גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אתם חולים בסייברכונדריה?

פעם נדרש דמיון מפותח כדי להפוך כאב ראש לגידול במוח. היום פשוט מחפשים את הסימפטומים באינטרנט ורצים בבהלה למיון. הרופא מרגיע? הוא בטח לא מבין. כך תדעו אם גם אתם נדבקתם בסייברכונדריה

אלימלך, שם בדוי, היה בן 22 כשהתחילו הכאבים במותן. הוא ביצע את כל הבדיקות האפשריות, וכשלא עלה בהן דבר פנה אל האינטרנט. הוא ערך כמה חיפושים, נכנס לפורומים שונים ולאתרים רפואיים והגיע לדיאגנוזה: מדובר בסרטן. במערכת הבריאות חזרו והבהירו לו: אין לך כלום, הכול בסדר איתך. אחרי שלא מצא שום תימוכין לאבחנת הסרטן, וגם לא מי שיטפל במחלה הדמיונית, אלימלך נאלץ לוותר, ולאחר שלוש שנים של דאגה הכאבים חלפו מעצמם. זמן קצר לאחר מכן הגיעה התחושה המשונה בגרון. הוא ניגש מיד לאינטרנט וגם קבע תור לרופא, שלא מצא דבר. אלימלך לא הסכים לוותר בקלות הפעם, עבר בדיקות חוזרות, והגיע עד למומחה אף אוזן גרון. שום ממצאים. מבחינת המערכת הרפואית הכול היה בסדר. את אלימלך זה לא הרגיע. מה הם יודעים, הרופאים האלה. הרי באינטרנט יש אבחנות ברורות לסימפטומים שלו, מחלות סופניות במקרה הרע או יבלות במיתרי הקול במקרה הטוב. גם כאן, בסופו של דבר, אלימלך נאלץ לחיות בפחד עד שהכאבים חלפו מעצמם.

חלפו כמה שנים של רגיעה פיזית. בינתיים הכיר אלימלך בת זוג והוא כבר בן 31, אבל שוב מודאג. הפעם זה כתם קטן שצץ על איבר המין שלו. נקודת חן? מלנומה קטלנית? כל התסריטים כבר רצו בראשו. הפעם, בגלל האופי המביך משהו של הסימפטום, אלימלך בדק את הנושא ברשת לפני שניגש לרופא. המסקנה הייתה ברורה: הוא חייב להסיר את הכתם הזה אחרת יש חשש ממשי לחייו. והרופאים? יוק. הכול בסדר איתך, נאמר לו שוב ושוב. אין צורך להסיר את הכתם, לא נשקפת סכנה ולא מדובר במלנומה.

האבחנות המקצועיות לא השקיטו את אלימלך. החשק המיני שלו נפגע, בעבודה הוא בקושי מתפקד, החוג החברתי הצטמצם מאוד, ובת זוגו הרגישה שזה כבר יותר מדי ועזבה את הבית. הוא חי היום בגפו, חוזר מדי ערב אחרי העבודה ומתיישב מול המחשב, צולל לשעות של חיפוש מידע רפואי שיסביר את הכתם הטורדני. עד שלא יסיר אותו לא יצליח לחזור לחיים נורמליים. לאחרונה החליטו בני המשפחה להתערב, והפנו אותו למרפאתו של ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל קליניקה לתמיכה רגשית ונפשית. "אנחנו רואים עשרות מקרים כאלה בחודש בקליניקה", אומר טל. "הקיצוניים שבהם יושבים שעות על-גבי שעות מול המחשב בחיפוש אחר מידע רפואי". לתופעה הזו, הוא מסביר, יש שם: סייברכונדריה, חיבור בין סייבר והיפוכונדרייה, שמשמעותה עלייה חסרת בסיס במפלס החרדה לגבי נושאי בריאות ורפואה בעקבות קריאה באתרי מידע רפואי שמציפים את הרשת.

את הזרקור על התופעה הרימה חברת האריס אינטראקטיב בשנת 2007, שבדקה את היקף הגלישה לאתרי רפואה ובריאות בארצות הברית ומצאה עלייה של 37% במספר הגולשים לאתרים אלה בין השנים 2007-2004. אותם מחפשי מידע רפואי, 160 מיליון אמריקאים, מהווים על-פי הסקר 84% מהמבוגרים הגולשים, ולפי הסקר הם חיפשו מידע רפואי 5.7 פעמים בחודש בממוצע. רבים מהם נעזרו באינטרנט לפני שניגשו להתייעצות עם רופא.

כשנה לאחר מכן פרסמה יחידת המחקר של מייקרוסופט דוח שכותרתו "משחקים את תפקיד הרופא ברשת", ובו הקביעה כי חיפוש מידע רפואי באינטרנט מעורר חרדות בקרב גולשים וגורם להם להאמין שהם סובלים ממחלות נדירות. "מיליוני גולשים לא מודעים לעובדה שהסבירות שגידול במוח ייצור כאב ראש טיפוסי היא דווקא נמוכה", ציינו החוקרים בדוח. "הסלמה מהסוג הזה בפרשנות מוטעית של סימפטומים מובילה לחרדה שאיננה במקומה, לבזבוז זמן ולביקורים יקרים אצל מומחים לכאבי ראש". בישראל נערך סקר ב-2009, במימון המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות והמרכז האקדמי רופין, ולפי תוצאותיו כשליש מגולשי האינטרנט עושים זאת לצורכי בריאות.

ב-2010 פורסם מחקר נוסף, של אוניברסיטת חיפה ומכבי שירותי בריאות, שלפיו 65% מהגולשים ברשת מהבית עושים זאת כדי לחפש מידע רפואי עבור בן משפחה ו-62% מהמשתמשים מחפשים מידע רפואי עבור עצמם. נשים, על-פי הסקר, מחפשות יותר מידע רפואי ברשת, ו-10% מהמשתמשים באתרי המידע הרפואי אף החליפו רופא בעקבות המידע שאליו נחשפו.

עוד על פי הסקר: 14% מהחולים ביקשו מהרופא שלהם לשנות תרופות בעקבות מה שקראו, 54% דיווחו כי קריאת מידע רפואי באינטרנט השפיעה על הפעילות הרפואית שלהם, 45% אמרו כי המידע המקוון עזר להם להתחיל בפעילות גופנית, וכ-40% אמרו כי מידע זה סייע להם להחליט להתחיל בדיאטה. מובן שלא כל הגולשים הללו יפתחו סייברכונדרייה ברמה כזו שתפגע בתפקוד היומיומי שלהם או תהפוך לנטל על מערכת הבריאות. "אם אין נטייה להיפוכונדרייה או חרדתיות בנטייה הבסיסית, אז סביר להניח שזה לא יקרה", מרגיע ד"ר טל. "הבעיה היא אצל אלה שיש להם נטייה כזו, והם גולשים באתרים ונחשפים למידע, שהוא רבגוני, לפעמים לא מדויק, מורכב ומבלבל. ואז הגלישה רק תעודד מחשבות חוזרות וטורדניות, חרדה ודאגות".

נבואה שמגשימה את עצמה

חוזרים לאלימלך. חלפו כמה חודשים וחל שיפור משמעותי במצבו. הכתם אמנם לא הוסר, אבל ה"חולה" חוזר לתפקד וגולש הרבה פחות באתרים רפואיים. אבל נשאלת השאלה למה זה קרה לו. איך מידע באינטרנט יכול לגרום לכאב פיזי?

"קודם כול צריך להבין מה זו היפוכונדריה", מנתח ד"ר טל. "באופן כללי, מדובר בחרדה שמושלכת כל הזמן על איברים שונים בגוף. זאת חרדה שהיא עמידה, על גבול ההפרעה האובססיבית, ובאה לידי ביטוי במחשבות חוזרות ובלתי פוסקות שלא נותנות מנוח, ובצדן יש גם סימנים גופניים כלשהם כמו מתח בשרירים, פעילות של מערכת העיכול, תחושה של לחצים בחזה או הרגשה שמשהו נתקע בגרון. במקרים קיצוניים אי-אפשר להתפנות לדברים אחרים, כי המחשבות כל הזמן מציפות, ואז נוצר מצב של חוסר תפקוד יומיומי בעבודה, בקשר הבין-אישי או עם הילדים. יש לזה מקביל שהוא לא סייברי, כשאנשים רצים ועושים בדיקות בלי הפסקה, ובהינתן כל-כך הרבה בדיקות גופניות הם גם מוצאים משהו לא תקין, אז חוזרים לאינטרנט בניסיון לפענח את זה. זה גדל וגדל, כי בפורומים תמיד יש למישהו בת דודה מפתח תקוה עם משהו כזה, שהיה נדיר וסופני, והאפשרויות מתפתחות ולא נגמרות עד שזה מגיע לחוסר תפקוד".

- סביר היה להניח שביקור אצל הרופא או קריאת מידע רפואי דווקא ירגיעו את החרדות.

"ההיגיון אומר שכן, אבל יש סתירה בין מידע רפואי אמין לסתם הפחדות. יש היום תחושה שהמידע הרפואי מאוד זמין, אבל מעשית יש הרבה מידע שהוא התרשמות אישית של אנשים בפורומים, וזה מידע סמי-רפואי".

- למה בכלל פונים לאתרים האלה?

"לשאלה הזאת יש הרבה תשובות, שקשורות בעיקר לאני מאמין של המטפל. יש מי שיגידו שזה קשור לחוסר איזון כימי כזה או אחר במוח ולכן תרופות יכולות לעזור, בעיקר כאלה שמטפלות באיזון של הסרוטונין במוח. יש כאלה שיגידו שזה קשור לדפוסי חשיבה, ואכן הטיפולים המקובלים הם קוגניטיביים-התנהגותיים, שזה אומר לשנות את דפוסי החשיבה ואת ההתנהגות במצבים של בדיקה חוזרת באינטרנט ומחוץ לאינטרנט. ויש לזה גם מקור רגשי, שנובע ממקומות הקשורים לאי-ביטחון ולערך עצמי המושלכים על הגוף".

- איך אנחנו יודעים שחצינו את הגבול ומסקרנות בריאה אנחנו גולשים במדרון הסייברכונדרייה?

"הגבול המשמעותי שאדם צריך לבדוק עם עצמו הוא עד כמה זה פוגע בתפקוד היומיומי שלו. אם את נכנסת לאינטרנט, והמחשבות שלך רק גדלות וזה פוגע בתפקוד שלך וזה מציק לפני השינה, ופתאום קשה לך לעבוד או שאת מתעוררת בלילה עם מחשבות טורדניות, כנראה נחצה הגבול. צריך לחשוב עד כמה החיפוש אחרי מידע רפואי באינטרנט מרגיע אותך או רק משרת את חוסר הרוגע ואת הסבל. אם את קוראת משהו וזה הרגיע אותך - סבבה. אבל אם זה רק מגדיל את המחשבות, גם אם זה עדיין לא מפריע לתפקוד, זה כבר בעייתי".

- לך תסביר את זה לסייברכונדר עם פריחה קלה שקרא באינטרנט על מחלה נדירה שבה הפריחה מלווה בכאב ראש ופתאום גם לו יש מיגרנה.

"תראי, הכול עניין של התניות. למדתי לחשוב משהו כשאני רואה משהו, או למדתי להיבהל כשאומרים משהו. באופן טבעי כולנו יוצרים לעצמנו התניות. אם למשל קראתי אצל שלושה גולשים בפורום שיש להם כאב ראש וגם פריחה, אני מתחיל להאמין שהם קשורים זה לזה ולכן מטבע הדברים אצור לעצמי את ההתניה, ואם יש לי פריחה אז ארגיש גם כאב ראש, אפילו כשאני לא שם לב. התניות זה משהו מאוד חזק. כל ההתנהגות של בעלי החיים מאופיינת בכך, וגם בני האדם; לפעמים זו גם נבואה שמגשימה את עצמה, כמו דכדוך בחורף. יכול להיות שהחורף הזה דווקא ארגיש מצוין, אך בהתניה שלי משנים קודמות - כשאפור בחוץ אני מרגיש רע".

- אז אם מפסיקים לקרוא חומר רפואי זה פשוט עובר?

"יש אנשים שמפסיקים לגלוש, ובהתחלה תהיה דווקא החמרה של המחשבות, כך שבמצבים מסוימים אם נפסיק לגלוש בבת אחת זה לא טוב. הרבה פעמים אנחנו עושים את זה בתוכנית מדורגת, כי צריך לעזור לאדם גם להיגמל מהחיפוש האובססיבי ברשת וגם להתמודד עם המחשבות ועם הרגשות שהובילו אותו לכך".

קודם גוגל, אחר כך הרופא

בסתיו האחרון געשו הרשת והמדיה סביב תרופת האלטרוקסין שמרכיביה שונו, ועקב כך צצו תופעות לוואי בלתי סימפטיות בקרב אוכלוסיית הסובלים מהפרעות בפעילות בלוטת התריס. באותם ימים הגיעה אל המרפאה של פרופ' שלמה וינקר, יו"ר איגוד רופאי המשפחה, מטופלת שצורכת את התרופה. היא נכנסה לחדרו של וינקר נסערת. איך לא הזהרת אותי מהתרופה החדשה, שאלה בזעם, ופירטה בפניו את מגוון תופעות הלוואי שמהן היא סובלת, בדיוק אותן תופעות לוואי שעליהן קראה בכתבות באינטרנט וראתה בטלוויזיה. וינקר בדק את תיקה הרפואי והסביר לה שמבחינת לוחות הזמנים היא בכלל לא עברה לתרופה החדשה, מה שלא מנע מהפציינטית להאשים אותו בניסיונות להוציא ממנה כספים מיותרים.

וינקר ביקש ממנה שתגיע אליו למחרת עם האריזות של התרופה והם יסתכלו יחד, ואז הוא הראה לה שהיא באמת לא החליפה את התרופה ושתופעות הלוואי שהיא חשה בהן היו בעקבות החשיפה למידע בכלי התקשורת.

ביום רביעי השבוע התכנסו חברי איגוד רופאי המשפחה לכנס שנתי שבו דנו במעמד הרופא. וינקר עלה לבמה מצויד בנייר עמדה שהכין לקראת הכנס, ובו פירט את הסיבות לשחיקתו של מעמד רופא המשפחה בעשור האחרון, בין היתר בגלל זמינות המידע באינטרנט. הרופא, מתברר, הפך במרוצת השנים האחרונות ממקור סמכותי לאיש מקצוע שמספק רק חוות דעת שנייה אחרי האלוהים החדש - גוגל. פרופ' וינקר מצא פתרון ביניים לתופעה. "ישנו הפתגם המפורסם, 'אם אתה לא יכול להילחם בהם - הצטרף אליהם'; אז היום אנחנו הם אלה שמייצרים את המידע עבור הקהל הרחב. באפריל האחרון הקמנו את המיזם ויקי-רפואה, שיש בו מידע רפואי ברמה גבוהה, גם לקהל הרחב. אנחנו לא מתביישים שהקהל ידע יותר. אנחנו לא רוצים לשמור את כל הידע לעצמנו".

- אבל אז הפציינט מגיע אליך למרפאה ופותח את השיחה ב"קראתי באינטרנט".

"זה קורה כל הזמן; אז מה נעשה? נסגור את האינטרנט? היום לכל רופא יש גישה חופשית לרשת, אז אני אומר לפציינט 'בוא נראה יחד מה קראת'. נגמר העידן שבו הרופא יודע והחולה לא יודע כלום. היום הידע משותף לכולם. אני נכנס עם חולים לאינטרנט, ואין שום בעיה עם זה, זאת לא בושה".

נשמע אידיאלי אילו החולים היו גולשים כל היום באתרים מקצועיים, אבל רבים נכנסים לפורומים וקוראים על התסמינים של ציפור123 מרחובות. זה יכול להיות מתיש.

"הבעיה המרכזית היא שלחולה אין הכלים לדעת אם מה שהוא קורא באינטרנט זה מאתר רציני או לא. כשחולה בא ואומר לי, 'קראתי באינטרנט', זה כמו שהוא יגיד לי 'שמעתי ברחוב'. לכן אחד הדברים שאני צריך לעשות, כרופא, הוא לתת את הכלים שבעזרתם נעריך יחד אם הדבר החדש שקראת רציני או לא. הרי יש שרלטנים ברשת, זה לא מקום תמים, יש גורמים עם אג'נדות נסתרות וארגונים תחת מסווה מדעי שהקשר ביניהם ובין האמת רחוק מאוד".

בחנו את עצמכם האם אתם סייברכונדרים

מעמיסים על מערכת הבריאות

בימים אלה שוקד האיגוד על מחקר שמנסה לבדוק את מידת תכיפות הביקורים אצל רופאי המשפחה, גם על רקע זמינות המידע הרפואי באינטרנט. נתונים עדיין אין, אך וינקר מדווח כי המגמה, כפי שנראית כעת, מסמנת עלייה במספר הביקורים לשנה. האם הסייברכונדרים שמנכסים לעצמם אי-אלה מחלות שקראו באינטרנט גם יוצרים עומס על מערכת הבריאות?

"כל מנהל מחלקה קרדיולוגית יספר על חולים שצונתרו ארבע או חמש פעמים, ובכל הפעמים היו עורקי הלב שלהם תקינים, והם עדיין מגיעים לחדר מיון עם כאב בחזה ומנסים לשכנע את הרופא התורן או את המומחה הצעיר שהם זקוקים לצנתור נוסף", מספר ד"ר אמנון להד, ראש המחלקה לרפואת משפחה באוניברסיטה העברית. "מובן שרוב העומס הוא עלינו, על הרופאים הראשונים, אבל זה גם מגיע למחלקות המיון והאשפוז. הפחד של הרופא הוא שאולי מסתתר משהו מאחורי הזאב-זאב. העניין הוא שמעבר לעומס הכלכלי יש נזקים בריאותיים לחולה. כך למשל סי.טי מגיל 50 מלווה בסיכון של של 1 ל-1,400 לפתח סרטן, ואני מכיר פציינט שעשה כבר עשרה כאלה בעשר השנים האחרונות - ללא ממצאים רפואיים.

"הגיעה אליי פציינטית שבדיקות הורמונליות שעברו מצאו כי הפרולקטין, הורמון שאחראי על יתרת החלב של נשים בהנקה, גבוה מאוד אצלה. היא הגיעה אליי על סף בכי, כי הספיקה לקרוא בינתיים באינטרנט שזה יכול להיות גידול מוחי. זה אמנם נכון במקרים קיצוניים, אבל מה, ביקשנו ממנה להגיע למרפאה ולקחנו לה דם וראה זה פלא - הפרולקטין היה תקין. היא בכל זאת ביקשה לעשות סי.טי, שגם נמצא תקין, ובכל הסיפור הזה הלך לה סוף השבוע על חרדות מיותרות. זה היה מקרה נקודתי, אבל רוב האנשים שמאוד נלחצים הם סדרתיים, ומגיעים מעת לעת עם משהו אחר שמקורו באינטרנט".

בכובעו כמרצה בפקולטה לרפואה, להד מדווח שהסטודנטים לומדים את הנושא. הם לא קוראים לתופעה סייברכונדריה אלא סומטיזציה - תופעה שבה לחולה יש בעיה פסיכולוגית שהביטוי שלה הוא גופני.

"רואים את זה באנשים שבאים עם כאבים שונים, בדרך כלל שילוב של מערכות שונות כמו צרבת עם כאבי שרירים וכאב ראש, והרופא לא מוצא משהו דרמטי", הוא מפרט. "הסיבה הכי שכיחה לכך היא חרדה. לפי כל המחקרים סומטיזציה זה גורם השימוש הגבוה ביותר בשירותי הבריאות". באופן מעט אירוני, על-פי מחקר שנעשה על-ידי וינקר ועמיתיו באיגוד רופאי המשפחה, נמצאה תסמונת דומה לסייברכונדריה, המכונה תסמונת הסטודנט לרפואה, שלפיה הסטודנטים עצמם קוראים בבוקר על תסמינים מבעיתים ומפתחים בערב חרדה שיש להם סרטן או שהם בדרך לשבץ מוחי. הביטוי שלפיו מה שאתה לא יודע לא יהרוג אותך, מקבל משנה תוקף במקרה הזה.

על אף ההיבטים המטרידים של הבהלה שגורמת אוטוסטרדת המידע הרפואי שמציעה הרשת, חשוב לציין שכמעט מובן מאליו להדגיש כי לאינטרנט יתרונות רבים גם בזירה הבריאותית. אמנם הרופאים שרואיינו לכתבה לא דיווחו על מחלה שתפסו מוקדם יותר בזכות חולה שביצע מחקר מעמיק באינטרנט, אבל סביר להניח שגם מקרים כאלה יש בנמצא. העצות המרכזיות לעכברי הרשת השוקדים על תואר בלתי רשמי ברפואה הן לבדוק תמיד אם האתר אמין, מי עומד מאחוריו, אם אין חשד לאינטרסים מסחריים וכמובן תמיד לזכור לקחת הכול בעירבון מוגבל ולפנות לרופא. זה שאתה סייברכונדר לא אומר שאתה לא חולה, אבל רוב הסיכויים שכאב הראש הזה פשוט יחלוף מעצמו בעוד כמה שעות.

אם כבר גולשים אתרי המידע הרפואי הפופולארים בעברית

איפה כואב לכם תסמינים פופולאריים באתר דוקטורס

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה