוויה, הרפתקנות, משפחתיות, והשנייה - קריירה".

- ומה באמת בעניין הקריירה?

"לקיים קריירה בת עוד מעט שלושה עשורים של שחקן בארץ, זה משהו שגדול ממני, שיש לו חיים משל עצמו. לפעמים אני עושה הרבה ומרגיש שעשיתי הרבה מדי, ויש תקופות יותר קלילות. אתה לומד להוקיר ולכבד את הריקוד הזה, שמותיר לך זמן פנוי, וברגע שזה לא שולח אותך לאשפוז זה גורם לך לגדול".

- הצלחת לגעת בחלום ההוליוודי?

"אני רק שנתיים שם. עשיתי את באטמן שיצא השנה, והופעתי בתפקידי אורח בכמה סדרות".

- הסטיגמה היא שרוב השחקנים הישראליים שמגיעים, מקבלים מקסימום לגלם גופות פה ושם.

"איילת זורר, מארק איווניר, יגאל נאור, מוני מושונוב - אף אחד מהם לא גילם גופה. זאת מן שטות משעשעת כזאת, עד שהיא מפסיקה לשעשע. הוליווד, כחלון הראווה של אמריקה, לוקחת מהכול".

- עשית עבודת הכנה מקצועית לפני הנסיעה?

"עשיתי נסיעות הכנה. כשהגעתי לאל. איי כבר היה לי שם מנג'ר. ראיתי את זה כמו מוצר שיכול להוביל מהלך כלשהו, וברמת הסיכוי-סיכון זה לא חייב להיות אחד למאה. לכן, ההגדרה הייתה שאני לא מוריד ברמת החיים; זאת אומרת לחיות בסדר, ושאני מביא איתי את המשפחה, אפילו שברור שלנסוע עם המשפחה זה לא כלכלי. היו גם אלמנטים אחרים כמו עמידות, חוסן נפשי, רווחה, איכות חיים. אמרתי לזוגתי, נכון שכלכלית זה לא לעניין, אבל את הרווחים כבר עשיתי. הגעתי ונזרקתי לעבודה, והקבוצה שלי - ככה אני קורא למי שעובד איתי שם - מנסה להביא עבודה, כי זה אפשרי, אף שזה בהחלט לא קל".

- מאיפה הסבלנות לתהליך הזה?

"הבנתי שככה זה עובד. הסוכנת שלי, שרון פז, שחיה שם מגיל 6, שלחה אותי לאודישנים, כי זה מה שכולם עושים. תשעה חודשים עשיתי מלא אודישנים, ולא עשיתי אודישנים שלושים שנה".

- איך זה היה?

"מצחיק. אין ברירה. יש בחור ישראלי שסיפר לי שהגיע לשם עם מוצר שהוא שם דבר בארץ לפני 11 שנה, והיה בטוח שהוא הולך להפציץ את השוק. אמרו לו, לך הביתה. הוא התקשר הביתה ואמר לאבא שלו, אני רוצה לחזור, והאבא ענה לו, לך למכור, אל תיילל. הוא הלך לפה ולשם, נזרק מפה ומשם, והצליח. תראי, באתי מוכן. לעבוד בהוליווד זה ללכת לאודישנים, ומהם באה העבודה, אין מה לעשות. זה כמו השקעה בחברה כשאין לך מושג אם היא תצליח או לא, אבל אתה מאמין בה; זה הסיכון. בישיבה הראשונה שלי עם המנג'ר הוא אמר לי, מה שאנחנו צריכים זה ג'וב אחד, תפקיד קבוע בסדרה בטלוויזיה. מורן אטיאס מצליחה שם בגלל זה בדיוק; כי בהיקפים של שם, זה מספיק. או איילת זורר שעושה דברים נפלאים. אז יש אפשרות להגיע לאותו תפקיד אחד, ואולי הוא לעולם לא יגיע. אני הרי כבר לא צריך להוכיח את עצמי לעצמי".

- ואז קיבלת את התפקיד בבאטמן.

"זוהי גושפנקה מטורפת. זה אומר שהוליווד שמה לב אליי. זה לוקח זמן. בכל עבודה כזו אנשים בוחנים איזו מאסה אתה מביא לתפקיד".

- מה עם התקציב המשפחתי? הצלחתם להחזיק מעמד או שאתם כבר במינוס?

"הייתה תוכנית להיות שם שנתיים, עם תקציב שהיה אמור להספיק לזה".

- ואתם נשארים שם עד שהילדים יסיימו קולג'?

"החלטנו להישאר עוד קצת, כי אנחנו נהנים ועוד לא מימשנו את הכול. אז אני על הקו. עובד פה, חי ועובד שם. צילמתי עכשיו את 'השביתה', סדרה של רני בלייר. מסתדרים. יש חלקים ממני פה וחלקים ממני שם. באמריקה עברתי את השלב הראשון. באותו זמן של באטמן, רצו אותי לשני סרטים אחרים שסירבתי להם בגלל הלו"ז. אני מעורר עניין".

- מתי אתם חוזרים לתמיד?

"לא יודע. התחושה היא שרק הגענו. יש לי שם חירות פסיכית. אני בתשוקה חזקה עם הציור, יש לי תוכניות לתערוכות, לגן פסלים ולשחק. שחקן שלא משחק הוא לא שחקן".

רזומה בקצרה: קולנוע ישראלי: "שתי אצבעות מצידון", "אחד משלנו", "האסונות של נינה", "בופור"; קולנוע אמריקאי: "רמבו, "מינכן", "גוף השקרים", "באטמן" החדש בבימויו של כריסטופר נולאן; טלוויזיה ישראלית: "גרגר על הריס", "שבתות וחגים", "אגוז", "אבידות ומציאות", "אימאל'ה", "רוקדים עם כוכבים"; תפקידי אורח בטלוויזיה האמריקאית: "קאסל", "המנטליסט"

עוד משהו: עבר סדנה של "שירה מקודשת", טכניקה של שירה מדיטטיבית

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות