גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב-2015 צפוי עומס על רכבת ישראל: מה יפתור הבעיה?

גורמים במערכת תכנון התחבורה: גם 4 מסילות באיילון לא יספיקו בטווח הארוך - יש לבנות 6 מסילות ברזל, ואיתן גם מנהרות תשתיות מודרניות ■ הבעיה המרכזית היא 30 בתים ביישוב אזור, שנבנו בשטח שהיה מיועד להרחבת המסדרון התחבורתי

תנועת הנוסעים הגוברת ברכבות עלולה ליצור כבר ב-2015 עומס כבד על שלוש מסילות הברזל בנתיבי איילון, בין תחנת ההגנה לתחנת האוניברסיטה בתל אביב. לחברת נתיבי איילון יש תוכנית לבנות עוד מסילה, אבל לא בטוח שהיא התוכנית הטובה והזולה ביותר.

נוכח ההבנה ששלוש המסילות הקיימות לא יעמדו בלחץ, מקדמת נתיבי איילון הוספה של מסילה רביעית באיילון ובכביש 1 עד לוד. לדברי אנשי החברה, בתוך שלוש שנים הם יעבירו החלטה בוועדה לתשתיות לאומיות, והפרויקט יהיה בשל לביצוע בעוד כחמש שנים. אולם על פי גורמים במערכת תכנון התחבורה, ארבע מסילות ברזל באיילון לא יספיקו בטווח הארוך; יש לבנות שש מסילות ברזל, ואיתן גם מנהרות תשתיות מודרניות.

הבעיה: פקק של רכבות

בקטע שבין תחנת ההגנה לתחנת האוניברסיטה, קיימות כיום שלוש מסילות ברזל, ובטווח הארוך צפוי בו פקק של רכבות: בדרום פועל הקו הדרומי לראשון לציון, שבקרוב יגיע ליבנה ואחר כך לאשדוד, וב-2015 צפויים להיתוסף בקו זה 14 מיליון נוסעים. בעוד חודשים ספורים יסתיים גם פרויקט שדרוג והכפלת המסילה לבאר שבע, ונקבל קו מהיר (160 קמ"ש) ת"א-רמלה-לוד-נען-באר שבע. במזרח החלו קידוחי המנהרות בקו המהיר ת"א-נתב"ג-מודיעין-ירושלים. בצד הצפון-מזרחי פועל הקו ת"א-בני ברק-ראש העין-כפ"ס. בצפון פועל קו ת"א-חיפה, ונוסף על שתי המסילות הקיימות מתוכנן זוג מסילות לרכבות מאסף. למעשה, על תחנת האוניברסיטה יהיה לשרת ארבע מסילות, ומאוחר יותר שש מסילות.

התוכנית: מינהור יקר בהרבה

היום כבר ברור שהמינימום ההכרחי בטווח המיידי הוא בניית מסילה רביעית, על חשבון התעלה שבה עוברים מי נחל איילון בדרכם לירקון. באשר למים שמגיעים מהרי יהודה בנחל איילון בימים גשומים, חלק מהם ייאגמו זמנית בבריכות גדולות בפארק שרון (חירייה). מי הנחל ינותבו לצינור תת-קרקעי בקוטר 10 מטרים, שיונח מאיילון לכיוון מערב, מתחת לשכונת עג'מי ביפו, בנתיב הטבעי של האיילון לים. לא ברור אם הצינור ימשיך לעומק הים (תהליך יקר ומסובך) או ישפוך את המים בחוף עצמו. כנראה בגלל שיקולי עלות, ירד מהפרק הרעיון של החדרת המים למאגרי תהום. מי הגשמים של תל אביב וגבעתיים, שיזרמו ברחובות לאיילון, ינוקזו לצנרת לפני שפיכתם לערוץ.

כדי לקדם בנייה של שש מסילות, הפתרון לטווח הארוך, יש להביא בחשבון כי על חלקן להיות מוקמות בקומות כפולות: במפלס הקרקע יוקמו ארבע מסילות ברזל, ובמפלס התת-קרקעי יוקמו שתי מסילות ברזל נוספות ובצדן מנהרות תשתיות (ראו איור).

נראה שהתוכנית של נתיבי איילון - לטפל קודם בטווח הקצר ולהקים ארבע מסילות ורק אחר כך להוסיף עוד שתיים - תהיה יקרה יותר. כעת, כשאפשר לחפור בשיטות רגילות, מחיר העבודה הקבלנית יהיה נמוך. אם העבודה להקמת שתי המסילות במפלס התת-קרקעי תידחה, כאשר כבר יתקיימו ארבע מסילות עמוסות, תידרש עבודת מינהור יקרה ומסובכת בהרבה.

‎‏המלחמה על פארק שרון‏

מקום נוסף שחשוב מאוד להקים בו מסילה הוא שטח ההפרדה במרכז כביש מספר 1, ארבעה קילומטרים ממחלף גנות עד הכניסה לעיר, שבו יש שלוש מסילות רכבת. לכאן מתנקזות שתי המסילות בקו ירושלים-מודיעין-נתב"ג-ת"א; שתי המסילות בקו באר שבע-קרית גת-נען-לוד-רמלה-ת"א; ויש להתכונן גם לשתי המסילות בקו המהיר ת"א-ירושלים ‏‏‏‏A‏1‏‎‏.

כדי למנוע פקקים בקטע זה וכדי להסדיר את הכניסה המזרחית של המסילות לתל אביב, יש להוסיף מסילה רביעית בצד השלוש הקיימות. השאלה היא מאיזה צד של הכביש מוטב לקחת את רצועת הקרקע לצורך הרחבת המסילות.

הבעיה המרכזית היא 30 בתים ביישוב אזור, שנבנו בשטח שהיה מיועד להרחבת המסדרון התחבורתי. לאורך עשרות שנים, הרשויות לא נקפו אצבע בעניין, וכעת מלחמה משפטית ממושכת עם הדיירים, בדרישה שיתפנו מהקרקע, לא בהכרח תשיג ניצחון משפטי בזמן סביר.

אפשרות אחרת היא להשתמש ברצועת קרקע של 20 מטר מפארק שרון, לאורך ארבעה קילומטרים, בצד השני של כביש 1. השימוש ברצועה מפארק שרון לא יוביל למלחמה משפטית, אולם אחרי מלחמה קשה כל כך לטובת איסור בנייה בפארק, במערכת התכנון נמנעים מלגעת בפארק אפילו בפינצטה, שמא יקפצו הנדל"ניסטים (למשל חוות הזרע) וידרשו ליהנות גם הם מבנייה בפארק שרון. משרד התחבורה והוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) עדיין לא הכריעו בשאלה זו.

המצב הקיים שלוש מסילות רכבת בנתיבי איילון בתל אביב

עוד כתבות

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● מניית טבע יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהורדת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

עליות באסיה; מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים

הקוספי עלה בכ-1% ● הדולר ממשיך להיחלש ברחבי העולם ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה