גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים משלמים באיקאה עד 150% יותר מהאירופים

בהשוואה לצרכן הבריטי, האמריקני והצרפתי, הצרכן הישראלי שרוצה לרענן את מראה ביתו באיקאה ישלם 50%-150% יותר ■ פערי המחירים התגלו בכל מחלקות החנות ■ איקאה: "ריחוקה הגיאוגרפי של ישראל מחייב עלויות שינוע ולוגיסטיקה"

רשת איקאה בישראל נהנית מתדמית זולה במיוחד. אבל מתברר כי בהשוואה למדינות מערביות אחרות, לתדמית זו אין צידוק של ממש. מבדיקת "גלובס" עולה כי הרשת השוודית, שבשנה החולפת גלגלה 555 מיליון שקל רק בישראל, גובה מהצרכן המקומי מחירים הגבוהים בשיעור של 50%-150% מהמחירים במדינות מערביות אחרות.

בדיקת המחירים נעשתה באמצעות אתרי האינטרנט של איקאה במדינות השונות, תוך השוואת דגמים זהים. מהבדיקה עולה כי הפערים במחירים באים לידי ביטוי בכל מחלקות החנות.

כך, עבור סיר בישול מסוג SENIOR ישלם הצרכן הישראלי 245 שקל - 74% יותר מאשר באנגליה, שם עולה אותו הסיר 141 שקל בלבד. בחלק מהמוצרים משלם הצרכן הישראלי פי שניים ואף יותר (ראו טבלה).

במחלקת הטקסטיל, למשל, וילון לבן עם רקמה צבעונית שמחירו בישראל הוא 345 שקל, מוצע לצרכן האנגלי ב-176 שקל (פער של 96%). מטבח לחדר ילדים שנמכר בישראל ב-595 שקל, מוצע באיקאה ארה"ב ב-371 שקל (פער של 60%). עבור יחידת מדפים Expedit תשלמו בישראל 245 שקל - 152% יותר מאשר בצרפת, שם עולה אותה יחידה ממש 97 שקל בלבד.

השריפה הורידה את המכירות

מאיקאה נמסר בתגובה: "מאז נכנסה איקאה לישראל, היא הקפידה על הורדת מחירים ב-10% בממוצע מדי שנה, ותמשיך לעשות כך. איקאה אף הובילה את ענף הריהוט כולו להורדת מחירים. במועד השקת הקטלוג הבא, בספטמבר, נוזיל שוב המחירים כפי שעשינו עד כה במהלך 10 השנים האחרונות.

"פער המחירים בין איקאה ישראל ובין חנויות אחרות של איקאה בעולם נובע ממספר סיבות: בניגוד למדינות הנהנות מסחר חופשי, כדוגמת מדינות האיחוד האירופי, בישראל מוטלים מסי יבוא המייקרים במידה ניכרת את עלות המוצרים; קיימים חוקים מקומיים, כגון חוק סימון מוצרים ותקינה, הייחודיים בהיקפם לעומת מדינות אחרות; ריחוקה הגיאוגרפי של ישראל מחייב עלויות שינוע ולוגיסטיקה ימיות ואוויריות - בניגוד לשינוע יבשתי בין מדינות אירופאיות; בישראל שתי חנויות איקאה בלבד (באנגליה יש 18 חנויות, בשוודיה 17 בארה"ב 38) - ככל שייפתחו יותר חנויות, יחולקו ביניהן עלויות היבוא והלוגיסטיקה, דבר שעשוי להוזיל את מחירי המוצרים אף יותר".

הזיכיון לרשת איקאה בישראל מצוי בידיו של איש העסקים מתיו ברונפמן. איקאה, המנוהלת על-ידי שלומי גבאי, היא חלק ממגוון רחב של עסקים שיש לברונפמן ומשפחתו בישראל. משפחת ברונפמן מחזיקה בגרעין השליטה בבנק דיסקונט, ולמתיו ברונפמן עצמו יש אחזקות ברשת שופרסל, בחברת פאלאס תעשיות ובחברת ישראלום.

הרשת השוודית מונה יותר מ-250 חנויות ברחבי העולם, רובן באירופה. היא פתחה את הסניף הראשון בישראל בנתניה באפריל 2001, והישראלים, כצפוי, מיהרו להסתער על המדפים.

במארס 2010 - גם כאן, בליווי של תורים ארוכים - נפתח הסניף השני בראשון-לציון, ומכירותיה של איקאה נסקו ל-678 מיליון שקל באותה השנה. על התוצאות הללו העיבה השריפה שפרצה בפברואר 2011 בסניף איקאה בנתניה שכילתה את הסניף כליל, ואיקאה לא הצליחה להסיט את כל הקונים לחנות בראשון-לציון וספגה צניחה של 18% במכירות.

בקרוב צפויה איקאה לפתוח את הסניף בנתניה לאחר שנבנה מחדש. באיקאה מצפים להחזיר את הקונים שנטשו, אבל באותה המידה ממש חוששים מנטישה של קונים מהסניף בראשון-לציון.

ברונפמן עצמו גילה נדיבות כלפי הבכירים בחברה: כשרכש את הזיכיון לאיקאה בישראל ב-2005, שישה בעלי תפקידים שליוו אותו זכו כל אחד ב-2.5% ממניות החברה, תמורת השיעור היחסי, כששווי החברה שהשתקף בעסקה היה 216 מיליון שקל.

4 שנים מאוחר יותר, ב-2009, רכש ברונפמן את מניות השותפים - שלמה זהר, רון הדסי, שלומי גבאי, גיל אונגר, אלישע כהן ודני ברוכמן - וכל אחד מהם גלגל לכיסו 17 מיליון שקל. השווי שנגזר לאיקאה בעסקה זו נסק ל-680 מיליון שקל.

הסכומים הללו, שכל אחד מהשותפים גרף לכיסו, עשויים להעיד על רמת הרווחיות של החברה - מספרים שאותם ברונפמן אינו חושף.

שכר הדירה הגבוה אינו תירוץ

רמת המחירים הגבוהה יחסית בישראל מסייעת להגדלת שורת הרווח. את המחיר, כך מתברר, משלם הצרכן. כשמדובר ברשתות בינלאומיות הפועלות במדינות רבות בעולם, ההפרשים במחירים ביחס לאלה שאנחנו משלמים בסניף הישראלי, מקוממים אף יותר. קיימת ציפייה כי רשת גדולה תנצל את יתרון הגודל ולא תקפח את הצרכנים הישראלים במחירים הגבוהים בעשרות ובמאות אחוזים ביחס למחירים באירופה או בארה"ב.

סיבות כמו מיסוי גבוה שקבעה הממשלה ביחס למדינות אחרות יכולות להסתכם בפרמיה סמלית במחיר הסופי לצרכן. אבל במצב כמו של איקאה, שאצלה יש בפערים של 50% במקרה הטוב ויותר מ-150% במקרים פחות טובים, לא ניתן להאשים רק את מדיניות המיסוי או את שכר הדירה הגבוה בישראל.

זאת ועוד, מחירי המוצרים בבריטניה, צרפת וארה"ב דומים באופן יחסי או שכוללים פערים בשיעורים קטנים בהרבה. המחיר הישראלי מהווה סמן קיצוני, כך שבכל מוצר שאותו בדקנו תמיד המחיר בישראל היה יקר יותר, ובשיעור לא מבוטל.

יצוין כי גם הגולשים הישראלים מקופחים ביחס לחבריהם בעולם: השיטוט באתר איקאה בישראל אינו ידידותי, בשונה מהאתרים של מדינות בולטות אחרות, ובהן ארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה וטורקיה. האתרים ביתר המדינות נראים דומים יחסית, ואילו האתר הישראלי לוקה בחסר בכל הקשור לאיתור פריטים, הצגתם, ונוחות החיפוש.

מועדוני לקוחות? בעולם כן, בישראל לא

בבריטניה ובצרפת מוזמנים הצרכנים להצטרף בחינם למועדון IKEA Family, המעניק הטבות והנחות על מוצרים נבחרים בסניפים. בישראל, לעומת זאת, אין מועדון לקוחות.

במסגרת ההטבות מוצעת לחברי המועדון בצרפת, למשל, שידה של 4 מגירות (MALM) ב-59 אירו (287 שקל) במקום ב-79 אירו (385 שקל). המחיר לשידה זהה בסניף הישראלי הוא 650 שקל.

שולחן עבודה לילדים (DUKTIG) נמכר ב-39 אירו (190 שקל) לחברי המועדון בצרפת במקום במחיר הרגיל, 288 שקל. ובישראל? ניחשתם נכון, מחיר המוצר הוא 395 שקל.

בבריטניה ההטבות משתנות בין הסניפים. בלונדון, למשל, מוצע שרפרף לבן (MARIUS) ב-2.5 ליש"ט (15 שקל) במקום ב-3.5 ליש"ט (17 שקל). גם כאן הצרכן הישראלי ישלם כמעט פי שניים: המחיר לשרפרף הזה בישראל הוא 29 שקל. מועדון לקוחות לפחות יכול היה לסייע בהורדת המחירים.

מאיקאה ישראל נמסר כי נושא מועדוני הלקוחות בבדיקה, והחלטה תתקבל בקרוב.

הצרכנים הישראלים משלמים יותר

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום