גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינוגרד מזהיר מפני "חלטורה" בתכנון תקיפה צבאית באיראן

וינוגרד, יו"ר הוועדה לחקר אירועי מלחמת לבנון השנייה, מודאג: הדוח של הוועדה בראשותו מוסמס ע"י הממשלות, ועכשיו איראן על המדוכה ■ בראיון ל"גלובס" הוא מתריע מפני יציאה נמהרת לפעולה צבאית, שלא לוקחת בחשבון מכלול של שיקולים

לפני כ-3 שבועות חגג השופט המחוזי לשעבר, ד"ר אליהו וינוגרד, יום הולדת 85. כיאה לאופיו הצנוע ולהיותו ציוני מושבע, חגג וינוגרד את ציון הדרך החשוב בטיול סובב כנרת של 3 ימים עם בני משפחתו (אחד מנכדיו ורעייתו הגיעו לחגוג עמו במיוחד מארה"ב). לכבוד יום הולדתו, ולרגל צירופו כשותף למשרד עורכי הדין גדעון פישר, נפגשנו עם וינוגרד לשיחה סביב הנושאים שעל סדר היום הציבורי.

לווינוגרד - שכיהן בעברו, בין היתר, כנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שופט בפועל בבית המשפט העליון וחבר ב-10 (!) ועדות ציבוריות - יש הרבה מה לומר. גם 15 שנה אחרי שפרש משיפוט, וינוגרד עדיין מקפיד לשמור על ארשת-פנים ממלכתית, ואת דבריו הוא מנסח במדידות ובזהירות.

לציבור הרחב מוכר השם וינוגרד בעיקר כמי שעמד בראש ועדת הבדיקה הממשלתית לחקר אירועי מלחמת לבנון השנייה, שב-30 בינואר 2008 פרסמה את הדוח הסופי שלה.

גם מבעד לאיפוק המנומס שלו, קל להבחין כי וינוגרד כועס על ממשלות ישראל, שלדבריו מתעלמות מהדוח שהכינה הוועדה בראשותו. הביקורת של ועדת וינוגרד (שבלטה בעיקר בדוח הביניים שהגישה), הופנתה בעיקר לדרג המדיני, בראשות ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט, שהעביר את ההחלטה לצאת לפעולה בלבנון בצורה פזיזה ונמהרת, ללא דיון מקיף באשר להשלכות הצעד.

"הממשלה הצביעה בלי שהיא ידעה על מה היא מצביעה", אומר וינוגרד. "לא הובאו בפניה חלופות, לא נבדקו עובדות, הכול היה מעורפל ובכוונה. ערב ישיבת הממשלה, הייתה ישיבה של הדרג הביטחוני, ואולמרט ביקש מכל ראשי הגופים הביטחוניים לא לפרט יותר מדי בישיבת הממשלה, כי הוא חשש מהדלפות. התוצאה הייתה שרק שמעון פרס וציפי לבני שאלו שאלות ענייניות. שרים אחרים קיבלו את מה שהובא בפניהם".

יחס מעליב

וינוגרד מדבר על כך בלהט, כאילו הדוח נכתב לאחרונה ולא לפני 3 שנים. גם על יחסה המעליב של ממשלת אולמרט לדוח הוועדה מדבר וינוגרד כאילו קרה הדבר אתמול.

"את הדוח הסופי הגשנו ב-30 בינואר 2008, ואולמרט היה אמור להביא אותו מיד לישיבת הממשלה. אבל עברו חודשיים, ולא שמענו כלום. יום אחד ישבתי עם חברת הוועדה, פרופ' רות גביזון, ותהינו מה קרה. פנינו ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

"מזוז חזר אלינו ואמר לנו 'מה? אתם לא יודעים? הממשלה קיבלה את כל מסקנות הוועדה ואף בירכה את חבריה'. אלא שלנו לא טרחו להגיד את זה. פניתי למזכיר הממשלה ואמרתי לו: 'לפחות היה עליכם להעביר אלינו את תודת הממשלה'. תשובתו הייתה ש'אולמרט רוצה להודות באופן אישי'. בסוף קיבלנו מכתב תודה.

"הממשלה מינתה ועדת שרים למעקב, שהתכנסה פעם אחת, ובכך זה נגמר. לאחר מכן אולמרט הסתבך בענייניו (הפרשות הפליליות, ח' מ'), ונאמר לנו כי הנושא יועבר לממשלה החדשה. נבחרה ממשלה חדשה בראשות בנימין נתניהו, וזהו. יותר לא שמענו כלום".

- כלומר, מסקנות ועדת וינוגרד לא יושמו עד היום על-ידי הממשלות?

"לפני מבצע עופרת יצוקה ברצועת עזה (27 בדצמבר 2008-18 בינואר 2009), פעלה הממשלה בהתאם למסקנות שלנו, וניהלה מספר ישיבות, שכללו גם חוות-דעת של המטה לביטחון לאומי, וניהלה תהליך החלטות מסודר, כפי שהיה צריך להיעשות.

"לעומת זאת, בהשתלטות על אוניית ה'מרמרה' (31 במאי 2010, פעולה שבה השתלט צה"ל על משט של אוניות, שנועד לשבור את הסגר על עזה, ושבה נהרגו 9 מנוסעי האונייה), עד כמה שאני יודע מהתקשורת, הממשלה לא התכנסה לפני המבצע, ולא נערך דיון אמיתי. בדיוק מפני התנהלות כזו אנחנו התרענו בדוח שלנו".

- מאז פרסום מסקנות ועדת וינוגרד קרו הרבה דברים. למשל, ראש המוסד הקודם, מאיר דגן, אמר כי ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק להוטים מדי לתקוף באיראן. האם אינך חושש שהטעויות של מלחמת לבנון השנייה יחזרו?

"אני רק יכול לומר שכמו כל אזרח ישראלי, אני בהחלט מודאג, באיזו מידה הממשלה תטפל באופן רציני בפעם הבאה שנעמוד בפני שאלות כאלה - האם היא תשקול לפני תקיפה צבאית גורלית את כל השיקולים שצריך לשקול. אם הממשלה תפעל בהתאם למסקנות שלנו, תשקול את כל האופציות ותנהל הליך קבלת החלטות מסודר - יהיה בסדר. אם הממשלה תנהג בחלטורה כפי שקרה במלחמת לבנון השנייה - זה מדאיג מאוד".

- חלק ממסקנות ועדת וינוגרד נגעו להיעדר מוכנות מספקת של הצבא, מהיעדר אימונים ומחסור בציוד, שנבעו גם מחוסר תקציב. מה דעתך על הקיצוץ בתקציב הביטחון?

"לפני מלחמת לבנון השנייה היה מצב שתקופות ארוכות לא היו אימונים, או היו אימונים ברמה נמוכה, וכתוצאה מזה אמרו שהצבא לא היה מספיק מוכן. הייתה גישה בצבא שלאור קיצוצים בתקציב, בשעת חירום מגייסים ומאמנים ומחזירים תוך שבוע את הצבא לכושר. עם זאת, כבר בישיבת הממשלה הראשונה, אחרי שנחטפו אלדד רגב ואודי גולדווסר ז"ל, אמר ראש המוסד דגן 'בוא נגייס את המילואים כדי שיהיו להם שבוע-שבועיים להתאמן, ואם יצטרכו - ייכנסו למלחמה'.

"הרמטכ"ל דן חלוץ, וראש הממשלה אולמרט אמרו שאין סיבה לגייס מילואים, ומנעו את זה. אין לי נתונים על המצב כיום, אבל במלחמת לבנון השנייה המחסור בציוד לא היה הדבר הקריטי, אלא צורת הלחימה (כגון בבינת ג'בייל, שנכנסו ויצאו), הגיוס המאוחר של כוחות המילואים וההחלטה הפזיזה של הממשלה".

- מה דעתך על כך שהממשלה לא מיישמת את החלטות ועדת וינוגרד?

"ישבתי בהרבה ועדות בדיקה וחקירה. בחלקן יישמו את המסקנות, ובחלק לא. ישבתי, למשל, בוועדה שהמליצה על הורדת שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה, ובייגה שוחט, שהיה שר האוצר, התחייב לבצע זאת. אבל האוצר לא עמד בכך. אמרתי לשוחט: 'הבטחתם שתקיימו את מה שנחליט בוועדה'. אחרי שנה-שנתיים שפעלו לפי ההמלצות, האוצר הפסיק להתייחס להמלצות. לפעמים, מה שפועל וקובע כאן זו הפוליטיקה ולא המינהל התקין - וכך קורה גם ביחס לוועדת וינוגרד".

האבירות של סטנלי

וינוגרד חבר היום בוועדה נוספת, שתפקידה לאתר נציגי ציבור לשתי ועדות שפועלות מכוח חוק בנק ישראל, שהתקבל במארס 2010 - 3 חברים לוועדה המוניטרית שקובעת ביחד עם הנגיד את המדיניות המוניטרית של הבנק; ו-5 חברים למועצה המינהלית של הבנק. לפני כחודש וחצי המליצה הוועדה על המועמדים (בהם דן פרופר מאסם, ויו"רית אינטל, מקסין פסברג), והם כבר התחילו לפעול.

וינוגרד: "קיבלנו יותר מ-100 פניות מהציבור למינוי נציגי ציבור לוועדה המוניטרית ולוועדה המינהלית של הבנק, ובחרנו אנשים מצוינים. הוועדה מונתה ל-5 שנים, ואם מישהו יפרוש, נצטרך לבחור לו מחליף".

במסגרת חברותו בוועדה הזו למד וינוגרד, להכיר מקרוב את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ויש לו מילים טובות לומר עליו. "פישר הוא איש מיוחד במינו, נחמד, עדין, מנומס, מפלנטה אחרת. הוא התקשר 3 פעמים להגיד לנו תודה - כשהממשלה אישרה את המינויים, כשהוועדה המוניטרית החלה לפעול, וכשהמועצה המינהלית החלה לפעול.

"לעומתו, הממשלה, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ, לא טרחו להתקשר אפילו פעם אחת. גם אחרי ועדת וינוגרד איש מהממשלה לא התקשר אישית לומר תודה.

"פישר בא מתרבות אחרת. אחרי הישיבות של הוועדה, הוא היה מלווה אותנו עד למעלית, ופעם, כששנינו היינו צריכים לקיים דיון דחוף, שאלתי אותו 'מתי אתה בבנק ישראל? אבוא לפגוש אותך שם', הוא אמר 'אני גר בנוף-ים ואתה בהרצליה, אעבור אצלך בדרכי הביתה ונדבר'. וכך היה. בניגוד לאחרים, פישר חושב לא רק על עצמו. התנהלותו אמורה להיות הנורמה, אבל בישראל היא חריגה".

- בשבוע שעבר הגישה הפרקליטות כתב אישום בפרשת הולילנד, שמלמד על שחיתות חסרת תקדים, לכאורה, בקרב נבחרי ציבור בהם אולמרט. מה דעתך על הפרשה?

"אני לא יכול לדבר על תיקים שעדיין מתנהלים. אבל אפשר לומר שהשחיתות בישראל הלכה והחמירה לאורך השנים. גם כשהייתי שופט היו תיקי שוחד, אבל התחושה שלי היא שכעת המצב הרבה יותר חמור.

"אולי הנסיבות שהשתנו, חלוקת ההון של המדינה: מצד אחד, הטייקונים שצמחו בישראל, ומצד שני, המעמד הבינוני. למבנה ההון שהשתנה ולשחיקת מעמד הביניים, שבאה לביטוי גם במחאה החברתית, יש השפעה גם על איך שאנשים מתנהגים, ואולי גם על התגברות השחיתות".

בגיל 85 הצטרף כשותף למשרד גדעון פישר

במשך 3 שנים, שימש השופט לשעבר, ד"ר אליהו וינוגרד, כיועץ למשרד עורכי הדין גדעון פישר וכמנהל מקצועי. לאחרונה הוא הצטרף למשרד כשותף.

כששואלים את וינוגרד מה מביא אותו לעשות צעד כזה בגיל 85, הוא משיב: "רוב בני גילי כבר גרים בבתי-אבות ובדיור מוגן, ונמצאים כל היום עם אנשים זקנים. אני, לעומת זאת, בא למשרד ורואה כל היום צעירים. אני כבר 60 שנה עורך דין, הם נהנים להתייעץ אתי, ואני נהנה מהם, כי כולם נחמדים ומוכשרים".

- מה כוללת עבודתך במשרד גדעון פישר?

"אני נמצא במשרד יום בשבוע, וביתר ימי השבוע עומד בקשר עם המשרד באמצעות הטלפון והמייל. בעיקרון, לא מגיע מסמך לבית משפט ללא שעבר דרכי. אני מייעץ באסטרטגיות של התיק ויושב עם לקוחות. אני רואה את הדברים מנקודת מבט של שופט, וזה עוזר לעורכי הדין במשרד. העבודה מכריחה אותי להיות מעודכן מאוד לגבי החקיקה והפסיקה החדשה".

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה