גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיניים פקוחות לרווחה

שחר של סדר יום חדש: הרחק מלב הפריים טיים ומתשומת הלב של הזכיינים, הפכו תוכניות הבוקר של רשת עם אברי גלעד והילה קורח, ושל ערוץ 10 עם אורלי וילנאי וגיא מרוז, לחממות לנושאים חברתיים

לדירוג 100 המשפיעים בתקשורת של "פירמה"

בקיץ 2011 השתלהבה התקשורת מרוח המהפכה החברתית ואף שלהבה אותה. בדיעבד נראה שללא ההזדהות הכמעט טוטאלית של רבים מאמצעי התקשורת לא הייתה מצליחה המחאה החברתית להוציא מאות אלפים אל הרחובות. אבל בסתיו 2011, אחרי שהאזרחים חזרו לשגרת העבודה בתום החופשות והחגים, ואחרי שהממשלה מסמסה את הנושאים החברתיים גם התקשורת זנחה את המחאה. בהפגנה האחרונה, שנערכה בסוף אוקטובר, מיעטו כלי התקשורת לעסוק.

לאחר חודשיים, שבהם אייטמים חברתיים שודרו בהמוניהם בכל שעות היום, נותרו הזירה החברתית ומצוקותיה כמעט מחוץ לפריים. נראה שיש משבצת זמן אחת, מעין חממה חברתית, שנותרה במודע מתחת לרדאר של מקבלי ההחלטות. שם ממשיכה המחאה לחיות, לשגשג ולבעוט. זוהי רצועת השידור של תוכניות הבוקר.

הסיבה הראשונה לכך, על פי אברי גלעד, מגיש "העולם הבוקר" של רשת, היא קהל היעד של תוכניות הבוקר. "קובעי המדיניות מכוונים כיום את הצפייה רק לילדים ולנוער, ולמעשה אין כמעט תכנים למבוגרים ובטח לא למבוגרים ממש", מנתח גלעד. "תוכניות הבוקר נותרו התוכניות היחידות שצופה בהן רק אוכלוסייה מבוגרת. זאת אומרת שהמנחים, המגישים, השחקנים והמפרסמים לא צריכים לפנות לכל הקהלים, בגלל שבתוכניות האלו צופים מגיל 35 צפונה ועיקר הצופים הם בסביבות גילאי 50-70. לאנשים בגיל זה אפשר לייצר צפייה שהיא יותר קלאסית בתכנים ובאופן ההגשה. לא צריך להתחנף לצופים ולייצר כל מיני גירויים בכל כמה שניות או דקות במטרה להשאיר אותם מחוברים. מספיקה שיחה טובה ומעניינת".

בלי לתת בראש על הבוקר

עליזה אריה ארנון, עורכת תוכנית הבוקר של ערוץ 10, "הבוקר עם אורלי וגיא", מסכימה עם גלעד, אם כי לטעמה, גם הקהל של הפריים טיים מוצא עניין בנושאים חברתיים, אלא שהכל עניין של הרגלים. "בעבר יכולנו לראות בלב הפריים טיים את הבעיות החברתיות הבוערות ביותר בכתבות מקיפות, והרייטינג לא צנח", אומרת ארנון. "כיום הצופה רגיל לקבל בשעות הפריים טיים משיב נפש אחר, שהוא יותר מהעולם של הקומיק-ריליף.

"בשעות הערב והלילה, אחרי יום קשה ועמוס, הצופה מעדיף לצפות ב'מאסטר שף' ולהניח למוח שלו לנוח קצת. עם זאת, יש הדחקה והדרה של חומרי ההארד קור, שכבר לא מוצאים להם מקום בלב הפריים. זאת הסיבה העיקרית לכך שהאייטמים החברתיים שנוגעים לאזרח הקטן הפכו להיות מנת חלקן הבלעדית כמעט של תוכניות הבוקר. וגם זה לא של כולן".

תום כספי, עורך "העולם הבוקר", מסביר מדוע התרגלנו לראות את הנושאים החברתיים מחוץ לתחום הרייטינג. "עד המחאה החברתית הנושאים האלה לא היו מאוד סקסיים. הם הפכו לכאלה בין היתר הודות לכך שמובילי המחאה היו אנשים שנראו טוב והצליחו לסחוף מדינה שלמה, והתקשורת הייתה איתם. אז לפריים טיים זה היה נורא סקסי ונורא מעניין ובעיקר נורא מצטלם טוב, אבל זה חלק קטן מאוד ממה שנקרא 'סוגיות חברתיות'.

"הנושאים החברתיים נתפסים, ולא בצדק, כנושאים לא מעניינים שלא מביאים קהל צופים. אני אומר 'לא בצדק', כיוון שאני רואה את הרייטינג של התוכנית לפי דקות, ואני יודע שהנושאים הללו לא מורידים את הרייטינג. ובכל זאת, זאת התפיסה, ומה לעשות שבטלוויזיה המסחרית רייטינג הוא אחד השיקולים המכריעים?".

גם גיא מרוז, מגיש תוכנית הבוקר בערוץ 10, מסכים ש"המחאה החברתית של הקיץ הוכיחה מעל לכל ספק שנושאים חברתיים מעניינים מאוד את הציבור ויכולים לעשות רייטינג יפה מאוד".

בשבילו ובשביל זוגתו לתוכנית ולחיים, אורלי וילנאי, תוכנית הבוקר היא משבצת עם הרבה זמן והרבה חופש פעולה, שני משאבים נדירים. "כבר בהתחלה כשעלינו לאוויר", נזכר מרוז, "אמרתי שאנחנו לא עושים תוכנית 'בוקר' אלא תוכנית בבוקר, כלומר תוכנית שעוסקת בנושאים האקטואליים שעל סדר היום פלוס דברים שמעסיקים את שנינו כבר המון שנים, מניצולי שואה ועד המחאה החברתית. לא אמרנו לעצמנו 'אוקיי, יש לנו תוכנית בוקר ולכן נעשה בה תכנים חברתיים', אלא פשוט הבאנו את העיתונאים אורלי וגיא לשעות הבוקר. תמיד עסקנו בנושאים האלה ולכן נראה לנו הכי טבעי בעולם לעסוק בתכנים האלו גם בתוכנית הבוקר".

לפני שקיבלה ארנון פנייה לערוך את "הבוקר עם אורלי וגיא", היא עבדה שנים רבות בקשת ורשת, שם שימשה במשך שש שנים כמנהלת דסק אקטואליה ואף הייתה עורכת "משעל חם". "נעניתי לפנייה לבוא לערוץ 10 כי חשבתי שעם עיתונאים כמו אורלי וילנאי וגיא מרוז אני אוכל לעשות משהו שבמונחים שלי יהיה בעצם משבצת פריים טיים", אומרת ארנון. "זה ממש לא היה במקרה שבערוץ החליטו לקחת שני טאלנטים של פריים טיים, שידועים כעיתונאים עם אג'נדה חברתית מאוד-מאוד ברורה, לוחמים חברתיים ואקטיביסטיים, שמצוקות הפרט באמת מעניינות אותם.

"ישבנו באופן מאוד אינטנסיבי כדי לפצח את הדבר הזה שנקרא 'תוכנית בוקר', באופן שנוכל להגיש תוכנית אינטליגנטית שתעסוק בדברים שמעניינים את אורלי וגיא. לשלושתנו היה ברור שאנחנו לא הולכים לעשות תוכנית לייף-סטייל שפונה לעקרות בית במטרה להציג ולמכור להן ליפסטיק כזה או אחר".

לדבריה, "הצפייה של הבוקר מאוד שונה מאופי הצפייה של שעות הערב, ולכן היינו צריכים למצוא נוסחה שתשלב בין חוליי המציאות לבין הפתרונות, והכל בנעימות של בוקר, כי אף אחד לא רוצה לחטוף בראש על הבוקר, 15 דקות אחרי שהוא מתעורר. כיום, אם בוחנים את הליין-אפים שלנו, אפשר לראות בקלות שבין 60 ל-70 אחוז מהם הם נושאים חברתיים".

הבמה של מודרי הפריים טיים

חופש הפעולה שמעניקה משבצת הבוקר אינו דבר מובן מאליו. "ברשת אנחנו מקבלים חופש כמעט מלא לעשות מה שאנחנו רוצים מבחינת האג'נדה והתכנים", אומר אברי גלעד וממהר להדגיש כי הצוות "דואג לעשות רק אייטם פרומו אחד", מה שמשאיר בתוכנית שאורכה שעתיים ורבע "מרחבים אדירים של זמן", שמאפשרים לעסוק בכל הנושאים האחרים. "ממה שאני רואה ומבין", הוא מוסיף, "גם בערוץ 10 יש חופש מלא למגישים ולעורכת לעסוק בתכנים שמעניינים אותם, אבל בקשת מתערבים הרבה יותר - שם התוכנית מגויסת מאוד לצורכי קידום הזכיינית. מקשת נמסר בתגובה: "אנו שמחים שאברי גלעד נמנה עם צופיה של 'יום חדש', שגם בשנת 2011 הייתה הנצפית ביותר מבין תוכניות הבוקר".

"אצלנו וגם בערוץ 10 עובדים אנשים שהנושאים החברתיים בוערים בהם", ממשיך גלעד. "אין לנו עניין לעשות טלוויזיה סתם - זה פשוט לא מעניין אותנו. אורלי וגיא ואני והמערכת שלי וכל מי שעובד איתי, מבינים שמשבצת הבוקר היא אולי במה צנועה, אבל היא הבמה של כל מודרי הפריים טיים. כולנו עובדים בלמצוא ולהעלות כל מיני אנשים שבדרך כלל לא רואים אותם על המסך, ולטפל בנושאים שברור שהם לא סקסיים במונחים טלוויזיוניים. אבל בניגוד למה שנהוג לחשוב על הנושאים האלו, התכנים שאנחנו בוחרים מצדיקים את עצמם ואפשר לראות את זה גם בכך שהצפייה בתוכנית הבוקר עלתה בשנה-שנתיים האחרונות - עלייה מתונה, אבל עלייה. צופים בה יחסית הרבה אנשים וזה משיג רייטינג יפה".

* איך אתה מסביר את זה?

"אחד היתרונות הגדולים של תוכנית בוקר זה שהיא 'לא חשובה'. כלומר, היא לא נתפסת ככזאת על ידי הזכיין. ברגע שאנחנו מגיעים למדד 'החשיבות', שם יש גם התערבות בתוכן. אז בהיותנו בלתי חשובים אנחנו נשארים מתחת לרדאר. פעם בכמה זמן מישהו אומר לנו 'איזה יופי' על משהו שעשינו, וזהו. אילו היינו עושים ניסוי ומעבירים את התוכנית לשעה שבע בערב, נניח, הכל היה משתנה כי הייתה מתחילה תחרות וגם היו מתחילים לחשוב על התוכנית במושגים של 'חשיבות', ובעקבות זה היו מתחילים לחצים לקדם דברים שקורים יותר מאוחר, בשעות הפריים טיים", אומר גלעד.

"בתוכניות הבוקר ה'חשוב' הוא עדיין משמעותי. בפריים טיים כבר אין יותר 'חשוב', יש רק 'מעניין'. שתי המילים הללו כבר לא כל כך הולכות ביחד. אנשים משפיעים ופוליטיקאים נורא אוהבים לבוא לתוכניות הבוקר, כי הם מקבלים הרבה זמן מסך בניגוד לכל תוכנית אחרת. אצלנו בן אדם יכול לקבל עשר דקות, בזמן שבמהדורת חדשות הוא מקבל 12 שניות".

חופש הפעולה היחסי והזמן להרחיב ולהעמיק, יצרו נישה שהיא גן עדן לכל מי שהדיון הציבורי והפוליטי יקר ללבו. "זאת לגמרי החלטה מודעת של המערכת לעשות תוכנית בעלת מאפיינים חברתיים", מסכם תום כספי. "לפעמים אנחנו אפילו צריכים לחפש בכוח אייטמים כדי שהיא תשמור על המאפיין הזה. אנחנו רואים שזה עובד גם מבחינת רייטינג. נהוג לפעמים לזלזל בצופים, אבל אני חושב שהם דווקא מאוד קשובים לדברים האלה. אני קורא לעוד עורכים ומגישים להעז ולעשות את זה".

עוד כתבות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

״השוק מתפוצץ״: 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

משתיים תצא אחת: איזו קבוצה תרכוש את דואר ישראל

הבוקר צפויה הפתיחה הרשמית של מעטפות המכרז לרכישתו של דואר ישראל ● שתי הקבוצות שמתמודדות על רכישתו הן: קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל מצד אחד, וקבוצת דלק ישראל-רמי לוי מהצד השני ● מי שתזכה תצטרך להיות בעלת כיסים עמוקים ובעיקר עם אורך רוח של שנים עד שתראה פרי בעמלה 

 

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי סיירת גבעתי נפלו בלחימה בעזה

נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ״ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון, הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מנהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי