גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיקר שהחיילים יוכלו לישון ברכבת

עובדים מנוצלים? חרדים מקומבנים? עניים קפואים? שטויות. בוא ונבין מה באמת חשוב

א.

"אני לא מאמין שקמתי כל-כך מוקדם", אמר חייל מהצפון. "לא בדיוק הסבירו לי לאן אני צריך ללכת", הוסיף חייל מגבעתי. "זו תחושה שזורקים עלינו, שלציבור לא אכפת מאיתנו". חייל אחר, קצין, סיפר שנאלץ לקום בארבע וחצי. ברדיו דיברו על ה"סיוט" ושידרו ממוקדי האסון. אחד-אחד התוודו החיילים על רגשותיהם. במיוחד נגע ללבי סיפורו העצוב והקשה של חייל תושב השרון שמשרת בדרום: עד עכשיו היה עולה על הרכבת בנתניה ונוסע עד באר שבע. עכשיו הוא לוקח אוטובוס בנתניה ומחליף בתל אביב. ישבתי בבית והדמעות פשוט זלגו להן מעצמן.

לא הייתי היחיד שחש כך. "זו יריקה בפרצופם של החיילים", אמר מתן וילנאי והתגעגע לימים שבהם העריצו את חיילי צה"ל כשעברו ברחוב ולא ירקו בפרצופם. "זו החלטה מכוערת אשר מבזה את צה"ל", הכריזה מירי רגב וכינסה את ועדת המשנה לכוח אדם ומילואים לישיבה מיוחדת בגלל חייל שקיבל שעה וחצי ביציאה על איחור.

"מזה בדיוק חששתי!", היא קראה בעוז, ושאול מופז איים לעצור את התקציבים. במקביל, נערכו הורים לחיילים לחסום בגופם את הקרונות. בסוף עוד ייחטף לנו חייל, ביטא אחד ההורים את הפחד הנורא מכול, והכתב הרכין ראש. רק זה מה שחסר לנו.

יחד עם המגישים ברדיו חישבתי נוסחאות מסובכות של קרונות חלקי חיילים על גרף של שעות עומס. דרך השחזורים של אזרחים ממש כמוני חוויתי את הצפיפות בקרונות הקפואים. את התחושה הנוראית הזו שבכל רגע יכול חייל פשוט לעלות לרכבת ולעשות בה כרצונו. כלומר, להירדם.

אין ספק שפרשת הרכבת והחיילים הציבה בפנינו שיא חדש של מופרכות. מה היה שם, בעצם? למי אכפת? עניין טכני וחסר חשיבות שבהיעדר משהו מעניין יותר הפך לדבר הכי דרמטי בעולם למשך יום או קצת יותר. מערכת הסעה לחיילים; היש דבר משעמם יותר על-פני הפלנטה הזאת?

אבל איפה, אנחנו קיבלנו קרנבל. רכבת חיילים? הייתה זו רכבת הרים של רגשות! הכול היה שם: המתח (יגיעו לבסיס או לא יגיעו?), האימה (הו, קרונות גדושים וזיכרונות אפלים), האכזבה (כל-כך הרבה נותנים החיילים למדינה, וזה מה שמגיע להם, אוטובוס), התקווה (עוד יש סיכוי לשנות), הדמעה של אם המלווה את בנה לתחנת ההסעה, גאוותו של האב.

ב.

תמיד אנחנו נדבקים לשטויות ותמיד סוער אצלנו, אבל איכשהו ברוב הפעמים כל סערה - מופרכת, מופרזת וקצרת טווח ככל שתהיה - משקפת משהו מבפנים, הדבר שאנחנו קוראים לו התת-מודע הקולקטיבי. היא אף פעם לא עומדת רק בפני עצמה, תמיד מרמזת על משהו גדול יותר. וכך, כששני אידיוטים רבים בריאליטי זה בעצם קרב מכריע על דמותה התרבותית של ישראל.

ולכן השאלה היא במה אנחנו באמת מתעסקים כשאנחנו מתעסקים בעניין האידיוטי הזה של אוטובוס במקום רכבת. מירי רגב ומתן וילנאי נתנו לשאלה הזו תשובות שונות, כל אחד מהם מתוך תת-המודע שלו: מירי רגב התייחסה לחיילים כמו אל תינוקות בני שנתיים - הם צריכים לקום מוקדם, אמרה בכנסת, וזה לא מקובל עליי. היא מגוננת עליהם כל-כך. למה?

ומתן וילנאי ביטא השבוע בשולי ראיון ברדיו את הגעגוע לימים שבהם העריצו אותו, סליחה, את חיילי צה"ל. זה היה עצוב, ילדותי ומנותק; לא הצלחתי למצוא, אף שהשקעתי בזה שעות, איך חיילים ברכבת של יום ראשון זה דבר נערץ אבל חיילים באוטובוס זו יריקה בפנים. לשאלה למה בעצם אנחנו צריכים להעריץ חיילים עוד לא הגעתי.

נדמה שעבור רגב החיילים הם ילדים ועבור וילנאי הם מלאכים, שני מצבים אידיליים ושבירים שאסור לפגוע בהם או אפילו להטריד את מנוחתם. האופציה של לקום שעה קודם מוזכרת כאילו מדובר בכיתת יורים. נסיעה באוטובוס נדמית למי שמקשיב להם כעינוי סיני. פשוט מגוחך.

הגנת יתר היא ביטוי מובהק של חרדה. לא יודע מה איתכם, בעיניי כל סערת הרכבת המיותרת הזאת הייתה ביטוי לפחד חדש: שאולי אנחנו חלשים יותר מאויבינו. אם זו הזעקה סביב אי-נוחות מינימלית של כמה חיילים בבוקר יום א', רק דמיינו לעצמכם מקרה מבחן משמעותי יותר.

אולי זו המורשת של מטה המאבק למען גלעד שליט: החל*ש את החייל, מ*סכ**ן אותו. בכל מקרה, אם בתחילת בוקר יום ראשון השבוע הצחיקה אותי ההתעסקות עם הרכבת, לקראת יום שני בצהריים היא כבר העציבה אותי.

ג.

דבר אחר שהטריד אותי השבוע תוך כדי הרכיבה על רכבת ההרים היה ניסוח נוסחה סופית שתסביר את הפער בין הנכונות הרבה שלנו להתעסק בפרטים הכי קטנים כשזה נוגע לסוגיות הכי שוליות לבין ההתעלמות המוחלטת מהפרטים כשזה נוגע לדברים החשובים.

השבוע הצלחתי ללמוד כמה מושבים יש בכל קרון בכל מסלול, כמה אוטובוסים עמדו לרשות כמה חיילים, כמה מהם נוצלו, על כמה עמדו אחוזי ההצלחה במבצע הסבוך, כמה זמן לוקח לחייל שעולה על הרכבת של שבע בבאר שבע להגיע לחוצות המפרץ בחיפה. מיליון פרטים מיותרים לחלוטין, ובכולם שלטתי - גם אם ליום אחד.

אבל כשניסו לדבר איתי השבוע על שר השיכון אריאל אטיאס ועל הקריטריונים שהוא מעביר לזכאות לדירות נ"ר (נכסי רכישה של משרד השיכון בדיור הציבורי) איכשהו לא הצלחתי לקלוט כלום. זה לא יותר מסובך, וזה בטח יותר חשוב. גם התקשורת, שיצאה מגדרה כדי להסביר לי את האתגרים הסבוכים של תעשיית הרכבות העולמית, לא עשתה דבר כדי להבהיר את התמונה - הדי פשוטה בסך-הכול - של אטיאס מכופף את הקריטריונים כדי שיעזרו בעיקר לחרדים, ולא, סליחה על הפופוליזם, לחיילים משוחררים.

אגב, זו יכולה הייתה להיחשב ליריקה לא בפרצופם של חיילינו ובביזוי כבודם, אבל זה לא נאמר בשום מקום. מש"ל.

ד.

כנ"ל בנוגע לשביתה שהתחוללה השבוע ולנו לא סיפרו. לפחות לא במשדרים מיוחדים שנמתחו על-פני שעות. צריך היה לקרוא את כל האותיות הקטנות בכל העיתונים. הייתה זו השביתה הגדולה ביותר בענף העבודה הקבלנית עד היום. כמאה מורי קבלן המועסקים ב-15 מוסדות חינוך ברחבי הארץ שבתו. הם מייצגים כ-1,500 מורי קבלן ברחבי הארץ. זהו מאבק וזוהי שביתה עקרוניים וערכיים מאין כמותם. ראוי היה שנדע עליהם יותר.

ראוי, אז מה. אז עכשיו אני יודע הכול על האווירה בתחנת הרכבת של בנימינה בימי חמישי אחר הצהריים, אבל אין לי כמעט שמץ של מושג על מורה הקבלן בתוכנית היל"ה המופעלת על-ידי החברה למתנ"סים, לא סיפרו לי על שכר המינימום שלו, על זה שהוא נקנס אם תלמידים לא מגיעים לכיתה (מדובר בנוער שנשר מתוכנית הלימודים הרגילה) או על זה שבכל שנה מפטרים אותו מחדש.

אבל אני יודע כמה זמן ישן כל חייל שעבר בתחנת רכבת השלום. את זה שאלו בטלוויזיה, פשוט.

ואין לי מושג על מהגר העבודה, או על הפליט, או על המסתנן - קראו לו לפי השבט החברתי שלכם - שקפא למוות השבוע בגינת לוינסקי בדרום תל אביב. אף אחד לא סיפר לי אפילו כמה מעלות נרשמו בלילה הזה. מישהו העדיף שאדע יותר על דברים אחרים לגמרי, חשובים הרבה פחות. מישהו החליט שאהפוך למומחה בכל התרחישים האפשריים לפריימריז בקדימה. מישהו חושב שהתככים בתוך משפחת הרב עובדיה יוסף חשובים יותר ממצב העזתים, וכך הלאה.

אז אולי לא הצלחתי לנסח את המשוואה, אבל את תוצאותיה אנחנו מרגישים בכל יום שעובר, ונחלשים עוד קצת.

הרהור

דרור פויר

מירי רגב התייחסה לחיילים כמו אל תינוקות. הם צריכים לקום מוקדם, היא אמרה. הדמעות פשוט זלגו מעיניי

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו