גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: כל התשובות לשאלות על הנורות שכבר אסור לקנות

התקנות החדשות לגבי האיסור למכור נורות ליבון הן חלק ממגמה עולמית של התייעלות אנרגטית, אך בהיעדר קמפיין הסברתי הולם הן מהוות כר נרחב לבלבול

עוד שרבים מגדירים את תקנות התאורה החדשות לא פחות ממהפכה, בממשלת ישראל לא ממש מצאו לנכון להכין את הצרכנים לשינוי שנכפה עליהם בהרגלי צריכת הנורות. יותר מכך, רבים מהם אפילו אינם יודעים שלפני כשבוע, בתחילת ינואר 2012, נכנסו לתוקפן תקנות לפיהן אסורה מכירת נורות ליבון ונורות הלוגן בהספק של 60 ואט ויותר, אלא אם מדובר בנורות שעומדות במדדים שהציב המשרד והמתייחסים לדירוג ניצול האנרגיה של הנורה.

מה המשמעות? מסתבר שיש לכך הרבה יותר ממשמעות אחת:

מבחינת מחירים, מדובר בנורות חסכוניות יותר באנרגיה, אך גם יקרות יותר (ראו טבלה). מבחינה ביקוש והיצע, לא בטוח שהמשווקים יצליחו לעמוד בעומס, בשל תקופת ההיערכות הקצרה.

חשוב לציין, משרד האנרגיה והמים מיישר במהלך הזה קו עם מגמה עולמית, שהרציונל העומד מאחוריה בהחלט הגיוני - רק 10% מהאנרגיה שצורכת נורת הליבון (להט), מתורגמים לאור. יתר האנרגיה שצורכת הנורה, שהומצאה לפני כ-150 שנה, מפיקה חום ומכאן שהיא בזבזנית אנרגיה.

אך גם אם בשורה התחתונה מדובר במהלך מבורך שיפחית את צריכת החשמל ואת הזיהום הסביבתי, המשווקים והספקים מוטרדים, ובצדק. הם מגדירים את המהלך כ"הנחתה של תקנות", ומוטרדים מההיערכות החלקית עם האלטרנטיבות לצרכן - בעיקר בהיעדר מענה הולם לנורת ההלוגן הנפוצה.

לדברי יעקב קמחי, בעלי "קמחי תאורה", החוק הכולל מעלות רבות, אך בשלב זה רב הביקוש על ההיצע: "יצרניות הנורות אינן מצליחות לעמוד בביקוש ולכן המלאי הקיים לא מספיק".

אורנה גולדמן, מנהלת שיווק בפיליפס תאורה, מתייחסת לבעייתיות נוספת: "הרפורמה האירופית, בשונה מישראל, מיושמת בארבע פעימות, ובה בספטמבר 2012 ייאסר לחלוטין שיווק של נורת ליבון. בארץ, התקנות מיושמות כפעימה אחת ומשאירות פתח שיאפשר מכירת נורות ליבון שהדירוג שלהן עומד במדדי צריכת האנרגיה - זאת במקום להוציא לחלוטין את הנורות הללו מהשוק".

המדדים קובעים שניתן לשווק נורה המדורגת ברמה A,B,C מאושרת לשיווק. מדדים אלה מוכרים מענף מכשירי החשמל ונפוצים לדוגמה במזגנים. באופן כללי, ככל שעולה הדירוג ((E,G מדובר על מכשיר שצריכת החשמל שלו נחשבת גבוהה.

"זה שנה וחצי שפיליפס לא מייצרת או משווקת נורות ליבון בכל תצורה. ההבנה כי העולם נוטש את הנורה שהטכנולוגיה שלה לא שונתה מיום המצאתה היא ברורה ומכאן שהשארת הפתח לשיווק נורות ליבון שעומדות בתקנים, לא מאפשר את המעבר המתבקש לטכנולוגיה סביבתית מתקדמת", אומרת גולדמן.

באיקאה הופסקה מכירת נורות ליבון מספטמבר 2011. לדברי גיא פורדהואז, מנהל מגוון ומכירות ואביזרים משלימים באיקאה, זה חלק מהמדיניות הירוקה של הרשת בכל העולם.

"ממילא היום רוב המכירות הן של נורות חוסכות אנרגיה כך שחינוך השוק נעשה עוד לפני התקנות, כשהצרכנים כבר הפנימו את התועלת הכלכלית. ולראייה: ב-2009 נורות הליבון היוו 75% מהמכירות, ב-2010 נתח המכירות של נורות אלה היה 15% וב-2011 שיעורי המכירות של נורות הליבון הם שוליים".

לאור התקנות החדשות, "גלובס" משיב על 5 שאלות:

1. אילו נורות מחליפות את נורות הליבון?

את נורות הליבון מחליפות נורות לד (LED: Light Emitting Diodes) ונורות פלואורסנט קומפקטיות שנמכרות זה זמן מה, ומגיעות כיום במגוון צבעים ועוצמות תאורה.

כל הגורמים בענף סבורים שמי שבסוף תהיה הנורה השלטת היא נורת הלד, שתדחק הצידה את נורות הפלואורסנט.

מדובר אמנם בנורות שעולות במאות אחוזים יותר מנורת הליבון או ההלוגן, אולם הן צורכות הרבה פחות אנרגיה ואורך חייהן הוא עשרות שנים.

לא מדובר בהמצאה חדשה: לדברי דורי קמחי, מבעלי דורי קמחי תאורה אדריכלית, טכנולוגיית הלד הומצאה לפני כ-50 שנה ועד לפני מספר שנים היא שימשה בעיקר בתעשיית הרכב והטכנולוגיה. בשנים האחרונות פלשה תאורת הלד לתחום האדריכלות, בעיקר במקומות ציבוריים. פלישתה לזירה הביתית היא מתבקשת "בזכות הערך המשולש שהיא מעניקה: חיסכון, תאורה פונקציונלית וחופש עיצובי", כדבריו.

2. איך מתבטא החיסכון באנרגיה?

נורת הלד מנצלת כ-90% מהאנרגיה לתאורה, לעומת כ-10% יכולת הניצול של נורת הליבון שמקצה את יתר האנרגיה לחום. במילים פשוטות נורת הליבון זוללת חשמל לשווא. נורת לד מורכבת מגביש אחד ואינה עדינה כנורת הליבון, מכאן שהיא עמידה בפני זעזועים, מים חום וקור. החלפתה מתבצעת אחת לכמה שנים (מינימום 10 שנים).

3. הנורות יקרות יותר, היכן החיסכון?

פערי המחירים עדיין גבוהים - מחירה של נורת ליבון הוא שקלים בודדים (2-4 שקלים), לעומת נורת פלואורסנט שמחירה נע בין 15 ל-30 שקל. עם זאת, יש לזכור שתדירות החלפת הנורות נמוכה הרבה יותר. כדי להתמודד עם טענות הצרכנים על המחיר הגבוה, בקרוב יכריז משרד האנרגיה והמים על מכירת מארזים של שלוש נורות פלואורסנט ב-20 שקל. במבצעים אחרים אפשר להשיג נורות פלואורסנט קומפקטי בכ-10-15 שקל.

גם נורות הלד מתומחרות היום ברף הגבוה שעם הזמן יירד. טווח המחירים כיום נע בין 40 ל-180 שקל, כשעם הזמן המחיר הממוצע יתייצב על כ-50-60 שקל.

במילים אחרות, ההשקעה הראשונית בהחלפת הנורות בבית מסתכמת במאות שקלים. מעבר לתרומה לכדור הארץ, החזר ההשקעה אמור לבוא לידי ביטוי בחשבון החשמל: "מדובר על חיסכון של 8% מצריכת החשמל במשק הבית, כך שבחשבון דו-חודשי של 850 שקל מדובר על חסכון של כ-400 שקל בשנה", אומרת גולדמן.

אליה וקוץ בה: בשעה שבה מדובר על התייקרות של כ-10% בחשבון החשמל, יתכן שהסכום הזה יקוזז עם התוספת.

4. מה עדיף - לד או פלואורסנט?

לדברי יעקב קמחי, כרגע עדיפה נורת הפלואורסנט משום היא מפיקה יותר אור מנורת הלד: "עם זאת, ברור כי נורת העתיד היא הלד. פיתוחיה כוללים הגעה לגוון הצבע הצהבהב והמלאכותי פחות ולעוצמת אור שמספקות נורות ההלוגן - עד שהפיתוח יגיע לסיומו - אין ביכולתנו לתת פיתרון הולם דיו לנורות היוצאות מכלל שימוש".

כיום נורות הלד מחליפות בעיקר את נורות ההלוגן (כולל אלה המתברגות באמצעות פינים). נורות לד הכוללות הברגה זהה לזו של נורות הליבון המוכרות, עדיין אין בתפוצה נרחבת, אולם זו צפויה להגדול בחודשים הקרובים: באיקאה למשל מוצעים כיום שני סוגים של נורות לד, ובאפריל יתווספו חמישה נוספים האמורים לתת מענה לכל ההברגות הקיימות בשוק (50-60 שקל ליחידה).

נורת הלד מחזיקה עשרות שנים - לפי היצרנים אורך חייה הוא של 25,000 שעות עד 100,000 שעות. חלק מהיצרנים מציינים כי הנורה מיועדת ל-15-25 שנה, כך שלצד החיסכון בזלילת האנרגיה, תדירות החלפת הנורה פוחתת בצורה ניכרת.

ומה לגבי בתי המנורה? "לכל בית מנורה יוצע פתרון", מבהירה גולדמן, וקמחי מוסיף: "יהיו בתי מנורה שאליהם יותאמו שתי הטכנולוגיות ויהיו שאחת".

לדברי מוטי ישראלי, יועץ תאורה במחסני תאורה, יצרני הנורות בעולם נערכו מבעוד מועד, והאיצו את פיתוח הנורות החסכוניות מסוג פלואורסנט לד והלוגן משופרות.

5. כיצד יושפע עיצוב גופי התאורה?

יועץ התאורה אבי בן-שטרית מ"קמחי תאורה" מסביר: " אפשרויות העיצוב עם טכנולוגיית הלד הן בלתי מוגבלות. המגמה כיום היא לוותר על גופי תאורה גדולים בחלל המגורים ולהעדיף נורות קיר. התאורה הזו מתבצעת היום עם נורות הלוגן ונורות הלד נכנסות לתחום הזה. ברגע שנורת הלד תוכל לתת אור עוצמתי ופחות ממוקד, היא תהיה נחלת הכלל ורמת המחירים תרד".

ורד קוריסקי, סמנכ"לית שיווק בקרני תכלת, מוסיפה: "בשנים האחרונות עולם העיצוב עובר תהליכים תחת המוטו "ירוק יותר - חסכוני יותר". לכן כיום יש יותר גופי תאורה העשויים מחומרים ירוקים והמושתתים על נורות חסכוניות". לדבריה, המגמה הירוקה עליה לא משפיעה על המחיר לצרכן: "ברגע שעולם העיצוב עבר הסבה לעבודה חסכונית בחשמל, הוסבו התשומות למרכיבים אלה ולכן ברוב המקרים תהליכי הייצור לא התייקרו".

גם מעצבי איקאה מוכוונים לגופי תאורה מובני לד: "ב-2014, מחצית מגופי התאורה באיקאה תהיה מותאמת לנורות לד וב-2014, 100% מהקולקציה תהיה מובנת לד", אומר פורדהואז.

לדבריו, בקולקציית הקיץ ישולבו גופי תאורה הפועלים על תאורה סולרית וכאלה המבוססים על אנרגית רוח באמצעות טורבינה מזערית.

הטלוויזיות הישנות אסורות למכירה

תוכנית התייעלות האנרגטית של משרד האנרגיה והמים מיועדת להפחית את צריכת האנרגיה ב-20% עד לשנת 2020. במסגרת זו נאסרת גם מכירת טלוויזיות ישנות ובזבזניות.

לפי המשרד, יישום התקנות צפוי להביא לחיסכון בצריכת החשמל של כ-700 מיליון קוט"ש.

עוד קובעות התקנות הספק חשמלי מרבי של 2 ואט במצב המתנה (סטנד ביי) למכשירים חשמליים ביתיים ומשרדיים בהם למשל מחשבים, טלפונים ומכשירים בעלי צג אלקטרוני כמכונות כביסה, מדיחי כלים, תנורי אפייה ומכשירי מיקרוגל. התקנות הללו מיושמות באיחוד האירופי, ויישומן בישראל יאפשר חיסכון של 1.5 מיליארד קוט"ש בשנה.

את המהלך לחיסכון בצריכת החשמל החל משרד האנרגיה והמים בפרויקט החלפת מקררים שהסתיים לפני כחודש. במבצע הוחלפו 25,000 מקררים ישנים במקררים חדשים במחיר מסובסד של 800-1,300 שקל.

מדיווחי המשרד כל משפחה שהחליפה את המקרר הישן תחסוך כ-500 שקל בשנה. החיסכון הכולל מוערך בכ-30 מיליון קוט"ש בשנה.

כמה עולה נורה / צלם: Shutterstock.com א.ס.א.פ קריאייטיב

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד