גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהם המרוויחים הסמויים מרפורמת ועדת חודק?

הסעיף המהותי בהמלצות הוועדה שמשפיע על שוק האג"ח המקומי, הוא מתן התניות פיננסיות בהנפקות חוב ■ סדרות רבות שהונפקו עד אמצע 2010 "זכו מן ההפקר" בעקבותיו

מאז שהתפרסמו מסקנות ועדת חודק, רובן המוחלט של הנפקות האג"ח כוללות שעבודים או התניות פיננסיות (קובננטס), שנועדו לכך שההנפקות יעמדו בכללים החדשים והגופים המוסדיים הפנסיוניים ייטלו בהן חלק (תקנות חודק אינן חלות על קרנות נאמנות).

רפורמת חודק שנכנסה לתוקפה בשלהי 2010 הייתה אמורה להביא לזעזוע בשוק איגרות החוב הישראלי. תזכורת קטנה למי ששכח: תקופת הגאות של 2007 הכניסה לשוק אג"ח רבות שחלקן לא היה ראוי להשקעה, ובפועל נכשלו במשבר האשראי של 2008 והביאו להסדרי חוב לא מעטים. ועדת חודק קבעה כללים לפיהם ישקיעו קופות הגמל וחברות הביטוח את כספי העמיתים (הלקוחות), כך שינוהל בצורה זהירה יותר.

הוועדה הדגישה מספר כללי ההשקעה בסיסיים עבור הגופים המוסדיים, וביניהם: קיום פרק זמן מינימלי של שבעה ימים לקבלת מסמכי ההנפקה, וביטולן בפועל של "הנפקות פקס" שהיו מקובלות עד אז; עריכת אנליזה מקיפה לפני השתתפות בהנפקות; דרישת גילוי פרטים מחברות פרטיות המנפיקות אג"ח; דרישת קובננטס שמנפיק האג"ח מתחייב לעמוד בהן; ודירוג בכירות החוב ביחס לחובות אחרים של התאגיד.

הסעיף העיקרי במסקנות שמשפיע בצורה המהותית ביותר על שוק האג"ח בישראל הוא מתן התניות פיננסיות, והוא שמחולל מהפכה אמיתית בשוק האג"ח.

הקובננטס נחלקים לפי רוב למספר סוגים עיקריים:

מנוף פיננסי - תנאים הדורשים יחסי מינוף מקסימליים, כגון יחס הון למאזן שלא יפחת משיעור מסוים.

יחסי נזילות - תנאים הדורשים קיומה של כרית ביטחון למשקיעי האג"ח, ולמשל שהחברה תשמור על יתרת מזומנים שלא תפחת מסכום מסוים.

עניינים הנוגעים לבעלי המניות ולבעלי השליטה - למשל, תנאים המונעים מכירת גרעין השליטה ללא אישור בעלי האג"ח, הגבלה על דמי ניהול לבעל השליטה והגבלה על חלוקת דיבידנד.

עניינים הנוגעים לחברה - תנאים והגבלות המונעים החלפת תחום הפעילות הנוכחית באחר; Cross Default - זכות לפירעון מוקדם במידה שחוב אחר של החברה מועמד לפירעון טרם זמנו.

ביטחונות מול התניות

אך מהו ההבדל בין אג"ח עם ביטחונות (שעבודים ספציפיים על נכסים כגון נדל"ן, מניות וכדומה) לאג"ח עם התניות פיננסיות (כפי שצוין לעיל)? ומה עדיף לבעלי האג"ח?

סדרת אג"ח המונפקת עם ביטחונות, משפרת את מצבם של בעלי הסדרה החדשה על חשבון בעלי הסדרות האחרות של החברה. שהרי, החברה לוקחת נכסים ספציפיים ומשעבדת אותם לבעלי אותה סדרה בלבד, ונכסים אלו יורדים ממצבת הנכסים של שאר הנושים.

לעומתה, סדרת אג"ח המונפקת עם התניות פיננסיות משפרת את מצבם של מחזיקי כל סדרות האג"ח של החברה, ויתרה מזאת - מצב בעלי האג"ח הקצרות הופך טוב יותר אפילו מזה של הסדרה המונפקת.

ההסבר לכך הינו, שהקובננטס מתייחסים בראש ובראשונה לחברה עצמה ולא לסדרת האג"ח הספציפית שהונפקה. לדוגמה, אם לחברה מסוימת היו ארבע סדרות אג"ח בשוק טרום ועדת חודק, וכיום היא מנפיקה סדרה נוספת (ברוב המקרים במח"מ ארוך יותר), ההתניות שהיא לוקחת על עצמה מתייחסות לפעילות העסקית של החברה, ולפיכך גם לגבי כל הסדרות הישנות. התוצאה היא שרמת הסיכון יורדת בכל האיגרות של החברה.

חשוב לציין שעמידה בהתניות פיננסיות מהווה "כלב שמירה" על פעילות החברה. כך, שמירה על הון עצמי מינימלי מונעת חלוקת דיבידנדים נדיבה, שמירה על יחסי מינוף נאותים מונעת כניסה לפרויקטים ממונפים, שמירת יחסי רווחיות מונעת מהחברה להיכנס לענף תחרותי, ושמירה על כרית מזומנים מבטיחה שלחברה תהיה בכל עת יתרה מספקת לתשלומי ריבית וקרן לאותה שנה.

אך מה יקרה במידה שהחברה לא תעמוד בהתניות? הדרישה לפירעון מיידי תביא כמעט תמיד לפשיטת רגל, מכיוון שלרוב החברות יש חוב בנקאי, והבנקים מכניסים תמיד סעיף של Cross Default בהסכמי ההלוואות שלהם. העמדת האג"ח לפירעון מיידי, ובעקבותיה העמדת כל החוב הבנקאי לפירעון מיידי, יגרמו לחברה לקרוס בבת אחת. לכן, חברה המעוניינת להמשיך ולהתקיים תשמור על שולי ביטחון רחבים, ותימנע מהרפתקאות העלולות להביא להפרה של ההתניות.

הוותיקים מרוויחים פעמיים

לסיכום, ועדת חודק הביאה לכך שאג"ח רבות שהונפקו עד אמצע 2010, ביניהן של חברות ללא דירוג, "זכו מן ההפקר" והן נהנות מההתחייבות שהעניקה החברה לבעלי אג"ח מהסדרות האחרונות שהונפקו החל מסוף 2010. הרווח למשקיעים באג"ח הוותיקות הוא כפול, בשל העובדה כי לאחר הנפקה של סדרה חדשה למועד פירעון ארוך יותר ובעלת התניות פיננסיות, נהנים מחזיקי האג"ח הוותיקות והקצרות מההתניות שחלות גם עליהם, וכן מירידה ברמת הסיכון של הפירמה שזה עתה גייסה חוב חדש.

ראו למשל דוגמאות מהשטח: אדגר - סדרות ד' ו-ה' הוותיקות שנפרעות ב-2015-2016 נהנות מההתניות (הון עצמי מינימלי ויחסי מינוף) שניתנו לסדרות החדשות ו'-ז', שנפרעות ב-2020-2021.

הכשרת הישוב - בסדרה 15 שנפרעת ב-2020 קיימות התניות מנוף פיננסי (הון למאזן) ומגבלה על דיבידנדים, מהן נהנים בעיקר סדרות 10 ו-11 שנפרעות ב-2012-2013.

מישורים - סדרה ב' הונפקה אחרונה ובה התניה המונעת אפשרות להעברת שליטה בחברה, ממנה נהנות גם הסדרות הקצרות יותר של החברה, א' ו-יב'.

סאנפלאואר - סדרות א' ו-ג' הוותיקות שנפרעות ב-2015 נהנות מההתניות (הון עצמי מינימלי והגבלה על דיבידנד) שניתנו לאג"ח ד' שנפרעת ב-2016.

הכותב הוא מנכ"ל יובנק קרנות נאמנות. אין באמור משום תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתוניו וצרכיו של כל אדם. המידע נאסף ממקורות הנחשבים אמינים, אך אין אנו ערבים לאמיתותו ו/או לדיוקו ו/או לשלמותו של המידע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה