גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחאה לא הביאה להוזלות: מוצרי המזון התייקרו 2% ממאי

בדיקת "גלובס": סל מוצרי המזון בסופר התייקר ב-23% ב-3 שנים - ונבלם בעקבות המחאה ■ התייקרויות בולטות ממאי האחרון: החלב, שוקולית, נס קפה עלית, שוקולד השחר, במבה ופתי בר ■ 45% מהישראלים: שינינו את הרגלי הצריכה

מאז פברואר 2009 עלה מחיר של סל מוצרים זהה בשיעור של כ-23% - התייקרות שאינה משקפת את העלייה במדד המחירים לצרכן, שעלה בתקופה זו בשיעור של פחות מ-10%.

בחודש מאי 2011 דיווחנו ב"גלובס" על עליית מחירים של 8% שהתרחשה תוך 3 חודשים במחירי סלי מוצרים ברשתות השיווק. לימים הסתבר כי היו אלה ניצנים ראשונים של מחאת הקוטג' והזעקה נגד יוקר המחיה בישראל, שהתבטאה בחרם על מוצרי תנובה, חרם נגד שופרסל וכו'.

הקיץ חלף, וכעת נותר לבחון אם המחאה השפיעה הלכה למעשה על מחירי המוצרים ברשתות השיווק. באמצעות אתר השוואת המחירים "פרייסל" (www.pricesal.co.il) יצאנו לבדוק את מחירם של אותם 30 מוצרים שאחריהם עקבנו: ממצאי הבדיקה מצביעים על עלייה של כ-2% בטווח של שבעה חודשים ביחס לסל המחירים שנבדק בחודש מאי.

המעניין הוא שביחס לפברואר 2011 מדובר על עלייה של 12% לאורך השנה - רובה התרחשה במחצית הראשונה של השנה, וכאמור מחודש מאי האחרון עלו מחירי הסל ב-2%.

האם המחאה החברתית בלמה את שיעורי העלייה שנרשמו בתחילת השנה? לעולם לא נוכל לקבוע זאת בוודאות, אך בהסתמך על מגמת העלייה המתמדת במחירים, סביר להניח כי לולא אותה זעקה חברתית היינו מדווחים היום על התייקרות משמעותית יותר.

מעניין לבחון את תנודות המחירים לאורך 3 השנים האחרונות: בין פברואר 2009 לפברואר 2010 עלה מחיר הסל ב-2% בלבד, כסממן ברור של שנת האטה כלכלית, אך בין השנים 2010 ל-2011 הייתה התייקרות של כ-8%, ובין 2011 ל-2012, העלייה במחירי הסל לאורך השנה היא של כ-12%.

בבחינת הסל, המכיל כ-30 מוצרים בקטגוריות השונות, בולטת העובדה כי מוצרי השוקולד התייקרו בתקופה האחרונה. האירוניה היא, כפי שפורסם ב"גלובס", היא שהתייקרות באה על רקע של ירידה של כ-40% במחירי הקקאו.

לדוגמה: המחיר לשוקולית (500 גרם) לפני שנה עמד על 10 שקלים, בחודש מאי המחיר היה 11 שקל, וכעת הוא עומד על 14 שקל - סך-הכול עלייה של 40% במהלך השנה. גם המחיר לצנצנת נס קפה של עלית (200 גרם) עלה בחצי השנה האחרונה מ-20 שקל ל-23 שקל (עלייה של 15%), ושוקולד השחר התייקר ב-9% - מ-11 שקל ל-12 שקל.

התייקרות אחרת חלה במוצרים הפופולריים של אסם: שקית במבה 80 גרם עולה כיום 4.50 שקלים, לעומת 4 שקלים לפני חצי שנה (התייקרות של 12.5%); ומארז פתיבר התייקר ב-14%, מ-10.50 שקל ל-12 שקל.

המחאה החברתית, שהתמקדה במחירי החלב, התבטאה בירידת מחירי הקוטג' מ-7 שקלים ל-5.70 שקלים.

נותרו ללא שינוי

כמחצית מבין 30 המוצרים שברשימה בסל שנבדק נותרו ללא כל שינוי במחיר לעומת המחיר נכון לחודש מאי, אולם מחירם עלה בין פברואר 2011 למאי 2011, בהם לדוגמה: שמפו פאנטן, שמחירו נותר 26 שקל מחודש מאי לעומת 22 שקל המחיר לפני שנה; ומרק דגש קנור, שמחירו מחודש מאי נותר 17 שקל לעומת 15 שקל, המחיר לפני שנה.

חלק מהמוצרים שמרו על מחירם לאורך כל השנה בהם למשל קטשופ אסם (כ-12 שקל), ק"ג סוכר (5 שקל), בקבוק קוקה קולה 1.5 ליטר (5 שקלים), שישיית מים עין גדי (כ-11 שקל) ומטרנה פרימיום (כ-60 שקל). יצוין כי ההתייחסות היא למחירים ללא מבצעים.

מחפשים את הזול

45% מהישראלים שינו את הרגלי הצריכה בחודשים האחרונים, מרביתם (38%) תולים זאת במחאה החברתית - כך עולה ממחקר שערך פרופ' אבי דגני, נשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה. מעניין לגלות כי לא רק צרכנים בעלי הכנסה ממוצעת או נמוכה קונים פחות - 28% ממשקי-הבית המשתייכים לעשירון העליון מדווחים על מגמה דומה.

ובמה מתבטא השינוי? שני שלישים בוחנים מחדש את הערך האמיתי של כל מותג והאם שווה לשלם עבורו את המחיר המבוקש. פרופ' דגני מכנה תופעה זו 'איתחול המותגים' - שבה כל מותג יצטרך מההתחלה להצדיק את מחירו, משום שאנו, 'הצרכנים החדשים', עוצרים במודע את התאווה המסורתית לרכוש מותגי יוקרה בשל המודעות שאין סיבה לרכוש אותם בכל מחיר נתון.

ומי מרוויח? רשתות המזון המוזלות. עדי צים, מבעלי רשת מחסני כמעט חינם, מדווח על תנועה מהרשתות היקרות לזולות: "בעקבות המחאה הוזלנו מחירים של הרבה מוצרים במגוון קטגוריות. הסל ברשת שלנו ירד בכ-10% ביחס לשנה שעברה. הצרכן בודק מחירי ומחפש את האלטרנטיבה הזולה.

"העובדה שהוזלנו את המחירים אמנם פגעה לנו ברווחיות, אבל הגדלנו את המכירות באמצעות לקוחות נוספים שהרווחנו על חשבון הרשתות היקרות. עיקר התחרות כיום היא בין הרשתות המוזלות".

- יש שיתוף-פעולה מהספקים?

צים: "אנחנו משתדלים שהספקים ישתתפו איתנו בהוזלת המחירים, אבל גם אם נספוג עלויות, עדיין אין מקום להעלות מחירים היום בשום מצב. לדוגמה, בשר בקר נמכר היום בכ-28 שקל לק"ג אצל המתחרים, ואנחנו נמשיך למכור ב-18 שקל לק"ג. איפה שאפשר נוריד מחירים, כך שהיום יש יותר מוצרים שיוגדרו כ"לוס לידר".

רמי לוי מצביע על מגמה נוספת: הצרכנים קונים מוצרים זולים יותר על חשבון מותגים מוכרים ויקרים.

- האם הצרכנים קונים פחות?

לוי: "הסל מכיל אותה כמות מוצרים, התמהיל השתנה לטובת תחליפים זולים. המחאה הובילה את הצרכנים לפתיחות למוצרים חלופיים שאינם המובילים בקטגוריה, בהם גם המותג הפרטי.

"מי שחשב שהצרכן חסר מודעות לגבי מחירי המוצרים, שילם את המחיר ולראיה יש תנועת לקוחות מהרשתות היקרות לרשתות הדיסקאונט", מוסיף לוי.

הכול תלוי בצרכן

לוי סבור כי "המחאה המוצדקת", כפי שהוא מדגיש, השפיעה על מחיר המוצרים ותוסיף להשפיע עליהם גם במהלך השנה הקרובה: "מה שמאפיין את התקופה שלאחר המחאה הוא ריבוי של מבצעים והעובדה שהיצרנים לא ממהרים להעלות מחירים כפי שהיה בעבר, אבל - הוא מדגיש, "הכול תלוי בצרכן - אם הצרכן ינהג בחוכמה ולא ייצר ביקושים למוצרים מובילים בקטגוריות, מהלך כזה יוביל לעודף היצע ולירידת מחירים גם אצל היצרנים המובילים - וזה משהו שבהחלט יכול לקרות.

"הכול מתנהל בהתאם לדרך שבה הצרכן נוהג: כשהקוטג' של תנובה היה היקר - עברו לקוטג' אחר, זול יותר, הביקושים לתנובה ירדו, ובסופו של דבר ירד גם המחיר. כך צריך להיות לגבי שאר המוצרים של היצרנים ה"לידרים"".

צים סבור כי המגמה של שמירה על המחירים ברמה הנמוכה יחסית תימשך גם השנה: "התחרות היום קשה יותר, ומי שלא ידאג לשמור על יעילות ולמכור בזול, תהיה לו בעיה בשוק הזה".

עדי צים: "החרם הבא צריך להיות נגד שטראוס-עלית"

אחרי תנובה, צים מנסה לכוון את הזרקור לענקית מזון אחרת: "לא ברור לי כיצד שטראוס-עלית זכתה לחמוק מחרם צרכנים מתבקש עליה. אולי הצרכנים היו סלחניים בגלל כמה מבצעים שהיו לא יותר מגימיק, כמו 4 מילקי ב-10 שקל. בפועל, שטראוס-עלית העלתה מחירים למרות הירידה במחירי הקקאו, והיא נהנית מרווחיות גבוהה לעומת שאר החברות הגדולות שאיזנו את הרווחיות. אני קורא לצרכנים לשים לב לכך ולהחרים את שטראוס-עלית שפשוט צוחקת על כולם".

משטראוס-עלית סירבו להגיב לדברים.

הקניות בסופר התייקרו בעשרים ושלושה אחוזים בשלוש שנים

בכמה התייקר מחיר הסל

מה קרה לקניות בסופר בשלוש שנים

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?