גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספינה הדתית טובעת

דווקא עכשיו, כשכל הפירות הבאושים של כל הרבנים פורצים מכל מקום, אני נהייה יותר רגוע

אי-אפשר להכחיש, החברה הישראלית נמצאת בסחרחורת הקצנה. כל יום והחדשות המביכות שלו. נשים רעולות בבית שמש, כת מתעללת בירושלים, שירת נשים צורמת את האוזניים החרד"ליות. והבציר האחרון: חידון "חכמת נשים", בו נבחנו מאות נערות אולפנה מכל רחבי הארץ על ספרו של הרב אליעזר מלמד, העוסק בסירוב פקודה, איסור גיוס נשים לצה"ל ואיסור פינוי שטחים מארץ ישראל.

כולם מזדעזעים, ואני כבר רואה את סימני השמחה.

מבחוץ זה נראה נורא. טאליבן של נימולים דוברי עברית. זה אכן נורא, אבל לא בהכרח פסימי. צריך להיכנס פנימה כדי להבין מאיפה זה בא, והרבה יותר חשוב - לאן זה הולך. מאיפה באמת זה בא? למה דור הורינו היה מתון הרבה יותר מדור ילדיהם? יש לכך הרבה מאוד סיבות, שתקצר היריעה הזאת מלפרטן. אחת מהן היא מערכת החינוך של הציונות הדתית.

"הישיבה התיכונית" הייתה לספינת הדגל הפדגוגית של המאה הקודמת. ניסיון לשלב לימודי חולין, שנועדו להכשיר אותנו לחיי המעשה, ואיתם לימודי קודש, ברמה התורנית הגבוהה ביותר; "תורה עם דרך ארץ".

ברגע אחד של חוסר תשומת לב, זנחו ההורים שלנו את האחריות שהייתה מסורה בידיהם מזה דורות. מאז ומעולם למד הילד היהודי את מורשת הוריו בבית. בכל בית היו מנהגים משלו. אצלנו אימא הוסיפה מים חמים למיחם והדיחה כלים בשבת.

אצל החברים הקפידו לא להפעיל שעון שבת. כל משפחה עם מנהגיה ופשרותיה. הסך הכול של כולנו היה "קהילת כל מנהגינו". הבית היה הגנרטור של מסורות העבר וחינוך העתיד.

דאגתי כשזה היה במסתרים

ביום שהורינו החליטו לשמוט מידם את האחריות, הם הפקירו את כולנו והפסידו את המערכה. על הכתפיים הישראליות החדשות של הורי, הוטלו משאות, שאף דור יהודי לפניהם לא נתבע לשאת. השואה, הקמת המדינה, המלחמות, משימות ההישרדות, קיבוץ הגלויות. חינוך הילדים היה לעיצובו של דור, חינוך ציוני-דתי היה לשדה מערכה בין החרדיות המתעוררת מכאן, לחילוניות הדורסנית משם.

לפתע הייתה הזהות היהודית לגדולה מדי עבור ההורה הבודד. פתאום החינוך וההנחלה אינם עוד הפשרה המתמדת בין אימא לארון הספרים ובין אבא לרבני בית הכנסת. החינוך יצא מהבית ונהיה ל"מערכת". פתאום כולנו גדלנו במודל אחד, "על-פי הספר".

לא בית הורים, אלא בית המדרש; לא המסורות והמנהגים העממיים, אלא הוראות שימוש של ספרי ההלכה ופרשניהם המחמירים ביותר. מחברת הורים וילדים רכה, הפכנו לחברת רבנים וחסידיהם הקנאים. בני דורי עוד זכו להכיר את שני העולמות. דור ילדינו כבר לא.

לא פלא, שרבים מבוגרי החינוך הדתי מקיימים אורח חיים חילוני-מסורתי, הרחוק מהקיצוניות המוחלטת של "המערכת", ורבים אחרים מקצינים אל העבר השני, החרדי לאומני. כי הציונות הדתית איננה יותר "אמצע", עליו יכולות להיפגש כל הרוחות הישראליות.

דאגתי כשזה היה במסתרים, רחוק מהעין ומהשיח הציבורי. דווקא בימים אלה, בהם כל הפירות הבאושים של כל הרבנים פורצים מכל מקום, אני רגוע. בכל מקום בו מתרחש תהליך של הקצנה ופונדמנטליזם, מגיעה בסוף ההתפרצות. תמיד, בכל חברה ובכל דת, ההתפרצות היא פועל יוצא של מתחים פנימיים שאי-אפשר יותר להכילם.

ככל שהרוחות החיצוניות, החופשיות והמאתגרות, מנשבות בתוך המרחב המסורתי, כך מנסים הרבנים-קברניטים לסגור כל חלון אפשרי, למנוע את כניסתן של הרוחות. כשאני רואה אותם משתגעים, אני מבין שזהו העימות הפנימי במיטבו.

שיסרבו פקודה, שידירו נשים, שיכחישו את קיומה של ישראל החילונית והמודרנית. ככל שהם צועקים יותר, ברור לי שכואב להם יותר. נשים רוצות שוויון והשכלה. לבחורי הישיבה נמאס מהשעבוד והם רוצים שירות ופרנסה.

רבים מבינים כי השלום עדיף על הכיבוש והם רוצים מענים. ראשי הציבור מנסים, אבל הקרב שלהם אבוד: אי-אפשר להחזיק ציבור שלם כבן ערובה לקיצוניות חסרת פשרות ופשר. וראוי שנדע כולנו את שיודע כל רב ומחנך שם, מעבר להרי הנאורות: אם הם משתמשים כבר בנשק יום הדין, סימן שיום הדין הגיע. שדינם נחרץ.

הכותב הוא לשעבר יו"ר הכנסת ויו"ר הסוכנות היהודית

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35