גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר יעקב שיינין: אירופה תצא מהמשבר בשנת 2015

ד"ר יעקב שיינין בניתוח מיוחד ל"גלובס": "אל תספידו את גוש האירו" ■ "ההזדקנות באירופה פותרת באופן טבעי את בעיות האבטלה והצמיחה"

כלכלנים "מובילים" רבים מעריכים כי גוש האירו לא ישרוד במבנהו הנוכחי. אולם ככל שמתעמקים יותר בפרטים הכלכליים של גוש האירו, וככל שמנסים לכמת את מצבו הכלכלי, את העושר העצום של התשתיות (כבישים, רכבות, נמלי אוויר וים, מבנים ציבוריים, ערים, כפרים ואיכות הסביבה) ואת המערכות הכלכליות שלו, כל התיאורים הקודרים על קצו של גוש האירו נשמעים קצת הזויים.

לכולם ברור שעזיבה של המדינות החלשות את הגוש תעשה להן רק רע, לכן הן לא עוזבות. גם מצבן של המדינות החזקות לא יהיה טוב יותר אם המדינות החלשות יעזבו, כיוון שאז הסיכוי של החלשות לשלם את חובן רק יקטן. לכן המדינות החזקות לא דוחפות את החלשות החוצה והחלשות לא נפלטות החוצה.

בפועל, מתקיים משא-ומתן אכזרי על התנאים להחזר החובות, כשהמדינות החזקות, ובראשן גרמניה, מכתיבות את הקו: עזרה בפריסת החוב היום, תמורת מדיניות אחראית שתאפשר החזרי חוב מחר. כל-כך פשוט. אמנם בדרך עלולה להתרחש "תאונה", אבל צריך לזכור שאפילו בנסיעה במכונית יש סיכון.

מה יש בגוש האירו

17 המדינות המהוות את גוש האירו הן חלק מ-27 המדינות המרכיבות את האיחוד האירופי. קבוצה זו מונה כ-328 מיליון בני אדם (יותר מבארה"ב) עם תוצר של כ-12 טריליון דולר, ומייצגת כלכלה של 34 אלף דולר לנפש (בישראל התוצר לנפש הוא כ-28 אלף דולר).

גוש האירו היום אינו בשיאו. התוצר שלו לנפש השנה צפוי להיות שווה ערך לזה של 2006 ונמוך בכ-2.5% מהשיא שהושג בשנת 2007. אולם קצב הצמיחה ב-20 השנים האחרונות היה לגמרי לא רע. גם שיעור האבטלה בגוש האירו לא הורע מהותית, והוא נע, כמו בעבר, בתחום של 8%-10%. אוכלוסיית הגוש אינה גדלה, כך שגם צמיחה איטית מהווה עלייה ברמת החיים.

הגוש כולל בתוכו חמש מדינות עשירות מאוד: גרמניה, צרפת, אוסטריה, הולנד ופינלנד, המהוות כ-60% מכלכלת הגוש. לצדן, איטליה וספרד המהוות ביחד כ-30%. שתיים אלה נראות כעת חלשות מהחמישייה הפותחת, אבל הן רחוקות מלהיות נחשלות. מדובר בכלכלות מפותחות מאוד ועשירות, שאינן על סף קריסה כלכלית.

בנוסף, יש בגוש עוד עשר מדינות קטנות ולא חשובות הנספחות לו. יוון ואירלנד, לדוגמה, הן מדינות קטנות מאוד (ראו טבלה) ששרויות אמנם במשבר אך אינן יכולות לגרום בעיה אמיתית לגוש. לאלה כדאי להמשיך לחסות בצלן של המדינות החזקות.

להערכתי, יש הרבה חוסר הבנה בתיאורים "הפלסטיים" שלפיהם אירופה נמצאת בפתחו של משבר חובות מתמשך, שימנע ממנה לתפקד כנדרש. מנהיגי אירופה אמנם לא מצליחים בינתיים להרגיע את השווקים ליותר מיום אחד, והזיג-זג שולט, אך הם ממשיכים במאמצים למצוא הצעות מעודכנות להסדרים פיננסיים, לקרן חילוץ ולמגבלות על מדיניות פיסקלית (גודל הגירעון בתקציב) וכו'. בפועל אנחנו רואים משא-ומתן תוך "איומים". בסוף, והוא מתקרב, יגיעו כנראה להסכם שיהיה סביר.

יוון: לא רלבנטית

יוון היא מדינה קטנה המונה כיום כ-11 מיליון תושבים, עם תוצר לנפש של 27 אלף דולר לאחר נפילה של 12.5%, ועם שיעור אבטלה של 17%. אבל התוצר של יוון מהווה 2.3% בלבד מהתוצר של גוש האירו וברור שמידת השפעתה של יוון על מצבו הכלכלי של גוש האירו זניחה לחלוטין. החוב של יוון הוא אמנם כ-500 מיליארד דולר, אבל רק כ-250 מיליארד מתוכו הוא חוב לזרים (השאר הוא חוב פנימי שלהם לעצמם). בהשוואה לתוצר של גוש האירו העומד על כ-12,000 מיליארד דולר מדובר בחוב של 2% תוצר בלבד. זה לא חוב שימוטט את גוש האירו ואפילו לא יפגע בו משמעותית.

הגרמנים והצרפתים הכריחו את היוונים להתנהג לפי המתווה שהם קבעו. האלטרנטיבה של היוונים הייתה "לעוף" מהגוש ולרדת בצורה קיצונית ברמת החיים. כלומר, לחזור לאחור 30 שנה ויותר. ואכן, ברגע האמת התברר שיוון לא טעתה בהבנת הנקרא, החליפה ראש ממשלה פוליטי בכלכלן, וקיבלה על עצמה את כל התנאים שהוכתבו לה. ייתכן שאזרחיה יערכו עוד כמה הפגנות וישרפו עוד קצת צמיגים ישנים, אבל יוון תקבל את הדין.

קבלת הדין פירושה משמעת תקציבית, הגבלת גודל הגירעון, ירידה בשכר הריאלי, צמצום הוצאות הממשלה ועוד. עם משמעת תקציבית נאותה, גם חוב של 160% תוצר אפשר להחזיר בפריסה קדימה ל-30 שנה.

לעומת זאת, אם יוון תפרוש מהגוש ותשמוט את חובותיה - מצבה יהיה הרבה יותר גרוע, ואף אחד לא יעזור לה. היא תהיה חייבת לעשות פיחות ענק, כלומר להוריד את השכר הריאלי חדות כדי לשרוד. לכן עדיף לה להישאר בגוש, לקבל סיוע ולהוריד את השכר הריאלי בשיעור מתון בהרבה מאשר יידרש במקרה של עזיבת הגוש.

איטליה: החוב הלאומי לא נורא

מצבה הכלכלי של איטליה טוב לעין ערוך ממצבה הכלכלי של יוון. זוהי מעצמה של 60 מיליון נפש עם תוצר לנפש של 36 אלף דולר ועם שיעור אבטלה של 8%-10% כבר יותר מעשור.

שיעור החוב של איטליה מתוך התוצר עומד על כ-120% וראוי להתעכב על משמעות הדבר.

בישראל עמד החוב הלאומי על 120% תוצר רק לפני עשרים שנה, וישראל הצליחה להורידו, ללא כל משבר, לכ-76% תוצר. בנוסף לנטל החובות של ישראל (תשלומי ריבית), היה לה באותן שנים נטל ביטחון בשיעור של פי שלושה מהנטל של איטליה, ולמרות זאת, בעשרים השנים האחרונות צמחה ישראל בקצב שנתי ממוצע של כ-1.8% לנפש ואפילו נכנסה למועדון מדינות ה-OECD היוקרתי.

לכן, על פי הניסיון הישראלי, חוב של 120% תוצר הוא אולי לא נעים במיוחד, אבל ודאי שלא נורא. אם ישראל, בתנאים האובייקטיבים הגרועים, יכולנו להפחית את החוב ולצמוח, איטליה, מעצמה של 60 מיליון איש, הנמצאת בליבה של אירופה, בוודאי תוכל. אז למה כדאי יהיה לאיטלקים לעזוב את גוש האירו? ולאן?

ספרד: החוב הלאומי קטן

גם ספרד מוזכרת כמדינה שנמצאת "בצרות", וגם במקרה הזה מדובר במדינת ענק, עם אוכלוסייה של 46 מיליון איש ותוצר של 1.4 טריליון דולר, שמשמעותו תוצר לנפש של כ-30 אלף דולר. החוב הלאומי של ספרד הוא רק 60% תוצר. אמנם בספרד שיעור האבטלה הנוכחי גבוה מאוד, יותר מ-20%, אבל גם במהלך רוב שנות התשעים הוא היה כ-20%.

במשך כל שנות התשעים עמדה הצמיחה לנפש בספרד על כ-2.3%, גבוהה מקצב הצמיחה לנפש בישראל, וגם בשנים הטובות ביותר של ספרד, שיעור האבטלה הרשמי עמד על כ-10%, כלומר אצל הספרדים שיעור האבטלה כנראה שונה בהגדרתו מההגדרה בעולם המערבי. אומרים שהם אוהבים להירשם כמובטלים אבל לא בהכרח שהם לא עובדים. לא כל כך ברור מה בדיוק החשש הגדול מהספרדים. ספרד היא עדיין מדינת התיירות השנייה בגודלה בעולם. אז מדוע שהיא תעזוב את גוש האירו או שהגוש ייפטר ממנה?

גרמניה: הדומיננטית ביותר

בצד המדינות החזקות, גרמניה היא כיום המדינה הדומיננטית באירופה, והתוצר שלה מהווה 27% מסך כל התוצר של גוש האירו. גרמניה מעוניינת בהמשך גוש האירו כי הוא משמש לה כשוק המקומי. גרמניה היא היצואנית הגדולה ביותר והיא רוצה את כל מדינות אירופה כשוק יעד. לגרמניה יש עודף עצום במאזן המסחרי, של כמעט 200 מיליארד דולר בשנה, ורובו של העודף נוצר מהמדינות החברות באיחוד. שמירה על השוק האירופי היא אינטרס גרמני עליון, ולכן גרמניה "כאילו" עוזרת לכולם אבל האמת היא שהיא עוזרת רק לעצמה.

סביר מאוד להניח שאזרחי גרמניה לא מעוניינים לשלם ליוונים פנסיה מוקדמת, או לסבסד את האיטלקים, את הספרדים ואת הפורטוגלים. לכן גרמניה מנסה לקבוע כללים ותנאים חדשים לגודל הגירעון התקציבי של מדינות האיחוד. זהו תהליך של משא ומתן שבו כנראה גרמניה תנצח והיא תקבע את מבנה השוק האירופי לשנים הבאות.

כיום המדינה הגדולה היחידה שנמצאת מחוץ לגוש האירו היא אנגליה שכנראה מאוד קשה לה לוותר על הגאווה ועל המטבע המיוחד שלה מתקופת היותה אימפריה ואולי גם קשה להשלים עם העובדה שגרמניה המאוחדת היא הדומיננטית.

איך פותרים את בעיית האבטלה

אוכלוסיית אירופה מזדקנת וכמעט שלא גדלה. יותר מבוגרים פורשים לגמלאות מאשר צעירים נכנסים לכוח העבודה. לכן כל שנה כוח העבודה באירופה יורד, כך שבעוד 20 שנה, אפילו במצב שבו לא תיתוסף משרה אחת, שיעור האבטלה שם יירד בהדרגה מ-10% כיום ל-4.8% בשנת 2030.

המשמעות היא שהזדקנות האוכלוסייה באירופה פותרת, בעזרת מנגנון אוטומטי, את בעיית האבטלה ואת היעדר הצמיחה. כל שנה יותר מובטלים מוצאים עבודה כי עובדים ותיקים פרשו לגמלאות.

בנוסף, רמת החיים באירופה גבוהה והדרישות של אוכלוסייה מזדקנת קטנות עם השנים. הם כבר לא צריכים לגדל ילדים ולא לקנות דירה וריהוט. הם מבלים בסמוך למקומות מגוריהם וכנראה שומרים על דיאטה (אולי שותים קצת יין ואוכלים באגט או פסטה). כך שלא נראית בעיה ב-20 השנים הקרובות לשמר את רמת החיים ואת איכות החיים של אירופה.

לאן הולכים מכאן?

לאור זאת, אני מציע לא להיות מוטרדים מאירופה של היום. היא צפויה לעבור את המשבר לאט, אבל בטוח. לעומתה, ארה"ב, שנכנסה למשבר בסוף 2008, מתחילה כבר לצאת ממנו.

האירופים חשבו שהמשבר האמריקני פסח עליהם, אבל ב-2011 התברר להם שמשבר ההלוואות והנדל"ן של אירופה לא ייעלם מעצמו. עכשיו הם פועלים, וכרגיל לאט. את הסיוע בסך 700 מיליארד דולר שהזרים הנשיא ג'ורג' בוש בסוף 2008, כדי להציל את ארה"ב ממשבר פיננסי, מנסים עכשיו האירופים לגבש, בפיגור של 3 שנים, עם הקמת קרן של כ-700 מיליארד דולר לסיוע למדינות החלשות בגוש.

להערכתי, התוצאה הצפויה היא שאירופה תצא מהמיתון רק כשלוש שנים לאחר ארה"ב. להערכתי, ארה"ב תחזור לקצב צמיחה סביר של כ-3% במחצית השנייה של 2012, ואילו גוש האירו יחזור לצמיחה של כ-2% רק לקראת סוף 2015 (ב-3 השנים הקרובות הוא יהיה כמעט בקיפאון). הבעיה היא שבעולם של היום, 2015 נראית רחוקה מאוד, ועם השקפת עולם שכזו קשה להתמודד.

אירופה

* הכותב הוא מנכ"ל מודלים כלכליים

עוד כתבות

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: גופות ארבעת החטופים חולצו מתת-קרקע בג'באליה במבצע של צה"ל והשב"כ

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה–ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה