גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ מציג: שיעור באזרחות

על חודו של קול נתן בג"ץ אור ירוק לחוק האזרחות - וסיפק הצצה לאחורי הקלעים בעליון

פרוקצ'יה, הנדל ומה שביניהם

לעתים נדירות בלבד זוכה הציבור להציץ אל הנעשה מאחורי הקלעים בבית המשפט העליון, כפי שהתאפשר לו בשבוע שעבר (ד'), עם פרסום פסק דינו של בג"ץ בעתירות לביטול חוק האזרחות.

בפסק הדין, המשתרע על יותר מ-220 עמודים, דחה הרכב של 11 שופטי בג"ץ, ברוב דחוק של 6 נגד 5, את העתירות שהוגשו ב-2007 לביטול חוק האזרחות, המונע מפלסטינים לקבל מעמד של תושבות או אזרחות בישראל בשל נישואים לאזרח ישראלי, מכוח "איחוד משפחות".

בדעת הרוב, שלפיה נקבע כי חוק האזרחות הוא חוקתי ואין לפסול אותו, מחזיקים הנשיא המיועד של העליון, אשר גרוניס, וכן השופטים אליעזר ריבלין, מרים נאור, אליקים רובינשטיין, חנן מלצר וניל הנדל.

את דעת המיעוט, שגרסה כי יש לפסול את החוק בשל פגיעתו הלא-מידתית בזכויות החוקתיות לחיי משפחה ולשוויון, הובילה הנשיאה היוצאת, דורית ביניש, ועמה השופטים אדמונד לוי, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן ואסתר חיות.

השופט ניל הנדל כלל לא ישב בהרכב המקורי בעתירות הללו, שהדיון בהן החל עוד לפני שהוא התמנה לבית המשפט העליון. הנדל נכנס להרכב, שדן בעתירו, בעקבות פרישתה של השופטת אילה פרוקצ'יה, שהייתה בהרכב המקורי ופרשה מבית המשפט העליון ב-20 באפריל 2011.

החילופים הללו עשו את ההבדל כולו: כבר בפסק הדין הקודם בעתירות נגד חוק האזרחות, שניתן ב-2006, הייתה השופטת פרוקצ'יה בעמדה כי על בג"ץ לפסול את החוק בשל אי-חוקתיותו. גם הפעם הייתה זו עמדתה של השופטת, ואם פסק הדין היה מתפרסם עד 20 ביולי 2011 - כלומר עד תום 3 החודשים שבהם רשאי שופט בדימוס להשלים כתיבת פסקי דין - העתירות נגד חוק האזרחות היו מן הסתם מתקבלות, ברוב של 6 נגד 5, והחוק היה מתבטל.

אלא שלא כל השופטים בהרכב המורחב השלימו את כתיבת פסקי הדין שלהם עד המועד הזה, וכתוצאה מכך נכנס השופט הנדל בנעליה של השופטת פרוקצ'יה, והעניק את הרוב לשופטים, שביקשו לדחות את העתירה ולהותיר את החוק על כנו.

מיהם השופטים הללו? בית המשפט העליון מסרב לומר. ואולם, השופט בדימוס אדמונד לוי חשף, במסגרת פסק הדין שלו בעתירות נגד החוק, את זהותו של אחד מהם - הנשיא המיועד אשר גרוניס.

החלטה בדקה ה-90

פסק הדין פורסם בשבוע שעבר באופן חריג בשעות הערב, שעתיים וחצי לפני תום פרק הזמן שבו היה רשאי השופט בדימוס לוי לפרסם את פסק דינו. מאחר שלוי פרש מהעליון ב-11 באוקטובר 2011, הסתיימה התקופה הזו ביום רביעי בחצות. פסק הדין בפרשת חוק האזרחות התעכב עד לרגע האחרון, מאחר ש-3 משופטי הרוב סיימו לכתוב את חלקם בפסק הדין רק ביום שלישי.

את הפרטים הללו חשף השופט לוי עצמו בפסק דינו, בהערות שכתב "בטרם נעילת שער". וכך כתב השופט לוי: "בחודש יוני 2010 הפצתי את חוות-דעתי בקרב שופטי המותב המקורי, שנקבע לדון בעתירות שבפנינו. אותה שעה היה מועד פרישתי לגמלאות רחוק דיו כדי לאפשר לחבריי לגבש את עמדותיהם בסוגיות שבמחלוקת ולהעלותן על הכתב. לדאבוני, 3 מתוך חוות-הדעת בהן חלקו חבריי על השקפתי הועברו אליי רק ביום 10.1.2012, שתיים מהן בשעות הערב, היינו כיממה ומחצה בלבד לפני תום המועד המאפשר לי לחתום על פסק הדין".

עולות איפוא כמה שאלות: מדוע לא סיימו שופטי הרוב את כתיבת חלקם בפסק הדין לפני פרישתה של פרוקצ'יה? האם עשו זאת במכוון כדי להוציאה מההרכב הדן בעתירות? וכן, מי החליט על כניסתו של השופט הנדל להרכב, והאם החלטה זו קשורה לעמדתו בתיק, כפי שבוטאה לבסוף בתמיכתו בדחיית העתירות? בית המשפט העליון מסרב להשיב לשאלות הללו, בנימוק כי "אין זה נהוג למסור פרטים באשר לאופן העבודה של השופטים".

משחק כפול של ביניש?

השופטים פרוקצ'יה ולוי מסרבים כמובן למסור פרטים נוספים על ההתנהלות הפנימית בעליון בתיק חוק האזרחות. ואולם מתברר כי נעשה מאמץ לסיים את כתיבת פסק הדין עד יולי 2011, מועד סיום כתיבת פסקי הדין של פרוקצ'יה, אלא שהמאמץ לא צלח, נוכח העומס הכבד על שופטי העליון, שעבדו אז בהרכב חסר מאוד.

פרוקצ'יה עצמה דווקא סיימה את חלקה בתיק הזה - כמו גם בכל התיקים האחרים שהיו על שולחנה. היא לא כתבה פסק דין ארוך משלה, אלא הצטרפה לדעת המיעוט של הנשיאה ביניש, שתמכה בביטול החוק.

ואולם לאיש משופטי העליון לא היו כל טענות כלפי מי מחבריו, על כך שלא הספיק לסיים את הכתיבה במועד. לא כך היה הדבר, אם השופטים היו נכשלים גם מלסיים את כתיבתם עד יום רביעי, במסגרת תחום הזמנים של לוי. זאת, משום שהחלפתו של לוי הייתה גוררת דרישה לקיים דיון נוסף במעמד הצדדים, מה שהיה מעכב את התיק עד לאחר פרישתם של ביניש וריבלין, ואז היה צורך להקים הרכב חדש לגמרי, ולשם כך להמתין לתחילת כהונתם של השופטים החדשים בעליון. כדברי אחד משופטי העליון, מצב כזה היה "בלתי מתקבל על הדעת" ומהווה "חצייה של קווים אדומים בעליון".

אפשר שביניש הייתה יכולה להפעיל על השופטים לחץ לסיים את כתיבתם לפני פרישתה של פרוקצ'יה, אלא שהיא נמנעה מלעשות זאת. בסופו של דבר הייתה זו ביניש שהורתה להכניס להרכב את השופט הנדל, שהעניק לבסוף את הרוב לעמדה המנוגדת לשלה. יש כבר מי שהעלה טענה קונספירטיבית על כך שביניש שיחקה כביכול "משחק כפול", שבו נקטה עמדה מוסרית בעד ביטול החוק, אך וידאה שעמדתה תישאר במיעוט.

מבית המשפט העליון נמסר ביחס להחלטה לכלול את הנדל בהרכב, כי "עם פרישתה של השופטת פרוקצ'יה ובהיעדרו של השופט יורם דנציגר מבית המשפט, שובץ השופט הנדל על-פי סדר הסניוריטי, כמקובל בבית המשפט העליון".

כוחה של מקריות: אלמלא החלטת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לפתוח בחקירה פלילית נגד דנציגר - אפשר שהתוצאה הייתה שונה.

אדמונד לוי מתקומם

השופט גרוניס פתח את פסק דינו בציטוט של הנשיא בדימוס, אהרן ברק, ולפיו "זכויות אדם אינם מרשם להתאבדות לאומית". הוא גם הוסיף וכתב כי "אין ספק כי שיעור מסוים מהפלסטינים שיקבלו מעמד בישראל כתוצאה מנישואיהם לאזרחי ישראל, יהיה מעורב במעשי טרור".

השופט אדמונד לוי, בהתבטאות שיפוטית אחרונה, הגדיר דברים אלה כ"מקוממים". "אני תוהה על מה מתבססת הנחה זו", תקף השופט לוי, שחש שהערותיו של גרוניס מציירות אותו כמי שלא נתן משקל מספיק לשיקולי ביטחון ואת שופטי המיעוט כמי ש"נתנו גושפקנא למה שמכונה 'זכות השיבה'".

בעקבות זאת, הוסיף השופט רובינשטיין ברגע האחרון הערה נוספת לפסק דינו: "מבקש אני להפיס את דעתו של חברנו השופט לוי", הוא כתב, "שאין כל מקום שבעולם, חלילה, להעלות כנגדו או כנגד שופטי המיעוט טענה של אי-רגישות לביטחון המדינה". (בג"ץ 466/07).

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס