גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה חייבת להיפרד מהאירו

אנליסטים בעלי הבנה, יודעים להבדיל בין פרמיית סיכון כללית לבין פרמיית סיכון חלקית

לפני כחודשיים הודיעה חברת דירוגי האשראי S&P, כי צרפת איבדה את הדירוג המושלם שלה, AAA, אך החברה חזרה בה מהודעה זו, לאחר שצרפת איימה להקשיח את הרגולציה נגד החברה. בסוף השבוע שעבר הורידה S&P את הדירוג לתשע מדינות אירופיות השייכות לגוש האירו, ובהן גם צרפת. ההחלטה הזו, כשלעצמה, הייתה צפויה. אך הודעתה היא בעייתית משתי סיבות:

הבעיה הראשונה היא, שהודעה של חברה כזו, משפיעה על הכלכלה של המדינה, לרבות השפעה לרעה. תכליתה של חברת דירוגי האשראי היא העברת מידע, והיא לא אמורה להוות את אחד הגורמים המשפיעים על כלכלת מדינה. אך אין זה המצב עם חברות דירוגי האשראי. נזכיר, כי S&P הייתה אחת החברות שדירגו את האיגוח של המשכנתאות כמוצרים חסרי סיכון, וזאת כשבוע לפני שאותם כלים פיננסיים איבדו את ערכם.

בנקים וחברות פיננסיות קנו את האג"ח האלו בזכות הדירוגים הגבוהים שקיבלו מחברות הדירוגים. כעת, הבעיה נמצאת בצד ההפוך: כאשר חברת הדירוגים מורידה את דירוג האשראי של המדינה, היא גורמת בכך לעלייה בפרמיית הסיכון, וכן בריבית המשולמת על החוב. כך שבעיית החוב הופכת לאקוטית יותר.

השפעות צולבות של הסיכונים

הבעיה השנייה במתן דירוגים היא, שדירוג האשראי של מדינה לא מביא בחשבון את ההשפעות ההדדיות בסיכונים של המדינות. נכון, שכלכלת גרמניה יותר "טובה" מכלכלת צרפת, ולכן ישנו הבדל בריבית המשולמת על החוב של צרפת לעומת החוב של גרמניה; אך אין זה שיווי-משקל כולל, והשווקים חייבים להביא בחשבון השפעות צולבות של הסיכונים.

לדוגמה: אם צרפת תפשוט רגל ולא תוכל להחזיר את חובה, האם גרמניה תישאר כה איתנה ולא תהיה מושפעת מפשיטת הרגל של צרפת? ברור שגרמניה תיפגע. הרי כלכלות שתי המדינות האלו קשורות מאוד זו בזו. לכן, אנו עדים לאחרונה לכך שאנליסטים בעלי הבנה מאקרו-כלכלית, יודעים להבדיל בין פרמיית סיכון כללית לבין פרמיית סיכון חלקית, וגורמים לכך שלא כל שינוי בדירוג האשראי יביא לשינוי בריבית. נקווה, כי כך יהיה גם השבוע, והריבית על החוב הצרפתי לא תעלה. מה עוד שחברות דירוג האשראי האחרות, מודיס ופיץ', החליטו להשאיר את דירוג ה-AAA לצרפת.

השאלה החשובה יותר היא - ללא התייחסות לדירוגים - מהו מצבה הכלכלי-אמיתי של אירופה. הפתרון המסתמן היום, שיאפשר לאירופה לחזור לדרך הצמיחה, הוא חלוקה של האירו לשני מטבעות, אם לא יותר: האירו של הצפון והאירו של הדרום. נראה, כי כל דרך אחרת לא תצליח לייצר צמיחה, והסיבה לכך פשוטה: ארצות עם פריון עבודה ומערכת מוסדית שונים לא יכולות לעבוד עם מטבע אחיד, אלא אם כן אחת המדינות מוכנה לממן, לעולמים, את הגירעון של המדינה השנייה.

ואם תשאלו, אז איך האיחוד האירופי החליט לפני עשר שנים לאמץ מטבע אחיד, כאשר התיאוריות הכלכליות גרסו, שכדי לאפשר איחוד מטבע נדרשים גמישות במעבר של הון והון אנושי, וגם דמיון במערכות הכלכליות?

האם האיחוד האירופי לא היה ער לתיאוריות הכלכליות הנ"ל? ובכן, האיחוד היה ער לשוני הגדול בין המדינות, אך מדינות אירופה החליטו שהן יוכלו להביא לכך שלאורך זמן, המדינות יהיו דומות יותר. הן אימצו חוקים דומים כדי להקטין את השוני בין המדינות. האיחוד האירופי אימץ גם את "תהליך בולוניה", אשר מביא להרמוניזציה בין האוניברסיטאות ולמעבר של סטודנטים בין מדינות, מה שהיה אמור להביא לכך שעם הזמן ההבדלים בין הצפון לדרום ייעלמו.

וכאן הייתה טמונה הטעות שלו. הצעירים לא עברו לכל המדינות, אלא היגרו למדינות האטרקטיביות יותר, שהציעו שכר גבוה ו/או חינוך טוב. ממחקר שערכתי לאחרונה עולה, כי מדינות הדרום לא קלטו סטודנטים עם הון אנושי גבוה, אלא להיפך. כך הן נשארו מאחור, למרות המאמצים של האיחוד האירופי לקדמן וכל הכספים שהועברו למדינות הדרום. בנוסף, מערכת התמריצים שעמדה בפני אזרחי אירופה הדרומית לא הייתה נכונה, והמדינות הביאו בחשבון שאירופה הצפונית, ובפרט גרמניה, תעמוד לצידן ותעזור.

ההסכמה הכללית היום היא, שאיחוד המטבע היה שגוי. אך לטענת כלכלנים רבים, האירו הוא כמו חתונה קתולית: אין דרך חזרה, ובמקרה של חזרה המחיר יהיה גבוה מדי, ובנוסף, ניסיון כזה לא נעשה בעבר, ולכן אין לדעת מה יהיו התוצאות של מהלך "הרברס".

פירוק המטבע לא יהיה פשוט

האם הם צודקים? ברור, שפירוק מטבע לא יהיה פשוט, אך אירופה לא יכולה להמשיך לצמוח עם איחוד המטבע. בנוסף, בסוף המאה ה-19 התקיים כבר איחוד מטבע באירופה הנקרא Latin Monetary Union (האיחוד המוניטרי הלטיני). הוא שרד כ-60 שנה, אך הסתיים בהתפרקות.

על רקע המצב הכלכלי הרעוע באירופה, אם היא לא תעשה מהפך רציני ותמצא דרך להיפרד מהמטבע היחיד, היא לא תוכל להתקדם ולצמוח. כך עלולה אירופה לשקוע - ביחס לעולם - ולהגיע לקץ המעצמה האירופית.

פרופ' אליס ברזיס היא מנהלת מרכז עזריאלי למדיניות כלכלית באוניברסיטת בר-אילן; כיהנה בעבר כנשיאת האגודה הישראלית לחקר האינטגרציה האירופית

עוד כתבות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות