גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנאים הטובים ביותר בפיקדונות שקליים בבנקים הקטנים

בעוד שהבנקים הגדולים מציעים ריבית שנתית של 1.5%, והרבה פחות מכך לתקופות קצרות - מציעים אגוד, מרכנתיל ובנק ירושלים ריבית של כ-2.8% לשנה

מה לעשות עם הכסף הפנוי כדי לקבל עליו תשואה סבירה ומובטחת? השאלה הזאת מעסיקה כבר חודשים ארוכים לקוחות שמחפשים אפיקי חיסכון סולידיים, במיוחד לאור העובדה שריבית בנק ישראל תרד ב-1 בפברואר ברבע אחוז ל-2.5%.

את התשובה לפיקדונות שקליים הם ימצאו דווקא בבנקים הקטנים, הקוראים ללקוחות כל הבנקים להזרים אליהם את כספם בתמורה לריבית שנתית של 2.5%-3.4%, בתוכניות לשנה עד 3 שנים.

בבנקים הגדולים, לעומת זאת, הריבית פחות אטרקטיבית: 1.15%-1.5% לפיקדון של 50,000 לתקופה של שנה, ו-0.20%-0.60% לתקופות קצרות (חודש-שלושה חודשים).

בדיקת "גלובס" מגלה כי נכון לרגע זה, בנק ירושלים מעניק את הריבית הטובה ביותר בשוק, משום שהיא אינה מוגבלת בזמן או בסכום ועומדת על 2.75%. עכשיו הכדור אצל הלקוחות - האם הם ייצאו מהקיבעון של ניהול כל הפעילות הבנקאית שלהם תחת קורת-גג אחת?

התחרות בזירת הפיקדונות השקליים התחממה לאחרונה, כאשר דווקא בנק קטן זיהה את מלכוד הריבית הנמוכה כפוטנציאל לגיוס לקוחות. הבנקים האחרים הגיבו, אלא שבתוכניות שהם מציעים יש סייגים הכוללים הגבלה של סכום הפיקדון ומשך ההפקדה (ראו בהמשך).

כמה מקבלים על הפקדה של 50,000 לשנה? בבנק מרכנתיל תוכנית סגורה ל-13 חודשים תתורגם לתוספת של 1,500 שקל לקרן (3% ריבית); לפי בנק ירושלים התוספת היא 1,375 שקל (2.75% ריבית); לפי בנק אגוד (2.8%) מדובר על תוספת של 1,400 שקל; ובבנק הבינלאומי בהפקדה ישירה התוספת היא 1,325 שקל (2.65%). לעומת זאת, ריבית הבנקים הגדולים, שתעמוד במקרה הטוב על 1.5% לתקופה של שנה, תניב כ-750 שקל ריבית על הקרן.

מה מציעים הבנקים?

* בנק ירושלים: הבנק יצא בהכרזה על "שינוי השיטה" בענף הפיקדונות ללקוחות הפרטיים. בעוד שהבנקים האחרים נוקטים בשיטת המינימום, כפי שהגדירו בבנק ירושלים, ולפיה הם מעניקים על פיקדונות שקליים פרמיה של כ-20% מגובה הריבית של בנק ישראל, מתחייב בנק ירושלים לכלל הציבור לריבית בשיעור של לפחות 80% מריבית בנק ישראל - העומדת כיום על 2.75% (ותרד ל-2.5% ב-1 לפברואר), לפיכך מדובר בריבית שנתית של 2.25%.

עד להודעה חדשה מעניק הבנק 100% מריבית בנק ישראל לפיקדונות בכל סכום, לכל תקופה ולכל סוגי הלקוחות. לצד בשורה השקיפות והבהירות של הדברים, הבשורה הנוספת היא שיטת הפקדה קלה דרך אתר אינטרנט ייעודי, בהליך שנמשך דקות ספורות.

* בנק אגוד: זה מכבר בישר הבנק על ריבית של 3.3% לפיקדונות שקליים. אלא שמדובר על מבצע התקף עד 10.2 ולפיקדונות בגובה של 50,000 שקל עד מיליון שקל למשך שנתיים, ללא תחנות יציאה. תוכנית לשנה כוללת ריבית שנתית אטרקטיבית של 2.8%.

גם שיטת ההפקדה שונה: המפקידים, שלא נדרשים לנהל את חשבונם בבנק אגוד, נדרשים לסור לסניפי הבנק, לפתוח חשבון תפעולי (ללא עמלות) ולהפקיד את כספם שם.

* בנק מרכנתיל: מציע תוכנית ל-13 חודשים בהפקדה חד-פעמית וללא תחנות יציאה בריבית שנתית של 2.77% (3% לכל התקופה). ההצעה פונה ללקוחות כל הבנקים לפיקדונות מ-10,000 שקל. ב-29.1 הריבית תתעדכן ל-2.75%. ההליך כולל פתיחת חשבון עו"ש תפעולי (ללא עמלות). ההפקדה אפשרית טלפונית.

* הבנק הבינלאומי: שלא במסגרת קמפיין או מבצע מוגבל בזמן, מציע הבנק הבינלאומי ריבית של 2.4% לתקופה של שנה לפיקדונות מ-10,000 שקל. את הפיקדון פותחים באמצעות חשבון השקעות שאינו מתנהל כחשבון עו"ש בהיבט העמלות.

בהפקדה ישירה תינתן תוספת של 0.25% לפיקדונות לשנה ויותר, ביחס לריבית הטבלה. (הריביות תקפות גם לבנק פאג"י).

* בנק יהב: ככל שעולה תקופת ההפקדה, עולה הריבית: נכון להיום, בנק יהב מציע את הריבית הגבוהה ביותר, 3.4% לשנה, אולם מדובר על פיקדונות של 200 אלף שקל לפחות לתקופה של שלוש שנים ללא תחנות יציאה.

הרעיון הוא, כפי שמנמקים בבנק, שמדובר בחלופה סולידית לתקופה בה תימשך הורדת הריבית במשק. הפיקדון מיועד לכל לקוחות הבנקים ותקף עד להודעה חדשה. לצורך העברת הפיקדון יש לפתוח חשבון השקעות או חשבון עו"ש.

* בנק דיסקונט: מציע פיקדון הפוך לכלל לקוחות הבנקים. מדובר על תוכנית לפיה הריבית ללקוח עולה ככל שריבית הפריים יורדת לפי תחשיב קבוע במשוואה. נכון להיום מדובר על ריבית של 1.30% לפיקדונות מ-5,000 שקל ולתקופה של חצי שנה ללא תחנות יציאה.

שינוי תפיסה

האינטרסים של הבנקים ברורים: גיוס כספים ולקוחות. "אנחנו בנק קטן, מאותגר ורעב שרוצה להתמקד במשקי-הבית", אמר אורי פז, מנכ"ל בנק ירושלים, בעת השקת התוכנית, והבטיח כי "מעת לעת נצ'פר בריבית בשיעורים של 90% ו-100% מזו של בנק ישראל".

לדבריו, לא מדובר במבצע או בגימיק אלא בשיטה: ההבטחה שלנו לתת תמיד לפחות 80% מריבית בנק ישראל בשקיפות מלאה וללא אפליה בין הלקוחות".

רק הזמן יוכיח אם יעמוד בהבטחתו, ובינתיים, זה 3 חודשים שהתוכנית פועלת כפיילוט. בבנק מדווחים שעד כה כמה אלפי לקוחות הפקידו סכומים שונים - מאלפי שקלים ועד יותר ממיליון שקל.

העברת הכסף מתבצעת כאמור דרך אתר אינטרנט ייעודי. לאחר הזנת הפרטים האישיים ופרטי הבנק, מקבל הלקוח טופס המורה לבנק שלו לבצע את ההעברה בסכום הנקוב. פעולה זו כרוכה לרוב בריבית של 5-6 שקל.

בבנק אגוד מנמקים את המהלך כרצון להגדיל את נתח הצרכנים הפרטיים. "הציבור חייב להבין שגם לבנקים הבינוניים יש מה למכור. ידוע שהמעבר לבנק אחר כולל חסמים אלא שכאן השינוי הוא תפיסתי: אפשר להישאר בבנק שלך וליהנות מתוכניות של בנק אחר", אמר חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד.

עומדים על המקח

כללי הבנקאות מחייבים את הבנקים להציג בכל סניפיהם את לוח שיעורי הריבית על הפיקדונות, אך הריביות הנקובות בטבלה הן לא סוף פסוק, אלא להפך - נקודת פתיחה שממנה צריך להמשיך ולהתמקח.

בבנק מזרחי-טפחות, למשל, סירבו לספק לנו לצורך כתבה זו את שיעורי הריבית בטבלה, תחת ההסבר כי המספר הזה אינו משקף את הריבית המוענקת בפועל. כך גם בבנק אוצר החייל, שם הסבירו כי הריבית משתנה בהתאם למועדון הלקוחות אליו משתייך הלקוח. כך או כך, לקוח נבון יידע גם להשתמש במבצעי הבנקים האחרים כקלף מיקוח.

חוסכים על אוטומט

3 מכל 4 ישראלים מחזיקים בפיקדון או בתוכנית חיסכון, כאשר 30% מחזיקים רק בתוכנית חיסכון. ריבית הפיקדונות נסמכת על הריבית שקובע בנק ישראל, אלא של-73% מהנשאלים אין מושג מהי הריבית העדכנית - כך לפי סקר שערך מכון המחקר רותם TRI עבור בנק ירושלים.

כ-10% מהנשאלים דיווחו על פיקדונות של עד 250 אלף שקל ול-5% סכום הגבוה מכך, אך רבע מהפקדונות יחסית קטנים - עד 10,000 שקל, וכמעט שליש מהם נעים בסכומים שבין 10,000 ל-50,000 שקל.

את החשיבות שבעמידה על המקח גם במוצרים פיננסיים רוב הציבור לא הפנים. לפי הסקר, 68% מבעלי הפיקדונות לא ניסו להתמקח על הריבית שנתן להם הבנק.

לא רק בסופר: גם בבנק צריך להשוות, להתמקח ולמקסם רווחים / דפנה הראל-כפיר

בדיוק כמו רשתות המזון ובדיוק כמו חברות הסלולר - הבנקים בישראל הם ספקים, נותני שירותים. ובדיוק כמו שקית חלב או טלפון סלולרי - פיקדונות בבנק הם מוצר. גם הלקוחות הם אותם לקוחות, ובכל זאת - נראה שכשמגיעים לתחום הפיננסי הם שוכחים את כל מה שהם יודעים על מיקוח, על כדאיות ועל סקר שווקים.

כשרמי לוי מוכר עוף בשקל - הלקוחות נוהרים, אבל כשבנק מסוים מציע ריבית גבוהה משמעותית מזו שמציע בנק אחר - מעטים ממהרים לנצל את ההצעה הנדיבה.

למה? הסיבה הראשונה נעוצה כנראה בבורות. המילים "ריבית", "פיקדון" ו"תשואה" הרבה פחות שגורות בפינו מאשר המילים "סלולרי" ו"קוטג'". המשמעות פחות ברורה לנו, והמעקב אינו רציף.

הבורות גם נוגעת לחוסר הבנה בסיסי הרלבנטי במיוחד לנושא הנמצא בלב התחרות בימים אלה - אדם לא חייב להיות לקוח של הבנק כדי לפתוח פיקדון בבנק אחר. נראה כי מעטים הפנימו את המסר הזה, שהם אינם חייבים לנהל את כל הפעילות הבנקאית שלהם באותו בנק, ואפילו להפך - אין שום סיבה לעשות זאת.

הסיבה השנייה היא רתיעה, והיא נובעת במידה רבה מאותה בורות. כשאדם חש שהוא אינו מתמצא בתחום כלשהו, הוא מעדיף לשמור על סוג של שקט תעשייתי ונוטה לקבל כמובן מאליו את מה שמכתיבים לו.

הסיבה השלישית היא עצלות. גם הסיבה הזאת קשורה קשר ישיר לסיבות הקודמות, שכן אותה בורות ואותה רתיעה מובילות רבים לאמץ גישה עצלנית - הלקוחות לא אוזרים כוח ללכת ולהתעמת עם אותם מושגים מרתיעים ועם אותם פקידים שהם תלויים במוצא פיהם.

ובכל זאת, אין לנו להלין אלא עצמנו. מי שרץ בין סופר לסופר כדי לחסוך 20 שקל על ק"ג עוף - מוטב לו שישקיע מעט מאמץ וירוץ גם בין הבנקים. ולא סתם ירוץ, אלא גם יתמקח.

מה נותנים הבנקים הקטנים על הפקדת של חמישים אלף שקל לשנה

גובה החיסכון בפיקדונות של משקי בית

פיקדון או חיסכון בנק

הריבית המוצעת בבנקים לפקדונות שקליים

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית