גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: רוב עוה"ד לא מרוצים מרמת המתמחים

לפני כשנה הקימה לשכת עוה"ד ועדה בראשות פרופ' דן ביין לשיפור פני המקצוע ■ סקר שערכה הוועדה חשף תוצאות עגומות: 50% מעוה"ד המאמנים סבורים כי רמת המתמחים שאותם אימנו נמוכה מבעבר; מציעים להחמיר את תנאי הקבלה ללימודים

מעמדם של עורכי הדין בישראל הלך והתדרדר בשנים האחרונות, מכמה בחינות. נראה כי הסיבה המרכזית לכך היא הגידול העצום במספר עורכי הדין, והיום כבר רשומים במדינה יותר מ-60 אלף עורכי דין (כ-48 אלף מתוכם פעילים).

ישראל היא שיאנית עולמית ביחס שבין עורכי דין למספר האזרחים: אחד מכל 157 ישראלים רשאי לעסוק כיום בעריכת דין. לשם השוואה: בארה"ב אחד מכל 270 אזרחים הוא עורך דין; בגרמניה - אחד מ-600; ובסין יש עורך דין אחד על כל 8,000 אזרחים.

בעיה נוספת, שנובעת כנראה מריבוי הפונים ללימודי משפטים ומוכרת בעיקר בקרב ציבור עורכי הדין, היא שרבים ממסיימי התואר הראשון במשפטים מגיעים לתקופת ההתמחות בלי שיש בידיהם את הידע והכלים הדרושים לעסוק במקצוע. כך, לעורכי הדין הוותיקים המאמנים מתמחים יש טענות רבות על היעדר מוכנות ובשלות מקצועית של חלק ממסיימי התואר הראשון, שמגיעים אליהם להתמחות.

כחלק מהניסיונות לשפר את פני מקצוע עריכת הדין הקים לפני כשנה הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין (שבראשה עמד אז עו"ד יורי גיא-רון) ועדה מיוחדת, בראשות השופט לשעבר פרופ' דן ביין, במטרה לספק כלים להתמודדות עם הבעיות הללו.

הוועדה בחנה את המסגרת הלימודית באוניברסיטאות ובמכללות המעניקות תואר במשפטים בארץ. זאת, כדי להעריך באיזו מידה מצליחים מוסדות אלה להכשיר את הסטודנטים הלומדים בהם לשמש כמתמחים וכעורכי דין.

הוועדה ערכה, בנוסף, סקר מקיף - באמצעות המכון למחקרי שוק ומידע, חקר רייטינג - בין עורכי הדין המאמנים מתמחים בפועל, להערכת רמת ההכשרה של מסיימי התואר במשפטים, וכדי לעמוד על עמדותיהם בסוגיית הכשרת המתמחים.

ועדת המדרוג הגישה לפני כחודשיים את מסקנותיה ללשכת עורכי הדין, וביקשה מראש לשכת עורכי הדין הנוכחי, עו"ד דורון ברזילי, כי יפרסם את ממצאיה בקרב ציבור עורכי הדין. ברזילי סירב לבקשה.

הדוח, שהגיע לידי "גלובס", נחשף כאן לראשונה.

אכזבת המאמנים

תוצאות הסקר, שנערך בקרב עורכי הדין שמאמנים מתמחים, מאששות באופן חד-משמעי את ההנחה שעמדה ביסודו, ולפיה עורכי הדין המאמנים מאוד לא מרוצים מרמת הסטודנטים למשפטים שמגיעים להתמחות אצלם. 50% מהמאמנים הוותיקים (שמאמנים מתמחים 10 שנים ויותר) סבורים כי רמת המוכנות של המתמחים היום נמוכה מאשר בעבר, לעומת 14% בלבד שסבורים כי היא גבוהה יותר.

עוד עולה מהסקר כי הקריטריון החשוב ביותר לבחירת מתמחה במשרד הוא התרשמות כללית מאישיות המועמד בראיון אישי. 52% מהמאמנים שהשתתפו בסקר אמרו כי זהו הקריטריון שעל-פיו הם בוחרים את מתמחיהם.

לדברי עורכי הדין המאמנים, הקריטריון השני בחשיבותו הוא הציונים שקיבלו המועמדים בלימודיהם. עם זאת, רק 29% מהמאמנים סברו כי הציונים שמקבל המתמחה בתואר הראשון מבטאים את רמתו, כפי שהיא משתקפת במהלך ההתמחות. מנגד, לדעת 48% מהנשאלים, הציונים לא מבטאים (24% מהנשאלים) או לא כל-כך מבטאים (24%) את רמת המתמחה.

החמרת תנאי הקבלה

מסקר המאמנים שערכה ועדת המדרוג עולה עוד כי 61% מעורכי הדין סבורים כי יש לקבוע תנאי קבלה מיוחדים ללימודי משפטים, מעבר לבחינת הבגרות. התנאים הנוספים המומלצים הם: רמה מסוימת של ציונים בבחינה הפסיכומטרית (68% מהם), ראיון אישי (61%) וציונים גבוהים יותר בבחינת הבגרות (46%).

עוד עולה מהסקר כי 35% מהמאמנים סבורים כי צריך להנהיג תנאי קבלה שונים (מקלים) ללימודי משפטים לאוכלוסיות מיוחדות, לפי הפירוט הבא: 61% מהם אמרו כי יש לגבש תנאי קבלה שונים לעולים חדשים; 50% מהם סבורים כי יש לגבש תנאי קבלה שונים ללקויי למידה; 49% - לתושבי הפריפריה; ו-45% מהם סבורים כי יש לגבש תנאי קבלה שונים לנכים.

תנאי: הצלחה בקורסי ליבה

76% מהמאמנים סבורים כי יש לקבוע רשימת מקצועות ליבה, שההצלחה בבחינה בהם תהיה תנאי לבוגר משפטים להתחיל את תקופת ההתמחות. המקצועות שהומלץ עליהם כמקצועות ליבה הם: דיני חוזים (62%), סדר דין אזרחי (45%), דיני נזיקין (43%) וסדר דין פלילי (36%).

בנוסף, 72% מהמאמנים סברו כי יש לדרוש מכל סטודנט להשתתף בקורס לאתיקה כתנאי להתחלת התמחות. 83% סבורים כי על שיעורי האתיקה לכלול לימוד של נימוסים משפטיים. 82% תומכים בכך שהרשעה בעבירות משמעת של סטודנט למשפטים במהלך לימודיו תובא לידיעת לשכת עורכי הדין, ותוכל למנוע רישום להתמחות.

חיוב לימודים קליניים

עוד עולה מהסקר כי 35% מעורכי הדין המאמנים סבורים כי יש לדרוש לימודים קליניים (סדנאות פרקטיות במקצוע) כחלק מההכשרה לקראת ההתמחות; ו-57% סבורים כי יש לשלב את הלימודים האלה כחלק מההתמחות עצמה.

בקרב המצדדים בקיום לימודים קליניים לקראת או במהלך ההתמחות, התכנים המומלצים ביותר הם: סדנאות לניסוח חוזים ומסמכים משפטיים (72%), וסדנאות לניהול משפט פלילי ואזרחי כולל חקירת עדים (70%). בנוסף, רוב המאמנים (77%) סברו כי לימודי המשפטים צריכים לכלול מסגרות לפיתוח ההבעה בכתב ובעל-פה.

שיפור הידע הכללי

67% מעורכי הדין המאמנים מתמחים רואים בחיוב את ההצעה שלימודי המשפטים יכללו גם שיעורים וקורסים לשיפור ההשכלה והידע הכלליים של התלמידים.

המקצועות הבולטים שעליהם המליצו המאמנים הם: כלכלה (69%), פסיכולוגיה (52%), מינהל ציבורי (52%), קרימינולוגיה (48%) ופילוסופיה (48%).

עדיפות למרצים מהאקדמיה

ועדת המדרוג בדקה גם מה דעתם של עורכי הדין המאמנים על היחס הרצוי בין המרצים למשפטים (ללימודי תואר ראשון), שהם אנשי אקדמיה שעיסוקם בהוראה, לבין מרצים שהם אנשי מעשה (עורכי דין פעילים ושופטים).

מהסקר עולה כי היחס הרצוי בין המרצים למשפטים שהם אנשי אקדמיה מובהקים, לבין מרצים שעוסקים ממש במקצוע, הוא: 56% למורים האקדמיים שכל עיסוקם בהוראה, ו-44% אנשי מעשה.

לשכת עורכי הדין מסרה בתגובה: "לא הובא לידיעתנו על סיום השלב השני של עבודת הוועדה. הנושא יידון וייבדק עם פעילות הוועדה הנוספת, המשותפת עם משרד המשפטים, שקידם ראש הלשכה. ועדה זו עוסקת במכלול נושאים, בהם מעמד עורכי הדין ורמתם, ההתמחות ושינוי הליך הסמכת עורכי הדין".

סקר המאמנים נערך באמצעות ראיונות טלפוניים בקרב 300 עורכי דין, שמאמנים כיום או שאימנו מתמחים ב-3 השנים האחרונות. הנשאלים נדגמו מתוך מאגר טלפוני של 3,000 מאמנים פעילים.

פרופ' דן ביין: "הלשכה התנגדה לפרסום הנתונים"

פרופ' דן ביין, שעמד בראש ועדת המדרוג, מצר על החלטת לשכת עורכי הדין לבטל את עבודת הוועדה. "לצערי, לא עודדו אותנו להמשיך בעבודתנו, והפסקנו את פעולת הוועדה. לא הייתה לנו יותר תמיכה. רצינו לפרסם את הנתונים כשירות לציבור, וגם לכך התנגדו, בנימוק שהלשכה פועלת בצוותא עם משרד המשפטים לשיפור פני המקצוע.

"אנחנו מקווים שהפרסום ב'גלובס' יחשוף בפני ציבור עורכי הדין, ציבור הסטודנטים למשפטים ואלה שמתעתדים ללמוד משפטים, מידע שיעזור להם בהחלטותיהם ויסייע בכל זאת, לשיפור המקצוע".

באופן אישי, פרופ' ביין סבור כי הפתרון לירידה הנמשכת ביוקרת המקצוע ובמעמד עורך הדין נעוץ ברמת ההכשרה הירודה של האוניברסיטאות והמכללות למשפטים. "לטעמי, יש להפריד בין לימודי משפטים כלליים, להשכלה כללית ללימודי משפטים, שנועדו לאנשים שרוצים לעסוק בפרקטיקה ולהיות עורכי דין - ולעומת זאת להעלות את רף הקבלה ללומדי המשפטים מהסוג השני, שרוצים להיות עורכי דין, יועצים משפטיים ושופטים.

"חלק גדול מלומדי המשפטים לא יעסקו בעריכת דין. היום לומדים משפטים גם כדי להרחיב את הדעת, כמו שפעם היו לומדים מחשבת ישראל. הידע המשפטי עוזר לתפקידים רבים במשק, ניהוליים וציבוריים".

רמת בוגרי המשפטים כיום בהשוואה לעבר

האם ציוני התלמיד משקפים את רמתו בהתמחות

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"