גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אורך הנשימה של רוכשי הדירות לא גדול; הם יחזרו לשוק"

(עדכון) - הכלכלנית הראשית של פסגות: "לא יהיה כאן פיצוץ של בועת נדל"ן כמו בארה"ב" ■ "הירידה במחירים זמנית" ■ "הקבלנים לא בונים באופן משמעותי כדי למנוע ירידות מחירים"

איילת ניר, הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות פסגות, מעריכה שמחירי הדירות בישראל לא יקרסו ב-30% כמו בארה"ב, אלא יירדו באופן מתון. בכנס הרצליה שנערך במרכז הבין-תחומי אמרה ניר כי הקבלנים מסתכלים על תמונת המצב בשוק הנדל"ן באופן נכון ולא מגדילים את היקפי הבנייה באופן משמעותי, כדי למנוע ירידת מחירים משמעותית.

"אנו לא צופים פיצוץ של בועת נדל"ן כמו שקרה בארה"ב כי עודף ההיצע פה יכול להיסגר במהירות", אמרה ניר. "בשנות ה-90 נוצר מלאי גדול של דירות כי העלייה מרוסיה הסתיימה אז הביקוש ירד. היום הביקוש לא נעלם אלא נעצר; זה ביקוש כבוש והשאלה היא מהו אורך הנשימה של ציבור רוכשי הדירות. להערכתנו, אורך הנשימה הזה הוא לא גדול וגם לא ייווצר היצע דירות גדול מאוד. לכן, תהיה ירידה במחירי הדירות אך היא תהיה מוגבלת בזמן".

"אנו מגלים את היכולת שלנו לעמוד בפני זעזוע כל כך קשה"

בפאנל על כלכלת ישראל בכנס השתתף גם פרופ' רפי מלניק, שציין כי "ביסוד כלכלת ישראל יש תופעה יסודית והיא הגורם החשוב שמסביר מדוע ישראל עומדת לא רע במשבר הזה: דיווידנד ארוך טווח של רפורמות. ב-25 השנים האחרונות הכלכלה הישראלית עברה טרנספורמציה עצומה. הכל נעשה, מאז תוכנית הייצוב, לפי הטקסטבוק, לפי הספר. המשבר הפיננסי האחרון והעמידה האיתנה של כלכלת ישראל היא תשובה חלקית לסיפור הזה. אנו מגלים את היכולת שלנו לעמוד בפני זעזוע כל כך קשה".

"המתווה של טרכטנברג לא היה סגור והוא לא סגור - זה לא סוד מדינה", הוסיף מלניק. "הועדה פעלה בשני שלבים - התייחסות ל-2012 ואחרי זה. היתה דילמה: לפתוח תקציב או לתעדף מחדש. אני כבר אמרתי אז כי אין מקום לפריצה של מסגרת התקציב. לכן יש צורך לעשות תעדוף. כבר מהתחלה קיבלנו כ-2.5-3 מיליארד שקלים כדי להשקיע בחברה. זאת היתה המסגרת. אבל אחרי חודשיים, גילינו שאין מקום לקיצוץ בביטחון במצב הגיאו-פוליטי. אז איך סוגרים את הפער? בשלב זה, ואני תומך, ניתן לחינוך, על חשבון דברים חברתיים אחרים. זה נכון אבל זה לא פותר את הבעיה. אחרי 2012, הדברים לגמרי לא סגורים. החברה הישראלית תצטרך להחליט בקיץ מה עושים. שנת 2013 היא שנת בחירות. שמעתי שיש תרחיש שיהיו בחירות לפני התקציב. המתווה של טרכטנברג לא סגור ולא יכול להיות מופעל כי הכסף של הביטחון לא ניתן. אז נצטרך שוב לעשות תעדוף מחדש".

"חלק מהמחאה מוסבר על ידי היעדר דיון על תקציב וסדר העדיפויות", אמר מלניק. "לכן, כדאי לחזור לתקציב החד-שנתי".

"השאלה שנותרה פתוחה היא לגבי מדיניות פיסקאלית. ניתן להסתמך על האפיזודה של 2008-2009 וזה מה שמומלץ לממשלה גם היום: הממשלה לא הגדילה את רמת ההוצאות בתקציב. היא שמרה על מסגרת ההוצאה ואיפשרה את הירידה במסים ואת הגידול בגרעון - זה המייצב האוטומטי של ישראל. ברגע שהגרעון גדל כתוצאה מירידה בצמיחה ולא בגלל העלאה בהוצאות - הוא לא גרעון בעייתי, הוא לא מפחיד והוא נסבל. זה לא מה שנעשה בארה"ב ולא באירופה. תראו מה קרה להם", סיכם מלניק.

יוסי בכר: "כדאי לחזור לתקציב החד-שנתי"

לאחר דבריו של מלניק דיבר יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט ומנכ"ל האוצר לשעבר. בכר טוען כי הוא "אופטימי. אני מאמין גדול בחוסנו של המשק הישראלי. לישראלי יש יכולת די ייחודית להסתגל למשברים. לגבי המשק הישראלי, אני חושב שיש גם תגובת יתר בצורה של נבואה שמשמשת את עצמה. ישנם כאלו שמתחילים להאמין בכל הנבואות ועוצרים קצת את הפעילות הכלכלית. אנו הפכנו בנשים האחרונות קצת "אור לגויים" והנתונים שלנו יותר טובים".

לדבריו, "היכולת של בנק ישראל לעבוד מחוץ למערכת הפוליטית מאפשר לו גמישות טובה ומעניק לו יותר כלים כדי לטפל בבעיות. המערכת הבנקאית שלנו מאוד איתנה ומאוד יציבה. גם בגלל ההתנהלות של הבנקים אבל גם בגלל הרגולציה שהיא עניינית וגם מקצועית למרות שלעיתים היא קשה".

בכר הוסיף כי "ועדת בכר עסקה רק ב-20 מהגמל. איפה כן עסקה? בקרנות, ושם ירדו דמי הניהול. היא אכן המליצה להכניס את הבנקים לפנסיה. את זה לא עשו כי רצו לתת הדרגתיות. אז קיבלנו היום שחברות הביטוח שולטות לגמרי וזו תוצאה שלא ראינו, כי ההפצה והייעוץ נעשה גם על ידי הגופים שעסוקים גם ביצור. את זה במפורש המלצנו לא לעשות. אז יש את אלו שיש להם קופות מפעליות כמו חברת חשמל וכו'. הבעיה היא באותן מקומות עבודה שלא נותנים נגישות לבנקים. יש פתרון פשוט שנכלל בועדה: תנו נגישות לבנקים להיות יועצים ותראו כי דמי הניהול ירדו".

עוד הוסיף יוסי בכר כי כדאי לחזור לתקציב החד-שנתי.

"הכנסות המדינה ממסים לחודש ינואר הפתיעו, והם גבוהים בהרבה מהצפי המקורי", כך אמר מ"מ מנכל משרד האוצר, דורון כהן, בכנס הרצליה. "יחד עם זאת, הנתונים המעודדים אינם משקפים בהכרח את מצב המשק בהמשך השנה. עיקר מקורה של העלייה בהיקפי הגבייה היא תשלומי דיבידנדים ששולמו למדינה בסוף דצמבר כתוצאה משינוי בשיטת המיסוי".

כהן הוסיף כי הסערה קרבה. "אנחנו עם היד על הדופק. בחודשים האחרונים נערכת במשרד האוצר עבודת מטה מקיפה: אנחנו מכינים תכניות מגירה לשעת משבר - הן בפן הריאלי והן בפן הפיננסי, בוחנים אפקטיביות של תכניות ישנות ומעלים רעיונות חדשים.

באשר לסוגיית הכנת תקציב חדש לשנת 2013, ציין כהן כי דווקא בגלל החשש למשבר יש צורך בתקציב דו שנתי: הגברת הוודאות והיציבות במשק, העלאת היכולת של משרדי הממשלה לתכנן את פעילותם לטווח ארוך יותר בהתאם לתקציב ופינוי זמן לחשיבה אסטרטגית ולבניית תכניות לטווח-ארוך, בשל המרווח הגדול יחסית שבין העיסוק בתקציב אחד למשנהו.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו